ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Εντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Απρακτη πήγε και απήλθε η αποστολή του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών-OAS καθώς η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών της Ονδούρας απέρριψε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη Συμφωνία του Σαν Χοσέ, υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή των ΗΠΑ, Προέδρου της Κόστα Ρίκα Οσκαρ Αρίας. Ομως το κρίσιμο ήταν να κερδηθεί χρόνος.

Τα ψέματα όμως κάποτε πρέπει να τελειώνουν. Το Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα ανακοίνωσε «ότι αποδέχεται την πρόκληση να ανατρέψει το πραξικόπημα» και τονίζει ότι υπό αυτό το πρίσμα συνεχίζει και εντείνει τον αγώνα και απαιτεί την άμεση επιστροφή και αποκατάσταση του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια χωρίς όρους, δίωξη των πραξικοπηματιών και καταδίκη των εμπλεκόμενων στο πραξικόπημα μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Τέλος, καλεί λαϊκές οργανώσεις από όλο τον κόσμο να διοργανώσουν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα του λαού της Ονδούρας.

Ο Ρομπέρτο Μιτσελέτι, επικεφαλής της ντε φάκτο κυβέρνησης, δηλώνει ότι θα διεξαχθούν προσεχώς νέες εκλογές, ανεξαρτήτως του εάν οι άλλες χώρες μας αναγνωρίζουν ή όχι. Ο ΓΓ του OAS, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, σε χτεσινές του δηλώσεις επιμένει, σύμφωνα με το «Τελεσούρ», ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για διαπραγματεύσεις» και καλεί τον Πρόεδρο Σελάγια στην Ουάσιγκτον, έδρα του OAS, τη Δευτέρα. Ο Σελάγια που έχει δηλώσει ότι θα επιστρέψει στην Ονδούρα πριν την 1η Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Οι ΗΠΑ εντελώς ξαφνικά ανακοινώνουν ότι το ΥΠΕΞ θα σταματήσει τα χορηγεί «βίζες» από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ονδούρα, εκτός αν πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις μεταναστών, ενώ σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο πρέσβης των ΗΠΑ Ούγκο Γιόρενς διατάχθηκε να μην επιστρέψει στην Ονδούρα.

Τέλος, ανοιχτή επιστολή 20 βουλευτών μελών του Φιλελεύθερου Κόμματος οι οποίοι ζητούν την άμεση αποκατάσταση του Σελάγια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αστυνομίας και του στρατού συναντήθηκαν με τον επιχειρηματία Χόρχε Καναχουάτι, που θεωρείται από τους εγκέφαλους του πραξικοπήματος.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Οριστική η διακοπή των διμερών σχέσεων

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Οριστική είναι η απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να διακόψει πλήρως τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με την Κολομβία, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ούγο Τσάβες, ως αντίδραση στη συμφωνία της κυβέρνησης Ουρίμπε με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων σε επτά βάσεις της χώρας που αποτελούν απειλή για τις χώρες της περιοχής.

Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε μόλις 48 ώρες πριν την έκτακτη Σύνοδο της Ενωσης Νοτίου Αμερικής - UNASUR που θα γίνει στην Αργεντινή. Την ίδια στιγμή μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας βρίσκεται στο Εκουαδόρ επιδιώκοντας εμπορικές συμφωνίες στο πλαίσιο προσπάθειας για αντικατάσταση των εισαγωγών τροφίμων, υφασμάτων κ.ά., προϊόντων που εισάγει από την Κολομβία με προϊόντα από άλλες χώρες της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διμερές εμπόριο έφθασε τα 7 δισ. δολάρια το 2008.

Τέλος, η φαρμακευτική εταιρεία «Pfizer», με έδρα τις ΗΠΑ, κατέβαλε πρόστιμο ύψους 17 εκατ. δολαρίων στις αρχές της Βενεζουέλας για φορολογικές παρατυπίες. Η εταιρεία διαθέτει δυο εργοστάσια στη Βενεζουέλα, και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εθνικοποιήσει το ένα που παραμένει ανενεργό.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Πάνω από το 65% των οργάνων που μεταμοσχεύονται στην Κίνα προέρχονται από θανατοποινίτες που εκτελέστηκαν, κατάσταση που ο υφυπουργός Υγείας της χώρας χαρακτηρίζει ανάρμοστη και δυνητικά επικίνδυνη, αναφέρει η αγγλόφωνη εφημερίδα «China Daily».

ΠΡΕΤΟΡΙΑ. -- Στα χέρια ήρθαν χτες στους δρόμους της Πρετόρια Νοτιοαφρικανοί χαμηλόμισθοι στρατιώτες και αστυνομικοί, με αφορμή τη διαδήλωση των πρώτων για 30% μισθολογικές αυξήσεις. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών καουτσούκ για να τους διαλύσουν. Η επέμβαση των αστυνομικών προκάλεσε τον τραυματισμό αρκετών στρατιωτών.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο Χάσαν Νεμάζι, Αμερικανός ιρανικής καταγωγής, γενικός διευθυντής της Εταιρείας Κεφαλαίου Νεμάζι και ένας από τους χρηματοδότες του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην επικεφαλής της εκστρατείας για την οικονομική ενίσχυση της Χίλαρι Κλίντον, όταν διεκδικούσε το χρίσμα, συνελήφθη για απόπειρα απάτης 74 εκατομμυρίων δολαρίων στην τράπεζα Citibank.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Απεβίωσε αργά το βράδυ της Τρίτης, σε ηλικία 77 ετών, ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι. Από το 1962 εκπροσωπούσε, χωρίς διακοπή, την πολιτεία της Μασαχουσέτης στη Γερουσία, στη θέση του αδελφού του, Τζον, που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ. Επασχε από καρκίνο του εγκεφάλου.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματικό να τιμωρούνται όσοι κάνουν χρήση μαριχουάνας, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για πλήρη αποποινικοποίηση.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Τριήμερες συνομιλίες ξεκίνησαν χτες στην Πιονγιάνγκ αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού από τη Νότια Κορέα, με στόχο την επανένωση οικογενειών που χωρίστηκαν εξαιτίας του Κορεατικού Πολέμου (1959-1953).

BIENNH.-- Την αλληλεγγύη τους στην Τεχεράνη ενάντια στο ενδεχόμενο εξαπόλυσης επίθεσης από το Ισραήλ στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, εκφράζουν με επιστολή τους προς τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας οι 118 χώρες του Κινήματος των Αδεσμεύτων, που ζητούν να ληφθούν μέτρα ώστε να μην υλοποιηθεί ποτέ η συγκεκριμένη απειλή.

ΙΡΑΚ
Περιπλέκει την κατάσταση η απώλεια του αλ Χακίμ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τις πολιτικές εξελίξεις στο Ιράκ και ιδιαίτερα για τις ισορροπίες και τις ανακατατάξεις εντός των κόλπων της σιιτικής πληθυσμιακής πλειοψηφίας, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο ηγέτης της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης, του «Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου του Ιράκ». Ο 59χρονος Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, απόγονος φημισμένης ιρακινής οικογένειας που συνέδεσε το όνομά της με την ηγεσία και τα παιχνίδια εξουσίας στο σιιτικό πληθυσμό, ήταν γνωστός για τους ελιγμούς του και την ικανότητα εξεύρεσης «ισορροπιών», αν και ήταν ξεκάθαρος ως προς την θέση του για «αυτονομία του σιιτικού νότου και στενές σχέσεις του Ιράκ με την Τεχεράνη».

Η απώλειά του εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει κούρσα αναμέτρησης για τη διαδοχή του, αν και ήδη τα ηνία της οργάνωσης έχει αναλάβει ο γιος του Αμάρ, που θεωρείται, όμως, άπειρος. Επίσης, μεγαλύτερο μερίδιο στον έλεγχο της σιιτικής πλειοψηφίας, αναμφιβόλως, θα διεκδικήσει και ο «αντίπαλος» του αλ Χακίμ, ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Προηγείται ο Καρζάι

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Διευρύνεται το προβάδισμα του απερχόμενου Προέδρου Χαμίντ Καρζάι έναντι του κυριότερου αντιπάλου του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών της προηγούμενης Πέμπτης. Με καταμετρημένο το 17%, ο Καρζάι φέρεται να συγκεντρώνει 42,3% και ο Αμπντουλάχ το 33,1%, ενώ, όπως τουλάχιστον επισήμως υποστηρίζεται, συνεχίζεται και η εξέταση των εκατοντάδων καταγγελιών για νοθεία που έχουν κατατεθεί.

Την ίδια στιγμή, στο νότο οι Ταλιμπάν με ανακοίνωσή τους μιλούσαν για προβοκάτσια και «ένιπταν τας χείρας τους» για την πενταπλή βομβιστική επίθεση, της Τρίτης, στην Κανταχάρ που στοίχισε τη ζωή σε 43 πολίτες, τραυμάτισε 66. Οι έρευνες, στο σημείο, για τον εντοπισμό αγνοουμένων μέσα στα συντρίμμια των δεκάδων κτιρίων που κατέρρευσαν, συνεχίζονταν και χτες.

Τέλος, ν' αναλάβει ενεργότερο ρόλο στους κόλπους της κατοχικής νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν αναμένεται να ζητήσει από την Αγκυρα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, επιμένει ότι η παρουσία «μουσουλμάνων στρατιωτών στην πρώτη γραμμή θα λειτουργήσει καταλυτικά». Η τουρκική ηγεσία, προς το παρόν, επιμένει ότι ο στρατός της «καλό είναι να περιορίζεται στην Καμπούλ».

ΡΩΣΙΑ
Πύραυλοι σκοπεύουν τη ΛΔ Κορέας

Στην ανάπτυξη αντιαεροπορικών πυραύλων «S-400» στη ρωσική Απω Ανατολή προχώρησε χτες η Μόσχα. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Νικολάι Μακάροφ, εξήγησε ότι το μέτρο πάρθηκε λόγω των ανησυχιών της Μόσχας για τον τρόπο που η ΛΔ Κορέας πραγματοποιεί τελευταία δοκιμές σε πυραύλους, που θα μπορούσαν (ακουσίως) να πλήξουν και ρωσικά εδάφη...

Παράλληλα, ο ίδιος γνωστοποίησε την πρόθεση της Μόσχας να συμφωνήσει, ως το τέλος του τρέχοντος έτους, με το Παρίσι στην αγορά πολεμικών σκαφών - ελικοπτεροφόρων τύπου «Μιστράλ» (21.300 τόνων) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αμφίβιες επιθέσεις ή ως κινητά κέντρα διοίκησης και ελέγχου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ