ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Νέα φαγωμάρα με αιχμή την πρόταση για έκτακτο συνέδριο

Βαθαίνει η κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΝ, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να κλείσει το θέμα Κοροβέση, χαρακτηρίζοντας την προβοκάτσια «ατυχείς δηλώσεις»

Αναίμακτα - κατά τα αναμενόμενα - έκλεισε χτες το θέμα Κοροβέση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση αμέσως μετά τη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν και μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ , χαρακτήρισε απλά «ατυχείς δηλώσεις» την προβοκάτσια που επιχείρησε ο βουλευτής το κόμματος, ο οποίος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, επιχείρησε την προηγούμενη βδομάδα να τσουβαλιάσει μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που πήραν μίζες από τη «Ζίμενς», και τα κόμματα που μετείχαν στην κυβέρνηση Ζολώτα, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «από κοινού εκφράστηκε η κατηγορηματική διαφωνία και αντίθεση στο περιεχόμενο των επίμαχων δηλώσεων», αλλά «μετά τις εξηγήσεις που έδωσε ο σ. Περικλής ότι, πέρα από ατυχείς διατυπώσεις, δεν είχε την πρόθεση να θίξει την ηθική και ιστορική διαδρομή προσώπων και κομμάτων της αριστεράς, η ΚΟ θεωρεί το θέμα λήξαν». Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Γ. Δραγασάκης, ο οποίος με επιστολή του ζητούσε να γίνει αυστηρή πολιτική κριτική στον συνάδελφό του, χωρίς ωστόσο και αυτός να βάζει θέμα διαγραφής.

Ο Π. Κοροβέσης, μετά τη συνεδρίαση, υπερασπίστηκε εκ νέου την προβοκάτσια του, λέγοντας ότι «δεν έχω να ανακαλέσω τίποτα, από την άποψη ότι ανακύκλωσα μια δική σας δουλειά (σ.σ. των δημοσιογράφων), πράγματα που είχαν δημοσιευτεί στην "Ελευθεροτυπία" και θεώρησα καθήκον μου να υπερασπίσω την Αριστερά. Η δήλωσή μου δεν ήταν να καταγγείλω την Αριστερά, μη φανταστείτε, αυτή είναι η Αριστερά που υπερασπίζομαι εδώ και χρόνια. Τώρα το πώς διαμορφώθηκε από τα media είναι άλλο κεφάλαιο, αλλά στην ουσία η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπερασπίζομαι την Αριστερά, ψάχνω το παρελθόν της και όπου το πράγμα ξεκαθαρίζει, χαίρομαι και είμαι περήφανος».

Αλληλοκατηγορίες και αντιρρήσεις

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του ΣΥΝ, φουντώνει η διαμάχη με επίκεντρο την πρόταση του Α. Τσίπρα για έκτακτο συνέδριο στις 10 και 11 Οκτώβρη. Πρόταση που θα συζητηθεί αύριο στην ΚΠΕ του κόμματος και με την οποία έχουν ήδη διαφωνήσει τα μισά από τα μέλη (7 από τα 14) της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, που συμμετείχαν στην προχτεσινή της συνεδρίαση, ανάμεσά τους και στελέχη προσκείμενα στο πλειοψηφικό Αριστερό Ρεύμα. Αντίθετη στη διενέργεια συνεδρίου είναι και η Ανανεωτική πτέρυγα, με τον Γ. Μπαλάφα, να διαφοροποιείται από τη γενική κατεύθυνση.

Λάβρος ενάντια στην πρόταση Τσίπρα εμφανίστηκε και χτες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος δηλώνοντας το πρωί από το Ηράκλειο ότι «η Αριστερά δεν είναι φυτό εσωτερικού χώρου», κατηγορώντας επί της ουσίας την ηγεσία του ΣΥΝ ότι καταδικάζει το κόμμα σε εσωστρέφεια με προσωπικά κίνητρα. Στο ίδιο πνεύμα, ο Αλ. Αλαβάνος είχε δηλώσει προχτές ότι «την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει για το κάθε κόμμα αν θα κάνει τακτικό, αν θα κάνει έκτακτο, αν θα κάνει διαρκές συνέδριο, αν θα κάνει συνέδριο με ολίγη ή συνέδριο γλυκύ βραστό. Δεν τα καταλαβαίνει αυτά. Δεν την ενδιαφέρει».

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Φώτης Κουβέλης διαφώνησε με την πρόταση για συνέδριο, λέγοντας ότι «ένα έκτακτο συνέδριο θα οδηγήσει πάλι σε εσωστρεφείς διαδικασίες, δε θα δίνει απάντηση στα πολιτικά ζητήματα». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που αυτό γίνει, τότε αυτός δε θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΝ.

Υπονοούμενα για διάσπαση

Υπονοούμενα για ενδεχόμενα μεγαλύτερης πόλωσης που μπορούν με αφορμή το συνέδριο να οδηγήσουν ακόμα και σε διάσπαση άφησε ο Δ. Χατζησωκράτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Μιλώντας στο ραδιόφωνο, είπε: «Η ίδια η εκλογή συνέδρων στις συνελεύσεις έχει από μόνη της μια πολωτική διαδικασία, πάρα πολλές φορές οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη πόλωση (...) Οταν ομνύουμε στην προοπτική της ενότητας οφείλουμε να διασφαλίζουμε και τους όρους, ώστε αυτή να υπάρξει (...) Αυτό που λέω ευθέως είναι ότι σε Συνέδρια σε πολωτικές καταστάσεις λειτουργούν εντονότατες φυγόκεντρες τάσεις».

Λάθος χαρακτήρισε την πρόταση Τσίπρα και ο Σ. Λυκούδης, προσθέτοντας: «Μας οδηγούν σε έκτακτο συνέδριο, με την πρότασή του, την πρόταση Τσίπρα δηλαδή, για να λυθεί υποτίθεται - που δε θα λυθεί - το ζήτημα της ηγεσίας και της κορυφής. Ποιος από τους δύο, δηλαδή, στη γνωστή τους κόντρα θα διαχειριστεί το χώρο. Αναρωτιέμαι, με βάση τη συνείδησή μου, την ισορροπία μου, τη στοιχειώδη μου λογική, την ιστορία μου "είναι δυνατόν ένα κόμμα της αριστεράς να σύρεται σε ένα συνέδριο για να λύσει ζητήματα διαχείρισης και ηγεσίας του χώρου; Μόνο γι' αυτό;». Είπε ακόμα ότι «είναι αστείο πράγμα να θεωρούμε ότι θα μετάσχει το κόμμα επί της ουσίας σε ένα συνέδριο το οποίο συγκαλείται μέσα σε 30 μέρες. Χειροκροτητές και ψηφοφόροι θα είμαστε του ενός ή του άλλου - σε ένα συνέδριο που οξύνει, βαθαίνει τα χάσματα - ρήγματα, λειτουργεί διχαστικά ανακυκλώνει ζητήματα».

Παρακολουθεί το ΠΑΣΟΚ

Τη δεδηλωμένη πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει «διάλογος» με τον ΣΥΝ στην προοπτική της συνεργασίας, μεταξύ των δύο κομμάτων, εξέφρασε χτες για ακόμη μια φορά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπακωνσταντίνου. «Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όσα συμβαίνουν στο χώρο αυτό. Δεν έχουμε κρύψει τη διάθεσή μας να μιλήσουμε με αυτό το χώρο, να ανοίξουμε μια συζήτηση, για να δούμε πού υπάρχει δυνατότητα προγραμματικών συγκλίσεων», δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα, εκφράζοντας και τους πόθους του ΠΑΣΟΚ - τους οποίους τροφοδοτεί μεγάλη μερίδα στελεχών του ΣΥΝ - για τις εσωκομματικές εξελίξεις, σημείωσε: «Θα θέλαμε όμως η εξέλιξη της εσωτερικής τους συζήτησης να είναι τέτοια, που να επιτρέψει αυτός ο διάλογος να συνεχιστεί, γιατί θα είναι για το καλό πιστεύω του τόπου και συνολικά της προοδευτικής παράταξης»...

Οι «αδιάφθοροι» και «εντιμότατοι» αντικομμουνιστές στην «Ε»

«

Eίχε προηγηθεί η καταγγελία του Γ. Bότση, στην ίδια τούτη στήλη, ότι το 1989, επί οικουμενικής κυβέρνησης Zολώτα, το υπουργικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να κηρύξει άγονο έναν εκκρεμή δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για προμήθεια τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων, όμως αυτήν την κυβερνητική απόφαση, από κοινού, είχαν ανατρέψει από το παρασκήνιο οι κατονομαζόμενοι αρχηγοί των τριών τότε συνεργαζόμενων κομμάτων, αφού στο μεταξύ είχαν εισπράξει πέντε δισεκατομμύρια δραχμές από την προμηθεύτρια εταιρεία για ...τις ανάγκες των κομμάτων τους. Mου έκανε κατάπληξη το γεγονός ότι αρχικώς κανένας δεν ένιωσε την ανάγκη να διαψεύσει την καταγγελία. Kάτι που με παρακίνησε να το τονίσω στις δύο αμέσως προηγούμενες συνεργασίες μου εδώ. Tελικώς, όμως, την τιμή της Aριστεράς διαφύλαξε ο Π. Kοροβέσης, καταγγέλλοντας αυτήν τη συναινετική υπερκομματική τακτοποίηση ως "ένα δομικό σκάνδαλο του μαφιόζικου καπιταλισμού", ένα σκάνδαλο, όπου "πρόκειται για μια διαφθορά όλου του πολιτικού συστήματος, και δυστυχώς είναι μέσα και η Αριστερά". Στη σχετική ειδησεογραφία της «E» εκείνης της ημέρας σημειώθηκε ότι, "όταν έγινε γνωστή η συνέντευξη του Περικλή Kοροβέση, προκλήθηκε αμηχανία και εκνευρισμός... Προς επιβεβαίωση του ότι σ' όλους τους πολιτικούς χώρους το κομματικό συμφέρον προηγείται από κάθε άλλη ηθική αξία. Mε πρώτιστο χρέος, τη σιωπή των αμνών"».

Αυτά έγραψε προχτές στην «Ελευθεροτυπία» ο Κ. Μπέης. Δε θα σταθούμε μόνο στο ότι ο Γ. Βότσης στις 13 Ιούλη του 2009 έγραψε στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ότι «ανεπιβεβαίωτες φήμες, που ουδέποτε διερευνήθηκαν, προσδιόριζαν τότε τη "μίζα" σε δύο δισ. δρχ. για το κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ, άλλα τόσα για τη Ν.Δ. και ένα δισ. για τον ενιαίο τότε "Συνασπισμό"». Ούτε στο ότι για να γίνει πειστικός στην κατασκευή γεγονότος και είδησης, επανήλθε ο ίδιος, εμφανίζοντας προσωπική του συζήτηση με τον Χ. Φλώράκη, χρησιμοποιώντας το κύρος του για να κάνει τις φήμες που διαδίδει δημοσιογραφική είδηση. Μανούλα στα «κόλπα». Αλλά και φαιδρός ως δημοσιολόγος. Ούτε στο γεγονός ότι τα ίδια αναπαρήγαγε (τις φήμες), όπως είπε, ο Π. Κοροβέσης. Μόνο που η υπόθεση παραβρώμισε. Από τη βρωμιά όλων αυτών των καθωσπρέπει «ηθικά πλασμένων», που, ξεπερνώντας ακόμη και το όριο του πάτου της υποκρισίας, γίνονται εργαλείο σπίλωσης του ΚΚΕ.

Αλλωστε, στην «αντιεξουσιαστική» του συστήματος δημοσιολογούν, τη διδάσκουσα τις προβοκάτσιες κατά του ΚΚΕ, αφού είναι η καλύτερη προαγωγός τους. Αλλά ο Κ. Μπέης με τη «σιωπή των αμνών» στη «διαφθορά όλου του πολιτικού συστήματος, που δυστυχώς είναι μέσα και η Αριστερά», δηλαδή και το ΚΚΕ, μέσα από την αναπαραγωγή «ανεπιβεβαίωτων φημών», τσουβαλιάζοντας και το ΚΚΕ, δείχνει τη δική του ηθική και τις αξίες του. Τη σκόπιμη με κατασκευασμένες ειδήσεις αναπαραγωγή αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, χτυπώντας τις ηθικές αξίες των κομμουνιστών. Ηθική και αξία του είναι το ψέμα, προκειμένου να υπηρετήσει το σκοπό του. Και αντικειμενικά, συνειδητά, το σύστημα. Γιατί ξέρει πως η σχέση του ΚΚΕ με τις μίζες είναι σχέση «φωτιάς - νερού». Αν δεν είχε τέτοια ηθική, θα έγραφε τουλάχιστον για τις καταγγελίες του ΚΚΕ, όπως και τις καταγγελίες του «Ριζοσπάστη» σ' αυτήν τη συγκεκριμένη υπόθεση και στα γραφτά των ομοίων και φίλων του και ας μην τα υιοθετούσε. Εκτός και αν δε διαβάζει ο δημοσιολόγος. Τέτοιος «αδιάφθορος» αυτός και η εφημερίδα που δημοσιολογεί, αλλά και οι «εντιμότατοι» φίλοι του Βότσης και Κοροβέσης.


Ι.

Αλλαγές στο «πόθεν έσχες»

Τις προτάσεις του για αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία που αφορά το «πόθεν έσχες» απέστειλε χτες με επιστολή του στους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας. Ανάμεσα στις αλλαγές που προτείνονται περιλαμβάνεται η αύξηση των ανώτατων δικαστικών που μετέχουν στην επιτροπή ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Επίσης προτείνεται η ύπαρξη μιας αρχικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και στη συνέχεια η υποβολή δήλωσης μόνον εφόσον η περιουσιακή κατάσταση μεταβληθεί. Παράλληλα προτείνεται να υπάρχει στο έντυπο ειδικό ερώτημα για τη συμμετοχή του υπόχρεου σε εξωχώριες επιχειρήσεις και την ύπαρξη λογαριασμών στο εξωτερικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ