ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
Προβλήματα και ελλείψεις που «καίνε»...

Συνέντευξη του Μιχάλη Μιχαήλ, μέλους του ΔΣ της ΠΟΕΥΠΣ, που καταγγέλλει ελλείψεις σε προσωπικό και στον επιχειρησιακό συντονισμό

Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες κατά τη διάρκεια της επέμβασης στη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής, ήταν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν - πάγια πλέον - σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά και τα οποία έχουν να κάνουν με τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, μηχανολογικού εξοπλισμού και κυρίως με την έλλειψη συντονισμού, είναι το πρώτο σχόλιο του Μιχάλη Μιχαήλ, μέλους του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος και εκπροσώπου της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών.

«Από τα πράγματα, λόγω της σοβαρότητας και του μεγέθους της, για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική ήρθαν ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα, αλλά παρόλα αυτά δεν ήταν δυνατόν να καλυφθεί στο σύνολό της, όλη η περίμετρος της φωτιάς. Το γεγονός ότι κλήθηκαν πυροσβέστες από Σέρρες, Καστοριά, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα και άλλες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, δείχνει το μέγεθος των ελλείψεων σε προσωπικό, το οποίο απασχολεί και την περιφέρεια Αττικής» (σ.σ. υπάρχουν 700 οργανικά κενά), απαντά ο Μ. Μιχαήλ σε σχετική ερώτηση του «Ρ» για τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική.

«Αυτό σημαίνει πως στον πρώτο χρόνο εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δυνάμεις για ν' αντιμετωπίσουν το συμβάν, πριν πάρει την εξέλιξη που είδαμε στη φωτιά που κατέστρεψε τη ΒΑ Αττική. Το πρόβλημα προκύπτει σε όλες τις μεγάλες φωτιές, όπως π.χ. στην Πάρνηθα το 2007. Εκεί η φωτιά που εκδηλώθηκε στην αρχή στα Δερβενοχώρια, αντιμετωπίστηκε για αρκετό χρονικό διάστημα μόνο από τα πληρώματα δυο οχημάτων. Μέχρι την άφιξη των ενισχύσεων οι φλόγες είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε την ίδια χρονιά στην Πελοπόννησο και πέρσι στην Ρόδο».

Λείπουν 3.500 πυροσβέστες


Icon

-- Πόσες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό της Πυροσβεστικής;

-- Περίπου στις 3.500. Ομως, από το 2001 έχουμε σχεδόν την ίδια οργανική δύναμη (σ.σ. 12.776 άτομα), παρότι οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και έχουν δημιουργηθεί νέες υπηρεσίες, όπως 13 συντονιστικά κέντρα, έξι νέες ΕΜΑΚ, έξι βιομηχανικές περιοχές και αρκετά πεζοπόρα τμήματα.

-- Αρα οι ελλείψεις είναι περισσότερες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες;

-- Βέβαια. Το γεγονός ότι στο θέμα της δασοπυρόσβεσης απασχολούνται και 5.500 συμβασιούχοι, είναι σημαντικό χέρι βοήθειας, αλλά με ευθύνη της πολιτείας, στη λογική της εξοικονόμησης πόρων, δεν δίνονται τα αναγκαία κονδύλια για την υπερωριακή απασχόλησή τους όποτε χρειαστεί. Δηλαδή, έχουμε το γεγονός σε αργίες, Κυριακές και βράδια να μην στελεχώνονται τα περιπολικά (σ.σ. οχήματα διασποράς) από συμβασιούχους. Ακόμη και κατά την επέμβαση σε πυρκαγιά για να μην εργαστούν πέραν του ωραρίου τους και να μην πληρωθούν υπερωρίες, γίνονται έγκαιρα οι αλλαγές τους στη βάση αυτής της λογικής.

Χρωστάνε σε πυροσβέστες μέχρι και 300 ρεπό

-- Και οι συνέπειες;

-- Να μην υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, προκειμένου ν' αντιμετωπίζονται σε άμεσο χρόνο οι φωτιές. Το κενό αυτό η πολιτεία «φροντίζει» να το καλύπτει με την απλήρωτη υπερεργασία των μόνιμων υπαλλήλων της Πυροσβεστικής, αφού μέχρι σήμερα αρνείται πεισματικά και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, να ισχύει γι' αυτούς η εργατική νομοθεσία και το καθεστώς αποζημίωσης της υπερεργασίας. Τίθενται σε επιφυλακή με κάθε ευκαιρία και αποζημιώνονται μόνο με ρεπό, τα οποία δεν χορηγούνται λόγω των ελλείψεων ή ευκαιριακά, όπως το 2008, με 27 ευρώ το 8ωρο. Υπάρχουν πυροσβέστες σε κλιμάκια στους οποίους η υπηρεσία οφείλει μέχρι και 300 ρεπό.


Icon

-- Τι συμβαίνει με τους δόκιμους πυροσβέστες;

-- Προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά, χρησιμοποιούν εδώ και δυο χρόνια, πέρα από κάθε λογική, τους δόκιμους πυροσβέστες οι οποίοι μόλις έχουν εισαχθεί στη σχολή, σε πεζοπόρα τμήματα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλειά τους και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμβάντων.

Σύγχυση...

-- Τι συμβαίνει με τις ελλείψεις στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων και στον συντονισμό των δυνάμεων;

-- Οσον αφορά τη διαχείριση των δυνάμεων, του εξοπλισμού και των ενεργειών οι οποίες πρέπει να γίνουν, παρατηρούμε σε όλες τις πυρκαγιές το φαινόμενο ενώ έχουν εμπλακεί υπεράριθμες δυνάμεις από τον αριθμό που χρειάζεται, να μην μπορούν να συντονιστούν λόγω ουσιαστικής αδυναμίας διαχείρισής τους. Το πρόβλημα είναι απόρροια της στρατιωτικοποίησης που έχει επέλθει στο Σώμα, με αποτέλεσμα ο στόχος, που είναι η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση του κάθε συμβάντος, στη λογική της τήρησης της ιεραρχίας και της διαχείρισης των εντολών, να μην επιτυγχάνεται. Δηλαδή, παρατηρείται το φαινόμενο ανάμεσα στα πληρώματα των πυροσβεστικών οχημάτων να κυκλοφορεί υπέρμετρος αριθμός τζιπ με αξιωματικούς που από την πληθώρα των εντολών που δίνονται, επέρχεται σύγχυση στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

-- Τι προβλήματα προκαλεί αυτή η κατάσταση;

-- Η απουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα επιχειρησιακά καθήκοντα αξιωματικών από το βαθμό του πυραγού και μετά, όπως, επίσης, και το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των πυροσβεστών χρησιμοποιούνται για την κάλυψη διοικητικών αναγκών, αντί του αντίστοιχου πολιτικού προσωπικού, δημιουργεί πρόβλημα ως προς την ετοιμότητα των υπαλλήλων αυτών να επέμβουν αποτελεσματικά και ως επιτελικοί να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα συμβάντα.

Καμία αξιοποίηση δασολόγων και δασοπόνων

-- Τι συμβαίνει με το επιστημονικό προσωπικό της Πυροσβεστικής και ιδιαίτερα με τους δασολόγους και τους δασοπόνους;

-- Δεν υπάρχει αξιοποίησή του. Με την ανάληψη το 1998 των δασικών πυρκαγιών από την Πυροσβεστική, αποσυνδέθηκε η επιστήμη από το επιχειρησιακό σκέλος, αφού δεν υπάρχει συνεργασία Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας, μια και η τελευταία έχει περιοριστεί σε καθήκοντα πρόληψης. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ έχουν προσληφθεί 150 δασοπόνοι και 65 δασολόγοι (215 στο σύνολο), σήμερα αξιοποιούνται μόνο 12. Οι υπόλοιποι είναι πυροσβέστες γενικών καθηκόντων.

-- Ποια είναι η κατάσταση του εξοπλισμού;

-- Ο στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων αριθμεί 1.656 οχήματα παντός τύπου. Πολλά από αυτά έχουν ηλικία πέραν της 15ετίας και πλέον δεν είναι αξιόπιστα διότι παρουσιάζουν συνεχόμενες βλάβες. Σημαντικό είναι ότι περίπου 110 οχήματα είναι πέραν της 30ετίας. Πολλά από αυτά παρουσιάζουν προβλήματα στα φρένα τους. Τρία από αυτά έχουν πέσει σε γκρεμούς, πέρσι και φέτος. Επίσης, άλλα έχουν υποστεί αποκόλληση βυτίου λόγω σκουριάς.

-- Τα κονδύλια που διατίθενται για την Πυροσβεστική επαρκούν;

-- Υπάρχει μεγάλη υποχρηματοδότηση. Από την πρόταση του αρχηγείου της για τη χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών της για το 2009, περικόπηκαν 69.200.000 ευρώ. Από τα 522 εκατομμύρια που ζητήθηκαν, εγκρίθηκαν 452 εκατομμύρια.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξαγγελία - πρόκληση για αναβάθμιση του εισαγγελέα περιβάλλοντος

Τα εγκαίνια του νέου Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας επέλεξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας για να ανακοινώσει την αναβάθμιση του εισαγγελέα περιβάλλοντος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλάει τώρα για αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να προστατεύσει τις καμένες περιοχές», όταν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) αφήνουν στο έλεος των καταπατητών τα δάση μας και είναι σε όλους γνωστό πως στα 11 καμένα στρέμματα αναδασώνεται μόλις το 1. Και πως οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών. Και στη συνέχεια πάνω στις καμένες εκτάσεις κερδοσκοπούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Ο Ν. Δένδιας ανακοίνωσε χτες πως αντί του εισαγγελέα περιβάλλοντος που ήταν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, τώρα πλέον θα οριστεί αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για το περιβάλλον συνεπικουρούμενος από εισαγγελέα Εφετών. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου και σαν να μην ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση για τις αιτίες που γεννούν τις πυρκαγιές είπε πως η κυβέρνηση της ΝΔ «θα αντιμετωπίσει με σκληρότητα τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος στην Αττική και ολόκληρη τη χώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ