ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
ΝΑΤΟική στήριξη για το Κουρδικό ζητά ο Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στη «δημοκρατική κίνηση», με την οποία προτίθεται ν' αντιμετωπίσει το Κουρδικό ζήτησε, κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης, από τον ΓΓ της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, ο Τούρκος πρωθυπουργός, αφού υπενθύμισε με νόημα ότι επί 57 χρόνια η Τουρκία «υπηρετεί πιστά τους στόχους του ΝΑΤΟ». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να δώσει το στίγμα της τακτικής που σχεδιάζει ν' ακολουθήσει, λέγοντας ότι «η ανοιχτή ή η υπόγεια συμπαράσταση στην τρομοκρατία, όπως και η συνέχιση των συγκρούσεων και της αστάθειας προκαλούν μόνο αίμα και δάκρυα» και αφήνοντας, ουσιαστικά, να εννοηθεί ότι πλέον «στο τραπέζι πέφτουν» και άλλες λύσεις πλην της στρατιωτικής καταστολής, χωρίς, όμως, να υπάρχει σαφής εικόνα ποιες είναι αυτές και τι είδους βοήθεια ζητά από το ΝΑΤΟ.

Οι χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν φαίνεται ότι αποτελούν συνέχεια της «πρωτοβουλίας» που ανήγγειλε στα τέλη Ιουλίου απέναντι στο Κουρδικό, στο πλαίσιο της οποίας, μάλιστα, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του φιλο-κουρδικού Κόμματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία στις 6 Αυγούστου. Αν και κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης δε θίχτηκε κανένα σημαντικό ζήτημα (ούτε για το ενδεχόμενο χορήγησης αμνηστίας στους μαχητές του ΡΚΚ που θα αποφασίσουν να αφήσουν τα όπλα, ούτε η τύχη του φυλακισμένου Οτσαλάν), αναλυτές τη χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σημαντική αφού ήταν η πρώτη φορά που ο Ερντογάν μίλησε με το συγκεκριμένο κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι για την πρωτοβουλία του αυτή ο Ερντογάν δέχεται σκληρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση και από στελέχη του στρατού.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Στην τελική ευθεία;

Συνεχείς είναι οι λαικές κινητοποιήσεις
Συνεχείς είναι οι λαικές κινητοποιήσεις
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Ακριβώς δύο μήνες συμπληρώθηκαν χτες από το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου και ο λαός της Ονδούρας είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ: «Θα αγωνιστούμε με κάθε θεμιτό μέσο» και «όσο χρόνο χρειαστεί για να ανατρέψουμε την πραξικοπηματική κυβέρνηση», όπως ανακοίνωσε το Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα, απορρίπτοντας συνάμα την προκήρυξη εκλογών από την κυβέρνηση Μιτσελέτι και δηλώνοντας ότι «θα αγωνιστούμε για να επιβάλουμε τη λαϊκή εξουσία, για να αλλάξουμε τη χώρα».

Στο μεταξύ, μια ακόμη εξωδικαστική εκτέλεση έλαβε χώρα. Το βράδυ της Τετάρτης άγνωστοι ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα δολοφόνησαν στην Κολόνια λος Σορσάλες τον Τζόναθαν Οσόριο, φοιτητή, μέλος του Εθνικής Συνομοσπονδίας Φοιτητών της Ονδούρας - (FENAEH) και του Μετώπου ενάντια στο Πραξικόπημα.

Στο πολιτικό και διεθνές πεδίο μετά την αποτυχία της αποστολής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών-OAS, την έκτακτη Σύνοδο του OAS που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχουν λάβει τη μορφή του επείγοντος, κυρίως για τις ΗΠΑ, που βλέπουν ότι σε διεθνές επίπεδο είναι απομονωμένες, ενώ και στο εσωτερικό ο αγώνας του λαού της Ονδούρας είναι συνεχής και έχει ανατρέψει το σκηνικό της νομιμοποίησης που ήθελαν να στήσουν. Σε αυτό μάλλον το πλαίσιο εντάσσεται η είδηση που αναφέρει το πρακτορείο Reuters ότι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εισηγήθηκαν στην Χίλαρι Κλίντον ότι το πραξικόπημα θα πρέπει επισήμως να ανακηρυχθεί στρατιωτικό πραξικόπημα το οποίο αυτομάτως να σημαίνει την πλήρη διακοπή όλων των διμερών σχέσεων και ενδεχομένως και κυρώσεις.Το Radio Globo μετέδωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν το πάγωμα των λογαριασμών του Ρομπέρτο Μιτσελέτι στην τράπεζα TX Wells Fargo. Η μόνη επίσημη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης, μέχρι στιγμής, είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλεϊ ότι... «Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν κάποιες αποφάσεις τις αμέσως επόμενες μέρες».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λεονέλ Φερνάντες πρότεινε την αναστολή του ιδιότητας του μέλους για την Ονδούρα στην Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής - CAFTA.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Τριβές Καρζάι - Ουάσιγκτον

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ολοένα και πιο εύθραυστες φαίνεται ότι είναι οι σχέσεις ανάμεσα στους πάλαι ποτέ «καλούς συνεργάτες», την Ουάσιγκτον, η οποία καταγράφει τον αιματηρότερο μήνα για τις δυνάμεις της στο Αφγανιστάν από την έναρξη της εισβολής το 2001 με 45 νεκρούς, και τον Χαμίντ Καρζάι. Οπως όλα δείχνουν, οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές εξελίσσονται σε κρίσιμη δοκιμασία για τις δύο πλευρές, με πιο πρόσφατο περιστατικό μια «εκρηκτική», όπως διαρρέεται, συνάντηση μεταξύ του Καρζάι και του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσιγκτον, στην περιοχή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνάντηση έγινε την επομένη της διεξαγωγής των εκλογών. Ο Χόλμπρουκ φέρεται να ρώτησε τον Καρζάι αν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών καθώς όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κανένας υποψήφιος δε θα συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Ο Καρζάι, από την πλευρά του, φέρεται να εξερράγη οργισμένος, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι μεθοδεύουν τη διενέργεια δεύτερου γύρου, πριν καν καταμετρηθούν οι ψήφοι και εκδοθούν επίσημα αποτελέσματα.

Αν και οι πληροφορίες περί έντασης διαψεύστηκαν και από τις δύο πλευρές, οι οποίες επιβεβαίωσαν μόνο την πραγματοποίηση της συνάντησης, δε φαίνεται ν' απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνόδου για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από δεκάδες χώρες, ο Χόλμπρουκ σχεδιάζει να συναντηθεί με εκπροσώπους από τις Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, προκειμένου να τους θέσει ανοιχτά το ζήτημα διεξαγωγής δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, με το επιχείρημα ότι θα συνεισφέρει πολύ στην αποκλιμάκωση των επικρίσεων για νοθεία.

Κατά τα άλλα, εντός της χώρας, οργή εξέφραζαν, χτες, αρκετοί Αφγανοί βουλευτές για την αμερικανική επιδρομή με ελικόπτερα σε κλινική της πόλης Σαρ Χάουζα, στην επαρχία Πάκτικα, όπου είχαν καταφύγει τραυματίες Ταλιμπάν και ο επικεφαλής τους. Οι ΝΑΤΟικοί ισχυρισμοί ότι η επίθεση έγινε αφού απομακρύνθηκαν οι πολίτες και ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι επευφημούσαν, δε φαίνεται να πείθουν ιδιαίτερα την αφγανική κοινή γνώμη.

Κυνικά αποκαλυπτικός ο Ράσμουσεν

«Η αποστολή στο Αφγανιστάν θα διαρκέσει για όσο χρειαστεί, προκειμένου να υπάρξει ασφάλεια στη χώρα» δήλωσε απερίφραστα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα της κατοχής. Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, επισκεπτόμενος την Τουρκία, φέρεται να άσκησε πιέσεις στην Αγκυρα να ενισχύσει την παρουσία της στο Αφγανιστάν αποστέλλοντας μάχιμα στρατιωτικά τμήματα, καθώς εκτιμά ότι «η ύπαρξη μουσουλμάνων στρατιωτών στην πρώτη γραμμή του πυρός μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αντίδραση των ντόπιων».

Εντούτοις, αρχικώς τουλάχιστον, η Αγκυρα δε φαίνεται να υπέκυψε στις πιέσεις. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι δεν υπήρξε «στρατιωτικό αίτημα» από το ΝΑΤΟ και ότι η χώρα του θα «εντείνει τη συνεισφορά της στην εκπαίδευση του αφγανικού στρατού και σε άλλες τέτοιου είδους δραστηριότητες», όχι μακριά από την Καμπούλ.

ΙΡΑΝ
«Αποστάσεις» Αχμαντινετζάντ από Χαμενεΐ

«Πράκτορες» χαρακτήρισε, εμμέσως πλην σαφώς, τους ηγέτες του «μεταρρυθμιστικού ρεύματος» ο Πρόεδρος, διαφωνώντας με την κατευναστική θέση που υιοθέτησε ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Υπέρ «της αποφασιστικής τιμωρίας» όσων ηγήθηκαν των ταραχών που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου τάχθηκε, χτες, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης πριν από την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, ο Ιρανός Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ υποστήριξε ότι «εκτός από τους διαδηλωτές που, ήδη, δικάζονται, θα πρέπει να πληρώσουν και όσοι οργάνωσαν, προκάλεσαν και εφάρμοσαν τα σχέδια των εχθρών ως επικεφαλής τους».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται, εμμέσως πλην σαφώς, σε ευθεία αντίθεση με την παρέμβαση αποκλιμάκωσης της πολιτικής έντασης που σοβεί από τις εκλογές μέχρι σήμερα, που αποπειράθηκε, μία μέρα νωρίτερα, ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας. Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, αν και ζήτησε την τιμωρία όσων παραβίασαν το νόμο, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι ηγέτες της «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης είναι πράκτορες ξένων δυνάμεων, κάτι που υπαινίχθηκε σαφώς ο Αχμαντινετζάντ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ανοιχτή διαφορά απόψεων μεταξύ του Χαμενεΐ και του πάλαι ποτέ προστατευόμενού του, Αχμαντινετζάντ, αντανακλά τις τριβές που έχουν, ήδη, αρχίσει να διογκώνονται στο εσωτερικό του λεγόμενου «συντηρητικού» τμήματος της ιρανικής ηγεσίας. Οι τριβές αυτές προϋπήρχαν των εκλογών, όμως η σκληρά κατασταλτική αντιμετώπιση των μετεκλογικών ταραχών, τις πυροδότησε εκ νέου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις εκείνες που υποστήριζαν ότι η κρίση στους κόλπους του ισλαμικού καθεστώτος είναι πολυμέτωπη και σχετίζεται κυρίως με τα ηνία της εξουσίας.

Ο Αχμαντινετζάντ, μάλιστα, έριξε περισσότερο «λάδι στη φωτιά» καθώς υποστήριξε ότι για τα όσα βασανιστήρια (σεξουαλικά και άλλα) υπέστησαν οι συλληφθέντες, όπως πλέον αποδεικνύεται με στοιχεία, δεν ευθύνονται ούτε οι δεσμοφύλακές τους, ούτε οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας. Οπως είπε, «και τα βασανιστήρια βρίσκονται στο πλαίσιο του σεναρίου των εχθρών», χωρίς, όμως, ν' αποκαλύψει ποιος τελικά βασάνισε τους συλληφθέντες κατά την κράτησή τους.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ενταση για την εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων

ΜΠΑΡΙΛΟΤΣΕ.--

Με το επίσημο αίτημα της Βενεζουέλας και του Εκουαδόρ, ώστε η Κολομβία να παρουσιάσει το πλήρες κείμενο της συμφωνίας για την εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφός της άρχισε χτες η έκτακτη Σύνοδος της Ενωσης της Νοτίου Αμερικής - UNASUR στο χειμερινό θέρετρο της Αργεντινής Μπαριλότσε.

Μία Σύνοδος της οποίας το κεντρικό θέμα είναι η εγκατάσταση των αμερικανικών δυνάμεων, ζήτημα που προκαλεί επικίνδυνες δονήσεις στη Λατινική Αμερική. «Οι βάσεις θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να επιβάλλουν την κυριαρχία τους» στην περιοχή τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, καλώντας συνάμα τους υπόλοιπους ηγέτες της περιοχής να μη φοβηθούν να εκφράσουν δημόσια την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των αμερικανικών δυνάμεων. Τέλος, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα παρέπεμψε το ζήτημα στο Συμβούλιο Αμυνας (SADC), ενός οργάνου που ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη από τους «12» της UNASUR...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ