ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Ακόμη 708 εκατ. ευρώ μάζεψε η ΕΤΕ

Επανάκαμψη στα προ κρίσης επίπεδα. Περιμένουν βελτίωση από το δεύτερο εξάμηνο

Eurokinissi

Και επιλεκτική αποδείχνεται η καπιταλιστική κρίση αφού οι οδυνηρές επιπτώσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στα λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα. Στο απυρόβλητο είναι τα κέρδη που οι καπιταλιστές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν με εντατικούς και ιδιαίτερα προκλητικούς ρυθμούς.

Χαρακτηριστικά είναι τα δείγματα γραφής από τους ισολογισμούς των εισηγμένων ΑΕ. Ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας, μέσα στο α? εξάμηνο του 2009, μάζεψε ακόμη 708 εκατ. ευρώ και επαίρονται για το γεγονός ότι τα κέρδη τους διαμορφώνονται στα προ της κρίσης επίπεδα! Οι τζίροι και τα κέρδη για την ΕΥΑΘ ΑΕ που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει σε ιδιώτη «στρατηγικό επενδυτή», χρονιά με χρονιά πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο! Ακόμα ψηλότερα σηκώθηκαν και τα κέρδη μεγαλοκατασκευαστών και άλλων κλάδων.

Η σοδειά των ισολογισμών α? εξαμήνου 2009 που δημοσιοποιήθηκαν χτες, περιλαμβάνει και τα παρακάτω :

  • Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ): Απέσπασαν ακόμη 708 εκατ. ευρώ, ποσό δηλαδή που ισοδυναμεί με καθαρό κέρδος πάνω από 4,7 εκατ. ευρώ τη μέρα! Να σημειωθεί πως και η ΕΤΕ εφάρμοσε φέτος αυξημένες λογιστικές προβλέψεις για τυχόν επισφαλή δάνεια της πελατείας τους γεγονός που συμπιέζει το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα. Χωρίς τις «προβλέψεις» θα εμφάνιζαν καθαρό κέρδος 1,5 δισ. ευρώ, αυξημένο σε ποσοστό 21% σε σύγκριση με το α' εξάμηνο του 2008. Με ρεκόρ κερδοφορίας συνεχίζει και η θυγατρική τράπεζα στην Τουρκία, η Φίνασμπανκ που απέσπασε 219 εκατ. ευρώ (+15%) συμβάλλοντας στο 31% της συνολικής κερδοφορίας του Ομίλου ΕΤΕ, ενώ από την επιχειρηματική δράση τους στο ζωτικό χώρο της ΝΑ Ευρώπης μάζεψαν 64 εκατ. ευρώ (κάμψη 40% σε σχέση με πέρυσι), ποσό που οι ίδιοι θεωρούν «ικανοποιητικό». Η επέκταση της ΕΤΕ στην ευρύτερη περιοχή (Τουρκία και ΝΑ Ευρώπη) συμβάλλει στο 40% της συνολικής κερδοφορίας του ομίλου.
  • Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο : Μάζεψαν 94,3 εκατ. ευρώ έναντι εμφανιζόμενης ζημιάς 12,7 εκατ. ευρώ για το α' εξάμηνο του 2008. Τα καθαρά έσοδα από τόκους φτάνουν περίπου σε 130 εκατ. ευρώ.
  • ΕΥΑΘ ΑΕ : Το καθαρό κέρδος αυξήθηκε πάνω από 10% για να διαμορφωθεί σε 18,76 εκατ. ευρώ (από 16,9 εκατ. ευρώ). Σε επίσημη ανακοίνωση επισημαίνουν ότι από το 2005 μέχρι σήμερα οι ρυθμοί αύξησης για τα κέρδη φτάνουν σε 637% με τους τζίρους της περιόδου να αυγατίζουν πάνω από 53%.
  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ : Η θυγατρική του ομίλου Μπόμπολα που διεκδικεί ρόλο «στρατηγικού επενδυτή» στην ΕΥΑΘ, απέσπασε 50,8 εκατ. ευρώ (από 43,5 εκατ. ευρώ) επιτυγχάνοντας και αύξηση 16,8%.
  • Follie Follie : Εμφανίζουν αύξηση 29% με τη μάζα του καθαρού κέρδους να φτάνει στα 55 εκατ. ευρώ (από 42,4 εκατ. ευρώ).
  • Aegean : Πέτυχαν υπερδιπλασιασμό (+143%), αποσπώντας καθαρά κέρδη 13,4 εκατ. ευρώ (από 5,5 εκατ. ευρώ πέρυσι).
  • Ζημιές συνεχίζει να εμφανίζει η Γενική Τράπεζα (που έχει περάσει στη γαλλική τράπεζα Σοσιετέ Ζενεράλ). Στο α' φετινό εξάμηνο εμφανίζουν διεύρυνση της ζημιάς στα 36,2 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιάς 10,3 εκατ. ευρώ πέρυσι). Ζημιά ύψους 39 εκατ. ευρώ εμφανίζει η Βιοχάλκο έναντι κέρδους 53,9 εκατ. ευρώ πέρυσι.
«VODAFONE»
Απαγόρευσε περιοδεία του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ δε διαπραγματεύεται το δικαίωμα ανάπτυξης της πολιτικής δράσης του, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αχτίδα Τηλεπικοινωνιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Τη στάση της εταιρείας «VODAFONE» να απαγορεύσει, πριν λίγες μέρες, περιοδεία του ΚΚΕ στο χώρο δουλειάς, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Αχτίδα Τηλεπικοινωνιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Η στάση της εταιρείας, επισημαίνει η Αχτίδα, συνδέεται με την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Συνδέεται ακόμα «με τις απολύσεις των δύο συνδικαλιστριών στελεχών του ΣΕΤΗΠ και του ΠΑΜΕ, από τη "WIND" και την απόλυση μιας ακόμα συνδικαλίστριας του ΠΑΜΕ από κατάστημα της "VODAFONE" στην Ελευσίνα». Τα παραπάνω δείχνουν ότι «τα μονοπώλια του κλάδου και γενικότερα ενιαία προχωρούν στο χτύπημα των εργατών στην προσπάθεια τους για τη διασφάλιση των τεράστιων κερδών τους».

Η απαγόρευση της περιοδείας του Κόμματος, σημειώνει η Αχτίδα, δείχνει ποιου κόμματος τις θέσεις και τη δράση φοβάται η εργοδοσία. «Επιδιώκουν να μην τολμήσει η εργατική τάξη να σηκώσει κεφάλι (...) Για αυτό η σχεδιασμένη επίθεση στο ταξικό εργατικό κίνημα και στο ΚΚΕ, με αισχρό αντικομμουνισμό, ψέματα και προβοκάτσιες. Για τον ίδιο λόγο γίνεται σε επίπεδο ΕΕ, προσπάθεια να ξαναγράψουν την ιστορία».

Η Αχτίδα απαντώντας στον ισχυρισμό της εταιρείας ότι την ίδια στάση κρατά και για τα υπόλοιπα κόμματα σημειώνει: «Η πολιτική των άλλων κομμάτων και οι θέσεις τους βρίσκονται ήδη μέσα στην εταιρεία (...) εκφράζονται με τη στάση της απέναντι στους εργαζόμενους». Καταλήγοντας τονίζει ότι το ΚΚΕ «δε διαπραγματεύεται με κανέναν το δικαίωμά του να αναπτύσσει την πολιτική του δράση στους χώρους δουλειάς. Πολιτική δράση για την οποία στο παρελθόν τα μέλη του διώχθηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν ή και εκτελέστηκαν. Η υπόθεση της απαγόρευσης δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ αλλά όλους τους εργαζόμενους. Δε θα τους περάσει».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για την απόλυση

Την άμεση ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης της συνδικαλίστριας Μαριάνθης Καλαϊτζή, αναπληρώτριας γραμματέα του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, από κατάστημα της «VODAFONE» στην Ελευσίνα, θα απαιτήσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου στην περιοχή με δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας σήμερα Σάββατο 9 με 11 που κήρυξε το σωματείο τους.

Η εταιρεία, με μια προκλητική και άκρως προσχηματική απόφαση, προχώρησε πριν λίγες μέρες στην απόλυση της συνδικαλίστριας, επικαλούμενη τη λήξη της σύμβασής της. Η πραγματική αιτία της απόλυσης όμως είναι η συνδικαλιστική δράση που εκείνη ανέπτυξε και η ενεργός συμμετοχή της στο Σωματείο.

«Η απόλυση της συνδικαλίστριας αποκαλύπτει για ακόμα μια φορά το σκληρό πρόσωπο των μεγάλων επιχειρήσεων απέναντι στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα όταν αυτοί αποφασίσουν να οργανωθούν και να δράσουν συλλογικά», τονίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο και καλεί όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και εμποροϋπαλλήλους του κλάδου, αλλά και εργαζόμενους και σωματεία της περιοχής να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Εδώ και ένα χρόνο περιμένουν τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που έπαθαν πέρσι οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου για τις απώλειες που είχαν τον Οκτώβρη εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, αλλά η κυβέρνηση τους έχει στο ...περίμενε. Την κυβερνητική πολιτική καταγγέλλουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Σκοπελίτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Γκατζής και Γιάννης Ζιώγας. Στην Ερώτηση που απευθύνεται προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνεται:

«Τον Οκτώβριο του 2008 έπληξε το νησί της Λέσβου επιζωοτία καταρροϊκού πυρετού για τρίτη φορά από το 1981. Συνέπεια της ασθένειας αυτής είναι, εκτός από τους θανάτους και την απώλεια παραγωγής, η επιβολή καθεστώτος απαγόρευσης εξαγωγής ζώντων ζώων από το νησί (καραντίνα).

Το ΥΠΑΑΤ έχει αποφασίσει την παράταση αυτού του μέτρου μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, οπότε και θα επανεκτιμηθούν τα δεδομένα για τη συνέχιση ή την υπό όρους άρση του αποκλεισμού.

Στη Λέσβο εκτρέφονται περί τα 300.000 ζώα, μιας ιδιαίτερα παραγωγικής φυλής προβάτων, που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση κοπαδιών άλλων περιοχών της χώρας. Περίπου 30-50 χιλιάδες από αυτά τα ζώα εξάγονται από τη Λέσβο κάθε χρόνο, αποδίδοντας ένα πρόσθετο εισόδημα στους κτηνοτρόφους του νησιού.

Η απώλεια αυτού του εισοδήματος, εξαιτίας της καραντίνας, υπολογίζεται σε 8-10 ευρώ για κάθε ζώο, γεγονός που καθιστά δίκαιο το αίτημα των κτηνοτρόφων για αποζημίωσή τους, για όσο διάστημα διαρκεί η καραντίνα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα πάρει για αποζημίωση που να καλύπτει το σύνολο των απωλειών στο εισόδημα των κτηνοτρόφων της Λέσβου, που προκαλείται από την επιβολή καθεστώτος απαγόρευσης εξαγωγής ζώντων ζώων από το νησί (καραντίνα);».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
«Στατιστική» πτώση 11%

«Στατιστική» πτώση που φτάνει σε 11% εμφανίζει για το μήνα Ιούλη του 2009 ο «δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία», δηλαδή το μέσο επίπεδο πώλησης των εμπορευμάτων από τους βιομηχάνους στους επόμενους κρίκους της αλυσίδας. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ΕΣΥΕ) στα «ενεργειακά αγαθά» καταγράφηκε μείωση 27%. Αντίθετα, στο πάνω συνεχίζουν οι τιμές που αφορούν στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Το επίπεδο βιομηχανικών τιμών για «αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά» αυξήθηκε σε ποσοστό 0,4% και στα «διαρκή καταναλωτικά αγαθά» 3,3%. Τα «κεφαλαιουχικά» και τα «ενδιάμεσα αγαθά» που προορίζονται για την παραγωγή των εργοστασίων εμφανίζουν μείωση 1,5% και 2,6% αντίστοιχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ