ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τη Δευτέρα όλοι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής

Στις 7 μ.μ. η εκδήλωση ενάντια στον αντικομμουνισμό, με κεντρική ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Σε πανστρατιά λαϊκής κινητοποίησης ενάντια στον αντικομμουνισμό καλεί η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ στην κεντρική εκδήλωση που προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στις 7 μ.μ. στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και στην πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ. Στην εκδήλωση θα υπάρχει καλλιτεχνικό αφιέρωμα με τη συμμετοχή του Κώστα Καζάκου.

Η συγκέντρωση και η πορεία γίνονται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΚΚΕ ενάντια στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας από τους ιμπεριαλιστές, με αφορμή την καθιέρωση από την ΕΕ της 23ης Αυγούστου ως μέρας «μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων», όπου εξισώνονται ο σοσιαλισμός με το ναζισμό - φασισμό.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι κομματικές οργανώσεις ενάντια στον αντικομμουνισμό συνεχίζονται σήμερα Σάββατο 29 Αυγούστου, στις 6.30 μ.μ., στο 1ο χιλιόμετρο Διδυμότειχου, προς το Ελληνοχώρι, όπου η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Εβρου του ΚΚΕ γιορτάζει το κορυφαίο γεγονός των 65 χρόνων της απελευθέρωσης του Διδυμότειχου από το 81ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, στις 29 Αυγούστου του 1944. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο όπου οι κατακτητές φασίστες εκτελούσαν τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές της λευτεριάς.


«Εφυγε» ο σ. Λουκάς Γκούνης

Αύριο στην Αμφισσα η πολιτική κηδεία. Τον συνεπή και αφοσιωμένο κομμουνιστή αποχαιρετά με ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ

Ο σ. Λουκάς Γκούνης
Ο σ. Λουκάς Γκούνης
«Εφυγε» χτες πρόωρα από τη ζωή και μετά από σκληρή μάχη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με τον καρκίνο, ο σ. Λουκάς Γκούνης, στέλεχος του Κόμματος, αταλάντευτος και συνεπής κομμουνιστής. Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας στην Αμφισσα. Ο σ. Λουκάς Γκούνης γεννήθηκε στις 6/9/1955 στην Αμφισσα Φωκίδας και ήταν πατέρας τριών παιδιών. Ηταν πτυχιούχος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά και το 1982 προσλήφθηκε ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

Οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1977 και το 1983 έγινε μέλος του Κόμματος. Στο 15ο και το 16ο Συνέδριο εκλέχτηκε στην ΚΕ του ΚΚΕ και στο 17ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Ηταν μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας από το 1987, ενώ εκλέχτηκε γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας (το 1996 και το 1998), γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας (το 1986) και γραμματέας της ΚΟΒ Αμφισσας (το 1984). Ηταν επανειλημμένα υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος. Διετέλεσε πρόεδρος του παραρτήματος υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας του Νομού Φωκίδας (1987-1997) και εκλέχτηκε πολλές φορές δημοτικός σύμβουλος Αμφισσας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Η ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της για το θάνατο του σ. Λουκά Γκούνη, η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με θλίψη ανακοινώνει τον πρόωρο θάνατο του σ. Λουκά Γκούνη μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο σ. Λουκάς Γκούνης γεννήθηκε το 1955 στην Αμφισσα Φωκίδας και από τα φοιτητικά του χρόνια εντάχθηκε στις γραμμές της ΚΝΕ και το 1983 του ΚΚΕ. Σε ολόκληρη την κομματική του ζωή υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση τις αρχές και τα ιδανικά του Κόμματος, υπερασπίζοντας αταλάντευτα τις κρίσιμες στιγμές του 1989-1991 την ύπαρξη και τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματος. Ανέπτυξε πλούσια δράση στο εργατικό και λαϊκό κίνημα στην περιοχή της Φωκίδας και γενικότερα της Στερεάς Ελλάδας. Στο 15ο και 16ο Συνέδριο εκλέχθηκε μέλος της ΚΕ και στο 17ο Συνέδριο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Ο σ. Γκούνης θα ταφεί με πολιτική κηδεία. Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει στην οικογένειά του τα θερμά της συλλυπητήρια».


ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Θέλουν το λαό εγκλωβισμένο στην εκλογολογία

Προεκλογικά και μετεκλογικά σενάρια δίνουν και παίρνουν, με την ενεργό συμμετοχή εκπροσώπων και της ντόπιας πλουτοκρατίας

Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον όχι μόνο να απορρίψουν την αποπροσανατολιστική εκλογολογία, αλλά με κάθε ευκαιρία να αποδυναμώσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που την καλλιεργούν
Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον όχι μόνο να απορρίψουν την αποπροσανατολιστική εκλογολογία, αλλά με κάθε ευκαιρία να αποδυναμώσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που την καλλιεργούν
Πιο ηχηρά χτυπάνε από χτες τα τύμπανα της εκλογολογίας, καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνουν τις συναντήσεις με τους «κοινωνικούς εταίρους» και ετοιμάζονται για το επικοινωνιακό σόου της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, στο τραπέζι μπαίνουν πιο επιτακτικά τα μετεκλογικά πλασματικά διλήμματα για συνεργασίες με βάση την ενδεχόμενη αδυναμία του πρώτου κόμματος να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Καταλυτική συμμετοχή σ' αυτά τα σενάρια έχουν οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας στη χώρα μας. Εχοντας εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των εταίρων του δικομματισμού στα οικονομικά και θεσμικά τους αιτήματα που θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την εργασιακή εκμετάλλευση, υπενθυμίζουν με κάθε αφορμή την ανάγκη θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος, ακόμα και αν χρειαστούν κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη και από τους δύο πόλους του δικομματισμού μιλάνε πλέον ανοιχτά για προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβρη, ενώ στην προοπτική αυτή συνηγορούν τόσο η στάση του πρωθυπουργού όσο και οι πιέσεις που ασκούνται από τα κέντρα της πλουτοκρατίας που καλούν τα κόμματα εξουσίας να τοποθετηθούν υπεύθυνα και όχι «δημαγωγικά» απέναντι στα υπάρχουσα κατάσταση.

Η φημολογία περί εκλογών χτες ενισχύθηκε και από τα όσα φέρεται να είπε ο Κ. Καραμανλής στο περιθώριο της συνάντησής του με τους εκπροσώπους των «παραγωγικών τάξεων» ενόψει της ΔΕΘ. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός στο ερώτημα για το αν θα κάνει εκλογές προτίμησε αντί απάντησης να σιωπήσει, ενώ για το αν θα κάνει ανασχηματισμό απάντησε «αφήστε να έχω μια πρωτοβουλία στα χέρια μου».

Παντιέρα η αυτοδυναμία

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε στους βουλευτές του Β' Θερινού Τμήματος της Βουλής, ανέφερε ότι «είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να οργανώσει την έξοδό του» και πρόσθεσε πως «τα διλήμματα του κ. Καραμανλή - ανασχηματισμός ή εκλογές - δεν είναι τα διλήμματα του πολίτη, γι' αυτό οι πολίτες λένε, δεν πάει άλλο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, από την πλευρά του, κληθείς να σχολιάσει το αίτημα που εκφράστηκε από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως και σε ερώτημα για την έντονη φημολογία περί πρόωρων εκλογών, είπε ότι δε σχολιάζει διάφορα σενάρια ή τμήματα σεναρίων και επισήμανε ότι οι απόψεις κατατίθενται, ο πρωθυπουργός τις ακούει. Αρνήθηκε δε να σχολιάσει δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ για πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμό.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπός του Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «όνειρα θερινής νυκτός» τα περί κυβέρνησης συνεργασίας, εκφράζοντας στην ουσία το φόβο του ΠΑΣΟΚ τα σενάρια αυτά να βλάψουν τις βλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αυτοδυναμία για αυτό όπως δήλωσε το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει «καθαρή εντολή» από τους Ελληνες πολίτες και «θα ήταν περιχάραξη της εντολής αυτής, εάν την πάρουμε, το να κάνουμε οποιαδήποτε συνεργασία με αυτούς οι οποίοι ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας».

Συνεχίζοντας, περιέγραψε το στίγμα της πολιτικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ: «Επιζητούμε την αυτοδυναμία, την επιζητούμε όχι εξαιτίας κάποιας αυταρέσκειας, αλλά επειδή τα προβλήματα που έχουν σωρευτεί είναι μεγάλα και χρειάζονται μια ισχυρή κυβέρνηση με καθαρή εντολή». Και επανέφερε το γνωστό ψευτοδίλημμα του ΠΑΣΟΚ «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ