ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΝΑΤΟ
Κρίκος στην αλυσίδα της ιμπεριαλιστικής ενσωμάτωσης

Με τις ψήφους ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. εγκρίθηκε χτες το κατάπτυστο κείμενο. Στο αν οι μακελάρηδες θα χρησιμοποιούν κρυφά ή φανερά το ελληνικό έδαφος επικεντρώθηκε η «διαμάχη» κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ

ΝΑΤΟικά εγκλήματα, όπως αυτό στη Γιουγκοσλαβία, έγιναν με τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαφωνούν στο αν αυτή η συνδρομή θα είναι φανερή ή συγκαλυμμένη...

Associated Press

ΝΑΤΟικά εγκλήματα, όπως αυτό στη Γιουγκοσλαβία, έγιναν με τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαφωνούν στο αν αυτή η συνδρομή θα είναι φανερή ή συγκαλυμμένη...
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταψηφίζει και καταδικάζει αυτήν τη συμφωνία που δίνει δικαίωμα στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί το έδαφος της χώρας μας για κάθε είδους επιχειρήσεις, ενώ παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στον ΝΑΤΟικό διοικητή στις περιοχές επιχειρησιακής υποστήριξης». Με τη φράση αυτή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης εξέφρασε χτες την κατηγορηματική θέση του Κόμματος κατά του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη ΝΑΤΟική ευρωπαϊκή διοίκηση, που ψηφίστηκε τελικά στο Β' Τμήμα Διακοπών της Βουλής, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Το Μνημόνιο παρέχει εφ' άπαξ τη δυνατότητα στο ΝΑΤΟ να αξιοποιεί στα επιχειρησιακά του σχέδια στην περιοχή κάθε στρατηγική εγκατάσταση, καθώς και όποιου είδους έμψυχο ή άψυχο υλικό της χώρας (ιδιώτες, υποδομές, μηχανήματα) σχετίζεται με την εθνική άμυνα. Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε το Μνημόνιο, επικαλούμενο διαδικαστικούς λόγους. Επί της ουσίας, ταυτιζόμενο στρατηγικά με τη ΝΔ, αναγνώρισε στους μακελάρηδες και το ΝΑΤΟ το αυτόκλητο «δικαίωμα», να χρησιμοποιούν όποτε θέλουν το ελληνικό έδαφος, ζητώντας υποκριτικά διαπραγματεύσεις κάθε φορά που θα προκύπτει τέτοιο ενδεχόμενο.

Βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια

«Είναι εξωφρενικός ο ισχυρισμός ότι η Συμφωνία είναι ιδιαιτέρως επωφελής, καθόσον θα εξαλείψει την ανάγκη συνεχών διαβουλεύσεων», τόνισε ο Κώστας Αλυσανδράκης, αναφερόμενος στο κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης, ενώ σημείωσε πως «η χώρα μας θα γίνει, περισσότερο απ' ό,τι ήταν, ξέφραγο αμπέλι». Πρόσθεσε πως «το Μνημόνιο αυτό χειροτερεύει την εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό Οργανισμό του ΝΑΤΟ. Την κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό και για τους λαούς τους γειτονικούς, κάτι που προσβάλλει βαθιά τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικος εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, στο διαδικαστικό μέρος της υπόθεσης θύμισε ότι «το ΚΚΕ πρώτο έθεσε το θέμα της αντισυνταγματικότητας της διαδικασίας», τονίζοντας όμως πως «οι ενστάσεις μας δεν είναι απλά διαδικαστικές, δεν περιοριζόμαστε, όπως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να διατυπώνουμε την ένστασή μας μόνο στη διαδικασία και να συμφωνούμε επί της ουσίας».

Στη συζήτηση, παρενέβη και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, λέγοντας ότι «τέτοιες εξουσιοδοτήσεις που διευκολύνουν το ΝΑΤΟ έχουν να κάνουν και με την άμυνα της χώρας. Από την τυπική ίδρυση του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει δικαίωμα να χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για καμιά ενέργεια επιθετικού χαρακτήρα εκτός της ελληνικής επικράτειας».

Στα μουλωχτά και στα φανερά...

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Αμυνας Κωνσταντίνος Τασούλας επέμεινε στην κυβερνητική θέση ότι «πρόκειται περί διαδικαστικής ιστορίας», που θα επιφέρει μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «με απόρρητη απόφαση του ΚΥΣΕΑ το 1999 αποφασίσατε την παροχή υπηρεσιών φιλοξενούντος έθνους προς τις ΝΑΤΟικές συμμαχικές δυνάμεις για τις επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία», λέγοντας πως «εμείς δεν ασκούμε απόρρητη διπλωματία, αλλά τα φέρνουμε όλα στο φως»! Δηλαδή, η «διαφορά» τους είναι ότι ο ένας στα μουλωχτά και ο άλλος στα φανερά δίνουν γην και ύδωρ στα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα, για να διευκολύνουν το αιματοκύλισμα των λαών.

Στα διαδικαστικά στοιχεία στάθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που κατέθεσαν και ένσταση αναρμοδιότητας του Β' Τμήματος Διακοπών, προκειμένου να ψηφίσουν το Μνημόνιο. Παράλληλα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Β. Οικονόμου εξήγησε την αρνητική ψήφο του ΠΑΣΟΚ στη βάση της ανταποδοτικότητας. Αναγνώρισε ότι «με τη Συνθήκη Προσχωρήσεως στη Συμμαχία το 1952 όντως λύθηκαν τα ζητήματα της οικειοθελούς μας συμμετοχής στη Συμμαχία» και αποδέχθηκε ότι «μπορεί να προκύψει ζήτημα ασκήσεως ή επιχειρησιακής δράσης». Υποστήριξε όμως ότι με το Μνημόνιο, το επιχειρησιακό σκέλος μιας επιχείρησης «θα είναι το μόνο που θα μπορεί να έλθει εδώ προς συζήτηση και μάλιστα σε χαμηλού επιπέδου αντιπροσώπευση».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας Αλ. Αλαβάνος δήλωσε ότι καταψηφίζει το Μνημόνιο και ότι «μου κάνει εντύπωση η σύμπραξη ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. σε μια εντελώς αμερικανόβουλη και ξεπουλημένη κατεύθυνση». Υπέρ του Μνημονίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Α. Ροντούλης, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗ - Τ. ΚΑΪΝΤΑΝΟΟΥ
Υμνοι για τη «στρατηγική σχέση» Ελλάδας - ΗΠΑ

Εφ' όλης της ύλης ενημέρωση χτες στη νέα εκπρόσωπο της αμερικάνικης διπλωματίας στην περιοχή

Τις συνέπειες από την πολιτική που εγκλωβίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στα γρανάζια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών επιβεβαιώνει η εντεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και οι επαναλαμβανόμενες αμφισβητήσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Κι ενώ τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής σε βάρος του λαού εντείνονται, η κυβέρνηση αναζητά στηρίγματα στους κατεξοχήν εκφραστές της ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου και της προώθησης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή, δημιουργώντας νέο έδαφος για να αλωνίζουν οι ΗΠΑ.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χτεσινή συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Τ. Καϊντάνοου, η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη της διπλωματίας των ΗΠΑ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, διαδεχόμενη τον Μάθιου Μπράιζα. Ο Ελληνας υφυπουργός παραπονέθηκε για την τουρκική στάση που κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και η Αμερικανίδα διπλωμάτης απλώς άκουσε τις ελληνικές αιτιάσεις. Συζητήθηκαν ακόμα οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, οι εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, το Κυπριακό και οι διεθνείς εξελίξεις.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης σημείωσε ότι οι παραβιάσεις, οι υπερπτήσεις και οι παρενοχλήσεις της γείτονος χώρας «δεν μπορεί να μένουν χωρίς συνέπειες». Σε ό,τι αφορά στις διμερείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις ισχυρίστηκε ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, τη στρατηγική αυτή σχέση, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα». Ακόμα, επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων και της Τουρκίας και τόνισε ότι «μόνο η πλήρης συμμόρφωση θα οδηγήσει στην πλήρη ένταξή τους στην ΕΕ».

Στη Θεσσαλονίκη η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στις 8 και 9 του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη κατά την επίσκεψή της στην 74η ΔΕΘ. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Τρίτη 8 του Σεπτέμβρη:

Στις 5.30 μ.μ. θα συναντηθεί με φορείς και κατοίκους της Ασσήρου.

Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ», που θα διεξαχθεί στο στρατόπεδο Παύλου Μελά (χώρος διεξαγωγής του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»).

Τετάρτη 9 του Σεπτέμβρη:

Στις 9 π.μ. θα επισκεφθεί το εργοτάξιο του Μετρό στο Βαρδάρη.

Στις 10.30 π.μ. θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ.

Στις 12.30 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ «Νικόλαος Γερμανός» (περίπτερο 8 ΔΕΘ), στην αίθουσα C.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ