ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στη μάχη!

Ούτε ώρα χαμένη! Ούτε ψήφος χαμένη! Στόχος για κάθε μέλος και φίλο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για κάθε άνθρωπο που αντιλαμβάνεται την ανάγκη σ' αυτές τις εκλογές να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης, αντεπίθεσης, με την ενίσχυση του ΚΚΕ. Μια αποφασισμένη πανστρατιά σε διαρκή κινητοποίηση παντού όπου μπορεί να έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους του μόχθου και τα παιδιά τους. Με κάθε μορφή, από την ατομική συζήτηση έως τη σύσκεψη, τη συγκέντρωση. Απ' το πρωί στους τόπους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολεία έως αργά το βράδυ στις γειτονιές, στα χωριά, να ηχήσει ολοκάθαρα το πολιτικό μήνυμα του ΚΚΕ, να ξεδιπλωθεί ένας πλατύς πλούσιος διάλογος.

Οργανωμένα, συγκροτημένα, προσκαλώντας για συνδρομή με όποιον τρόπο σ' αυτή τη σημαντική μάχη ακόμα και όσους δε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, αντιλαμβάνονται όμως την τεράστια αξία και την ευεργετική επίδραση που θα έχει στη ζωή τους το να εκπέμψει η κάλπη ένα ηχηρό μήνυμα ενίσχυσης του Κόμματος και της πολιτικής του πρότασης για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης με επίκεντρο τα λαϊκά συμφέροντα. Ενα μήνυμα που ενιαία, με την ενίσχυση του ΚΚΕ, καταδικάζει το δικομματισμό και το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετούν υπέρ της πλουτοκρατίας και των κερδών, με σφαγιασμό των λαϊκών δικαιωμάτων. Τα άλλα κόμματα, ως κόμματα του ευρωμονόδρομου, δεν μπορούν να έχουν φιλολαϊκή πολιτική.

Απευθυνόμαστε πλατιά παντού, σε κάθε άνθρωπο του μόχθου, με μόνη βεβαιότητα και πεποίθηση ότι μπορούμε να κερδίσουμε τη συνείδησή του, μπορούμε να τον κερδίσουμε. Συζητάμε για την ανάγκη να φτάσει έως την κάλπη, να κλείσει τα αυτιά του σε εκβιαστικά διλήμματα και κινδυνολογίες, να απορρίψει τη στάση της αποχής ως επιζήμια για τα συμφέροντά του, να μην αφήσει να χαθεί η ψήφος του, να την εμπιστευτεί εκεί όπου θα πιάσει τόπο: Στο ΚΚΕ! Τη μάχη που μόλις ξεκίνησε θα τη δώσουμε με αυταπάρνηση και αισιοδοξία, με δυναμισμό.

Οπλο που χωρίς αυτό δεν πρέπει να βρισκόμαστε στα «χαρακώματά» της ο «Ριζοσπάστης». Πολύτιμος βοηθός κάθε μέρα για την ενημέρωσή μας γύρω απ' την επικαιρότητα, για τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας, για να αντλούμε επιχειρήματα. Αναντικατάστατο εργαλείο στην προσπάθειά μας να διαλύουμε αυταπάτες, να καταρρίπτουμε την προπαγάνδα με την οποία ο αντίπαλος προσπαθεί να χειραγωγήσει λαϊκές συνειδήσεις, για να διαφωτίζουμε. Πρώτιστο μέλημα κάθε πρωί η μελέτη του και η διάδοσή του, ώστε στις σελίδες του περισσότεροι εργαζόμενοι να ανακαλύπτουν την αλήθεια της τάξης τους κόντρα στα ψέματα, στη διαστρεβλωμένη πραγματικότητα που σερβίρει η άρχουσα τάξη με τα ΜΜΕ που έχει στη διάθεσή της.

Για τις επόμενες τριάντα μέρες κάνουμε τη νύχτα μέρα, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε να μας δώσει η κάλπη το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πάνω στο έδαφος που ήδη έχουμε καλλιεργήσει με μια πολύμηνη πλούσια πολιτική δραστηριότητα, ρίχνουμε νέους σπόρους. Για ισχυρό ΚΚΕ, για να είναι την επόμενη μέρα των εκλογών πιο ισχυρός ο λαός, ικανός να χαλάσει τα σχέδια της άρχουσας τάξης, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να αποτρέψει τα χειρότερα, να δρομολογήσει εξελίξεις προς όφελός του στο δρόμο που ανοίγει η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή συμμαχία, για την αντεπίθεση, για τη λαϊκή εξουσία.

Εωλα «επιχειρήματα»

Γρηγοριάδης Κώστας

Ευτελές, ανυπόστατο και κωμικό το επιχείρημα που επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει την απόφασή του για πρόωρες εκλογές ο Κ. Καραμανλής, ότι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τα συνδικάτα δεν τον άφηναν να προχωρήσει τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Είπε συγκεκριμένα χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Είδαμε όλοι ότι, στο τελευταίο διάστημα, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και ορισμένων συνδικάτων, είχε αρχίσει να καλλιεργείται ένα αντιπαραγωγικό και επικίνδυνο κλίμα. Είχε αρχίσει ένας έντονος διαγκωνισμός διεκδικήσεων από τα συνδικάτα. Αλλά και μια ακατάσχετη πλειοδοσία υποσχέσεων από το ΠΑΣΟΚ. Γενικόλογες και ανέφικτες υποσχέσεις σε όλους και για όλα. Και αυτό άρχισε να δημιουργεί ένα κλίμα κοινωνικής έντασης». Αστεία πράγματα. Πότε και πώς το ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκε και εμπόδισε έμπρακτα τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ; Ποια συγκεκριμένη αντιλαϊκή «μεταρρύθμιση» αμφισβήτησε; Στο Ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στην παιδεία, στην Υγεία, στην τσιμεντοποίηση των δασών; Στους νόμους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δε στηρίχθηκε η ΝΔ για να κλιμακώσει την επίθεση κατά των λαϊκών και εργασιακών δικαιωμάτων; Και όσον αφορά τα συνδικάτα: Πότε δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ; Δεν έβαλαν πλάτη για να παγώσουν οι μισθοί με τη υπογραφή της επαίσχυντης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας; Δε στήριξαν την εκ περιτροπής εργασία, την ελαστική απασχόληση, την ανασφάλιστη εργασία; Αλλού, λοιπόν, είναι το πρόβλημα και αλλού κτυπάει ο πρωθυπουργός: Στο ταξικό κίνημα που σκοπεύει την καρδιά της κυρίαρχης πολιτικής και οργανώνει την πάλη για την ανατροπή της. Γιατί μόνο το ΠΑΜΕ ήταν αυτό που με συνέπεια στάθηκε απέναντι στα αντιδραστικά μέτρα της ΝΔ, τα οποία πέρασαν με τη φανερή ή τη σιωπηρή συναίνεση του ΠΑΣΟΚ.

ΥΓ.: Με το δίκιο τους, πάντως, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ορκίζονταν χτες στα κανάλια ότι «εμείς ποτέ δεν εμποδίσαμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της».

Μοιράζει επιδοτήσεις και φρούδες ελπίδες

Αλλα 100 εκατομμύρια ευρώ θα καταλήξουν στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα που για δεύτερη φορά ανακοίνωσε προχτές το υπουργείο Απασχόλησης, αυτή τη φορά είναι αλήθεια στις λεπτομέρειές του. Και όπως πάντα, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων γίνεται στο όνομα της προστασίας της απασχόλησης. Μιας προστασίας που θα έχει και ημερομηνία λήξης, αφού μετά 18 μήνες, παρά την επιδότηση θα μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις. Μάλιστα, ισχυρίζεται το υπουργείο ότι θα «ωφεληθούν» 50.000 εργαζόμενοι. Παραδέχεται, δηλαδή, πως οι επιχειρήσεις δε θα κάνουν απολύσεις, για 18 μήνες, αν «λαδωθούν» από το κράτος; Αυτή είναι η περίφημη «επιχειρηματικότητα», στην οποία ομνύουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;

Οσο για τον ισχυρισμό ότι με αυτά τα λεφτά θα στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις, είναι και αυτός άλλος ένας μύθος. Διότι το μικρό βιοτέχνη και έμπορο τον στραγγαλίζει το μεγάλο κεφάλαιο, τα μεγαθήρια στα οποία η κυβέρνηση και η ΕΕ μοιράζουν επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές και όχι το κόστος του εργάτη που απασχολούν. Τον πνίγει το γεγονός ότι το εργατικό λαϊκό εισόδημα έχει συρρικνωθεί. Και αυτό πρέπει να το καταλάβει και ο μικρός παραγωγός και έμπορος, ότι η σωτηρία του δε θα 'ρθει με δυο - τρεις χιλιάδες ευρώ, όσο δίπλα του γιγαντώνονται τα μονοπώλια και ο ανταγωνισμός έχει προκαθορίσει και την έκβαση της μεταξύ τους αναμέτρησης.

Εφεδρεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Του ξέφυγε μάλλον, αλλά την αλήθεια είπε ο Γ. Καρατζαφέρης όταν αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών δήλωσε ότι το κόμμα του είναι «εφεδρεία της παράταξης (σ.σ. της κεντροδεξιάς) και της χώρας». Πράγματι, το κόμμα του δεν είναι παρά ένα συμπλήρωμα του δικομματισμού, μια δεξαμενή στην οποία διοχετεύεται με συστηματικό τρόπο από τα συγκροτήματα των ΜΜΕ η λαϊκή δυσαρέσκεια από την κυρίαρχη πολιτική που εφαρμόζουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν έχει βέβαια καμία διαφορετική πολιτική από αυτή που εφαρμόζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, πιέζει για πιο σκληρά μέτρα μέσα από το ρατσιστικό και εθνικιστικό πολιτικό λόγο του. Δεν έχει λοιπόν κανένα απολύτως πρόβλημα να αυτοπλασαραστεί ως εφεδρεία του συστήματος μπροστά στις κάλπες, καθώς προσπαθεί να αρπάξει ό,τι μπορεί από τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση. Ομως, οι λαϊκές μάζες δεν έχουν κανένα λόγο να ψηφίσουν και να στηρίξουν ένα κόμμα που αυτοχαρακτηρίζεται εφεδρεία του αστικού πολιτικού συστήματος και δεκανίκι της κυρίαρχης αντιλαικής πολιτικής. Δεν πρέπει λοιπόν σε καμιά περίπτωση να χαρίσουν την ψήφο τους στο δικομματισμό ψηφίζοντας τον ΛΑ.Ο.Σ. Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει. Κάθε ψήφος στο ΛΑ.Ο.Σ. είναι ψήφος υπέρ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της πολιτική τους. Και αυτό παραδέχθηκε, άθελά του (;), ο Γ. Καρατζαφέρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ