ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΙΣ ΦΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκτεταμένο σχέδιο με στόχο τα «φιλέτα»

Στα μέτωπα των μεγάλων πυρκαγιών βρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο και χτες

Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των μεγάλων πυρκαγιών στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την ουσιαστική συμμετοχή στην κατάσβεση των πυρκαγιών και την οργάνωση της λαϊκής πάλης για μέτρα πυροπροστασίας - δασοπροστασίας. Στο μέτωπο της πύρινης λαίλαπας στην Ανατολική Αττική βρέθηκε το Σάββατο το μεσημέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφτηκε την περιοχή του Μαραθώνα και το Δημαρχείο της πόλης και στη συνέχεια μετέβη στις περιοχές του Γραμματικού και του Βαρνάβα, όπου μαίνονταν οι πυρκαγιές.

Από το μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή του Βαρνάβα το Σάββατο το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ειλικρινά σας λέω τούτη την ώρα δε θέλω να μπω σε μια ουσιαστική πολιτική ανάλυση του προβλήματος. Απλώς να θυμίσω ότι όταν η γη αγοράζεται και πουλιέται, όταν η γη είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας, τότε όλα εξηγούνται. Μιλάμε για ένα εκτεταμένο σχέδιο, με στόχο τα φιλέτα γης στην Αττική.

Σου κόβεται η ανάσα όταν βλέπεις τους χειριστές των πυροσβεστικών αεροπλάνων να πέφτουν κυριολεκτικά μέσα στη φωτιά. Τέτοιον ηρωισμό δεν μπορεί κανείς να τον φανταστεί, αλλά υπάρχει. Υπάρχει, και από την άλλη πλευρά να νιώθεις ότι πάρα πολλά πράγματα γίνονται τυχαία. Δεν έχω την αίσθηση ότι υπάρχει κάποιος που κάνει κουμάντο σε κάθε περιοχή και που έχει την ευθύνη του σχεδιασμού πυρόσβεσης».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το γεγονός ότι η φωτιά καίει από το βράδυ της Παρασκευής και το κατά πόσον έγινε λάθος στον κρατικό σχεδιασμό, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος σημείωσε: «Δεν πρόκειται να υπερασπιστώ καθόλου την πολιτική προστασία, ούτε τις υποδομές της χώρας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Είμαστε σχεδόν γυμνοί ή εν πάση περιπτώσει ανεπαρκώς εξοπλισμένοι, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να το δει κανείς σε συνδυασμό και με το οργανωμένο σχέδιο».

Παρέμβαση στο δελτίο της ΝΕΤ

Από το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική το Σάββατο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε παρέμβαση στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ. Παραθέτουμε τη συζήτηση με τη δημοσιογράφο.

-- Μπορείτε να μας δώσετε τη δική σας εικόνα για το πώς έχουν τα πράγματα αυτήν τη στιγμή;

«Από το πρωί ακούω τα ρεπορτάζ, όταν ζήσεις τα γεγονότα είναι ακόμα χειρότερα. Και πρέπει να σας πω δύο αντιφατικά συναισθήματα που έχω νιώσει. Καταρχήν αισθάνθηκα μεγάλη συγκίνηση και αγωνία και χαρά να το πω έτσι και υπερηφάνεια όταν έπεφταν κυριολεκτικά μέσα στους καπνούς, μέσα στις φωτιές τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και σκεφτόμουν αυτά τα παιδιά που διακινδύνευαν για να σώσουν σπίτια.

Από την άλλη όμως μεριά είναι τελείως φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με ερασιτέχνες στην οργάνωση της πυρόσβεσης. Και δεν το λέω για να κάνω αντιπολίτευση. Τουλάχιστον έτσι το κατάλαβα. Ρωτούσα ποιος είναι υπεύθυνος, ποιος οργανώνει... Ενα πράγμα ασυντόνιστο! Ομως θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Οταν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και κερδοσκοπία γης, η ίδια η πολιτική προστασία, όσο οργανωμένη και να είναι, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα».

-- Πιστεύετε ότι δεν έγινε σωστός σχεδιασμός;

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από την ουσία του προβλήματος. Οταν υπάρχει οργανωμένο και καλά σχεδιασμένο σχέδιο εμπρησμού, με στόχο τα φιλέτα της γης και όταν υπάρχει και θεσμοθετημένο πλαίσιο που επιτρέπει την κερδοσκοπία γης, δεν μπορεί να υπάρξει ένα υψηλού επιπέδου σχέδιο πολιτικής προστασίας. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρχει, ένα καλύτερο από αυτό που υπάρχει, αλλά μη ζητάμε να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο σχέδιο με κάποια πυροσβεστικά μέσα. Και όταν το σχέδιο εξελίσσεται τη στιγμή που αλλάζει η φορά του ανέμου τραγικά».

Πρωταρχική αιτία η κερδοσκοπία με τη γη

Με κατοίκους και φορείς στο Κάτω Σούλι συζήτησε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, περιοδεύοντας στα πύρινα μέτωπα

Από τη χτεσινή περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Κάτω Σούλι
Από τη χτεσινή περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Κάτω Σούλι
Μερικές εκατοντάδες μέτρα από το μέτωπο της φωτιάς στο Κάτω Σούλι βρέθηκε χτες το απόγευμα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, στο πλευρό των πυροσβεστών και των κατοίκων που έβλεπαν τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, και έδιναν τη μάχη της κατάσβεσης με πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Το κλιμάκιο του Κόμματος έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους που βρίσκονταν εκεί, και οι οποίοι μετέφεραν την οργή τους για το γεγονός ότι προσπαθούσαν μόνο με επίγεια μέσα, οι ίδιοι και οι άνδρες της Πυροσβεστικής, να σταματήσουν τις φλόγες, αφού παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των τοπικών αρχών, καμία ρίψη από αέρα δε γινόταν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες μία μικρή εστία φωτιάς μετατράπηκε σε μέτωπο χιλιομέτρων που κατέβαινε απειλητικά προς την παραλία του Σχοινιά.

Η Αλ. Παπαρήγα προσπαθούσε να έρθει σε επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών, μεταφέροντας το αίτημα των κατοίκων και της δημοτικής αρχής για ενίσχυση από αέρα. Ο αρμόδιος υπουργός παρέπεμψε στην αναμονή της «κοινοτικής αλληλεγγύης», των αεροπλάνων δηλαδή που θα έστελναν άλλες χώρες της ΕΕ.

Με αφορμή την κατάσταση και στο συγκεκριμένο πύρινο μέτωπο, η Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας στους κατοίκους, ανέδειξε τις τραγικές ελλείψεις σε μόνιμες υποδομές δασοπροστασίας και πυρόσβεσης που υπάρχουν στη χώρα μας, οι οποίες σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική εμπορευματοποίησης της γης δημιουργούν τέτοιες βιβλικές καταστροφές. «Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο - πρόσεθσε - και το οργανωμένο σχέδιο αξιοποιεί, την έλλειψη συντονισμού, τη χαμηλού επιπέδου προστασία. Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι δημιουργούνται καινούριες εστίες ακριβώς για γίνονται αντιπερισπασμοί, για να φεύγουν τα αεροπλάνα να πηγαίνουν αλλού, για να πετυχαίνεται ο κύριος στόχος».

Υπάρχει σχεδιασμός για την Αττική

Ρωτήθηκε ακόμη από κατοίκους, για το αν η φωτιά στο Γραμματικό, ένα χώρο που πρόκειται να γίνει νέος ΧΥΤΑ, δημιουργεί υποψίες. «Ολα πρέπει να τα λαμβάνει κανείς υπόψη του» είπε και συνέχισε: «Αυτό που έχει σημασία και το έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό, είναι ότι υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός στην Αττική για την οικοδόμηση εκατοντάδων χιλιάδων κατοικιών τα επόμενα χρόνια. Αυτό λοιπόν που εμείς βλέπουμε σαν πρωταρχική αιτία είναι η κερδοσκοπία γης».

Ανέφερε ακόμη ότι «αν κάθε οικογένεια είχε εξασφαλισμένο ένα σύγχρονο και άνετο σπίτι, είχε επίσης εξασφαλισμένη μία δεύτερη εξοχική κατοικία, κάτι που με τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι σήμερα, δεν είναι καθόλου πολυτέλεια, τα φαινόμενα αυτά να είστε σίγουροι δε θα έπαιρναν τέτοια έκταση. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι η γη δεν είναι εμπόρευμα».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Ανατολικής Αττικής, Αναστάσιος Βλάχος, ο οποίος ευχαρίστησε την Αλ. Παπαρήγα για «τα καλά λόγια και την υποστήριξη» στο δύσκολο έργο των ανδρών του Σώματος. Η Αλ. Παπαρήγα, συνεχάρη τους άνδρες της Πυροσβεστικής για το δύσκολο έργο τους και επανέλαβε ότι αυτό που προέχει είναι η κατάσβεση των πυρκαγιών. «Τα υπόλοιπα θα τα πούμε αναλυτικότερα τις επόμενες μέρες», κατέληξε.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με κάθε μέσο για να σωθούν τα δάση

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την απαίτηση του Κόμματος να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για την κατάσβεση των πυρκαγιών εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με χτεσινή της δήλωση. Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε: «Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να μην αρκεστεί στην όποια βοήθεια έρθει από το εξωτερικό αλλά άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς να υπολογίσει το κόστος, να ενοικιάσει πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα από το εξωτερικό, ικανά να συμβάλουν στην πυρόσβεση, προκειμένου να σωθούν τα εναπομείναντα δάση και να αντιμετωπιστούν οι μεγάλοι κίνδυνοι σε βάρος ανθρώπινων ζωών και περιουσιών. Αυτό που έχει σημασία, αυτή τη στιγμή, είναι να καλυφθούν τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις στις υποδομές και στα μέσα της πυρόσβεσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ