ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εξαφανίστηκε» κιονόκρανο στην Ολυμπία

Μεγάλες και διαχρονικές οι ευθύνες του κράτους στο ζήτημα της φύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς

Μετά την πυρκαγιά του 2007 στην Αρχαία Ολυμπία (φωτ.) «ήρθε» και η «εξαφάνιση» κιονόκρανου προχτές...

Associated Press

Μετά την πυρκαγιά του 2007 στην Αρχαία Ολυμπία (φωτ.) «ήρθε» και η «εξαφάνιση» κιονόκρανου προχτές...
«Φτερά» έκανε από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας ένα παλαιοχριστιανικό κιονόκρανο που βρισκόταν, μαζί με άλλα παρεμφερή αρχιτεκτονικά μέλη, στον υπαίθριο χώρο, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων του δικομματισμού στο μείζον ζήτημα της φύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η «απουσία» του κιονόκρανου (διαστάσεων 30Χ30Χ20 εκατοστά, που ανήκε σε Παλαιοχριστιανική Βασιλική των αρχών του 6ου αιώνα) έγινε αντιληπτή από φύλακα τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου. Η προϊσταμένη της Ζ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας, Γεωργία Χατζή, ενημέρωσε την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, Μαρία Βλαζάκη, και εκείνη ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής έγινε «ενδελεχής έρευνα σε όλον τον αρχαιολογικό χώρο και ειδικά στην περίμετρό του, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το κιονόκρανο είχε μετακινηθεί από τρίτους σε διαφορετική θέση από την αρχική του». Ωστόσο, δε βρέθηκε τίποτα και ενημερώθηκε η αστυνομία. Παράλληλα, η προϊσταμένη της Ζ' ΕΠΚΑ τέθηκε «σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων, μέχρι να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες της» και ο χειρισμός της υπόθεσης ανατέθηκε στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ σημειώνει ότι η έρευνα έληξε στις 10.15 το πρωί της Κυριακής και μετά ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Δηλαδή, πέρασαν 10, περίπου, πολύτιμες ώρες μέχρι το ΥΠΠΟ να ενημερώσει τις Αρχές. Αυτή η ευθύνη, προφανώς, δεν ανήκει μόνο στην προϊσταμένη της Εφορείας, αφού από τα μεσάνυχτα είχε ειδοποιηθεί και η Γενική Διεύθυνση και ο ΓΓ του ΥΠΠΟ.

Το θέμα επιχείρησε να εκμεταλλευθεί πολιτικά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, για πολλοστή φορά, έκανε «γαργάρα» τις δικές του ευθύνες. Ετσι, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, Μαρία Δαμανάκη, «θυμήθηκε» ότι «η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι μείζον θέμα», ότι «χρειάζεται πρόληψη» και ότι «ο χώρος δεν φυλάσσεται, εξαιτίας της ασυνάρτητης και ρουσφετολογικής πολιτικής που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού».

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η ΝΔ, απλώς, συνέχισε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και στο ζήτημα της φύλαξης αρχαιοτήτων:

Λ.χ., το 2000 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), οι αρχαιοφύλακες κατήγγειλαν, ότι το 50% των θέσεων νυχτοφυλάκων ήταν κενές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των αρχαιοτήτων. Το 2007 (κυβέρνηση ΝΔ) κατήγγειλαν, ότι το 60% - 70% της αρχαιολογικής φύλαξης γίνεται με έκτακτο προσωπικό διαφόρων εργασιακών μορφών (ωρομίσθιοι, πρόγραμμα «stage» κλπ.), ενώ παραμένουν ακάλυπτες 1.200 οργανικές θέσεις φύλαξης (!!!) που προβλέπει ο ισχύων Οργανισμός του ΥΠΠΟ. Τον Ιούνη του 2008 εξακολουθούσαν να παραμένουν κενές οι παραπάνω θέσεις, με τους αρχαιοφύλακες να προσθέτουν κάτι εξίσου σημαντικό: Οτι ακόμη κι αν αυτές καλυφθούν, η ουσιαστική φύλαξη με τις υπάρχουσες συνθήκες απαιτεί 3.800 αρχαιοφύλακες, αντί των 1.850 που υπηρετούν σήμερα. Να σημειωθεί ότι το ΥΠΠΟ δεν «απορροφά» ούτε καν τους απόφοιτους του ΙΕΚ, που το ίδιο το κράτος έφτιαξε για τις ειδικότητες φύλαξης αρχαιοτήτων!!!

Οπως βλέπουμε, το (αστικό) κράτος και ο δικομματισμός του, όντως, έχουν και «συνέχεια» και «συνέπεια»...

«Οχι» απαντούν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Με δική τους «εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου» απαντούν οι - 100 πλέον - σκηνοθέτες και παραγωγοί (αυτοαποκαλούνται «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη») στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο πριν λίγες μέρες τους καλούσε να συμμετάσχουν στη φετινή, 50ή διοργάνωση και να μην αποσύρουν τις ταινίες τους, όπως έχουν ανακοινώσει ήδη από την περασμένη άνοιξη. Θυμίζουμε πως αντιδρούν για τη μη εφαρμογή του ισχύοντος νόμου για τον κινηματογράφο και για την καθυστέρηση νέου νομοθετικού πλαισίου.

Σε χτεσινή, ανοιχτή επιστολή τους, οι σκηνοθέτες και παραγωγοί καταγγέλλουν «τις πρακτικές υπόγειων διαπραγματεύσεων ενός ΥΠΠΟ δίχως συνέπεια και όραμα» και εκφράζουν τη λύπη τους «για τα βραδυκίνητα αντανακλαστικά της διοίκησης του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που δεν αντιλήφθηκε την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας του κινηματογραφικού κόσμου και την προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει την ελληνική κινηματογραφία με προσωπικό κόστος».

Μιλούν για «σιωπή», «αδράνεια, μέχρι και τους βυζαντινισμούς απέναντι στην κίνησή μας, μέρους των σωματείων του κινηματογραφικού χώρου», χαιρετίζοντας τα σωματεία που τους στήριξαν. Δηλώνουν ότι απέχουν από τα κρατικά βραβεία και αποσύρουν τις ταινίες τους, αλλά και κάθε άλλη συμμετοχή στο Φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι «η δέσμευση αυτή ισχύει για κάθε μελλοντική διοργάνωση κρατικών βραβείων και ΦΚΘ μέχρις ότου ψηφιστεί και εφαρμοστεί νόμος, όποτε και εάν αυτό επιτευχθεί». Προσθέτουν ότι διοργανώνουν «εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου» και ότι προτίθενται να συναντηθούν, μετεκλογικά, με τον νέο υπουργό Πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, η αυτοαποκαλούμενη ως «Διασωματειακή Επιτροπή Φορέων της Κινηματογραφικής Κοινότητας» (σ.σ. δε συμμετέχουν όλα τα σωματεία λόγω εντελώς διαφορετικών αντιλήψεων στον προσανατολισμό της κινηματογραφικής πολιτικής) ανακοίνωσε χτες ότι στις 27/8 «παρέλαβε» από τον γγ του ΥΠΠΟ, Θ. Δραβίλλα ...«σχέδιο του προτεινόμενου νέου νόμου»! Προσθέτει, μάλιστα, ότι γι' αυτό ενημερώθηκαν «όλοι οι φορείς» και οι παραπάνω σκηνοθέτες!

Προτείνουν πάντως, λόγω των εκλογών, «να ανασταλεί προσωρινά η όποια διαδικασία επεξεργασίας του σχεδίου», μέχρι να υπάρξει νέα πολιτική ηγεσία στο ΥΠΠΟ.

Επαναλαμβάνουμε, πάντως, ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η κατάθεση ενός νομοσχεδίου, αλλά το περιεχόμενό του. Οι θέσεις της κυβέρνησης για τον κινηματογράφο υποσκάπτουν την πραγματική αγωνία όλων των κινηματογραφιστών για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου, αφού κινείται στον εμπορευματικό προσανατολισμό που επιβάλλει η ΕΕ και αποδέχονται πλήρως όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή τραγουδούν σήμερα (8.30 μ.μ.), στον Αθλητικό Ομιλο Κηφισιάς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μενάνδρεια 2009». Οι δύο τραγουδίστριες, που ξεχώρισαν με την ποιότητα της φωνής τους, ξετυλίγουν μια μουσική παράσταση με τίτλο «Οι κυρίες τραγουδούν και ...μπλουζ». Μέσα σε ατμόσφαιρα αυθεντικής μυσταγωγίας, «ταξιδεύουν» σε διαφορετικές εποχές, γλώσσες και κουλτούρες, ενώνοντας τη Δύση με την Ανατολή, το παλιό με το καινούριο. Τραγουδούν α καπέλα ή συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών παραδοσιακά ελληνικά, ρεμπέτικα, ελληνόφωνα της Κάτω Ιταλίας, ισπανόφωνα, ρουμάνικα, βουλγάρικα, σέρβικα, τούρκικα, φάδος, ιρλανδέζικα και αμερικάνικα μπλουζ. Κρουστά : Νίκος Μανίκας. Σκηνοθεσία: Νατάσσα Ζούκα. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Τατιάνα Λύγαρη. Είσοδος ελεύθερη.

Θεσσαλονίκη - Αθήνα

Στην ίδια σκηνή θα βρεθούν για δύο συναυλίες, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, οι Γιώργος Νταλάρας, Παντελής Θαλασσινός και Μπάμπης Στόκας. Οι τρεις καλλιτέχνες θα τραγουδήσουν στις 13/9 στο Θέατρο «Γης» στη Θεσσαλονίκη και στις 16/9 στο θέατρο «Πέτρα» (Πετρούπολη), στις δύο συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια - σταθμούς από την πορεία τους, διασκευές και κοινές ερμηνείες τους σε δικά τους τραγούδια, αλλά και άλλων. Συμμετέχει η τραγουδίστρια Ασπασία Στρατηγού. Οπως ανακοινώθηκε, τα έσοδα των συναυλιών θα διατεθούν για άμεσες και επείγουσες ανάγκες των προσφύγων στην Ελλάδα και κυρίως τις ευάλωτες ομάδες (γυναίκες και παιδιά).

Μουσικές του κόσμου στη Νίκαια

«Μουσικές του κόσμου» θα πλημμυρίσουν το Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης), από 9-11/9 (9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2009» που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό Κέντρο του. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

9/9: Συναυλία ελληνικής και έθνικ μουσικής του Τάκη Φάβιου με τίτλο «Ο έρωτας , η θάλασσα και ένας δίκαιος ουρανός ενώνει τους λαούς μας...». Η συναυλία περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια διεθνούς αλληλεγγύης στους λαούς που πληρώνουν ακριβά τη βία των ισχυρών. Συμμετέχουν: Κωνστάντια Πουγκάρη, Ιωάννα Μπογδάνου (τραγουδίστριες), Αλκης Κόλλιας (πιανίστας), LAVA (τετραμελές συγκρότημα), Μαρία Λαρώ (βιολί,τραγούδι), Τζέκυ Σουλκούκι (βιολί), Αχιλλέας Παναγούλης (ακορντεόν), Κώστας Ράμος (πιάνο), Παντελής Γούσας (μαέστρος του Εθνικού Ωδείου Περιστερίου), η χορωδία «Μουσική Αργώ», Νίκος Κρέτσης (μπουζούκι, σολίστας της ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων). 10/9: Εκρηκτικό μουσικό μείγμα από κινηματογραφική τζαζ, λάτιν, τάνγκο, έντεχνο τραγούδι και κλασική μουσική από τους «ΑnimaCorda» (Γιώργος Μπεχλιβάνογλου - Μιχάλης Μπρούζος) - ένα απολαυστικό ταξίδι στις μουσικές του κόσμου. 11/9: Βραδιά με afro-reggae-caribbean μουσικές και γνωστές επιτυχίες ξένων καλλιτεχνών και συνθέσεων από το συγκρότημα «DeTraces».

Οπως ανακοινώθηκε από το Φεστιβάλ Βύρωνα, λόγω προεκλογικής περιόδου ακυρώνονται οι δύο προγραμματισμένες παραστάσεις, 23/9 - Παύλος Παυλίδης και 28/9 - αφιέρωμα στον Ηλία Κατσούλη. Θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ της επόμενης χρονιάς.

Εφτά χρόνια λειτουργίας έκλεισε ο «Κορμοράνος» (διοργανώνει συναυλίες, πάρτι, εκθέσεις κ.ά.), που γιορτάζει το γεγονός με το πρώτο του πάρτι γενεθλίων, στις 10/9 (11 μ.μ.), στο «Swing club» (Iάκχου 8 και Ευμολπίδων, Γκάζι). Παρόντες στη βραδιά, οι djs Paul Devro, Winjer, Monotronik και οι δύο Digital Riot. Είσοδος ελεύθερη.

Τραγούδια μιας ζωής ερμηνεύει ο Δημήτρης Μητροπάνος στη μεγάλη συναυλία του, στις 10 Σεπτεμβρίου (9 μ.μ.), στο Ηρώδειο. Η ανταπόκριση του κοινού στην πρόσκληση του λαϊκού καλλιτέχνη υπήρξε τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα τα εισιτήρια για τη συναυλία να έχουν, ήδη, εξαντληθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ