ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Απαιτούν δεσμεύσεις χωρίς μισόλογα

Την παρέμβαση του ΕΒΕΑ προκάλεσε η δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις και τη φορολογία των επιχειρηματικών κερδών

Αβροφροσύνες ανάμεσα στους προέδρους του ΕΒΕΑ και του ΠΑΣΟΚ.Οι θέσεις των εμποροβιομηχάνων είναι και θέσεις του ΠΑΣΟΚ
Αβροφροσύνες ανάμεσα στους προέδρους του ΕΒΕΑ και του ΠΑΣΟΚ.Οι θέσεις των εμποροβιομηχάνων είναι και θέσεις του ΠΑΣΟΚ
«Πλάτη», και στους δύο εταίρους του δικομματισμού ενόψει των εκλογών, επιχειρεί να βάλει η διοίκηση των εμποροβιομηχάνων της Αθήνας. Ωστόσο, είναι φανερό ότι το ΕΒΕΑ απαιτεί σταθερότητα, συνέπεια και ακρίβεια σε όσα λέγονται κατά την προεκλογική περίοδο. Σ' αυτό το πλαίσιο, με αφορμή τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία στην προσπάθειά τους να διαφοροποιηθούν από την πολιτική της ΝΔ μιλούν τις τελευταίες μέρες για «επανακρατικοποιήσεις» και για «φορολογία των κερδών», ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ με χτεσινές του δηλώσεις ζητά από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, επειδή από «τα μέχρι τώρα λεγόμενα στελεχών του κόμματος, αλλά και τα γραφόμενα στον Τύπο, έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του επιχειρηματικού κόσμου έντονη ανησυχία».

Η ανησυχία, όπως σημειώνεται στη δήλωση του Κ. Μίχαλου, συνδέεται με δηλώσεις για «την επαναφορά του αναχρονιστικού θεσμού των επανακρατικοποιήσεων» και την «αύξηση της φορολογίας των νομικών προσώπων». Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτές αναπτύσσονται στο πρόγραμμα του κόμματος. Οπως επίσης γνωρίζει ότι για το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν τίθεται θέμα επανακρατικοποίησης ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων, αλλά αντίθετα στόχος του είναι παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τυχόν επαπομείναντα κομμάτια δημόσιας περιουσίας στο Δημόσιο. Και μαζί με αυτά, ξέρει ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δε γίνεται λόγος για αύξηση της φορολόγησης των κερδών, αλλά στόχος του είναι η ακόμα μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με το ίδιο ακριβώς χρονοδιάγραμμα που το έχει παρουσιάσει και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Από αυτή την άποψη, η «ανησυχία», που μεταφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, έχει δύο στόχους. Αφ' ενός να αποτελέσει μια πρόσθετη πρόσκληση προς τον Γ. Παπανδρέου να αναπτύξει με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει έναντι των εμποροβιομηχάνων και αφ' ετέρου να του δώσει μερικούς πόντους συμβάλλοντας στην προπαγανδιστική γραμμή του ΠΑΣΟΚ, που πασχίζει με κάθε τρόπο να δείξει ότι διαφοροποιείται από την πολιτική της ΝΔ...

ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ - «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΦΩΝ» ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στρώνουν το έδαφος για τη διχοτόμηση

Προκλητικές δηλώσεις και εκτιμήσεις, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά των επιδιώξεων Τουρκίας και ψευδοκράτους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΡΩΜΗ.--

Πλήρη στήριξη στην Τουρκία παρέχει η έκθεση της «Επιτροπής Σοφών», υπό τον πρώην Πρόεδρο της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισάαρι, σχετικά με το Κυπριακό, που δημοσιεύθηκε χτες στον τουρκικό Τύπο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της έκθεσης, «η ίδια η ΕΕ δημιούργησε το πρόβλημα αυτό (το Κυπριακό) με το να αποδεχθεί το ένα εκατομμύριο των κατοίκων της Κύπρου στη δομή της, πριν καν λυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα μεταξύ των δύο κοινοτήτων», προσθέτοντας ότι έτσι «έχει μεταφέρει στο εσωτερικό της τη μακρά και περίπλοκη ιστορία της νήσου. Μετά από πέντε χρόνια ασάφειας και την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, το κατά πόσο θα διαμελιστεί το νησί, σε μόνιμη βάση, κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει φανερό από τις εξελίξεις, οι οποίες θα έλθουν στο προσκήνιο το προσεχές έτος. Οι χώρες της ΕΕ έχουν πολιτική ευθύνη αναφορικά με την υπάρχουσα κατάσταση».

Την ίδια στιγμή η σουηδική προεδρία της ΕΕ επιλέγει, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Καρλ Μπιλντ, να χρησιμοποιήσει το Κυπριακό για την προώθηση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, παραθέτοντας τον ισχυρισμό ότι «χωρίς την ένταξη της Τουρκίας, η Κύπρος κινδυνεύει να παραμείνει διαιρεμένη». Προκλητικές ήταν και οι δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος στον απολογισμό των 100 ημερών της «θητείας» του στην «κυβέρνηση», υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να υιοθετήσει «λογική στάση στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού και να αποδεχθεί την ύπαρξη ενός άλλου κράτους στην Κύπρο, ισότιμο με το δικό της, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συμφιλίωση». Για να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ολοι θα πρέπει να ξέρουν ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι αβοήθητοι, αντίθετα έχουν εναλλακτικές λύσεις».

Στην Ιταλία ο Δ. Χριστόφιας

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιταλία, όπου χτες συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος εξέφρασε τη θέση της χώρας του υπέρ της λύσης ενός κράτους στην Κύπρο, τονίζοντας ότι «η λύση του Κυπριακού πρέπει να παγιώσει και να επιφέρει την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να αναμένεται από την Κύπρο να παραμείνει αδρανής μπροστά στην άτεγκτη στάση που τηρεί μέχρι τώρα η Αγκυρα, αρνούμενη να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, πλήρες μέλος της ΕΕ, και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της όπως διαλαμβάνει το πρωτόκολλο της Αγκυρας». Ο Τζ. Ναπολιτάνο από την πλευρά του σημείωσε το ενδιαφέρον της Ιταλίας για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και για «μια κοινή προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, που είναι χρονίζον πρόβλημα».

«Θεραπαινίδα» του συστήματος

Δεν περνά μέρα που οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» να μην αυτοσυστήνονται ως δύναμη που ευελπιστεί να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στη διαχείριση του καπιταλισμού, φροντίζοντας προηγούμενα να τον εξωραΐσει στα μάτια του λαού. Τις προάλλες, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αποφαίνονται για «κατάρρευση της οικονομίας» η οποία όπως ισχυρίζονται προήλθε από τη «βαθιά κρίση της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος» και οδήγησε στην επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, στην αύξηση της ανεργίας και την επιβολή σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής. Μετά τη ...διάγνωση προτείνουν και την ενδεδειγμένη γι' αυτούς θεραπεία και αυτοπροτείνονται να την εφαρμόσουν, που δεν είναι άλλη από «υιοθέτηση ενός συμμετοχικού δημοκρατικού συστήματος διακυβέρνησης και όχι μια εν λευκώ εντολή σε μια μονοκομματική κυβέρνηση».

Κρίση βεβαίως υπάρχει. Μόνο που αυτή είναι εγγενές του καπιταλισμού στοιχείο και σαν τέτοιο επιδρά στο αστικό πολιτικό σύστημα, στο σύστημα δηλαδή που εκπροσωπεί και εκφράζει τα καπιταλιστικά συμφέροντα. Τα λαϊκά προβλήματα δεν εμφανίστηκαν τώρα. Υπήρχαν και θα υπάρχουν όσο υπάρχει αυτό το σύστημα. Απλά σε περιόδους κρίσης γιγαντώνονται, αφού επιδιώκεται να μετακυληθούν τα βάρη της στην πλάτη του λαού. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Μόνο που οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» έχουν κάθε λόγο να μη λένε την αλήθεια. Γιατί σκοπός τους δεν είναι να αποτελέσει η κρίση εφαλτήριο για τη ριζοσπαστικοποίηση περισσότερων λαϊκών συνειδήσεων. Αντίθετα, επιδιώκουν μαζί με τα άλλα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων και τους αποπροσανατολίσουν, ώστε να εγκλωβιστούν στο δίλημμα του καλύτερου διαχειριστή, προσδοκώντας ότι στην αναμπουμπούλα μπορεί να αρπάξουν και οι ίδιοι κανένα κοκαλάκι σε περίπτωση κυβερνήσεων συνεργασίας.

Η ψήφος στους «Οικολόγους - Πράσινους» κάθε άλλο παρά με «θετική ψήφο με πρόταση και προοπτική για το αύριο» όπως ισχυρίζονται ισοδυναμεί. Ισοδυναμεί με θετική ψήφο στην εφαρμοζόμενη ως τα σήμερα πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, εναντίον του λαού. Οι «κριτικοί πολίτες» στους οποίους απευθύνουν κάλεσμα ας σκεφτούν, ας κρίνουν και ας ζυγίσουν καλά αν πρέπει να εμπιστευτούν την ψήφο τους σε μια δύναμη που δεν μπορεί ούτε μια λέξη κριτικής να αρθρώσει εναντίον όσων μαυρίζουν τη ζωή τους.


Β.Ν.

Είναι γελασμένοι

Με την έναρξη και επίσημα της προεκλογικής περιόδου ξεκίνησαν και οι ενέργειες που αγγίζουν τα όρια της προβοκάτσιας σε βάρος του ΚΚΕ. Χαρακτηριστικά, χτες τη νύχτα άγνωστοι γέμισαν με υβριστικά συνθήματα τους τοίχους και την τζαμαρία των γραφείων της Κομματικής Οργάνωσης «Μπελογιάννη» στη περιοχή Ασπρα Χώματα στην Κοκκινιά. Είναι φανερό ότι φοβούνται τους στενούς δεσμούς του Κόμματος με το λαό της Κοκκινιάς και νομίζουν ότι έτσι θα ανακόψουν τη δράση του. Είναι γελασμένοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ