ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΑΣΟΚ
Συναγωνίζεται τη ΝΔ σε αντιλαϊκή πυγμή

Σαφές μήνυμα προς το κεφάλαιο, ότι μπορεί πιο αποτελεσματικά να υπηρετήσει τα συμφέροντά του, έστειλε ο Γ. Παπανδρέου από το χτεσινό Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται στο κεφάλαιο ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του ταξικού εργατικού κινήματος. Στο χέρι των εργαζομένων είναι και με την ψήφο τους να χαλάσουν τα αντιδραστικά σχέδια της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της
Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται στο κεφάλαιο ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του ταξικού εργατικού κινήματος. Στο χέρι των εργαζομένων είναι και με την ψήφο τους να χαλάσουν τα αντιδραστικά σχέδια της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της
Με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ να είναι γεμάτα με «δοκιμασμένους» υπουργούς και βουλευτές των κυβερνητικών του ημερών και τον Γ. Παπανδρέου να προτάσσει το «θάρρος», τη «βούληση» και την «τόλμη» να «συγκρουστεί με αντιλήψεις που δεν αφήνουν ακόμα και τα αυτονόητα να γίνουν πράξη σε αυτή τη χώρα», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός του έδωσαν χτες ισχυρά διαπιστευτήρια στην άρχουσα τάξη για τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής και ταξικής πολιτικής. Μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που επικύρωσε ομόφωνα τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε το λαό «σε μια πορεία εθνικής ανάτασης», ζήτησε «ψήφο αυτοδυναμίας» και υποστήριξε ότι «έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για να βγει η Ελλάδα από την κρίση», το οποίο βασίζεται σε «πέντε εθνικούς στόχους».

Κήρυκας ταξικής συναίνεσης

Ο Γ. Παπανδρέου κάνοντας επίκληση της «εθνικής ενότητας», προβάλλοντας το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» και εγκαλώντας τη ΝΔ «για απουσία σχεδίου», επιχείρησε να ντύσει με «πράσινο» περιτύλιγμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ έχει εντάξει, στο σύνολό τους, στο πρόγραμμά του. Σ' αυτή την κατεύθυνση, θέτει σαν πρωταρχικούς στόχους την προώθηση των αντεργατικών και αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, τις «περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες» και την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου.

Επί της ουσίας ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε την υποταγή των εργαζομένων στις αντιλαϊκές αξιώσεις των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων και πίσω από το εύηχο σύνθημά του «μαζί μπορούμε» που χρησιμοποίησε επιδίωξε να εξασφαλίσει την «κοινωνική συναίνεση», την ταξική συνεργασία για λογαριασμό του κεφαλαίου. Διεκδικώντας ακριβώς από την πλουτοκρατία το χρίσμα του καλύτερου διαχειριστή, που μπορεί αφενός να εξασφαλίσει «κοινωνική ειρήνη» και αφετέρου να στηρίξει τη συνέχιση της κερδοφορίας της, θύμισε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ «αναμετρήθηκαν με τα δύσκολα, πάντοτε ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ιστορίας και ποτέ δε λύγισαν μπροστά στο βάρος της ευθύνης».

Η ΟΝΕ, το Μάαστριχτ, το πλήθος των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων, οι φοροαπαλλαγές και οι ενισχύσεις στο κεφάλαιο, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αποτελούν «έργο» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και έχουν κοινό παρονομαστή: Την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ψευδεπίγραφες υποσχέσεις

Την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου μοίρασε αόριστες υποσχέσεις στα λαϊκά στρώματα, ανέφερε υποκριτικά ότι την «κρίση δεν μπορεί να την πληρώσει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού που μοχθεί, εργάζεται και αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της» και ισχυρίστηκε ότι μέσω της «πράσινης ανάπτυξης» και του «δίκαιου φορολογικού συστήματος» θα προχωρήσει σε «αναδιανομή του πλούτου»...

Αλλά μέχρι εκεί, στα κενά λόγια και στα κούφια συνθήματα. Σε μια ομιλία 11 σελίδων ο Γ. Παπανδρέου δεν είχε την παραμικρή αναφορά σε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αντίθετα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι: «Οι συγκυρίες είναι δυσμενέστατες για τη χώρα. Η ευθύνη της πορείας τεράστια και κανένας μας δε λέει ότι είναι εύκολη πορεία»!! Για να έρθει ακριβώς μετά τις εκλογές να επικαλεστεί την «καμένη γη», την αδυναμία του προϋπολογισμού ώστε να παγώσει τους μισθούς και τις συντάξεις ή στην καλύτερη περίπτωση να πετάξει ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα. Αυτά ακριβώς θα ανακοινώσει και στη ΔΕΘ, φροντίζοντας την ανυπαρξία φιλολαϊκών προτάσεων να τη συγκαλύψει πίσω από βερμπαλισμούς με φόντο τη διαφάνεια και ένα «άλλο ήθος» στην πολιτική.

Στην προσπάθεια να εμφανιστεί σαν πρεσβευτής της «κάθαρσης» εντάχτηκε και το νέο αποπροσανατολιστικό σύνθημα «καθαρό περιβάλλον, καθαρά λεφτά, καθαρές κουβέντες»(!!). Ακόμα, κάλεσε στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ να μην «πιστέψουν ότι μπορούν να ορίζουν ή και να ράβουν κοστούμια εξουσίας», και υποσχέθηκε ότι «η στελέχωση του δημοσίου θα γίνει με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες».

Χτες το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κοζάνη, σε μια πόλη της Δυτικής Μακεδονίας με τεράστια ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις για «πράσινες θέσεις εργασίας» και αξιοποίηση των υποδομών της ΔΕΗ, που πρώτο το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε να ιδιωτικοποιεί.

Αποκλεισμοί και εκκρεμότητες

Στην επιχείρηση εξαπάτησης του λαού εντάχθηκε και η σύνθεση των ψηφοδελτίων, αφού η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άφησε εκτός τον Χρ. Βερελή, που το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση με τη γερμανική πολυεθνική ΜΑΝ, και τον Μ. Νεονάκη, που είχε εμπλοκή στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Εκτός ψηφοδελτίων βρέθηκαν επίσης οι πρώην υπουργοί Απ. Φωτιάδης και Γ. Δρυς, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Αντίθετα, στις εκλογές θα κατέλθει ο Κ. Γείτονας παρά την πρόσφατη κατάθεση του στελέχους της «Ζήμενς» Μ. Χριστοφοράκου, όπου υποστήριξε ότι του έδωσε χρήματα όταν ήταν ταμίας του ΠΑΣΟΚ. Τη δυσαρέσκειά τους με ανακοινώσεις εξέφρασαν τόσο ο Μ. Νεονάκης, όσο και ο Χρ. Βερελής.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η υποψηφιότητα του Κ. Σημίτη, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε να είναι δεύτερος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά στην Α' Πειραιά υπάρχει ακόμη μία θέση κενή, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Για τη θέση του επικεφαλής ακούστηκε και το όνομα του Λ. Παπαδήμου, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενός γνήσιου τέκνου της άρχουσας τάξης... Πάντως, η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στοχοπροσήλωση στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

«Λυμένα χέρια» για να προχωρήσει δίχως χρονοτριβές στο νέο γύρο της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης επιδιώκει ο πρωθυπουργός

«Νομιμοποίηση» για να εξαπολύσει νέο γύρο άγριας αντιλαϊκής επίθεσης αξιώνει μέσα από τις εκλογές ο Κ. Καραμανλής, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι θα χρησιμοποιήσει τη νωπή λαϊκή εντολή για να πλήξει το λαϊκό - ταξικό κίνημα που ορθώνει το ανάστημα στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Το μήνυμα αυτό έστειλε κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεοπτικής συνέντευξης που έδωσε χτες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό «Μέγκα». Χρειάζεται νωπή εντολή για να προωθηθούν οι «διαρθρωτικές αλλαγές», υποστήριξε, αποσαφηνίζοντας πώς θα χρησιμοποιήσει την ενδεχόμενη υφαρπαγή της λαϊκής εντολής: «Το σύνολο της πολιτικής χρειάζεται μια ηρεμία, ένα πολιτικό κλίμα το οποίο δεν θα είναι γεμάτο οξύτητες, δεν θα είναι γεμάτο διεκδικήσεις, δεν θα είναι γεμάτο εντάσεις και διαμαρτυρίες. Αυτή είναι η πραγματικότητα»...

Επανέλαβε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να προωθήσει μετά τις εκλογές. Πέρα από το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο, ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στις μόνιμες διαρθρωτικές αλλαγές που σαρώνουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα: «Είναι θέματα που έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις, με τα βαρέα και ανθυγιεινά στο ασφαλιστικό και βεβαίως τα ζητήματα για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και τις άλλες διαρθρωτικές αλλαγές», είπε χαρακτηριστικά. Καυχήθηκε μάλιστα ότι ήδη έχει ξεκινήσει πολλές από αυτές ή είναι στα πρόθυρα να ξεκινήσουν, αναφέροντας το παράδειγμα της υλοποίησης της οδηγίας Μπολκενστάιν. «Να ξέρετε ότι ήδη την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη μετεξέλιξη της περίφημης Οδηγίας Μπολκενστάιν ήδη την έχουμε κατατεθειμένη στη Βουλή. Εχει ξεκινήσει αυτό για να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να αφήσει να χαθεί χρόνος σε βάρος των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας, κάνοντας μάλιστα αυτοκριτική επειδή καθυστέρησε και δεν έδειξε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο παρελθόν. «Δεν μπορούμε και δε νοείται πλέον να χάνουμε χρόνο», τόνισε και συμπλήρωσε με νόημα: «Εάν χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο είναι μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο να προωθήσουμε πράγματα τα οποία ενίοτε δημιουργούν αντιδράσεις, αλλά είναι σωστά».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το σκάνδαλο της «Ζήμενς», ο πρωθυπουργός επανέφερε το θέμα της αποκλειστικής χρηματοδότησης των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Ξέρετε καλά ότι είμαι θιασώτης της άποψης η συνολική χρηματοδότηση των κομμάτων, να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από το δημόσιο ταμείο», είπε. Αθώωσε πλήρως την εμπρηστική πολιτική που ευθύνεται για την «εξαφάνιση» των δασών, δε διέκρινε κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία του μηχανισμού πυρόσβεσης και το μόνο ζήτημα που εξετάζει είναι να υπάρξουν μέτρα ώστε να υπάρξει «γρήγορη προειδοποίηση μέσα στο δάσος».

Εν κατακλείδι, σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να βρει κάποιες διαφορές ουσίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ άφησε παράθυρο ανοιχτό για συνεργασία λέγοντας «θα μπορούσε θεωρητικά κανείς να πει, αν βρεθεί ένας κοινός τόπος πλεύσης». Αντίθετα απέκλεισε κάθε συζήτηση για συνεργασία με το ΛΑ.Ο.Σ υπογραμμίζοντας ότι «με το ΛΑΟΣ δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας. Είναι ζήτημα αρχής για μένα». Κατά τα λοιπά επανέλαβε ότι θα μείνει αρχηγός στη ΝΔ αν χάσει τις εκλογές με την «αυτονόητη προϋπόθεση» ότι θα τον θέλει ο κόσμος της παράταξης...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ενισχύει την ανισοτιμία στην προβολή των κομμάτων

Στο δικομματισμό η μερίδα του λέοντος από τα διαφημιστικά πλαίσια, και προειδοποιήσεις ότι θα ενταθεί το κυνήγι της αφισοκόλλησης

Από κοινού οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας, συναίνεσαν στην επιβολή ανισότιμων όρων διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα σε βάρος των υπολοίπων κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μερίδα του λέοντος στη χρήση των σταθερών πλαισίων διαφήμισης του Δήμου, καταλαμβάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, με τη Δημοτική Αρχή να δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσει το κυνήγι της αφισοκόλλησης, στο όνομα δήθεν της καθαριότητας της πόλης.

Σε χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι παρατάξεις του δικομματισμού υπερψήφισαν κοινή πρόταση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έγινε στη Διακομματική Επιτροπή, με την οποία το 75% της διαφήμισης κατανέμεται στα πέντε κόμματα που συμμετέχουν στη Βουλή, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του 2007 και το υπόλοιπο 25% κατανέμεται ισομερώς στα κόμματα που δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, οι χώροι διατίθενται ως εξής:

  • ΚΚΕ: Πλατεία Ομονοίας και Δώρου.
  • ΝΔ: Πλατεία Συντάγματος και αρχή πεζοδρόμου Ερμού.
  • ΠΑΣΟΚ: Πλατεία Κλαυθμώνος και τμήμα πεζοδρόμου Κοραή.
  • ΣΥΡΙΖΑ: Πανεπιστημίου και Π. Γρηγορίου Ε'.
  • ΛΑ.Ο.Σ: Βουκουρεστίου και Σταδίου.
  • Οικολόγοι Πράσινοι: Πεζόδρομος Κοραή προς Μετοχικό Ταμείο.

Σε ψηφοφορία τέθηκε και η πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Διακομματική, σύμφωνα με την οποία οι χώροι διαφήμισης κατανέμονται κατά 50% αναλογικά και κατά 50% επί ίσοις όροις σε όλα τα κόμματα. Την πρόταση ψήφισαν η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Στ. Λάμπρου στηλίτευσε τη συναίνεση ουσιαστικά του δημοτικού συμβουλίου στην ανισοτιμία που διέπει την προεκλογική μάχη. Τόνισε ότι θα μπορούσε, για παράδειγμα, να τοποθετήσει ο Δήμος μόνιμα πλαίσια, στα οποία αναλογικά και επί ίσοις όροις τα κόμματα θα πρόβαλλαν τις απόψεις τους. Στη θέση της Δημοτικής Αρχής ότι τα συνεργεία του Δήμου θα συνεχίζουν να ξηλώνουν τις αφίσες, ο σύμβουλος της «Συμπαράταξης» Μ. Δανδουλάκης θύμισε και ο Δήμος έχει κάνει αφισοκόλληση και ανάρτηση πανό, όταν έχει σπόνσορες.

  • Σήμερα το μεσημέρι αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Σπύρος Φλογαΐτης, ο οποίος είχε διατελέσει στην ίδια θέση και κατά τις εκλογές του 2007.
Οι «πυλώνες» του ΠΑΣΟΚ

Τους «πέντε εθνικούς στόχους» του ΠΑΣΟΚ επανέφερε χτες στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου, σαν τους πυλώνες της «δίκαιας κοινωνίας» την οποία ευαγγελίζεται. Πέντε στόχοι, που πίσω από τα λόγια αποτυπώνουν πιστά τις απαιτήσεις που προβάλλει το κεφάλαιο για να διατηρήσει και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

1. «Ισχυρή εξωτερική πολιτική, που παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις. Υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια».

Αυτό μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή και ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρός του έχουν τεράστια πείρα σ' αυτό. Παρέδωσαν γην και ύδωρ στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες κατά το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, υιοθέτησαν το «αντιτρομοκρατικό» δόγμα, συμμετείχαν στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, «ευχαρίστησαν» από το βήμα της Βουλής τις ΗΠΑ. Οσο για την υπεράσπιση των «εθνικών μας δικαίων», αυτήν την εκχώρησαν στους «Ευρωατλαντικούς συμμάχους», υπογράφοντας τη Συμφωνία της Μαδρίτης (Ιούλης 1997, «αναγνωρίζοντας ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο»), τη Συμφωνία του Ελσίνκι (Δεκέμβρης 1999) που έθετε «συνοριακές διαφορές» Ελλάδας - Τουρκίας πέραν του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας. Εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου έχει δηλώσει: «Δεν έχουμε ταμπού στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην ΕΕ» (Τάμπερε, Σύνοδος Κορυφής ΕΕ, Δεκέμβρης 1999).

2. «Ανάπτυξη για τον άνθρωπο βασισμένη στην πράσινη οικονομία».

Η «πράσινη οικονομία» δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια πρόταση διαχείρισης και αξιοποίησης των προβλημάτων του περιβάλλοντος, αλλά και της διάνοιξης νέων κερδοφόρων πεδίων προς όφελος των στρατηγικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Το ΠΑΣΟΚ, ήδη, έχει προτείνει παχυλές κρατικές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους μονοπωλιακούς ομίλους για την παραγωγή νέων «πράσινων» εμπορευμάτων, με αιμοδότη τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τα λαϊκά στρώματα. Οι εργασιακές σχέσεις στην «πράσινη ανάπτυξη» υπάγονται στο ίδιο καθεστώς της «μερικής απασχόλησης» για την «απόκτηση εμπειριών», με επιδοτούμενα προγράμματα που θα ενισχύουν τους επιχειρηματίες. Πρόκειται, με άλλο περιτύλιγμα, για τη συνέχιση της καπιταλιστικής παραγωγής και εκμετάλλευσης.

3. «Παιδεία ζωντανό εργαλείο ανάπτυξης των ποιοτικών μας δυνατοτήτων».

Μια Παιδεία, που θα υπηρετεί τις «ανάγκες» των επιχειρηματιών για ψευτοκαταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό. Με προγράμματα «διά βίου μάθησης», «απόκτησης δεξιοτήτων», «καλλιέργειας ταλέντων», δηλαδή ημιμάθειας που θα συνδέονται με το «πράσινο πρότυπο ανάπτυξης της χώρας». Μια εκπαίδευση πλήρως εμπορευματοποιημένη και ιδιωτικοποιημένη, με τα κρατικά πανεπιστήμια να συνυπάρχουν με τα ιδιωτικά σε «ανταγωνιστική» βάση, προσθέτοντας νέους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση.

4. «Κράτος πρόνοιας, που διασφαλίζει το δικαίωμα σε όλους για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης».

Αυτό το «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης» θα στηρίζεται σε ψευτοπαροχές για τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων. Οπως το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και αντιστοιχεί σε 68 λεπτά του ευρώ τη μέρα για όσους ζουν κάτω από τα κατώτατα όρια της φτώχειας. Ενα κράτος που θα μεταφράζει το δικαίωμα στην εργασία σε σχέσεις «ευελφάλειας», εκ περιτροπής εργασίας, μερικής απασχόλησης και ενοικίασης εργαζομένων, όπως έχουν νομοθετήσει οι εταίροι του δικομματισμού.

5. «Παραγωγικό ευνομούμενο κράτος, σύγχρονο, δημοκρατικό, παραγωγικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο που λειτουργεί για τον πολίτη».

Πίσω από τους τίτλους της «διαφάνειας» και της «δημοκρατίας», κρύβεται ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για ένα κράτος που θα υπηρετεί τη «διαβούλευση», δηλαδή την «κοινωνική συνεργασία», ένα σύστημα που, όπως περιγράφει το ΠΑΣΟΚ, «θα αποτελέσει ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτείας, του επιχειρηματία και του πολίτη». Γνήσιο αστικό κράτος, δηλαδή, που κάνει τα πάντα για την υπεράσπιση και ενίσχυση των μονοπωλίων.


Π. Θ.

Καθησυχάζουν και οι δύο για τον αγωγό

Σε πεδίο δικομματικής αντιπαράθεσης για το ποιο ιμπεριαλιστικό κέντρο είναι προτιμότερο να δένεται στο άρμα του η Ελλάδα, μετέτρεψαν χτες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, επιβεβαιώνοντας ότι πίσω από τέτοια έργα κυριαρχούν και εκφράζονται ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα. Στην προχτεσινή του ομιλία στην Αλεξανδρούπολη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ΝΔ «διαφημίζει τον περίφημο αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, για τον οποίο βεβαίως παλέψαμε και εμείς, αλλά η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας (της ρωσικής) πλευράς». Υπογράμμισε παράλληλα τις ...περιβαλλοντικές ευαισθησίες του κόμματός του για να σημειώσει τις επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή του έργου. Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ αντιδρούν στην κατασκευή του αγωγού, η δήλωση αυτή του Γ. Παπανδρέου έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να εμφανιστεί σαν υπέρμαχος του άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου(!) και να δηλώσει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «έριξε σκιά στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία». Ακολούθησε δήλωση του Μ. Χρυσοχοΐδη ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατασκευάσει κανονικά τον αγωγό αν εκλεγεί στην κυβέρνηση, προκειμένου να καθησυχάσει τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που προσδοκούν οφέλη από τη λειτουργία του αγωγού.

Οι εργαζόμενοι βγάζουν συμπεράσματα

Δήλωση του Μάκη Μαΐλη για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αυτά που απουσίασαν και πάλι από την ομιλία του Γ. Παπανδρέου είναι το μεροκάματο, οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας, το αίσχος των ελαστικών σχέσεων εργασίας, καθώς και τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με τους αντεργατικούς νόμους της ΝΔ. Το γιατί απουσίασαν και πάλι το αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι».

Νέα δημοσκόπηση

Νέα δημοσκόπηση βγήκε χτες στη δημοσιότητα, της «Public Issue», για λογαριασμό του «ΣΚΑΪ». Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος καταγράφονται τα εξής: ΠΑΣΟΚ 41% και 151 έδρες, ΝΔ 35,5% και 96 έδρες, ΚΚΕ 8,5% και 23 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 4% και 11 έδρες, ΛΑ.Ο.Σ 7% και 19 έδρες, Οικολόγοι 2%, Λοιπά 2%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ