ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ» - ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Δαμόκλειος σπάθη στις αίθουσες των σχολείων

Με τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στην Υγεία να κρέμονται σα δαμόκλειος σπάθη πάνω απ' τις αίθουσες, ανοίγουν σήμερα τα σχολεία.

Το Εθνικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χτες υπό τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, αποφάσισε ότι τα σχολεία, ή μόνο κάποιες τάξεις από αυτά θα κλείσουν μόνο σε περίπτωση που εμφανιστούν πολλά κρούσματα. Ωστόσο, εξαιρούνται τα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) όπου φοιτούν Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), για τα οποία οι επιστήμονες αποφάσισαν ότι αν εμφανισθεί ένα κρουσμα «νέας γρίπης» θα πρέπει να κλείνουν προσωρινά και τα υπόλοιπα παιδιά θα λαμβάνουν προληπτική αγωγή με αντιιικά φάρμακα.

Τα κριτήρια - με κύριο εκείνο των απουσιών - για το κλείσιμο των σχολείων ή των τάξεων θα προσδιοριστούν τις επόμενες μέρες απ' τους επιστήμονες σε συνάρτηση με τη σφοδρότητα της πανδημίας. Αποκαλύπτονται δηλαδή ακόμα μια φορά οι συνέπειες που έχει η - ουσιαστικά - ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ειδικότερα των σχολικών υπηρεσιών Υγείας, που αν ήταν διασφαλισμένα, αφ' ενός, θα προσέφεραν υπηρεσίες στα άρρωστα παιδιά και τους δασκάλους και, αφ' ετέρου, θα συνέβαλαν στις σωστές αποφάσεις για τη συνολική λειτουργία των σχολείων. Η κυβέρνηση δε σκέφτεται ούτε την έκτακτη κάλυψη έστω με κινητές μονάδες, όπου υπάρχουν σχολικές μονάδες και δεν υπάρχει καμιά «υγειονομική αρχή». Κι όταν ρωτήθηκε για αυτά τα κενά ο υπουργός Υγείας έδωσε την εξής γενικόλογη απάντηση: «Κάθε σχολείο τελεί κάτω από υγειονομική παρακολούθηση. Εχουν δοθεί οδηγίες, το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει πολύ σωστές ενέργειες, έχουν ενεργοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα όλες οι Υγειονομικές Αρχές και του δημόσιου συστήματος Υγείας και των ιδιωτών γιατρών και ξέρουν πάρα πολύ καλά τα σχολεία τι κάνουν».

Μ' άλλα λόγια, η αντιμετώπιση της κατάστασης επαφίεται στους εκπαιδευτικούς, όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που ήδη βρίσκεται στα σχολεία, και στους γονείς, οι οποίοι καλούνται να κρατήσουν και να φροντίσουν τα παιδιά τους στο σπίτι.

«Ακόμα και εάν βλέπουν μόνο κάποια συμπτώματα, όπως οι έμμετοι ή διάρροιες, να μη στείλουν το παιδί στο σχολείο και να έρθουν σε επαφή με τον οικογενειακό γιατρό» υπογράμμισε η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου. Η ίδια τόνισε ότι σε δύο μήνες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός με το πανδημικό εμβόλιο, ενώ σε 6 βδομάδες θα έχουμε τα αποτελέσματα των μελετών για την ασφάλεια του εμβολίου.

Σε ό,τι αφορά τους παιδικούς σταθμούς, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως μέχρι στιγμής και από τη δειγματοληπτική έρευνα που έγινε στην πλειοψηφία των παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναιών, δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα της νέας γρίπης σε παιδί ή εκπαιδευτικό.

Οταν ρωτήθηκε για το θέμα της κάλυψης των εξόδων για την προμήθεια υλικών στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας είπε: «Ολα τα καλύπτει η πολιτεία από τους προϋπολογισμούς αντίστοιχα των υπουργείων». Και όταν επισημάνθηκε ότι αυτά έξοδα παραπέμπονται στις Σχολικές Επιτροπές, ο υπουργός πρόσθεσε: «Αυτό δεν το γνωρίζω. Πάντως η βασική αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται η αντιμετώπιση της γρίπης σε ό,τι αφορά όλα αυτά που έχουν προβλεφθεί, καλύπτονται από το κράτος». Τα ταμεία των Σχολικών Επιτροπών είναι μονίμως άδεια καθώς οι επιχορηγήσεις δεν επαρκούν ούτε για τις πάγιες ανάγκες των σχολείων, ενώ τώρα θα επιβαρυνθούν και με τα υλικά για τη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα υπάρξει και κάποια πρόσθετη ενίσχυση για τις οικογένειες με ΑμΕΑ στην περίπτωση που κλείσει το σχολείο, ο υπουργός απάντησε επίσης γενικόλογα ότι η Πολιτεία θα φροντίσει. Επίσης, απαντώντας στο ερώτημα αν θα δοθούν άδειες στους εργαζόμενους - κυρίως του ιδιωτικού τομέα - σε περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα της νέας γρίπης, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Πάνος Ευσταθίου παρέπεμψε στην ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή, στην αιτιολόγηση μιας ή δύο ημερών με τη δήλωση του εργαζόμενου και στην άδεια μέχρι και πέντε ημερών απ' το γιατρό του ασφαλιστικού φορέα. «Περισσότερες δε χρειάζονται» είπε.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παρέμβαση για άμεσα και επαρκή μέτρα

Υπόθεση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών πρέπει να γίνει η πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία

Παρέμβαση για το σοβαρότατο πρόβλημα της «νέας γρίπης» κάνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της προς τους εκπαιδευτικούς. Καταγγέλλει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι έωλα και εναποθέτουν την πρόληψη και προστασία στο σχεδιασμό και την ευθύνη του εκπαιδευτικού σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι με τον ορισμό εκπαιδευτικού ως «υπεύθυνου φροντίδας ασθενών», είναι σα να βάζουν εκπαιδευτικούς να κάνουν το γιατρό! Παράλληλα, επισημαίνει τις διάφορες μεγάλες ελλείψεις στις υποδομές των σχολείων και στο προσωπικό καθαριότητας, που καθιστούν ανέφικτα τα κυβερνητικά μέτρα.

«Ενώ αυξάνονται οι ανάγκες για δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, εμπορευματοποιούν την Υγεία, την μετατρέπουν από κοινωνικό δικαίωμα σε προνόμιο. Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν ως βάση ένα σαθρό και ανεπαρκέστατο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, στηρίζονται στις σχεδόν ανύπαρκτες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και ως εκ τούτου είναι αναποτελεσματικά.

Η μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, οι γυμνές και ανύπαρκτες υποδομές δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η εκχώρησή τους στα ιδιωτικά μεγαθήρια, οι διαχρονικές ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, η παράδοση της παραγωγής-εμπορίας του φαρμάκου και των εμβολίων στις μονοπωλιακές επιχειρήσεις, η εμπορευματοποίηση γενικότερα της Υγείας, κάνουν ανίκανο κάθε σχεδιασμό για την προάσπιση της δημόσιας Υγείας», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ.

Αφού σημειώνουν ότι «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, στους ανασφάλιστους που είναι και τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού», υπογραμμίζουν:

«Το εργατικό-εκπαιδευτικό κίνημα δεν πρέπει να επιτρέψει η "νέα γρίπη" να γίνει αφορμή για την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν ως άμεσα μέτρα:

  • Να τοποθετηθούν έτσι οι μαθητές και τα θρανία ούτως ώστε να απέχουν πάνω από ένα μέτρο και κυρίως καμία τάξη να μην έχει πάνω από 20 μαθητές.
  • Να ενταχθούν όλοι οι υγειονομικοί του δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και οι αυτοαπασχολούμενοι στο σχέδιο αντιμετώπισης της «νέας γρίπης». Αξιοποίηση όλων των εκπαιδευτικών των υγειονομικών ειδικοτήτων στα σχολεία, στα πλαίσια του ωραρίου εργασίας.
  • Να ξεκινήσουν πανελλαδικά και με κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας παρεμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς, σχολεία και σχολές, στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές, στα ΚΑΠΗ, στο στρατό, στις φυλακές, στα ιδρύματα ΑμΕΑ, στους οίκους ευγηρίας, στα αεροδρόμια και στα σύνορα της χώρας, αλλά και σε χώρους που εργάζονται ή που ζουν (καταλύματα, σκηνές, πλατείες κλπ.) μετανάστες, πρόσφυγες, άποροι, άστεγοι, Τσιγγάνοι, τοξικοεξαρτημένοι. Οι παρεμβάσεις αυτές να περιλαμβάνουν:

-- Ιατρική εξέταση όλων, για τον εντοπισμό κρουσμάτων, την καταγραφή των ευάλωτων ομάδων και ιατρική παρακολούθησή τους.

-- Επιστημονική ενημέρωση και σχετική εκπαίδευση.

-- Εμβολιασμό με όσα εμβόλια ήδη υπάρχουν και ενδείκνυνται για τις ευάλωτες ομάδες (εποχικής γρίπης, πνευμονιόκοκκου).

  • Να προσληφθούν από το κράτος καθαρίστριες στα σχολεία, στα νοσοκομεία κλπ., με μόνιμη σχέση εργασίας και να καταργηθούν οι εργολάβοι. Καμία επιβάρυνση στις σχολικές επιτροπές. Εκτακτη οικονομική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών (διπλασιασμός).
  • Να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα απαιτούμενα φάρμακα, εμβόλια και οι εργαστηριακές εξετάσεις ή η νοσηλεία.
  • Να διασφαλιστεί η καθαριότητα με αυξημένα μέτρα και προσωπικό, σε χώρους όπως: Νοσοκομεία, σχολεία, σχολές, βρεφονηπιακούς σταθμούς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και γενικά δημόσιους χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός.
  • Να δοθεί άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση στις εγκύους εργαζόμενες για όλο το διάστημα που υπάρχει έξαρση της νόσου.
  • Να εξασφαλιστεί άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για έναν από τους δύο γονείς αν ασθενήσουν τα παιδιά ή ηλικιωμένα άτομα της οικογένειας ή αν κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί ή τα σχολεία.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Αισιοδοξεί για τα εμβόλια

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- «Αρκετά υποσχόμενα», χαρακτήρισε χτες ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (EME) τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε εμβόλια δυτικών φαρμακοβιομηχανιών για τη «νέα γρίπη». Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, Τόμας Λόνγκρεν, το ανοσοποιητικό σύστημα των εμβολιασθέντων «ανταποκρίνεται ταχύτατα στα εμβόλια», ανεξαρτήτως τύπου, είτε περιέχει βοηθητικά φάρμακα είτε όχι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΜΕ θα γίνει στις 21 του μήνα στις Βρυξέλλες και ότι ενδεχομένως τότε να αποφασιστεί εάν θα εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κυκλοφορία των εμβολίων της «νέας γρίπης».

Το ίδιο 24ωρο, και οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως εντόπισαν έναν στέλεχος του ιού Η1Ν1 που αντιστέκεται στα αντιιικά χάπια «Ταμιφλού». Το στέλεχος απομονώθηκε από δείγμα ασθενή που ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και ανάρρωσε πλήρως από τον ιό.

Τέλος, έρευνα στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Biotechnology» δείχνει πως ο ιός H1N1 μπορεί να μολύνει τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού πολύ βαθιά στο εσωτερικό των πνευμόνων, γεγονός που συμβάλλει στη δριμύτητα της νόσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ