ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το σύστημα ενδιαφέρεται συνολικά για το δικομματισμό

Σε συγκέντρωση σε καφενείο στο Χαϊδάρι μίλησε χτες το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το κυρίως θέμα είναι από τη μια ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με τον εσωτερικό τους ανταγωνισμό, και από την άλλη το ΚΚΕ. Την επόμενη μέρα από την κάλπη θα είναι από τη μια μονοπώλια, κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και από την άλλη ο λαός.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το βράδυ σε συγκέντρωση στο καφενείο «Δυο και Νακαίοι» στο Χαϊδάρι, καλώντας τους εργαζόμενους και τη νεολαία να κάνουν το βήμα και να στηρίξουν το ΚΚΕ. Να μη μείνει άνθρωπος που συμπαθεί το ΚΚΕ αλλά ταλαντεύεται, ο οποίος να μη δώσει την ψήφο του στο Κόμμα. Στη συγκέντρωση, διάχυτο ήταν το πνεύμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας για να βγει το ΚΚΕ δυναμωμένο στις εκλογές, ενώ το ενδιαφέρον καταγράφηκε στη μαζική παρουσία εργαζομένων, απόμαχων της δουλειάς και ιδιαίτερα νεολαίας, που πλημμύρισαν τόσο το εσωτερικό και την αυλή του καφενείου, όσο και το πεζοδρόμιο και το δρόμο έξω από αυτό, παρόλο που η βροχή δυνάμωνε ώρα με την ώρα.

«Θα κάνει τραγικό λάθος ο εργαζόμενος λαός - ιδιαίτερα εκείνοι που είναι υποψιασμένοι και έχουν καταλάβει πολλά πράγματα που ενδεχομένως πριν από 10 χρόνια δεν είχαν κατανοήσει βαθιά - αν ενστερνιστούν την κυρίαρχη άποψη που προωθείται, ότι η εκλογική αναμέτρηση δεν είναι παρά ένα ντέρμπι ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε: «Το βράδυ των εκλογών οι πάντες θα κοιτάνε το συσχετισμό ανάμεσα σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Είναι 3% η διαφορά τους, είναι 5, 6 ή 2%; Την άλλη μέρα όμως το πρωί και τις επόμενες μέρες, αυτό που θα μετράνε είναι το εξής: Ο δικομματισμός συνολικά, τα δυο κόμματα της αστικής πολιτικής συνολικά, τι ποσοστά έχουν. Σας διαβεβαιώ ότι, το ΠΑΣΟΚ το οποίο διεκδικεί - και όλα τα γκάλοπ αυτό δείχνουν - να είναι πρώτη δύναμη και αυτοδύναμη, σε καμία περίπτωση δε θέλει τη συντριβή της ΝΔ. Οπως και η ΝΔ, θέλει να έρθει πρώτη, να πάρει την κυβέρνηση, αλλά δε θέλει τη συντριβή του άλλου ποδαριού της αστικής πολιτικής. Τους ενδιαφέρει να είναι τόσο ψηλά, ώστε να σχηματιστεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γιατί τους βολεύει αυτό το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής, που βάζει το λαό κριτή ανάμεσά τους. Και μάλιστα τώρα τους απασχολεί ακόμα περισσότερο, γιατί το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο που έχουν για κυβέρνηση συνεργασίας δεν περπατάει πολύ καλά. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν μια λύση για κυβέρνηση συνεργασίας αν η δικομματική εναλλαγή δεν περπάταγε, κουτσαίνει. Οι Οικολόγοι, αυτός ο πολιτικός φορέας που τον πριμοδότησαν στις ευρωεκλογές ώστε να φανεί κατά κάποιο τρόπο σαν εναλλακτική λύση, κι αυτός κουτσαίνει. Υπάρχει κι ο Καρατζαφέρης. Σε αυτόν ποντάρουν».

Αδίστακτος σαν χώρος ο ΛΑ.Ο.Σ.

Δεν υπάρχουν άλλα κόμματα που να μπορούν να τους αφαιρέσουν δύναμη από την πολιτική τους παρά μόνο το ΚΚΕ, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα και αναφερόμενη στο ΛΑ.Ο.Σ. σημείωσε ότι «θα κάνει τα πάντα. Ο τυχοδιωκτισμός στη νιοστή δύναμη. Από τον Ψινάκη στην αντιπρόεδρο του ιδρύματος Κόκκαλη. Από τον Ανατολάκη - ο άνθρωπος ποδοσφαιριστής είναι, δεν έχουμε τίποτα μαζί του - στον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ, τον άνθρωπο δηλαδή εκείνο ο οποίος έχει στην τσέπη του πολιτικούς, επιχειρηματίες, από την προσωπική τους ζωή μέχρι δεν ξέρω τι... Εμείς δεν ξέρουμε αν αύριο μεθαύριο όσα λέει ο Καρατζαφέρης δεν του τα έχει δώσει σε χαρτάκι ο κύριος τάδε. Και από λόγους αρχής δε θα έπρεπε να είναι υποψήφιος. Ακόμα κι αν δεν τροφοδοτεί τον Καρατζαφέρη, όταν θα βγαίνει ο Καρατζαφέρης εμείς θα λέμε από την ΕΥΠ τα πήρες; Ετσι είναι. Αδίστακτος, όχι μόνο ως άτομο αλλά και ως χώρος. Σε διατεταγμένη υπηρεσία. Φαίνεται ότι το σύστημα σου λέει τι να τα κάνω κόμματα, όπως του Σαμαρά, του Αβραμόπουλου, έχουν γίνει πολλά κόμματα. Τούτο εδώ γιατί; Γιατί απευθύνεται σε λαϊκό κόσμο για να τον εκμαυλίσει».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Κριτήριο ψήφου η ταξική θέση του καθενός

Σε εργάτες από τον κλάδο του Μετάλλου μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας σε εργοστάσια του Αλιβερίου

Από παλιότερη συζήτηση με τους εργάτες της ΒΙΟΜΕΚ
Από παλιότερη συζήτηση με τους εργάτες της ΒΙΟΜΕΚ
Στα εργοστάσια Μετάλλου ΒΙΟΜΕΚ και ΒΙΔΟΜΕΤ στην περιοχή του Αλιβερίου βρέθηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μιλώντας στους εργαζόμενους για τις εκλογές και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας έχουν τα δικά τους κόμματα. Δεν έχουν πρόβλημα αν θα είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ και με τους δύο έκαναν και θα κάνουν τη δουλειά τους, αυξάνουν τα κέρδη τους, ισχυροποιούν τη δύναμή τους. Γυρίστε την πλάτη στα εκβιαστικά διλήμματα, στις ψευτοϋποσχέσεις, απαντήστε με αξιοπρέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Καθένας που αγανακτεί με την πολιτική της ανεργίας, της εντατικοποίησης, της λιτότητας, της φτώχειας, που ταλαιπωρείται και καταξοδεύεται για τα προβλήματα της Υγείας και τη μόρφωση των παιδιών του, καθένας που βιώνει τα προβλήματα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών πρέπει να πει: Φτάνει πια, μας κοροϊδεύετε πολλά χρόνια, μας κάψατε, και να τους δώσει αποφασιστική απάντηση με ψήφο στο ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ παλεύει καθημερινά για όλα τα προβλήματα, παλεύει με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Συγκρούεται με το μεγάλο κεφάλαιο, με την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, απαιτεί ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, εναντιώνεται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Είναι σταθερή, αξιόπιστη, ανυποχώρητη πολιτική δύναμη που βλέπει μπροστά και μάχεται για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτό το πολεμούν, γι' αυτό το συκοφαντούν οι ορκισμένοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, οι υπηρέτες του ιμπεριαλισμού.

Σκεφτείτε καλά ότι κάθε επίθεση στο ΚΚΕ είναι επίθεση στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, στα συμφέροντα του λαού, αυτό φαίνεται καθημερινά, αυτό επιβεβαιώνεται από την ιστορική πείρα. Γι' αυτό χρειάζεται τώρα να κρίνετε με κριτήριο την ταξική σας θέση, να στηρίξετε το ΚΚΕ στις εκλογικές μάχες, να βγει δυνατό για να μπορέσει με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα να ανταποκριθεί στην αναμέτρηση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, μαζί με εσάς, στο ίδιο μετερίζι».


ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Θαρρετά ν' απευθυνθούμε σε χιλιάδες αγωνιστές

Στην κεντρική εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ για τις εκλογές μίλησε χτες το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Μπορεί από αυτές τις εκλογές να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για να κάνει ένα σοβαρό βήμα, ο λαός, μπροστά. Να ανοίξει ένας δρόμος συσπείρωσης πλατιών αγωνιστικών δυνάμεων. Για να στηριχθούν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, αλλά και για την ένταξη νέων δυνάμεων στον αγώνα, στην πάλη για βαθύτερες αλλαγές, μέχρι το επίπεδο της εξουσίας, για τη λαϊκή οικονομία και εξουσία.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες το βράδυ σε σύσκεψη - εκδήλωση για τις εκλογές, που διοργάνωσαν τα Κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ. Οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ από την πρώτη στιγμή συμμετέχουν στην πανστρατιά του Κόμματος για την ενίσχυση της εκλογικής του δύναμης.

Ο Σπ. Χαλβατζής, τόνισε, ότι οι εργαζόμενοι έχουν πλούσια εμπειρία από την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις. Σε αυτήν την εμπειρία, πρέπει να «πατάει» καθημερινά η προεκλογική δουλειά των μελών και οπαδών του Κόμματος και της ΚΝΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας. «Να κάνουν το βήμα, να υποστηρίξουν το ΚΚΕ», σημείωσε.

Ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην παραπέρα εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη μείωση των ημερών εργασίας και την αντίστοιχη μείωση αμοιβών και συντάξεων, τη μη πληρωμή υπερωριών, το χτύπημα στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προχώρησαν μαζί στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, των πρώην ΔΕΚΟ, στο μεγάλο κεφάλαιο, είπε.

Αποψη της χτεσινής εκδήλωσης
Αποψη της χτεσινής εκδήλωσης
Μίλησε ακόμη για την επιδίωξη της αστικής τάξης και των κομμάτων της, να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι. «Θέλουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του κεφαλαίου. Για να μην πληρώσει την κρίση και να βγει ενισχυμένο. Να προετοιμαστεί για την επόμενη φάση της ανάκαμψης. Είναι ταξικός ο χαρακτήρας των μέτρων. Βάση τους είναι η στρατηγική της Λισαβόνας», είπε.

Ο αντικομμουνισμός δείχνει το φόβο τους

«Την ίδια περίοδο, πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναπτύσσεται και ο αντικομμουνισμός. Δεν είναι ευκαιριακή πολιτική της αστικής τάξης, του ιμπεριαλισμού. Είναι σταθερή επιδίωξη που ανάλογα με τις συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ανεβοκατεβαίνουν οι ρυθμοί και η έντασή του. Αποτελεί βασική γραμμή της ΕΕ, σε μερικές χώρες είναι ήδη κρατική - κυβερνητική πολιτική. Εδώ είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, οι μηχανισμοί του συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ, αλλά συνεχείς εκδηλώσεις αντικομμουνισμού έχουμε και από το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ».

Καταλήγοντας ο Σπ. Χαλβατζής, τόνισε, πως σήμερα, ακόμα πιο θαρραλέα, ακόμα πιο πλατιά, «να απλώσουμε συναγωνιστικά το χέρι στις χιλιάδες των εργαζομένων, των νέων ανθρώπων που έχουν προβλήματα και προσβλέπουν με εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ. Σε όσους στο παρελθόν περπατούσαν μαζί μας στο δρόμο του αγώνα και έχουν μείνει στην άκρη του δρόμου. Εχουμε χρέος να καλέσουμε όλους στη μάχη. Στη δράση, για την ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ σήμερα, αλλά και στη συνέχεια στην πάλη για βαθύτερες αλλαγές, μέχρι το επίπεδο της εξουσίας». Αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους, αλλά και μεταφορά της πλούσιας πείρας και δράσης τους από τον προεκλογικό αγώνα.


Η αλήθεια για τις εργασιακές σχέσεις

«

Η ΝΔ μειώνει δήθεν την ανεργία ενθαρρύνοντας τις επισφαλείς μορφές εργασίας, stage, ημιαπασχόληση και ανασφάλιστη εργασία». Η παραπάνω διατύπωση, του Τομέα Προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ, προτείνεται να χρησιμοποιείται από τα στελέχη του κινήματος, σαν ένα από τα προεκλογικά επιχειρήματά τους, στο θέμα «μερικές αλήθειες για την οικονομία». Το κόμμα που ως κυβέρνηση κατάργησε την έννοια της εργασίας και την αντικατέστησε με την ιδέα της απασχόλησης, αυτοί που μετέτρεψαν τους εργαζόμενους σε «απασχολήσιμους», αυτοί οι άθλιοι που έδεσαν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους με τα συστήματα μερικής απασχόλησης και τα προγράμματα stage, έρχονται να κατηγορήσουν την - πράγματι αντιλαϊκή και αντιδραστική - πολιτική της ΝΔ, επειδή κάνει χρήση των δικών τους νόμων και ρυθμίσεων. Επιβεβαιώνεται έτσι και σε αυτό το ζήτημα, αυτό που λένε οι κομμουνιστές και πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ένας κόβει κι ο άλλος ράβει τα κοστούμια της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ποια είναι η αλήθεια;

ΙΟΥΛΗΣ 1990: Ενας από τους πρώτους νόμους της ΝΔ είναι ο 1892, «για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη». Στις ρυθμίσεις του, εκτός από το «ζεστό χρήμα» που χάριζε με επιδοτήσεις στους εκπροσώπους του κεφαλαίου, προσέφερε και τη δυνατότητα της «μερικής απασχόλησης», ως «ημερήσιας ή εβδομαδιαίας εργασίας μικρότερης της κανονικής». Τότε έγινε χαμός. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε θόρυβο, μίλησε για ευθεία επίθεση κατά των εργαζομένων, απείλησε θεούς και δαίμονες και δεσμεύτηκε σε όλους τους τόνους ότι το ανοσιούργημα της ΝΔ θα ακυρωθεί όταν έρθει στα πράγματα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 1998: Το ΠΑΣΟΚ φέρνει στη Βουλή και ψηφίζει το νόμο - σκούπα 2639. Ονομάστηκε νόμος για τη «ρύθμιση εργασιακών σχέσεων», στην πράξη, όμως, ήταν η απαρχή για την ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, όπως τις είχαμε γνωρίσει μέχρι τότε. Εκεί λοιπόν:

  • Το άρθρο 1 καθιερώνει ακόμα πιο επαχθείς για τους εργαζόμενους συνθήκες μερικής απασχόλησης, ως «ημερήσια, ή εβδομαδιαία, ή δεκαπενθήμερη, ή μηνιαία εργασία, η οποία θα είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική», δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να καταργήσουν την αμοιβή για υπερεργασία και υπερωρία.
  • Το άρθρο 2 θεσμοθετεί την εκ περιτροπής εργασία που τώρα καλοβλέπουν οι μεγαλοεργοδότες, με τη διατύπωση «σε περίπτωση περιορισμού της δραστηριότητάς του ο εργοδότης μπορεί να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του», ό,τι επικαλούνται σήμερα οι μεγαλοεργοδότες για να περιορίσουν τις μέρες εργασίας - αμοιβής των εργαζομένων.
  • Το άρθρο 4 εισάγει το αίσχος των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης στα πλαίσια των οποίων καταργούνται οι συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, αφού «επιτρέπεται να ρυθμίζονται και τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων και γενικότερα οι όροι απασχόλησης του προσωπικού».
  • Το άρθρο 20 προβλέπει τις συμβάσεις ανασφάλιστης (συνταξιοδοτικά) απασχόλησης τύπου stage, με τη μορφή των σεμιναρίων κατάρτισης και επανεκπαίδευσης που έκτοτε χρησιμοποιούνται και από τις δύο κυβερνήσεις για την έμμεση χρηματοδότηση της εργοδοσίας, τη «διαφθορά συνειδήσεων» και υφαρπαγής της ψήφου, ιδιαίτερα των νέων.

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ, που σήμερα σκούζει για τη μερική απασχόληση και τα stage. Από το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε τη σκυτάλη και το «στρωμένο έδαφος» η ΝΔ, για να ξεδιπλώσει την επόμενη φάση του ενιαίου αντιλαϊκού τους προγράμματος, που εναλλάξ εφαρμόζουν. Κι όμως. Ξεδιάντροπα, με ψέματα και αλχημείες, προσπαθούν να παραπλανήσουν και να εξαπατήσουν τους εργαζόμενους, με μοναδικό στόχο να κλέψουν πάλι την ψήφο τους.


Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ