ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πυροτεχνήματα και πόλωση

Προκλητικός ο νέος γύρος της αντιπαράθεσης γύρω από το ποιος πιο αποτελεσματικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή

Οι εργαζόμενοι ξέρουν από πρώτο χέρι πως η στρατηγική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ίδια. Μόνο αντίπαλο δέος μπορεί να είναι ένα ισχυρό κίνημα. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να δυναμώσει κι άλλο το ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι ξέρουν από πρώτο χέρι πως η στρατηγική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ίδια. Μόνο αντίπαλο δέος μπορεί να είναι ένα ισχυρό κίνημα. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να δυναμώσει κι άλλο το ΚΚΕ
Με πυροτεχνήματα εφ' όλης της ύλης και με ανέβασμα των τόνων επιχειρεί η κυβέρνηση να οξύνει τη δικομματική πόλωση για να ανεβάσει τη συσπείρωση της εκλογικής της βάσης. Βασικός στόχος είναι να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως «ανέτοιμο» και κυρίως «αναξιόπιστο» διαχειριστή της κυρίαρχης πολιτικής, αφού επί της ουσίας δεν υπάρχουν διαφορές, όπως παραδέχθηκε και στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του ο Κ. Καραμανλής, αφήνοντας ανοιχτό, έστω και θεωρητικά, το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Προκειμένου να πετύχει το στόχο αυτό η Ρηγίλλης «απλώνει» την ατζέντα της προεκλογικής σκιαμαχίας πέρα από τα θέματα της οικονομίας. Μετά την προπαγάνδα περί «ασυνέπειας» του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ έβαλε στην ατζέντα την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αφήνοντας υπαινιγμούς τόσο για τους σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό, όσο για το με ποιους συνεννοείται για να διαμορφώσει τη θέση του. Μάλιστα, ο Γ. Κουμουτσάκος συνδύασε τη θέση αυτή με πρόσφατη τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου για τον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης (είπε πως το έργο εξυπηρετεί μονόπλευρα τη Ρωσία και πως υπάρχουν περιβαντολλογικές ανησυχίες για την εκτέλεσή του), ώστε να μιλήσει για «κρυφή ατζέντα» του ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Κρύβουν το ρόλο τους στα Βαλκάνια

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επικαλέστηκε την πρόσφατη συνέντευξη του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γ. Λοβέρδου, στην οποία επέκρινε την κυβέρνηση ότι «μετέτρεψε ένα θέμα διαφοράς με τη γείτονα για το θέμα του ονόματος σε ένα θέμα καθολικής αντίθεσης με τα Σκόπια», προαναγγέλλοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα αλλάξει αυτή την «αρνητική κατάσταση». Ανέφερε μάλιστα ότι «θα περιορίσουμε αυστηρά τις διαφορές μας στο θέμα του ονόματος και θα αναπτύξουμε σχέσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας». Προκειμένου να πείσει για τη βούληση του ΠΑΣΟΚ για λύση του προβλήματος, υπενθύμισε ότι «είχαμε φτάσει πολύ κοντά στη συμφωνία με τα Σκόπια επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου».

Ο Γ. Κουμουτσάκος κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση αφήνοντας ταυτόχρονα να αιωρούνται υπαινιγμοί για τον τρόπο που το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει τις θέσεις του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής: «Γιατί λίγες μέρες πριν τις εκλογές αισθάνεται την ανάγκη υποχώρησης και υπαναχώρησης; Ποιους εξυπηρετεί; Ποιους ακούει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;» αναρωτήθηκε με νόημα ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Κατηγόρησε επίσης την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι «σπάει την εθνική κόκκινη γραμμή» στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Το υποκριτικό υπόβαθρο του ψευτοκαβγά αποδεικνύεται εύκολα αν ανατρέξει κανείς στον τρόπο που από την πρώτη στιγμή διαχειρίστηκαν το ζήτημα των Σκοπίων τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ. Ακολουθώντας την ίδια γραμμή, εγκλώβισαν το θέμα στα γενικότερα ιμπεριαλιστικά γρανάζια στην περιοχή και το περιόρισαν στην ονοματολογία, αξιοποιώντας κατά περίπτωση το θέμα για να οξύνουν και τα εθνικιστικά πάθη.

Εξίσου αποκαλυπτική είναι και η κοινή στάση που κράτησαν οι δυο απέναντι στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, που άνοιξε και τον «ασκό του Αιόλου» στην περιοχή. Τέλος, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, αντιμετώπισαν διαχρονικά την ΠΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων σαν ζωτικό χώρο για τη διείσδυση του ντόπιου κεφαλαίου, δείχνοντας πως αυτό που ορίζει την πολιτική και των δυο είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή.

Οικονομία και ψηφοδέλτια

Την ίδια στιγμή η κόντρα για την οικονομική πολιτική εξελίσσεται σε μια ψευτοαντιπαράθεση γύρω από τους φόρους και ειδικότερα στη φορολογία των ακινήτων, παρά την ολοφάνερη φοροασυλία που προσφέρουν και οι δύο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπερασπίστηκε την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και την επιβολή του ΕΤΑΚ, ισχυριζόμενος πως τώρα «όλοι οι μεγαλοϊδιοκτήτες πληρώνουν ΕΤΑΚ, ενώ κανένας μικροϊδιοκτήτης δεν πληρώνει ούτε 1 ευρώ φόρο», αποσιωπώντας ότι οι μεγαλοϊδιοκτήτες πληρώνουν σήμερα ακόμα πιο λίγα από αυτά που πλήρωναν επί ΠΑΣΟΚ.

Στο ζήτημα των ψηφοδελτίων, ο εκπρόσωπος της ΝΔ όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον αποκλεισμό του Κ. Σημίτη από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, αρχικά δήλωσε ότι δε σχολιάζει εσωκομματικά θέματα άλλων κομμάτων, αλλά στη συνέχεια επανήλθε δηλώνοντας ότι επειδή «η επόμενη Βουλή θα ασχοληθεί κυρίως με την οικονομία η παρουσία του κ. Σημίτη, με την εμπειρία που έχει, θα ήταν χρήσιμη», σε μια εμφανή προσπάθεια να προσεγγίσει ψηφοφόρους του λεγόμενου «μεσαίου χώρου». Σε άλλο μήκος κύματος η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Δένδια: «Η μη συμμετοχή Σημίτη στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ αποτελεί απόδειξη του εσωτερικού απίστευτα μεγάλου διχασμού και της διγλωσσίας προς τα έξω που χαρακτηρίζει το κόμμα» είπε μιλώντας στον «RealFM».

ΠΑΣΟΚ
Υπόσχεται «ασφάλεια» στους επιχειρηματίες

Συναντήσεις χτες με τους μεγαλοεργοδότες της Βόρειας Ελλάδας. Εκτός ψηφοδελτίων ο Κ. Σημίτης

Με τη δέσμευση ότι το «σχέδιο» και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα εξασφαλίσει «κανόνες σιγουριάς» και «επενδύσεις» που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και θα προσφέρουν «ασφάλεια» στους επιχειρηματίες, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε χτες μια πρώτη γεύση του «εναλλακτικού μοντέλου διακυβέρνησης και ανάπτυξης», που θα παρουσιάσει σήμερα και αύριο στη ΔΕΘ, επιβεβαιώνοντας ότι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ: Παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Στην πρώτη μέρα παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τα προεδρεία «παραγωγικών φορέων», κυρίως εκπροσώπους βιομηχάνων και μεγάλων επιχειρηματικών τομέων, οι οποίοι μετά το τέλος της κλειστής συνάντησης, επέλεξαν να μην προχωρήσουν σε δηλώσεις, καλυπτόμενοι προφανώς πλήρως από τις θέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις αξιώσεις που του πρόβαλαν.

Στην κοινή συνάντηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που μαζί με τους εκπροσώπους των Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΕΕ), Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) και Επαγγελματικό Επιμελητήριο, συζήτησαν όλοι μαζί γι' αυτό που σημείωσε από την αρχή ο Γ. Παπανδρέου: «Την ανασφάλεια για τον επιχειρηματία, την ανασφάλεια για τον εργαζόμενο, την ανασφάλεια για τον πολίτη»!!

Ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε μέσα από την εισηγητική του παρέμβαση που έδωσε στη δημοσιότητα να δημιουργήσει ακριβώς αυτό το κλίμα της «ταξικής συνεργασίας» και του «εθνικού συναγερμού», επαναφέροντας το αποπροσανατολιστικό σύνθημα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», βάσει του οποίοι έχει δομήσει όλη την προεκλογική του εκστρατεία, προκειμένου να παρουσιάσει τις αντιδραστικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σαν «εθνικό» στοίχημα.

«Πρέπει να βρεθούν οι απαραίτητες συνέργειες, για να μπορέσουμε να λύσουμε μερικά χρονίζοντα προβλήματα, αλλά και να δώσουμε και μια νέα αναπτυξιακή ώθηση», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου. Γι' αυτές τις «λύσεις» προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε να εξασφαλιστούν «συνεργασίες, ο συντονισμός όλων των δυνάμεων, από το κράτος μέχρι τους παραγωγικούς και τους τοπικούς φορείς», για τη συνέχιση με «πράσινη διακυβέρνηση» της αντιλαϊκής πολιτικής.

Εκτός ψηφοδελτίων ο Κ. Σημίτης

Την ίδια στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη δεσμευόταν για την εφαρμογή μιας πολιτικής προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που θα «επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων», στην Αθήνα ο προκάτοχός του στον προεδρικό θώκο Κ. Σημίτης και κεντρικός εκφραστής για οκτώ ολόκληρα χρόνια των ίδιων στρατηγικών επιλογών, δήλωνε ότι θα μείνει εκτός ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για μια εξέλιξη με έντονο παρασκήνιο, η οποία φυσικά σε κανένα επίπεδο δεν εδράζεται σε διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, αλλά σε εσωκομματικές ισορροπίες, καρέκλες και αξιώματα και επικοινωνιακές κινήσεις τακτικής, η οποία κατέληξε με τον πρώην πρωθυπουργό να μην αποδέχεται - σύμφωνα με την Ιπποκράτους - την πρόταση του προέδρου του Γ. Παπανδρέου να τεθεί υποψήφιος σε ψηφοδέλτιο της Α' Πειραιώς, είτε της Α' Αθηνών. Οσο και αν επιχειρήθηκε χτες από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κύκλους της Ιπποκράτους να εμφανιστεί η συγκεκριμένη εξέλιξη σαν δήθεν ρήξη του Γ. Παπανδρέου με την κυβερνητική περίοδο Σημίτη, οι εγγυήσεις που έχει δώσει ο Γ. Παπανδρέου βασίζονται ακριβώς πάνω στην πολιτική που ακολούθησε εκείνη την περίοδο το ΠΑΣΟΚ και σήμερα συνεχίζει και διευρύνει με καλύπτοντας τις σύγχρονες αξιώσεις και απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη, «ο κ. Σημίτης απάντησε ότι εάν δεν ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας, δεν επιθυμεί οποιαδήποτε άλλη θέση». Από την πλευρά του, ο Κ. Σημίτης, με γραπτή ανακοίνωσή του, σημείωσε: «Στις συνομιλίες μας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για τη συμμετοχή μου στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Εύχομαι στο ΠΑΣΟΚ τη νίκη στις εκλογές και κάθε επιτυχία».

Τον Κ. Σημίτη ακολούθησε ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πέλλα και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γ. Πασχαλίδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις φουντώνουν οι φήμες ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ θα τεθεί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος. Ενα στέλεχος από τον πυρήνα και τα κέντρα των ευρωενωσιακών αποφάσεων, φαίνεται ότι θα είναι ο εκλεκτός του Γ. Παπανδρέου για την «εναλλακτική πορεία διακυβέρνησης»!

ΣΥΡΙΖΑ
«Μαζεύει» τη συνεργασιολογία μπροστά στην κάλπη

Οι επανειλημμένες δηλώσεις στελεχών του για το ενδεχόμενο μετεκλογικής σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ ανάγκασαν το σχήμα να δώσει διευκρινίσεις

Την ανάγκη να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το τι θα πράξει σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ένιωσε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και με ανακοίνωσή του χτες επικρίνει «ορισμένα δημοσιεύματα» που «προκαλούν σύγχυση σε σχέση με τη θέση του», τα οποία «αδιαφορούν για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συλλογικά επεξεργαστεί και διαμορφώσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων (...) με σαφήνεια από την Ιδρυτική του διακήρυξη και με όλες τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του έχει τοποθετηθεί και δεσμευθεί ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης και κυβερνητικής συνεργασίας ή ακόμη και "ανοχής" στα κόμματα που είναι υπεύθυνα για την αντιλαϊκή πολιτική. Αυτό σαφώς αφορά και το ΠΑΣΟΚ».

Ωστόσο, σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει η ιδέα της υπογραφής ενός - κατά κάποιο τρόπο - «ιδιωτικού συμφωνητικού» με τους υποψήφιους βουλευτές, με το οποίο θα δεσμεύονταν ότι σε περίπτωση εκλογής τους δε θα στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ. Η ιδέα αυτή είναι προφανές ότι αφορούσε στελέχη του ΣΥΝ, ορισμένα εξ αυτών μέλη της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν σαφώς τοποθετηθεί υπέρ μιας σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ. Οι διαβεβαιώσεις του ΣΥΝ πως αυτό δε θα συμβεί δεν πείθουν τους «συμμάχους» του στον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή όμως θεωρείται απίθανο να γίνει αποδεκτό και να υλοποιηθεί το μέτρο.

Με τη χτεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ανάγκη να υπάρχει «ισχυρή αντιπολίτευση». Κι αυτό μία μέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπου απαρίθμησε μια σειρά από προτάσεις πανομοιότυπες με αυτές του ΠΑΣΟΚ, για το οποίο άλλωστε δήλωσε ότι «λέει σωστά πράγματα»! Η Αννα Φιλίνη, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά πάσα πιθανότητα θα διεκδικήσει εκ νέου βουλευτική έδρα, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Φλας» αναπαρήγαγε το εκτός τόπου και χρόνου δίλημμα «δεξιά - αντιδεξιά», δήλωσε ότι την «αριστερά» δεν τη συμφέρει μια συνεργασία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και αντιπρότεινε «να ανοίξει ένας δρόμος για έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης».

Ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο ρ/σ της ΝΕΤ δήλωσε σχετικά με τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι την επομένη των εκλογών «τα πάντα πρέπει να ανοίξουν, να τεθεί το όλο εγχείρημα σε νέες βάσεις και αν χρειαστεί να προχωρήσουμε και σε μια συνολικότερη επανίδρυση, έναν επανασχεδιασμό». Ερωτήματα όμως προκαλούνται απ' την άποψη που εξέφρασε πως η επόμενη Βουλή θα είναι μεταβατική όπως και η κατάσταση που θα διαμορφωθεί και γι' αυτό «χρειάζεται να υπάρχει ο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, για να δούμε τι μπορεί να γίνει»...

Καμία στρατηγική διαφορά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Δήλωση του Μάκη Μαΐλη για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο MEGA

Για την προχτεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στο MEGA ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε ότι υπάρχει, έστω θεωρητικά, δυνατότητα συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ομολογία ότι δεν υπάρχουν στρατηγικές διαφορές ανάμεσά τους, κάτι που το λένε και οι βιομήχανοι και επιθυμούν συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ