ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΣΟΚ
Δεσμεύεται για αντιλαϊκά μέτρα στον ντορό της ΕΕ

«Υιοθετούμε τις συστάσεις της Κομισιόν» είπε χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου συναντιόταν με τους εμποροβιομήχανους

Τη συνέχιση για τρία χρόνια της αντιλαϊκής λιτότητας, ισχυρίστηκε ότι θα πάει να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το νέο «σταθεροποιητικό πρόγραμμα» του ΠΑΣΟΚ για τη μείωση των ελλείματων θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του κεφάλαιου, αφού «δε θα πνίξει την αγορά» ούτε θα πλήξει την «ανταγωνιστικότητα». Εξίσου βέβαιο είναι ότι τα φούμαρα περί «διαπραγματεύσεων» με την ΕΕ καμιά σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα, τα οποία είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν αντιμέτωπα με μια νέα αντιλαϊκή θύελλα, χωρίς κανένα χρονικό όριο στην εφαρμογή της, όπως προκλητικά προσπαθούν να πείσουν το λαό η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «διετείς» και «τριετείς» περιόδους λιτότητας.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του με εμποροβιομηχάνους, εμφανιζόμενος ως ικανότερος διαχειριστής των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, ανέφερε ότι «εμείς θα πάμε στην ΕΕ να διαπραγματευτούμε με ένα μεσοπρόθεσμο αξιόπιστο πρόγραμμα». Λίγη ώρα αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να σημειώσει ότι το ΠΑΣΟΚ «υιοθετεί τις συστάσεις της Κομισιόν», αποδεχόμενο πλήρως το μήνυμα που απέστειλε ο Κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια, ότι περιμένει την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να του καταθέσει «πρόγραμμα λιτότητας», που θα χτυπήσει το λαϊκό εισόδημα και τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο,τι πει η ΕΕ και ο Αλμούνια

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αφού ανέφερε ότι ο Αλμούνια «εγκαλεί τη ΝΔ», βρήκε απόλυτη ταύτιση των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι τα μέτρα που ζητάει η ΕΕ «για δημοσιονομικά πακέτα στήριξης (...) εγγυήσεις και επιδοτήσεις δανείων, οικονομικά κίνητρα για την επιτάχυνση της προσαρμογής των οικονομιών, (...) με μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών»προσεγγίζουν αντίστοιχες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.«Είναι μέρος του προγράμματος ανάκαμψης από την κρίση, το οποίο δημοσιοποίησε πριν από αρκετούς μήνες (σ.σ. η ΕΕ). Είναι η βάση, πάνω στην οποία η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα πάει και θα διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή»!!

Πράγματι το ΠΑΣΟΚ προσφέρει πλήθος φοροαπαλλαγών και οικονομικών ενισχύσεων στο κεφάλαιο, απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών των μεγάλων επιχειρηματιών για την πρόσληψη νέων εργαζομένων και μαζικές περικοπές στο δημόσιο τομέα για τη μείωση των ελλειμμάτων, ό,τι δηλαδή ζητάει η ΕΕ.

Αυτές τις θέσεις παρουσίασε και ο Γ. Παπανδρέου στους εμποροβιομηχάνους που εκπροσώπησαν τα πέντε μεγαλύτερα διμερή εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια (Ελληνοαμερικανικό, Ελληνοβρετανικό, Ελληνογαλλικό, Ελληνοϊταλικό και Ελληνογερμανικό) στη διάρκεια της χτεσινής τους συνάντησης, φανερώνοντας ότι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίποτα περισσότερο από την προώθηση των αντιλαϊκών επιταγών της ΕΕ. «Με το πρόγραμμα των 100 ημερών που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ, για να ξαναζωντανέψει η ελληνική οικονομία, προτείναμε ουσιαστικά αυτά που έγιναν στις περισσότερες χώρες», σημείωσε χαρακτηριστικά, ανοίγοντας το δρόμο για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και παραπέρα στήριξης των επιχειρηματικών ομιλών για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την κερδοφορία τους.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγγυήθηκε στους εμποροβιομηχάνους ότι «με διαβούλευση το ΠΑΣΟΚ θα ετοιμάσει ένα νέο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης και πως γι' αυτό θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση». Θα εξασφαλίσει δηλαδή «ταξική συναίνεση» στην προώθηση μιας πολιτικής που θα χτυπήσει το λαϊκό εισόδημα και τα εργασιακά δικαιώματα.

Διαβεβαιώσεις χωρίς περιστροφές

Μετά τις εγγυήσεις ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο των επιχειρηματιών τονίζοντας: «Η δική σας εμπειρία είναι πολύ χρήσιμη για μας, ιδιαίτερα όταν προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε τους εμποροβιομήχανους για άλλη μια φορά ότι στο επίκεντρο του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματός του βρίσκεται η «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας», σε απόλυτη σύμπνοια με το μεγάλο κεφάλαιο που μιλάει για «αξιοποίηση των δυνατοτήτων και μετατροπή της σημερινής κατάστασης σε ευκαιρία».

Στη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων παρέδωσαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - νωρίτερα το είχαν παραδώσει στον υπουργό Οικονομίας το κείμενο με τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου εν είδει «έκτακτες προτάσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Στην ουσία πρόκειται για την «κάρτα μπιάνκα» του μεγάλου κεφαλαίου που εκπροσωπούν τα πέντε επιμελητήρια που με πρόσχημα την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας και την «έξοδο από την κρίση» κάνουν λόγο για «συνεκτικό δεκαετές τουλάχιστον πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας» βάζοντας στο στόχαστρο κοινωνική ασφάλιση, εργασιακές σχέσεις, δημόσια διοίκηση, φορολογία. Χαρακτηριστικό του αντιλαϊκού περιεχομένου των αξιώσεων των εμποροβιομηχάνων είναι ότι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες των δύο μεγάλων κομμάτων, «βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση αλλά θέλουν συμπλήρωμα»! Ο ίδιος έκανε λόγο για «ώρα μεγάλων αποφάσεων όπου ο λαός περιμένει να ακούσει αλήθειες, όπου η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να ξεπεράσει το πλέγμα του πολιτικού κόστους» και χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου «εργαλείο δουλειάς για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε χτες το βράδυ στην Τρίπολη και σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει την ταύτιση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του εκπροσωπεί την «εθνική ανάταση» και η κυβέρνηση την «παρακμή».

Χτες ανακοινώθηκε ότι ο Γ. Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος στις εκλογικές περιφέρειες Α' Θεσσαλονίκης και Αττικής.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει για την πλουτοκρατία

Αποκαλυπτική η αντιπαραβολή των όσων είπαν οι αρχηγοί των δυο κομμάτων στη ΔΕΘ

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ πήγαν στη ΔΕΘ με τις ίδιες αντιλαϊκές και αντεργατικές στοχεύσεις και ατζέντες. Τις είχαν προετοιμάσει πολύ καιρό πριν από τις εκλογές. Την πλειονότητα των μέτρων και των προτάσεων που παρουσίασε ο Κ. Καραμανλής τις είχε επεξεργαστεί το κυβερνητικό επιτελείο όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου ανασκευάστηκαν και φόρεσαν φιλολαϊκό μανδύα, ενόψει των εκλογών, αλλά και των αναγκών που έχει ένα κόμμα της άρχουσας τάξης, όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα, για να ανακαταλάβει εκ νέου την εξουσία.

Πίσω από την «κουρτίνα» δεν υπάρχουν διαφορές, αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν τις ίδιες ευρωενωσιακές κατευθύνσεις. Εχουν ταυτόσημη στρατηγική υπέρ της στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου. Εχουν αναλάβει τη δέσμευση από όποιο πόστο και αν βρεθούν στο αστικό πολιτικό σύστημα να προωθήσουν τις αναγκαίες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Είκοσι μέρες μετά τις εκλογές στις 4 Οκτώβρη είτε ο Γ. Παπανδρέου, είτε ο Κ. Καραμανλής θα δώσουν το «παρών» στα όργανα της ΕΕ, για να υποβάλουν ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος...

Οι προτάσεις τους αποτελούν εξειδίκευση των βασικών πυλώνων που περιέχονται στη Στρατηγική της Λισαβόνας. Πρόκειται για τη στρατηγική εκείνη που υπογράφηκε το 2000 από το ΠΑΣΟΚ και ανανεώθηκε με την υπογραφή της ΝΔ το 2005. Στους βασικούς της άξονες προβλέπει:

-- «Εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας που να ενθαρρύνει τις ατομικές συμβάσεις σε βάρος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, να δίνει ώθηση στη μερική απασχόληση και σε άλλες ευέλικτες μορφές εργασιακών σχέσεων».

-- «Ριζικές μεταρρυθμίσεις στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης».

Παρά τα συνθήματα και τις επιμέρους αποχρώσεις, οι προτάσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ ένα πράγμα επιβεβαιώνει: Η στρατηγική τους είναι ίδια και σαν τέτοια πρέπει να καταδικαστεί στις 4 του Οκτώβρη
Παρά τα συνθήματα και τις επιμέρους αποχρώσεις, οι προτάσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ ένα πράγμα επιβεβαιώνει: Η στρατηγική τους είναι ίδια και σαν τέτοια πρέπει να καταδικαστεί στις 4 του Οκτώβρη
-- «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

-- «Σταθερή προσήλωση στη δημοσιονομική εξυγίανση».

Τα σημεία από τις προτάσεις και τα όσα είπαν στη ΔΕΘ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα οποία παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ» δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τη στρατηγική ταύτιση των δύο, αλλά και την ευρωενωσιακή μήτρα απ' όπου προκύπτουν τα προγράμματα και των δύο.

1. Το «γαλάζιο πάγωμα» και τα «πράσινα ψίχουλα».

Ο Κ. Καραμανλής από το βήμα της ΔΕΘ εξήγγειλε:

-- «Πάγωμα των συντάξεων και των μισθών στο Δημόσιο Τομέα το 2010».

-- «Οι μισθολογικές αυξήσεις θα διαμορφώνονται σε συνάρτηση όχι μόνο του πληθωρισμού της χώρας, αλλά και εκείνου της Ευρωζώνης», θέση που εγγυάται τη μακροχρόνια λιτότητα.

-- «Καθιέρωση νέου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο», που θα επιφέρει δραστική μείωση στις αποδοχές και γενίκευση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο.

Ο Γ. Παπανδρέου «έντυσε» με μερικά λεπτά του ευρώ την «κοινωνική πολιτική», έστησε ένα «εμπόριο ελπίδας» για τη δήθεν στήριξη του εισοδήματος και υποσχέθηκε:

-- «Αυξήσεις μισθών και συντάξεων που καλύπτουν τον πληθωρισμό». Σήμερα ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 0,8%. Για τον μηνιαίο κατώτερο βασικό μεικτό μισθό στο Δημόσιο των 710 ευρώ η αύξηση είναι 19 λεπτά τη μέρα! Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και οι αυξήσεις στις συντάξεις και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα!

-- «Χορήγηση του Εκτακτου Επιδόματος Αλληλεγγύης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». Πρόκειται για ένα επίδομα της τάξης των 68 λεπτών του ευρώ τη μέρα για τετραμελή οικογένεια με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.500 ευρώ!

-- «Αύξηση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες». Χωρίς να καθορίζει το ύψος της αύξησης και κρύβοντας ότι η αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ δε σημαίνει και αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ γιατί ο τζίρος των αγροτών βάσει του οποίου υπολογίζεται έχει πέσει κατακόρυφα λόγω των χαμηλών τιμών των προϊόντων.

2. Στο δικομματικό στόχαστρο η Κοινωνική Ασφάλιση

Ο Κ. Καραμανλής προβάλλοντας τις αντιασφαλιστικές επιδιώξεις της κυβέρνησης τόνισε:

1. «Μείωση στις πραγματικές συνθήκες εργασίας του αριθμού των βαρέων επαγγελμάτων».

2. «Αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση συντάξεων αναπηρίας και σύγκριση των σχετικών ποσοτικών δεδομένων ανά Περιφέρεια».

3. «Διαχωρισμός του κλάδου Υγείας και Ασφάλισης στο ΙΚΑ».

4. Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έκρυψε τη θέση της ΝΔ που έχει δεσμευτεί να προωθήσει μετά τις εκλογές για: «Αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, με στόχο την παράταση του εργάσιμου βίου».

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε:

1. «Το ασφαλιστικό είναι από τα μέτωπα που θα ανοίξουμε τον πρώτο χρόνο (σ.σ. αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση)».

2. «Καθιέρωση της βασικής σύνταξης ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις, όπου ανάλογα με τη δουλειά, ανάλογα με τις εισφορές, μπορεί να αυξηθεί η τελική σύνταξη». Ανοίγει το δρόμο, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για την καθιέρωση ενιαίας σύνταξης για όλους, στο πλαίσιο των τριών πυλώνων που προβλέπει: α) Εθνική Κατώτατη Σύνταξη - Επίδομα β) Επαγγελματικά - Ανταποδοτικά Ταμεία γ) Ιδιωτική Ασφάλιση. Αυτή η εξέλιξη θα σηματοδοτήσει νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μεγαλύτερη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τους εργαζόμενους, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης!!

3. «Διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές για να δημιουργηθεί στέρεη βάση χρηματοδότησης των ταμείων». Ο,τι δηλαδή προτείνει και η ΝΔ - με τη ουσιαστική διαφορά ότι προτείνει καθολική εφαρμογή του μέτρου για όλα τα Ταμεία - για «διαχωρισμό του κλάδου Υγείας και Ασφάλισης στο ΙΚΑ».

4. Ακόμα και όταν κρύβουν την αλήθεια από τον ελληνικό λαό ακολουθούν ταυτόσημη στρατηγική. Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι δε θα «αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης», αλλά στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προτείνεται: «Παράταση ασφαλιστικού βίου. Η παραμονή στην εργασία και μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα (!) για κάθε εργαζόμενο» (σελίδα 65).

5. Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου έκρυψε από τα λαϊκά στρώματα ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει «αναμόρφωση και επικαιροποίηση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων», σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τη ΝΔ.

3. Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, κατάργηση των κλαδικών Συμβάσεων.

-- Κ. Καραμανλής: «Σε κλάδους που αντιμετωπίζουν έκτακτη κρίση ή σε περιοχές με πολύ αυξημένη ανεργία παρέχεται η δυνατότητα για επιμέρους συμφωνίες περιορισμένου χρόνου, κατ' εξαίρεση των προβλεπόμενων στη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας».

-- Γ. Παπανδρέου:«Προωθούνται προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας στη βάση πραγματικών αναγκών, διαφάνειας και κοινωνικών κριτηρίων».

  • Οι συγκεκριμένες προτάσεις, της ΝΔ για «επιμέρους συμφωνίες περιορισμένου χρόνου» και του ΠΑΣΟΚ για «κοινωνική εργασία» εντάσσονται στη λογική της ΕΕ των λεγομένων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Στην Ελλάδα έχουν θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2639/1998, με τη μορφή των «Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης» (ΤΣΑ), και στο άρθρο 4 του συγκεκριμένου νόμου προβλέπεται: «Ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που αναφέρεται στα ΤΣΑ και που επιτρέπει, υπό όρους, αμοιβές κατώτερες από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έως το όριο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

-- Κ. Καραμανλής:«Θεσπίζεται επίσης για συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων, η υποχρεωτική συμμετοχή σε πρόγραμμα επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ, ως προϋπόθεση για την καταβολή επιδόματος ανεργίας. Σε περίπτωση που απορριφθούν δύο διαδοχικές προσφορές θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ αναστέλλεται η καταβολή του επιδόματος».

--Γ. Παπανδρέου:«Προσαρμογή του επιδόματος ανεργίας, σταδιακά στο 70% του βασικού μισθού», αυτό είναι το «τυράκι», για να τσιμπήσουν οι άνεργοι, γιατί η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η προώθηση πολιτικών για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης.

  • Κοινή αντεργατική συνισταμένη των εταίρων του δικομματισμού η μετατροπή των ανέργων σε φτηνό εργατικό δυναμικό «όμηρο» και βορά στις ορέξεις του κεφαλαίου.

Ο Γ. Παπανδρέου έστησε «φιλεργατική παράσταση» υποσχόμενος: α) «Αμεση ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ώστε το οχτάωρο, οι υπερωρίες, η κανονική άδεια και η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων να ελέγχονται και να εφαρμόζονται». β) «Ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων που έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα». γ) «Κατάργηση των κομματικών εκβιασμών των STAGE (σ.σ. ανασφάλιστη εργασία, χωρίς συνταξιοδοτικά και εργασιακά διακαιώματα)».

Εμείς, απλά να θυμίσουμε το αντεργατικό «γαλαζοπράσινο οπλοστάσιο» που έχουν φτιάξει τα τελευταία 19 χρόνια με τους νόμους:

-- 1892/1990 (ΝΔ) εισαγωγή της μερικής απασχόλησης και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

-- 2639/1998 (ΠΑΣΟΚ) καθιέρωση της εκ περιτροπής απασχόλησης ως μορφής της μερικής απασχόλησης. «Βελτίωσε» τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή της.

-- 2636/1998 (ΠΑΣΟΚ) θέσπισε τα «stage».

-- 2956/2001 (ΠΑΣΟΚ) νομιμοποίησε τα «δουλεμπορικά» γραφεία «ενοικίασης» εργαζομένων.

-- 3174/2003 (ΠΑΣΟΚ) εισαγωγή της μερικής απασχόλησης σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα στο Δημόσιο.

-- 3250/2004 (ΝΔ) επέκταση της μερικής απασχόλησης και σε άλλους τομείς του Δημοσίου.

-- 3385/2005 (ΝΔ) επαναφορά της υπερεργασίας, παραπέρα μείωση της υπερωριακής αμοιβής. Νέα «βελτίωση» της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

4. Διαγωνίζονται στη στήριξη του κεφαλαίου

Η ΝΔ μόνο μέσα στο 2009 έδωσε 50 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου. Στη ΔΕΘ, ο Κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε για ακόμα περισσότερα:

1.«Είναι επιβεβλημένη η συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων. (...) Με άμεση προτεραιότητα: Ελληνικές Αλυκές, ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΠΑ, Καζίνο Πάρνηθας».

2.«Εκτελούνται δημόσια έργα (19 δισ. ευρώ) και προγραμματίζεται η επόμενη γενιά (8 δισ. ευρώ)», τα οποία έχουν ανατεθεί απευθείας στους κατασκευαστικούς ομίλους!

3.«Εντάξαμε στον Αναπτυξιακό νόμο την "πράσινη ενέργεια" τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), πάνω από 6.000 επενδύσεις (12 δισ. ευρώ) και προωθούμε με τα ΣΔΙΤ υποδομές που προσεγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ».

4.«Μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου στο 20% μέχρι το 2014».

5.«Είναι λάθος πολιτική, σε ώρα κρίσης, να επιχειρήσει κανείς φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων»! (Κ. Καραμανλής 20/03/2009 σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου).

Στο σκληρό διαγωνισμό, για τη στήριξη του κεφαλαίου, ο Γ. Παπανδρέου, σε απόλυτη ταύτιση με τον πρωθυπουργό, δεσμεύτηκε:

1. «Δε θα αυξήσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων».

2. «Τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή».

3.«Επιτάχυνση του ΕΣΠΑ για να γίνει εργαλείο για την πράσινη ανάπτυξη». Ζεστό χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης.

4. «Χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), απρόσκοπτη αδειοδότηση των επενδύσεων και τιμολόγηση της ενέργειας». Πρόσφερε οικονομικά πακέτα και δεσμεύτηκε για εγγυημένη τιμή στο παραγόμενο ενεργειακό προϊόν.

5. «Αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ από τον πρώτο προϋπολογισμό». Που θα κατευθυνθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω των ΣΔΙΤ.

6. Μείωση της φορολογίας κεφαλαίου στο 20%, μέχρι το 2014, υιοθετώντας το χρονοδιάγραμμα της ΝΔ.

Δημοσκοπήσεων συνέχεια

Κλίμα οριακής «αυτοδυναμίας» του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να διαμορφωθεί μέσω των δημοσκοπήσεων οι οποίες ολοκληρώνονται την Παρασκευή, δύο βδομάδες πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου. Σε δημοσκόπηση της «marc ΑΕ» για τον Alpha TV, που δημοσιοποιήθηκε χτες βράδυ, αποτυπώνεται η παρακάτω εικόνα όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου: ΝΔ 29,4%, ΠΑΣΟΚ 36,6%, ΚΚΕ 7,3%, ΣΥΡΙΖΑ 3,2%, ΛΑ.Ο.Σ. 5,4%, Οικολόγοι-Πράσινοι 2,1%, Αλλο κόμμα 2,2%, Ακυρο-Λευκό 3,3%, Αδιευκρίνιστη Ψήφος 10,5%. Στην ίδια δημοσκόπηση μετά από επεξεργασία γίνεται εκτίμηση αποτελέσματος, το οποίο έχει ως εξής: ΝΔ 34,9% και 95 έδρες, ΠΑΣΟΚ 41,2 και 153 έδρες, ΚΚΕ 8,3% και 23 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 4,4% και 12 έδρες, ΛΑ.Ο.Σ. 6,1% και 17 έδρες, Οικολόγοι-Πράσινοι 2,5%, Λοιπά 2,6%.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η σιωπή δείχνει τα αντιλαϊκά σχέδια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Για την τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου σχετικά με τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει σε σχόλιό του: «Ο Γ. Παπανδρέου δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι θα διαπραγματευτεί με την ΕΕ την παράταση για τη μείωση του ελλείμματος. Εκείνο το οποίο "ξεχνάει" είναι να τοποθετηθεί στα όσα είπε χθες ο Χ. Αλμούνια. Η σιωπή του είναι απάντηση στα όσα ετοιμάζει σε βάρος του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ