ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Συνολική καταδίκη της στρατηγικής της ΕΕ

Παρέμβαση του Γιώργου Τούσσα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη σημερινή ψηφοφορία για την επανεκλογή Μπαρόζο

Ο δρόμος της ριζοσπαστικής λαϊκής πάλης, ενάντια στη στρατηγική της ΕΕ και στα κόμματα που την εκφράζουν, είναι ο μόνος δρόμος που απαντάει στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού
Ο δρόμος της ριζοσπαστικής λαϊκής πάλης, ενάντια στη στρατηγική της ΕΕ και στα κόμματα που την εκφράζουν, είναι ο μόνος δρόμος που απαντάει στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού
Τη στήριξη της πλειοψηφίας των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναζητά σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, προκειμένου να εξασφαλίσει την ανανέωση της θητείας του για ακόμα μία πενταετία. Η ψηφοφορία για την επανεκλογή του Ζ. Μπαρόζο γίνεται με τους όρους της Συνθήκης της Νίκαιας, που απαιτεί απλή πλειοψηφία για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και όχι με τους όρους της Νέας Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Λισαβόνας (η εφαρμογή της περνάει μέσα από το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, στις 2 του Οκτώβρη), που προβλέπει απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος για την εκλογή προέδρου της Κομισιόν.

Σε παρέμβασή του σχετικά με τη συζήτηση περί της ανανέωσης της θητείας Μπαρόζο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η στήριξη του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από συντηρητικούς, φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για δεύτερη θητεία στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπακούει στην ομόφωνη επιλογή και υπόδειξή του, ως μόνου κοινού υποψήφιου όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ, νεοσυντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών, κεντροαριστερών και κεντροδεξιών.

Η δημαγωγική διαφοροποίηση ορισμένων σοσιαλδημοκρατών και πράσινων ευρωβουλευτών, που ενώ συμφωνούν με το σύνολο της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ, παριστάνουν ότι διαφωνούν δήθεν με το πρόσωπο του Μπαρόζο, αποτελεί προσπάθεια εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων. Εξωραϊσμό της αντιδραστικής φύσης της ΕΕ. Η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ δεν εξαρτάται από πρόσωπα ή τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά καθορίζεται πάνω απ' όλα από τον ίδιο τον χαρακτήρα της ως ιμπεριαλιστικής ένωσης του κεφαλαίου. Αλλωστε, πρόεδροι της Κομισιόν υπήρξαν "επιφανείς" σοσιαλδημοκράτες και κεντροαριστεροί, όπως ο Ζακ Ντελόρ και ο Ρ. Πρόντι, που εφάρμοσαν με τον ίδιο και μεγαλύτερο ζήλο την αντιλαϊκή πολιτική της.

Φορτώνουν την κρίση στους εργαζόμενους

Οι πολιτικές κατευθύνσεις, που παρουσίασε ο Ζ. Μ. Μπαρόζο, ενόψει του διορισμού του, συνοψίζουν τις στρατηγικές επιδιώξεις του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου, αποτελούν το πολιτικό πρόγραμμα που εφαρμόζουν οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου σε ολόκληρη την ΕΕ - η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας - είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στη θέση της αντιπολίτευσης.

Πρωταρχική επιδίωξη του πολιτικού αυτού προγράμματος είναι να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα, εξασφαλίζοντας στους ευρωπαϊκούς μονοπωλιακούς ομίλους τη διασφάλιση και ανάπτυξη των κερδών τους, ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, στη φάση της αναζωογόνησης της καπιταλιστικής οικονομίας, που θα ακολουθήσει την κρίση. Μοχλός επίτευξης του στόχου αυτού είναι η προσαρμογή στις νέες συνθήκες της αντεργατικής Στρατηγικής της Λισαβόνας, με χρονικό ορίζοντα το 2020, που περιλαμβάνει:

  • Ενίσχυση της στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου με μεγαλύτερες επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, κίνητρα, δημόσιο χρήμα από τις τσέπες των εργαζομένων.
  • Ακόμη πιο άγρια επίθεση σε όποια εργασιακά, μισθολογικά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων έχουν απομείνει. Γενικευμένη εφαρμογή της "ευελφάλειας", ολοκληρωτική εξαφάνιση της πλήρους, σταθερής και με δικαιώματα εργασίας, ολοκληρωτική αντικατάστασή της με την ελαστική, προσωρινή, επισφαλή και χωρίς δικαιώματα απασχόληση. Αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Αξιοποίηση της κλιματικής αλλαγής, σε βάρος των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, για την προώθηση επενδύσεων από τους μονοπωλιακούς ομίλους με δωρεάν δημόσιο χρήμα, σε νέους τομείς κερδοφορίας του κεφαλαίου, στη λεγόμενη "πράσινη οικονομία", στις "πράσινες τεχνολογίες" και στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
  • Ακόμη μεγαλύτερη πρόσδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας στις ανάγκες των επιχειρήσεων, στην υπηρεσία του κεφαλαίου.
  • Θωράκιση της εξουσίας των μονοπωλίων και του πολιτικού συστήματός τους, με μεγαλύτερη ένταση του αυταρχισμού, δυνάμωμα του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου που κατακρεουργεί δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες.
  • Ενταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων με αιχμή την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και τις χώρες στ' ανατολικά σύνορα της ΕΕ.
Ρεαλιστικός ο δρόμος της λαϊκής πάλης

Η ΕΕ με τον Ζ. Μ. Μπαρόζο ή με οποιονδήποτε άλλο στη θέση του είναι ένωση του κεφαλαίου. Υπάρχει για να εξυπηρετεί την εξουσία και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα συνεπάγεται ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, καταπίεση και βάσανα. Γι' αυτό ο μόνος ρεαλιστικός και ελπιδοφόρος δρόμος για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ. Το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης, για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και τη λαϊκή ευημερία».

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ζητούν ένταση της καταστολής

Οι τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ., κατά τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τη Μετανάστευση και το ρόλο της ευρωπαϊκής αστυνόμευσης των συνόρων (FRONTEX) ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την πλήρη ταύτιση των κομμάτων αυτών με τη βάρβαρη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, η Ντόρα Μπακογιάννη στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, χρησιμοποίησε τις κομψότερες διατυπώσεις, για να καταγγείλει την τουρκική τακτική των παρενοχλήσεων αεροσκαφών ακόμη και της FRONTEX εντός του εναέριου χώρου.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ , Γιώργος Τούσσας, σε σχόλιό του υπογράμμισε ότι «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. υπερθεμάτισαν στην ενίσχυση του κατασταλτικού ρόλου του FRONTEX, του αστυνομικοστρατιωτικού μηχανισμού της ΕΕ για το κυνήγι των μεταναστών. Στη χάραξη κοινής πολιτικής μετανάστευσης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των μεταναστών και των προσφύγων σαν εχθρών - εισβολέων».

Σχολιάζοντας τις αναφορές των ευρωβουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ., στις προκλητικές παρενοχλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας σε βάρος ελικοπτέρων της FRONTEX, σε ελληνικό εναέριο χώρο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «δεν μπορούν κρύψουν ότι είναι η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που με την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καλλιεργεί την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, ενθαρρύνει την αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας». Το θέμα της λεγόμενης «λαθρομετανάστευσης» ήταν ένα από τα ζητήματα που συζήτησαν χτες και οι ΥΠΕΞ της ΕΕ. Η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε «κοντόφθαλμο» τον τρόπο που η Τουρκία αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Υποδαυλίζει αλυτρωτισμούς και εθνικιστικά πάθη

Εκθεση για την Ελλάδα δημοσιοποίησε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της μη Ανεκτικότητας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης, για να αποτιμήσει την πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα για την καταπολέμηση - όπως λέει - των ρατσιστικών διακρίσεων μέσω αλλαγών στην ελληνική νομοθεσία. Στην έκθεση καταγράφονται μία σειρά «ανησυχητικών σημείων», που υποδαυλίζουν εθνικιστικά πάθη, αλυτρωτισμούς και ανεδαφικές διεκδικήσεις σε μια ευαίσθητη από κάθε άποψη περιοχή, όπως είναι αυτή των Βαλκανίων. Επιβεβαιώνεται έτσι και μ' αυτόν τον τρόπο ο ρόλος που καλούνται να παίξουν οι διάφορες επιτροπές της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και τα φιρμάνια τους.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη δεδομένη στιγμή σε «μακεδονική κοινότητα», η οποία όπως σημειώνει διαφοροποιείται από την πλειοψηφία που ζει στην περιφέρεια της Μακεδονίας, έχει δική της γλώσσα και ζητείται από τις ελληνικές αρχές να της αναγνωρισθεί το δικαίωμα δημιουργίας συλλόγων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, αναφορικά με την «μακεδονική κοινότητα» και την «τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης», η Επιτροπή του Συμβουλίου ζητά από την Ελλάδα να διασφαλίσει ότι θα τερματιστούν οι διακρίσεις εναντίον τους και συστήνει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αναγνωρισθεί στις ομάδες αυτές το «δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού». Τέλος, η Ελλάδα μεταξύ άλλων κατηγορείται ευθέως ότι δεν έχει επικυρώσει το Πρωτόκολλο 12 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που «αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού σε εθνικό επίπεδο», καθώς και για το ότι η ελληνική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει, ως ιδιαίτερης μορφής έγκλημα, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ