ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
Οπως τους συμφέρει...

Τα πρωτοσέλιδα του 2007
Τα πρωτοσέλιδα του 2007
Περίσσεψαν και χτες στα βραδινά δελτία ειδήσεων τα δάκρυα και η υποκρισία σχετικά με τους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας ανάμεσα στους έξι πολιτικούς αρχηγούς, σε μια προσπάθεια να χρεώσουν στον έναν ή στον άλλο εταίρο του δικομματισμού την ευθύνη για την πιθανή αναβολή του, αναμασώντας επιχειρήματα που οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι κατέκριναν μετά από κάθε προεκλογική τηλεμαχία. Τα πρωτοσέλιδα του αστικού Τύπου που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ», είναι μία μέρα μετά τα «ντιμπέιτ» που έγιναν λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2007 και τις ευρωεκλογές του 2009. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς ο αστικός Τύπος είδε τις προεκλογικές τηλεμαχίες, τις οποίες μια μέρα πριν τη διεξαγωγή τους, τις παρουσίαζε περίπου ως την «πεμπτουσία» της δημοκρατίας τους! Το ίδιο κάνουν και τώρα. Εχουν επικεντρώσει σε μια διαδικασία την οποία γελοιοποιούν την επομένη. Ο πολιτικός φαρισαϊσμός δίνει ρεσιτάλ. Τα αστικά ΜΜΕ, πριν, σιγοντάρουν τους απαράδεκτους όρους με τους οποίους διεξάγεται. Και την επόμενη μέρα, επαναλαμβάνουν όσα βλέπετε στις διπλανές φωτογραφίες...

Τα πρωτοσέλιδα του 2009
Τα πρωτοσέλιδα του 2009
ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Μία από τα ίδια ετοιμάζονται να σερβίρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σήμερα η νέα συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων. Στα όρια του γελοίου η χτεσινή δικομματική αντιπαράθεση

Σε συνάντηση που θα γίνει σήμερα το πρωί στη Βουλή, μεταξύ των εκπροσώπων του ΚΚΕ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων - Πράσινων, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ζήτημα της διεξαγωγής του προεκλογικού «ντιμπέιτ» ανάμεσα στα έξι κόμματα. Οι χτεσινές εξελίξεις, ο δικομματικός χαρτοπόλεμος, η παράλληλη κοκορομαχία για το μεθοδευόμενο δικομματικό «ντιμπέιτ» (η διεξαγωγή του κρίνεται επίσης σήμερα το πρωί, σε χωριστή συνάντηση Αντώναρου - Παπακωνσταντίνου) και, πολύ περισσότερο, η δημαγωγική αξιοποίηση της όλης διαδικασίας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με σταθερό σύμμαχο τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται να επιβεβαιώσουν στο ακέραιο τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ. Οτι, δηλαδή, χωρίς καμιά δική του ευθύνη, μεθοδεύεται μια τηλεμαχία παράλληλων μονολόγων, μακριά και ενάντια στο δικαίωμα του λαού για ουσιαστική ενημέρωση, με στόχο τον εγκλωβισμό του στα δικομματικά ψευτοδιλήμματα.

Στα όρια της γελοιότητας

Στη διάρκεια της χτεσινής μέρας εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναλώθηκαν σε διαδικαστικές μανούβρες και ανταλλαγές δηλώσεων με προφανή στόχο να ροκανίσουν το χρόνο και να επιβάλουν ο καθένας τα τετελεσμένα που τον εξυπηρετούν. Από κοινού απέφυγαν κάθε τοποθέτηση πάνω στις προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ, προκειμένου να γίνει μια όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική συζήτηση και κράτησαν την κουβέντα στο πεδίο του «ντιμπέιτ» ανάμεσα σε Καραμανλή και Παπανδρέου, λογομαχώντας για το αν οι πολιτικοί αρχηγοί θα είναι ...όρθιοι ή καθιστοί, για το πότε θα γίνει αν γίνει και για το αν το στούντιο θα έχει κοινό! Γι' αυτό το λόγο μάλιστα επιστρατεύτηκαν και φωτογραφίες από τηλεμαχίες πολιτικών αρχηγών σε άλλες χώρες, προκειμένου ο καθένας να στηρίξει την «επιχειρηματολογία» του!

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, με επιστολή του στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ε. Αντώναρο, εμφανίστηκε να απορρίπτει τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή τόσο του τηλεοπτικού διαλόγου μεταξύ των έξι πολιτικών αρχηγών, όσο και της τηλεοπτικής «μονομαχίας» μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για «ουσιαστικό διάλογο». Κρύβοντας ότι απέρριψε επί της ουσίας τις προτάσεις του ΚΚΕ στην αρμόδια διακομματική επιτροπή, το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε να «εμμένει σταθερά στην απόφασή του να συμμετάσχει στην τηλεοπτική συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», βάσει, όπως αναφέρει, μιας «ουσιαστικής αλλαγής του τρόπου διεξαγωγής» του!

Από την πλευρά της ΝΔ ο Ε. Αντώναρος στάθηκε συνειδητά μόνο στην τηλεμαχία των δύο πολιτικών αρχηγών, μιλώντας για «εκβιαστικά διλήμματα» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και «απαράδεκτη στάση». Ωστόσο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται τις δύο ημερομηνίες που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ. Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ε. Αντώναρου δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «αν κατάλαβα καλά, πράγματι οδεύουμε σε δύο τηλεοπτικούς διαλόγους», γεγονός το οποίο χαρακτήρισε απολύτως θετικό, αποκαλύπτοντας έτσι ότι σε μεγάλο βαθμό τα δύο κόμματα τα έχουν βρει μεταξύ τους.

Εκτεθειμένος ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι και στην περίπτωση του «ντιμπέιτ» εξασκείται στον οπορτουνισμό, στην αναξιοπιστία και τις πολιτικές «κωλοτούμπες». Χτες, εκτιμώντας προφανώς ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις που θέλουν το «ντιμπέιτ» τελικά να πραγματοποιείται, έκανε στροφή επί τόπου και αίφνης «θυμήθηκε» ότι έχει θέσεις και προτάσεις στην κατεύθυνση ενός ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου. Αυτές τις προτάσεις, ισχυρίστηκε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τις αναφέρει και σε επιστολή του στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όπου δηλώνει ότι παρότι αυτές δε γίνονται δεκτές θα συμμετάσχει στο «ντιμπέιτ». Κι αυτό όταν μέχρι και χτες η στάση του στο όλο ζήτημα οριζόταν απ' τη θέση «ντιμπέιτ να 'ναι και ό,τι να 'ναι»!

Η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, επέλεξε από την πρώτη στιγμή να συνδράμει τη δικομματική τακτική αναφορικά με το «ντιμπέιτ», γι' αυτό και επιτέθηκε με δριμύτητα στο ΚΚΕ που προσπάθησε να επιβάλει όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας τέτοιους, που στο μέτρο του δυνατού να βοηθούν έναν ουσιαστικό διάλογο. Και ενώ ο καιροσκοπισμός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βγάζει μάτι, η χτεσινή «Αυγή» προσπαθεί επί ματαίω να τον διασώσει και να κάνει το άσπρο μαύρο, γράφοντας ότι «το ΚΚΕ αναδιπλώθηκε»! Οπως λέει το ρεπορτάζ, «η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε καθώς χτες το πρωί η ΓΓ του ΚΚΕ φάνηκε να προσανατολίζεται στην αποχή από το ντιμπέιτ, αναγκάστηκε όμως να επανατοποθετηθεί αφού στο μεταξύ είχε υπάρξει δημόσια ανακοίνωση του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα»!

Με άλλα λόγια, αφού έβαλαν το χεράκι τους για να γίνει μια τηλεμαχία στα μέτρα του δικομματισμού, βγήκαν στη ρούγα να κρύψουν τις πομπές τους από τους εργαζόμενους και το λαό, συκοφαντώντας το ΚΚΕ. Εκτιμούν προφανώς ότι την επομένη της τηλεμαχίας θα τους καταλογιστεί μερίδιο ευθύνης για το επαναλαμβανόμενο σε κάθε προεκλογική περίοδο αίσχος και σπεύδουν με ψέματα να τσουβαλιάσουν το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που διαφοροποιήθηκε επί της ουσίας και με συνέπεια.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δικομματική κοροϊδία για το ντιμπέιτ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών

Σχετικά με την τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ για το ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, επισημαίνει: «Οσες μέρες το ΚΚΕ έκανε προτάσεις, για να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο το ντιμπέιτ των 6 κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ, απέρριπτε τις συγκεκριμένες προτάσεις μας, γεγονός που εκφράστηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής. Μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, δήλωσε ότι, με τις κοινές ερωτήσεις προς όλους τους αρχηγούς, οι τηλεθεατές θα κοιμηθούν! Εκ των υστέρων, το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε ότι το ντιμπέιτ πρέπει να αναβαθμιστεί! Αυτά τα κόλπα δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και οδηγούν στη σκέψη ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ ανάμεσα στα 6 κόμματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ