ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μην εγκλωβιστεί η δυσαρέσκεια στο καλούπι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση ναυτεργατών στον Πειραιά

Κατάμεστη η αίθουσα της ΠΕΜΕΝ
Κατάμεστη η αίθουσα της ΠΕΜΕΝ
Οι ναυτεργάτες δεν έχουν κανένα λόγο να ψηφίσουν το ίδιο κόμμα με τους εφοπλιστές. Το ΚΚΕ είναι το ασφαλές «χτύπημα», είναι πυξίδα. Να μη χαθεί καμία ψήφος κάτω από την ανούσια δικομματική αντιπαράθεση. Το καινούριο που μπορούν να δώσουν αυτές οι εκλογές, το πιο ηχηρό χαστούκι στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι το δυνατό ΚΚΕ. Αυτό θα τους πονέσει. Ολα τα άλλα μπορούν να τα κουμαντάρουν.

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της ΠΕΜΕΝ στον Πειραιά. Ναυτεργάτες και εργαζόμενοι σε ναυτιλιακά γραφεία γέμισαν μέχρι τις σκάλες την αίθουσα του ταξικού ναυτεργατικού σωματείου, επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς αίματος που δένει τους εργάτες της θάλασσας με το ΚΚΕ. Μαζί με τους κομμουνιστές και τα ταξικά τους σωματεία αναμετρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στους καταπέλτες των πλοίων, αποσπώντας δεδουλευμένα και κατακτήσεις. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία πολλών ναυτεργατών από τα καράβια του εφοπλιστή Αγούδημου, ο οποίος τους πέταξε στη διαθεσιμότητα, απαιτώντας νέες επιδοτήσεις και προνόμια από όποιον σχηματίσει κυβέρνηση στις 5 του Οκτώβρη.

Θέλουν να μετατρέψουν την αγανάκτηση σε απαισιοδοξία

Μιλώντας στη χτεσινή συγκέντρωση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε μεταξύ άλλων:

Αποψη της χτεσινής συγκέντρωσης
Αποψη της χτεσινής συγκέντρωσης
«Δεν μπορεί να βλέπεις μόνο τη σκληρή αντεργατική πολιτική. Διότι αυτή η πολιτική δεν προχωράει γυμνή, μόνη της. Καμία κυβέρνηση, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, που γνωρίσαμε και αυτή που θα γνωρίσουμε μετά τις εκλογές, δεν πρόκειται απλά να εφαρμόσει μια πολιτική λιτότητας, μια αντιλαϊκή, μια αντεργατική πολιτική. Δίπλα σε αυτήν την πολιτική, στον πυρήνα της, γύρω και πίσω της, υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα καλά δουλεμένο και καλά επεξεργασμένο, το οποίο από τη μια μεριά διαπιστώνει ότι υπάρχει διογκούμενη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση και έχει σα στόχο αυτή την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκεια να τη μετατρέψει σε μια βαθιά απογοήτευση και απαισιοδοξία, όπου αυτό, αν θέλετε, αν το δούμε άμεσα, είναι ακόμα χειρότερο, θα έλεγα, και από την ίδια την ανεργία.

Γιατί είναι χειρότερο; Γιατί η απογοήτευση, η απελπισία, η συναίσθηση του αδιεξόδου ένα αποτέλεσμα έχει: Ο εργάτης, ο αγρότης, το μικρομάγαζο, ο εργαζόμενος λαός χάνει κάθε εμπιστοσύνη στη δύναμή του. Οχι μόνο χάνει εμπιστοσύνη στη δύναμή του, δεν μπορεί να την ανακαλύψει. Και αν θέλετε χάνει σε αισιοδοξία, το ηθικό του πέφτει και τότε γίνεται ακόμα πιο ευάλωτος στην κοροϊδία, στην πλάνη, στην προπαγάνδα, σε αντιδραστικές αντιλήψεις, σε έναν ατομισμό που δεν οδηγεί πουθενά τον εργάτη - ο ατομισμός τον κεφαλαιοκράτη μπορεί να τον βοηθήσει με κάθε μέσο να νικήσει τον ανταγωνιστή του, αλλά ο ατομισμός του εργάτη δεν του δίνει τίποτα.

Αυτή λοιπόν η πολιτική, δηλαδή της μετατροπής της αγανάκτησης σε απαισιοδοξία, είναι κυρίαρχη στην προεκλογική περίοδο, όπως βεβαίως είναι κυρίαρχη στην καθημερινότητα. Ολη η υπόθεση οδηγεί στο εξής πράγμα: Από τη μια μεριά να διογκωθεί η απόλυτα δικαιολογημένη αγανάκτηση απέναντι στην πολιτική της ΝΔ και από την άλλη μεριά αυτή να διοχετευτεί σε μια ανύπαρκτη κατά τη γνώμη μας ελπίδα, σε ένα εμπόριο ελπίδας, να διοχετευτεί προς το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας όμως το εξής: Τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ, τις παραμονές του 1981, είχε σημαία ορισμένα θετικά, φιλολαϊκά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Συνθήματα μεν, αλλά ήταν θετικά, που καλλιεργούσαν ελπίδα σε μια όμως κατεύθυνση αγωνιστική. Καλλιεργούσαν μια ελπίδα ότι ναι, βλέπω μπροστά κάτι καλύτερο. Διαψεύστηκαν αυτές οι ελπίδες και προδόθηκαν. Αλλά εν πάση περιπτώσει, παραμονές του '81 υπήρχε ένα όραμα. Σήμερα, καλλιεργούνται ελπίδες, σκοτώνοντας και το όραμα».

Πολιτικό χτύπημα στην κυρίαρχη πολιτική

«Το πόσα θα περάσουν από αυτά που λένε εξαρτάται από αυτό που λέμε λαός. Λαός, που σημαίνει και αυτοί που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και αυτοί που ψήφισαν ΝΔ και τα άλλα κόμματα. Είναι δυνατόν, παρά το γεγονός ότι πέρασαν με λιγότερες από τις επιθυμητές αντιστάσεις μια σειρά μέτρα, έστω και καθυστερημένα, και τώρα, πριν έρθει η καινούρια λαίλαπα, να ισχυροποιήσουμε ένα ρεύμα αντίστασης και αντεπίθεσης, το οποίο στη χειρότερη περίπτωση παρεμποδίζει μέτρα και κερδίζει χρόνο, στην καλύτερη περίπτωση αποσπά και κατακτήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ ο κλάδος σας, μετά από πολλές μάχες, δεν ανέκοψε την πορεία αλλά περιόρισε συνέπειες, δυσκόλεψε, κάτι απέσπασε εδώ, κάτι εκεί. Εδώ, έστω και για λίγες μέρες τσαλακώσατε την επιστράτευση. Είχατε συμβολή στο να καταλάβει ο λαός ορισμένα πράγματα. Δε φτάνει βέβαια κανείς να καταλάβει, πρέπει να καταλάβει και πώς να τα αντιπαλέψει. Οχι να καταλάβει, αλλά να αποφασίσει».

Αναφερόμενη στο τι θα κερδίσει ο λαός από την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και στις εκλογές της 4ης Οκτώβρη, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ «θα είναι πολιτικό χτύπημα για την κυρίαρχη πολιτική. Εργατικό λαϊκό πολιτικό χτύπημα, όχι χτύπημα από οπουδήποτε. Η μετακίνηση ψηφοφόρων στο ΚΚΕ - που δεν τους δεσμεύει να συμφωνούν σε όλα μαζί μας - είναι στοιχείο ανάτασης, δείχνει δηλαδή ότι έχει μια ελπίδα, έχει και απαίτηση απέναντι στο ΚΚΕ και ελπίδα. Το ΚΚΕ με περισσότερες δυνάμεις, πιο αποτελεσματικά θα μπορεί να οργανώσει αυτό που λέμε λαϊκή αντεπίθεση. Πίεση, με μεγαλύτερη μαχητικότητα. Οσο περισσότεροι μπαίνουν στη δράση, τόσο περισσότερα μυαλά μαζεύονται και τόσο και εμείς πιο ολοκληρωμένα μπορούμε να κινηθούμε. Εχεις περισσότερες δυνάμεις, περισσότερες εμπειρίες, περισσότερες προτάσεις, περισσότερες ευαισθησίες. Το μήνυμα που πρέπει να βγει από την κάλπη είναι το εξής: Ενα βήμα έκανε μπροστά η εργατική συνείδηση, δυο βήματα μπροστά κάνει η λαϊκή αντεπίθεση. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ