ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
Να πληρώσουν και στην κάλπη

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Κ. Καραμανλής από τη ΔΕΘ πρότεινε «πάγωμα» μισθών και ο Γ. Παπανδρέου μοίρασε «αυξήσεις» - ψίχουλα. Και οι δυο έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα εφαρμόσουν μια σκληρή πολιτική λιτότητας τα επόμενα χρόνια, με πρόσχημα τη μείωση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων. Ο πρωθυπουργός είπε μέχρι το 2011 (!!) και το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι θα ζητήσει παράταση από την Κομισιόν μέχρι το 2012! Λένε και οι δύο ψέματα. Δεν υπάρχει κανένα χρονικό όριο στα αντιλαϊκά μέτρα. Θα είναι σκληρά και μόνιμα, όποιος από τους δυο κι αν εκλεγεί. Τόσο οι «γαλάζιοι», όσο και οι «πράσινοι» έχουν δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουν σε μαζικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες στο όνομα της «καταπολέμησης της σπατάλης στο Δημόσιο».

Στη ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής, προβάλλοντας την πρωθυπουργική «πυγμή», και ο Γ. Παπανδρέου την «προοπτική της πράσινης ανάπτυξης», προανήγγειλαν την προώθηση «διαρθρωτικών αλλαγών» και παρουσίασαν ένα πλέγμα μέτρων που γενικεύει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταργεί τα όποια μέτρα προστασίας των ανέργων. Στο μόνο σημείο των προτάσεών τους που δεν μοίρασαν ρόλους, ήταν στα μέτρα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου.

Η σύμπλευσή τους, πέρα από την προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ να ελιχθεί και υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Πράγμα, που καθιστά την καταδίκη τους αναγκαία όσο ποτέ. Οποιος κι αν εκλεγεί στην κυβέρνηση, φέρνει μαζί του νέα θύελλα σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αλλο μέσο αντίστασης, άλλος τρόπος για να προλάβουν τα λαϊκά στρώματα τα χειρότερα, δεν υπάρχει. Μείωση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όσο γίνεται περισσότερο. Ισχυρό ΚΚΕ στην κάλπη, για ισχυρό λαϊκό κίνημα στους δρόμους!


Π.Θ.

«Μπλόκο» στον ευρωμονόδρομο

Πανηγυρική δικαίωση για τη θέση του ΚΚΕ ότι, δηλαδή, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι καταδικασμένες, στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου, να συνεχίσουν την αντιλαϊκή επίθεση, αποτελεί η χτεσινή δήλωση του Γ. Σουφλιά. Ερμηνεύοντας την πρόσφατη παρέμβαση του αρμόδιου για θέματα οικονομικών υποθέσεων επιτρόπου Χ. Αλμούνια, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε επί λέξει: «Ο κ. Αλμούνια μάς είπε "προσέξτε κύριοι, ξέρετε όλοι πάρα πολύ καλά ποια είναι η θέση της οικονομίας σας". Και στην ουσία είπε ότι προσέξτε, διότι τελικώς εγώ θα είμαι ο υπουργός Οικονομίας, αν συνεχίσετε πολιτική ή εάν κάνετε πολιτική παροχών και δεν κοιτάξετε να πάρετε σταθεροποιητικά μέτρα, δηλαδή μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα». Βέβαια, ο πρωτοκλασάτος υπουργός θέλει να ενισχύσει την προεκλογική τακτική του κυβερνώντος κόμματος και να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εφαρμόσει μια διαφορετική διαχείριση, ενόσω ο (πραγματικός) υπουργός Οικονομίας είναι στις Βρυξέλλες. Δεν παύει όμως να αποτελεί πανθομολογούμενη πλέον αλήθεια ότι τα δύο μεγάλα κόμματα είναι απλά διαχειριστές της στρατηγικής επίθεσης των μονοπωλίων σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να ορθώσει ο λαός μπλόκο στον ευρωμονόδρομο των μονοπωλίων και των κομμάτων - διαχειριστών του. Στην πράξη αυτό σημαίνει απλά δυνατό ΚΚΕ.

«Τελάληδες» στον κάμπο

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές και η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να συγκρατήσει αγροτικές ψήφους, προχωρεί στη γνωστή προεκλογική τακτική του ταξίματος στους αγρότες. Σ' αυτά τα πλαίσια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης, τάζει την κατασκευή φραγμάτων, στον Πηνειό ποταμό και άλλων έργων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «χεράκι του» για να δοθεί η προεκλογική υπόσχεση έχει βάλει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Να σημειώσουμε ακόμα ότι απόδειξη πως η ΝΔ είναι διατεθειμένη «να δώσει και τα ρέστα της» προκειμένου να συγκρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερες αγροτικές ψήφους αποτελεί και το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής «κατεβαίνει» ως υποψήφιος βουλευτής στη Λάρισα.

Βεβαίως, τις προσπάθειές του για την εξασφάλιση της ψήφου των αγροτών εντείνει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όμως, γνωρίζει πως είναι πολύ δύσκολο να πείσει τους αγρότες ότι μια δική του, νέα κυβέρνηση, θα είναι διαφορετική από εκείνη της ΝΔ, καθώς έχει γίνει, πλέον, κοινή συνείδηση στον αγροτικό κόσμο ότι οι κυβερνήσεις των δύο κομμάτων εφαρμόζουν την ίδια αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες.

Οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς στη Θεσσαλία και σ' όλη την Ελλάδα έδειξαν ότι ο αγροτικός κόσμος, δεν ελπίζει, πλέον, τίποτα από την πολιτική που εφαρμόζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό, όμως, πρέπει να εκφραστεί και στην κάλπη με την καταψήφιση των δύο κυβερνητικών κομμάτων και την υπερψήφιση του ΚΚΕ, του μόνο Κόμματος που στάθηκε πάντα στο πλευρό των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών, αντιπαλεύει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και προβάλλει τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για τη μικρομεσαία αγροτιά, η οποία βρίσκεται στην ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας που θα εφαρμόσει μια άλλη, φιλοαγροτική πολιτική.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ψήφος λαϊκής αντεπίθεσης

Στο δρόμο για τις κάλπες, στην πολιτική αντιπαράθεση που γίνεται οι εργαζόμενοι πρέπει να προβληματιστούν και να σκεφτούν όχι κυρίως για όσα σε προεκλογική περίοδο λέγονται αλλά με το κριτήριο της πράξης και των έργων της κάθε πολιτικής δύναμης και την ίδια τους την πείρα. Σε αυτό το πεδίο το ΚΚΕ μπορεί να απευθύνεται στα λαϊκά στρώματα με το κεφάλι ψηλά. Ο στόχος που βάζει και στην εκλογική μάχη, να αποδυναμωθούν τα κόμματα του κεφαλαίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να ενισχυθεί το ΚΚΕ, δίνει ελπίδα και φτερά στο λαϊκό κίνημα, ώστε να κάνει ένα βήμα που θα του επιτρέπει την άλλη μέρα των εκλογών να είναι πιο αποφασιστικό στην πάλη του, να βάζει περισσότερα εμπόδια στην αντιλαϊκή θύελλα που έρχεται. Τα αντιλαϊκά μέτρα στο εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις, στις συντάξεις, η περαιτέρω παράδοση των τομέων της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας στο κεφάλαιο, η παραπέρα πρόσδεση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, είναι προαποφασισμένα και κοινή στρατηγική του κεφαλαίου. Είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ είτε με κυβερνήσεις συνεργασίας.

Τα μέτρα αυτά, που είναι φαρμάκι για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, είναι το μοναδικό... φάρμακο που έχουν η αστική τάξη και οι καπιταλιστές, δηλαδή η μειοψηφία των πλουτοκρατών της χώρας για να περάσουν την καπιταλιστική κρίση χωρίς απώλειες, με τις συνέπειες να πληρώνουν, όπως άλλωστε και στην περίοδο της ανάπτυξης, τα λαϊκά στρώματα.

Το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που βλέπει τα πράγματα ταξικά, δεν κοροϊδεύει το λαό, δεν του πουλάει φρούδες ελπίδες. Τα καπιταλιστικά κέρδη και υπερκέρδη και η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών είναι πράγματα ασύμβατα. Μόνο στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής με τη στρατηγική του κεφαλαίου μπορούν να ελπίζουν τα λαϊκά στρώματα σε βελτίωση της ζωής τους, στο άνοιγμα μιας διαφορετικής προοπτικής. Για να υπάρξει λαϊκή αντεπίθεση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ, να αποδυναμωθούν τα κόμματα του δικομματισμού. Ταυτόχρονα να μην ξοδευτεί η ψήφος σε κόμματα - αναχώματα της ριζοσπαστικοποίησης, όπως το οπορτουνιστικό μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ, το αντιδραστικό ΛΑ.Ο.Σ και οι επίσης διαχειριστές Οικολόγοι.

Η δράση του ΚΚΕ, που μπήκε μπροστάρης σε κάθε λαϊκό αγώνα, αποτελεί εγγύηση ότι η εκλογική δύναμη που θα του δώσει ο λαός, θα κατατεθεί ακριβώς στην ενίσχυση της πάλης των εργαζομένων, για να μπουν εμπόδια στην όποια αντιλαϊκή αντεργατική κυβέρνηση και ταυτόχρονα για να δυναμώνει η προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης. Αυτός ο δρόμος σημαίνει ότι σήμερα στον 21ο αιώνα είναι όχι μόνο ρεαλιστικό αλλά και αναγκαίο οι εργαζόμενοι να έχουν πλήρη και σταθερή δουλειά, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Πολιτισμό, Αθλητισμό. Οι εργαζόμενοι θα είναι πρωταγωνιστές στην πάλη για αυτή την προοπτική και στη συμπόρευσή τους με τους κομμουνιστές μπορούν να ανατρέψουν τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα. Το «Δυνατό ΚΚΕ - Δυνατός ο λαός» δεν είναι απλά ένα σύνθημα, εκφράζει την υπαρκτή δυνατότητα τα λαϊκά στρώματα να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν τη ζωή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ