ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ»
Εκκληση για αλληλεγγύη στον ιρλανδικό λαό

Συνυπογράφεται από 24 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, που καλούν το λαό της Ιρλανδίας και συνολικά της ΕΕ να απορρίψουν την αντιδραστική συνθήκη

Τεράστιες πιέσεις και εκβιασμοί ασκούνται από την ΕΕ στο λαό της Ιρλανδίας ώστε να μην απορρίψει ξανά την αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας

Associated Press

Τεράστιες πιέσεις και εκβιασμοί ασκούνται από την ΕΕ στο λαό της Ιρλανδίας ώστε να μην απορρίψει ξανά την αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας
Με κοινή έκκλησή τους 24 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, καλούν τους εργαζόμενους σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ να δείξουν την ενεργό αλληλεγγύη τους στον ιρλανδικό λαό για την απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας, κόντρα στις πιέσεις του μεγάλου κεφαλαίου να υποταχθεί.

Το κείμενο της έκκλησης έχει ως εξής:

«Η απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας από τον ιρλανδικό λαό στο δημοψήφισμα που έγινε πέρσι αλλά και η προηγούμενη απόρριψη συνθηκών της ΕΕ από τους λαούς σε αρκετά κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες στα επιτελεία της ΕΕ, της διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης, που κινητήρια δύναμή της έχει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Γι' αυτό, αρνούμενες να δεχτούν το αποτέλεσμα της ψήφου του λαού, οι Βρυξέλλες με τη στήριξη των αστικών πολιτικών κομμάτων στην Ιρλανδία υποχρεώνουν το λαό να ψηφίσει ξανά με την ελπίδα ότι θα τον φοβίσουν, θα τον εξαναγκάσουν να αλλάξει την απόφασή του.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας, όπως και η Συνθήκη του Μάαστριχτ και της Νίκαιας πριν από αυτή, εδραιώνει και ενισχύει την ιμπεριαλιστική στρατηγική της ΕΕ προς όφελος των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, η Συνθήκη:

  • Ενισχύει το μιλιταριστικό χαρακτήρα της ΕΕ, αυξάνει τις εξουσίες του ύπατου εκπρόσωπου για την εξωτερική πολιτική και καθιερώνει πιο στενή συνεργασία με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.
  • Περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών και αναγνωρίζει την υπεροχή του ευρω-ενωσιακού δικαίου έναντι του εθνικού.
  • Αναπτύσσει νέες πολιτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων και κατεδάφισης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ακολουθώντας ως βάση τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις υποθέσεις Λουξεμβούργου, Vaxholm, Laval, Ruffert, σαν να ήταν διατάξεις προηγούμενης συνθήκης.
  • Καταργεί το "βέτο" σε 50 τομείς, σε όφελος των ισχυρών χωρών της Ευρωένωσης ενισχύοντας επίσης τη σχετική δύναμη της ψήφου των μεγαλύτερων κρατών.
  • Ενισχύει αποφασιστικά τις αστυνομικές και κατασταλτικές εξουσίες σε κεντρικό επίπεδο και σε κάθε κράτος-μέλος χωριστά, στην κατεύθυνση δημιουργίας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής εσωτερικής τάξης και ασφάλειας.
  • Περιορίζει ασφυκτικά και χτυπά ατομικά και συλλογικά πολιτικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες, προσθέτοντας στο υπάρχον "αντιτρομοκρατικό" πακέτο την καταπολέμηση των "ριζοσπαστικών" ιδεολογιών.
  • Ενισχύει το ληστρικό και απειλητικό διεθνή ρόλο της ΕΕ στις συναλλαγές της με τις αναπτυσσόμενες χώρες, επιβάλλοντας όρους στο εμπόριο και την οικονομική πολιτική, παραδίδοντας τον πλούτο τους για εκμετάλλευση στις ευρωπαϊκές πολυεθνικές.
  • Επιπλέον, υπονομεύει τη δυνατότητα των κρατών-μελών να αναπτύσσουν δράση κυρίαρχα και ανεξάρτητα για βασικά οικονομικά και πολιτικά ζητήματα και συνεπώς κάθε αναφορά στην ιρλανδική πολιτική ουδετερότητας θα χάσει κάθε πρακτική σημασία.

Τώρα οι εργατικές λαϊκές δυνάμεις γνωρίζουν καλύτερα ότι η ΕΕ δεν έχει καμιά σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι ένωση της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της κατάργησης εργασιακών, κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της καθήλωσης των μισθών και των συντάξεων, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας και του Πολιτισμού. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν πια πείρα μιας και αποδείχτηκε στην πράξη ότι η ΕΕ και οι ευρωσυνθήκες της όχι μόνο δεν αποτελούν κανενός είδους ασπίδα για την καπιταλιστική κρίση αλλά, το αντίθετο, ενισχύουν τα κέρδη του κεφαλαίου που την προκαλούν.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ιρλανδικό λαό. Τον καλούμε για μια ακόμα φορά να αντιταχθεί αποφασιστικά στην εγγενή αντιδημοκρατική και αντεργατική κατεύθυνση της ΕΕ, να απορρίψει το μιλιταρισμό της ΕΕ και την απειλή ενάντια στην ειρήνη και τα δικαιώματα των λαών που αντιπροσωπεύει. Να αψηφήσει τα ευρωενωσιακά τελεσίγραφα. Να μην πιστέψει σε υποσχέσεις για ρυθμίσεις, βελτιώσεις και "πρωτόκολλα σεβασμού δικαιωμάτων εκτός συνθήκης" που δεν αλλάζουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της συνθήκης.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δείξουν την ενεργό αλληλεγγύη τους στον ιρλανδικό λαό. Να τον στηρίξουν με πρακτική αλληλεγγύη και με μηνύματα στήριξης καθώς πρόκειται για αγώνα όλων των εργαζομένων που το αποτέλεσμά του θα έχει επίδραση σε όλους τους εργαζόμενους της ΕΕ. Η Ευρώπη των μονοπωλίων, των μεγάλων οικονομικών ομίλων έχει συσπειρωθεί πίσω από τις δυνάμεις του "ναι". Εμείς, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην εργατική τάξη της Ιρλανδίας και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις.

Καλούμε τον ιρλανδικό λαό να ψηφίσει ακόμα μια φορά "όχι" και να δώσει το αποφασιστικό χτύπημα που θα σημάνει την απόρριψη της αντιδραστικής συνθήκης, που θα βάλει νέα εμπόδια στην επίθεση των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, εμπνέοντας για νέους αγώνες την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε όλη την Ευρώπη».

Η αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας

Στις 2 του Οκτώβρη ο ιρλανδικός λαός καλείται σε νέο δημοψήφισμα για την έγκριση της «Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της ΕΕ», πιο γνωστής ως Συνθήκη της Λισαβόνας. Συνθήκη την οποία ο ιρλανδικός λαός με 53,4% είχε απορρίψει στο πρώτο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιούνη 2008. Οι πιέσεις και απειλές του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και των οργάνων του στην ΕΕ άρχισαν από την πρώτη στιγμή, προκειμένου να ανατρέψουν την περήφανη απόφαση του ιρλανδικού λαού.

Η λεγόμενη μεταρρυθμιστική συνθήκη, που υπογράφηκε στη Λισαβόνα από τους αρχηγούς των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Οκτώβρη 2007, είναι μια μεταμφίεση του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος» που πρώτα ο γαλλικός λαός και έπειτα ο ολλανδικός απέρριψαν διαδοχικά το 2005. Αυτή η «νέα συνθήκη της Λισαβόνας» ουσιαστικά προωθεί την παραπέρα ενδυνάμωση των μηχανισμών επιβολής της εξουσίας του κεφαλαίου στους λαούς των κρατών - μελών της Ευρωένωσης, σε όλους τους τομείς. Την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και τη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την παραπέρα αντιδραστική ισχυροποίησή της ως ιμπεριαλιστικού κέντρου, ώστε πιο επιθετικά να παίξει στο γήπεδο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Η νέα Ευρωσυνθήκη αποτελεί ένα ακόμα αντιδραστικό βήμα στην ήδη δρομολογημένη πορεία του ευρωενωσιακού οικοδομήματος στην κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης της ΕΕ, όπου έχουν βάλει από κοινού πλάτες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ, αφού τα πρώτα βήματα αυτής της πορείας έγιναν με τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992.

Με τη νέα συνθήκη εκχωρούνται ακόμη περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματα, ανοίγεται «χώρος ελευθερίας» για το κεφάλαιο, ψαλιδίζεται το βέτο και η αρχή της ομοφωνίας στις αποφάσεις, εντείνονται οι πολιτικές καταστολής και περιορισμού βασικών δημοκρατικών ελευθεριών, επεκτείνονται οι πολιτικές φακελώματος, συγκέντρωσης και παράδοσης σε χώρες και αρχές εκτός ΕΕ (ΗΠΑ, CIA), εντείνεται η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ στο πλαίσιο του NATO και σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, προωθείται το δόγμα του «προληπτικού» πολέμου.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στη Βουλή τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε αποκαλύψει τον πραγματικό χαρακτήρα αυτής της διαδικασίας, από το Μάαστριχτ έως τη Λισαβόνα. Στην πορεία η πολιτική του Κόμματος διαρκώς δικαιώνεται από τις εξελίξεις, η ανάγκη της αντίστασης σε όλο το αυταρχικό και αντεργατικό πλέγμα νόμων και ρυθμίσεων, αλλά και ιμπεριαλιστικών πολιτικών που εκπορεύονται από την ΕΕ με την ενεργό συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση για την Επέτειο του ΕΑΜ

Εκδήλωση μπροστά στον «Αγνωστο Στρατιώτη», πραγματοποιούν τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ την Κυριακή 27 Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί, για να τιμηθεί η 68η Επέτειος από την ίδρυση του ΕΑΜ. Καλούνται όλα τα παραρτήματά της με τα λάβαρά τους να δώσουν το παρών στην εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Τα κόμματα που υπογράφουν

Τα κόμματα που υπογράφουν μέχρι στιγμής την κοινή έκκληση στήριξης του αγώνα του ιρλανδικού λαού είναι:

  • Εργατικό Κόμμα Βελγίου
  • Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
  • Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας
  • Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών Ισπανίας
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου
  • Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας
  • Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας
  • Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας
  • Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ