ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Στον «αέρα» 1 εκατ. πελάτες της «Ασπίς»

Κλείνουν ως αφερέγγυες οι ασφαλιστικές του ομίλου Ψωμιάδη και η «Γ. Η. Σκούρτης»

Στον αέρα βρίσκονται από χτες περίπου ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι, οι 800.000 στον κλάδο αυτοκινήτου, και πάνω από 700 εργαζόμενοι σε πέντε ασφαλιστικές εταιρείες, οι τέσσερις από τις οποίες ανήκουν στον όμιλο «Ασπίς», μετά την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) να ανακαλέσει οριστικά τις άδειες λειτουργίας τους. Πρόκειται για τις εταιρείες: «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ», «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ», «Γενική Ενωση ΑΕΕΓΑ (General Union)», «Γενική Πίστη ΑΕΕΓΑ (General Trust)» και «Γ. Η. Σκούρτης ΑΕΕΓΑ».

Η εξέλιξη με τις ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου Ψωμιάδη προκαλούν, όπως είναι λογικό, εύλογα ερωτηματικά για την τύχη που μπορεί να έχει η «Ασπίς Μπανκ», τράπεζα συμφερόντων του ίδιου επιχειρηματία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν επηρεάζεται άμεσα μια και διαθέτει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 8% και ικανοποιητικό δείκτη ρευστότητας, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Οπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΠΕΙΑ η ανάκληση των αδειών των παραπάνω εταιρειών οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα περιθώρια φερεγγυότητας, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», όπως διευκρινίζεται απέναντι στους ασφαλισμένους πελάτες τους και απέναντι στους εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του ομίλου της «Ασπίς» οι εξελίξεις είχαν πάρει τη μορφή σίριαλ, εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΠΕΙΑ «από μακρού χρόνου, εξάντλησε όλα τα περιθώρια επίλυσης του προβλήματος δίνοντας επανειλημμένα την ευκαιρία να καλυφθούν τα απαραίτητα περιθώρια φερεγγυότητας. Παρά ταύτα, οι εν λόγω εταιρείες παρουσίαζαν αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλισμένων τους, αλλά και των εργαζομένων τους».

Ενδεικτικό των μεθοδεύσεων που γίνονται από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου είναι και το γεγονός ότι όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «αντί να κατατεθούν τα οφειλόμενα ποσά στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, στις 16 και στις 18 Σεπτεμβρίου 2009 εμφανίστηκε ο κ. Παύλος Ψωμιάδης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ) και προς κάλυψη των απαιτούμενων ποσών των τεσσάρων εταιρειών κατέθεσε εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ. ευρώ της τράπεζας HSBC, η οποία μετά από έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος αποδείχθηκε ότι δεν είναι γνήσια»... Τελικά ζητήθηκε εισαγγελική παρέμβαση και δημοσιοποιήθηκε η παραπάνω απόφαση.

Οι κάτοχοι συμβολαίων οχημάτων - πελάτες των παραπάνω εταιρειών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για ένα μήνα καλύπτονται από το επικουρικό κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών και μέσα σ' αυτό το διάστημα θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη εταιρεία. Σε ό, τι αφορά τον κλάδο ζωής με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ορίζεται από τον υπουργό Οικονομίας Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής ο οποίος αναλαμβάνει τη λειτουργία της εταιρείας μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες ασφαλιστικές καταβάλλοντας αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους δικαιούχους και τους μισθούς στους εργαζόμενους.

ICAP
Μονοπωλείται η εισαγωγή και επεξεργασία ξηρών καρπών

Η συγκέντρωση του τομέα της εισαγωγής και επεξεργασίας των ξηρών καρπών σε λίγες επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους και η εποχικότητα της ζήτησης είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του κλάδου της εγχώριας αγοράς ξηρών καρπών, όπως προκύπτουν από την κλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η ICAP.

Ο κλάδος, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, διακρίνεται σε δύο ευρύτερους τομείς. Στην πρωτογενή παραγωγή με την οποία ασχολούνται οι αγροτικές μονάδες και συνεταιρισμοί και στη μεταποίηση και επεξεργασία όπου δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις που προμηθεύονται ξηρούς καρπούς από την εγχώρια πρωτογενή παραγωγή ή και από το εξωτερικό. Η πλειοψηφία των εταιρειών ασχολείται πέρα από τη διανομή και με την επεξεργασία των προϊόντων.

Η ζήτηση επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους, σημαντικότερη από τις οποίες είναι η εποχικότητα. Εχει παρατηρηθεί, σημειώνεται, ότι η κατανάλωση αυξάνεται ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, κυρίως λόγω των γιορτών, ενώ περιορίζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τους κυριότερους πελάτες του κλάδου είναι οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή παγωτού, κρουασάν, σοκολάτας, δημητριακών κλπ., ενώ σημαντικός παράγοντας της ζήτησης φαίνεται να είναι και οι διατροφικές συνήθειες και τάσεις που επικρατούν κατά καιρούς και συνδέονται με την υγιεινή διατροφή, λιγότερες θερμίδες κ.ά.

Την περίοδο 1994-2008 η εγχώρια κατανάλωση ξηρών καρπών ακολούθησε ανοδική πορεία με ετήσιο ρυθμό αύξησης 4%. Το 2008 η κατανάλωση σημείωσε αύξηση 0,5% σε σχέση με το 2007. Η αμυγδαλόψιχα κάλυψε το 20,1% της συνολικής κατανάλωσης ξηρών καρπών το 2008, και ακολούθησαν τα αράπικα φιστίκια με 15,3%, τα κελυφωτά φιστίκια (Αιγίνης) με 12,2%, ενώ τη μεγαλύτερη συμμετοχή συγκέντρωσε η κατηγορία των λοιπών ξηρών καρπών (κάσιους, στραγάλια κλπ.).

«Καλά κρατεί» η φοροδιαφυγή

Εκτεταμένη είναι η φοροδιαφυγή και σε ισχυρές επιχειρήσεις στις οποίες έχει δοθεί το πλεονέκτημα της έκδοσης αθεώρητων φορολογικών στοιχείων. Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε χτες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, χωρίς όμως να κατονομάζουν κλάδους δραστηριότητας και άλλα στοιχεία. Περίπου 18.000 επιχειρήσεις, ποσοστό 10,8% αυτών που ελέγχθηκαν για τη χρήση του 2007 βρέθηκαν να έχουν υποπέσει σε παραβάσεις.

Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τυχόν πειθαρχικά αδικήματα τελωνειακών υπαλλήλων διέταξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Η υπόθεση αφορά σε εταιρεία αθλητικών ειδών, που δεν κατονομάζουν, αλλά που σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι γνωστό μονοπώλιο του κλάδου. Τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί ύψους 300.000 ευρώ μετατράπηκαν στη... διαδρομή σε 300 ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση, διαπιστώθηκαν «ουσιώδεις παραλείψεις» στον υπηρεσιακό φάκελο και έγινε ανάκληση της απόφασης.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
Ξεκίνησε το πρόγραμμα επιδότησης

Περισσότερες από 1.740 ηλεκτρονικές αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 26,4 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκαν από ξενοδοχειακές μονάδες τις δύο πρώτες μέρες από την ενεργοποίηση του προγράμματος για τη χρηματοδότηση δημιουργίας διαδικτυακών τόπων και συστημάτων ηλεκτρονικών κρατήσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.

Πρόκειται για ένα ακόμη πρόγραμμα «αυτόματο πιλότο» στη βάση των σχεδιασμών της ΕΕ, το οποίο θεωρείται ιδανικό από την κυβέρνηση για να επιδείξει «έργο», αποτελεί ευκαιρία - με την επιδότηση της επένδυσης να φτάνει και το 60% - για εκσυγχρονισμό των συστημάτων των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, δίνει και μερικά «ψίχουλα» σε κάποιες μικρότερες (η μικρότερη επιδοτούμενη επένδυση είναι 7.000 ευρώ και η μεγαλύτερη 40.000 ευρώ), αλλά αγνοεί ηθελημένα την ασκούμενη πολιτική που δυσκολεύει δεκάδες χιλιάδες μικρά καταλύματα να βγάλουν μεροκάματο και μοιράζει εκατομμύρια ευρώ στους μεγαλοξενοδόχους.

ΕΥΑΘ ΑΕ
Εκχωρείται μετά τις εκλογές

Για αμέσως μετά τις εκλογές πηγαίνει η εκχώρηση της ΕΥΑΘ ΑΕ στα μονοπώλια που τη διεκδικούν. Σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι η «διενέργεια του νομικού ελέγχου από τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες αναστέλλεται». Η μοιρασιά θα γίνει από την επόμενη κυβέρνηση. Στη λίστα των μεγαλοεπιχειρηματιών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι η κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα και η «Μάρφιν», σε κοινοπρακτικά σχήματα με μονοπώλια από τη Γαλλία και την Ισπανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ