ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2009
Στην τρίτη θέση της Ευρώπης

Στην τρίτη θέση της Ευρώπης βρήκε την Εθνική Ελλάδας το φινάλε του φετινού Ευρωμπάσκετ, που διεξήχθη στην Πολωνία. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε στο μικρό τελικό της διοργάνωσης της Σλοβενίας με 57-56 κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο, κάτι που αποτελεί σημαντική επιτυχία με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες που υπήρχαν στην ομάδα φέτος (απουσίες βασικών στελεχών, νέος προπονητής κλπ). Προηγουμένως η Ελλάδα στον ένα ημιτελικό δεν τα είχε καταφέρει για μια ακόμη φορά απέναντι στην Ισπανία και ηττήθηκε με 82-64. Με τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη να πραγματοποιεί την καλύτερή του εμφάνιση με τη φανέλα της Εθνικής (23π) αλλά και τη για μια ακόμη φορά πολύτιμη βοήθεια του Σπανούλη, η ελληνική ομάδα κατάφερε να κάμψει την αντίσταση των Σλοβένων (που έδειξαν και κουρασμένοι από τον ημιτελικό με τη Σερβία).

  • Απόλυτα ευχαριστημένος από την πορεία της Εθνικής δήλωσε μετά το τέλος των αγώνων ο Γιόνας Καζλάουσκας που τόνισε ότι τα όσα έγιναν στην Πολωνία μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για το καλύτερο μέλλον της ομάδας. Από πλευράς παικτών ο Βασίλης Σπανούλης (που ψηφίστηκε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης) επισήμανε ότι η ομάδα έκανε το καλύτερο που ήταν δυνατόν.
  • Το μετάλλιο που της έλειπε, δηλαδή το χρυσό σε Ευρωμπάσκετ, κατάφερε να πάρει η Ισπανία, που στον τελικό της διοργάνωσης δε συνάντησε ιδιαίτερα προβλήματα από τους Σέρβους, τους οποίους νίκησε με 85-63.
  • Η τελική βαθμολογία της διοργάνωσης: Ισπανία, Σερβία, Ελλάδα, Σλοβενία, Γαλλία, Κροατία, Ρωσία, Τουρκία, Γερμανία, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Ισραήλ, Μ. Βρετανία, Βουλγαρία. Σημ.: Οι πρώτες έξι ομάδες παίρνουν απευθείας την πρόκριση για το Μουντομπάσκετ 2010, όπως και η διοργανώτρια Τουρκία.
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
Κερδισμένοι οι «αιώνιοι»

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της 4ης αγωνιστικής. Τις θετικές εντυπώσεις απέσπασε ο Αρης, ενώ αρνητικό είναι το ταμείο (κυρίως) για ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Πανιώνιο. Οι τριφυλλοφόροι έδειξαν χαρακτήρα και ξεπέρασαν επιτυχημένα τα απρόσμενα εμπόδια, τις αδυναμίες τους αλλά και την πλέον φορμαρισμένη, αυτή τη στιγμή, ομάδα στο πρωτάθλημα, τον Αρη.

Η στόφα του Ολυμπιακού και αντίστοιχα η αδυναμία του ΠΑΟΚ στα ντέρμπι είναι που ουσιαστικά διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα στην Τούμπα. Οι γηπεδούχοι δεν τα κατάφεραν ούτε με τον «μισό» Ολυμπιακό.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να 'ναι σύμπτωση. Και στην ΑΕΚ τελειώνουν οι δικαιολογίες. Πριν την επίκληση της ατυχίας πρέπει να προβληματιστούν για τα παιδικά λάθη, τις αδυναμίες και την έλλειψη της κατάλληλης ψυχολογίας που τους στέρησαν δύο βαθμούς στα Γιάννινα. Μεγάλη νίκη του Αστέρα Τρίπολης επί του Πανιωνίου που παραπαίει, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το «γύρισμα» της κατάστασης από τον Εργοτέλη στη Λιβαδειά.

  • Η επίθεση στο πούλμαν του Ηρακλή (στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης), τα επεισόδια στο παιχνίδι νέων Παναθηναϊκού - Αρη και η περίπου 40λεπτη διακοπή της αναμέτρησης ΟΦΗ - Αγροτικού Αστέρας από την είσοδο οπαδών επιβεβαιώνουν πως «και στραβός είναι ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε». Αγνωστος (βρισκόμενος στη μεσαία λωρίδα του περιφερειακού δρόμου της Θεσσαλονίκης) πετροβόλησε το πούλμαν των «κυανολεύκων». Τραυματίστηκε (και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο), από θραύσματα, στο κεφάλι ευτυχώς ελαφρά ο Επστάιν, ενώ μώλωπα στο πόδι απέκτησε ο Γιαννούλης. Στη Λεωφόρο, οπαδοί των «πρασίνων» προκάλεσαν επεισόδια, ενώ η ρίψη αντικειμένων είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί, στο κεφάλι, παράγοντας των «κιτρινόμαυρων».
Α' ΕΘΝΙΚΗ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΠΑΟ-Αρης 2-1 (Αμπρέου 41' αυτογκόλ, Κατσουράνης 83' - Γκάρο 37'), ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-2 (Βιειρίνια 10' - Ντιόγκο 41', Α.Παπαδόπουλος 90'), Γιάννενα - ΑΕΚ 1-1 (Κοντογουλίδης 81' - Νέμεθ 52'), Πανιώνιος - Αστέρας Τρίπολης 1-3 (Ομο 69' - Τσέζαρεκ 5', Εντερ 39',42'), Ηρακλής-Λάρισα 2-1 (Επστάιν 65', Ιάκομπ 71' - Αμπουχατζίρα 70'), Καβάλα-Ατρόμητος 2-1 (Ονουάτσι 45', Σουλτανίδης 56' - Φαβάλι 46'), Λεβαδειακός-Εργοτέλης 2-2 (Μπάρκογλου 18',57' - Χίμπλιγκερ 69', Μπούντμιρ 75'), Ξάνθη-Πανθρακικός 1-0 (Στρμπα).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 4 αγώνες)

1. ΠΑΟ 7-1 12

2. Αστέρας Τρίπολης 5-2 8

3. Ολυμπιακός 4-1 7

4. ΑΕΚ 3-1 7

5. Ηρακλής 6-5 7

6. Αρης 5-4 7

7. Καβάλα 3-2 7

8. Γιάννενα 4-3 5

9. Εργοτέλης 4-6 5

10. ΠΑΟΚ 5-3 4

11. Ξάνθη 2-3 4

12. Λεβαδειακός 3-6 4

13. Λάρισα 3-6 2

14. Ατρόμητος 3-6 1

15. Πανιώνιος 2-5 1

16. Πανθρακικός 1-6 0

ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ: Λέτο 3, Μπάρκογλου, Τσέζαρεκ 3 γκολ.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: Λάρισα-Γιάννενα, Ολυμπιακός-Πανιώνιος, Αρης-Ξάνθη, Αστέρας Τρίπολης-Λεβαδειακός, Εργοτέλης-Πανθρακικός, Ατρόμητος-ΠΑΟΚ, Καβάλα-Ηρακλής, ΑΕΚ-ΠΑΟ.

Β' ΕΘΝΙΚΗ

Παναιτωλικός-Ολυμπιακός Βόλου 2-2, Εθνικός-Θρασύβουλος 2-0, ΟΦΗ-Αγρ. Αστέρας 1-0, Κέρκυρα-Ιωνικός 1-0, Διαγόρας-Δόξα Δρ. 2-2, Ηλιούπολη-Περικός 1-1, Αναγ. Καρδίτσας-Ρόδος 0-0, Εθν. Αστέρας-Καλαμάτα 0-0. Στην βαθμολογία προηγείται Εθνικός και Κέρκυρα με 6 βαθμούς.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ

ΝΟΤΟΣ: ΠΑΟ Ρουφ-Παναχαϊκή 3-3, Ασπρόπυργος-Αγ. Παρασκευή 1-0, Πλατανιάς-Ατσαλένιος 1-1, Αργος-Κόρινθος 0-0, Κεραυνός Κερ.-Βύζας 3-1, Ζάκυνθος-Αίγιο 1-0, Σαρωνικός Αίας Σαλαμ. 0-1, Χαϊδάρι-Καλλιθέα 1-2.

ΒΟΡΡΑΣ: Κοζάνη-Βασαλτιακός 2-1, Πυρσός Γρβ.-Θερμαϊκός 1-0, Τρίκαλα-Βέροια-1-0, ΠΑΟΝΕ-Επανομή 0-0, Γιαννιτσά-Εθνικός Φιλιπ. 2-0, Αναγ. Σερρών-Μακεδονικός 0-1, Καστοριά-Δόξα Κραν. 0-0, Εορδαϊκός-Νίκη Βόλου 1-0.

Θρήνος στο βόλεϊ

Το ελληνικό βόλεϊ θρηνεί το χαμό του 24χρονου αθλητή της Δεξαμενής Μεταμόρφωσης, Ιωσήφ Αμανατίδη και του 22χρονου Γρηγόρη Κιλιτζίδη (πέρσι αγωνιζόταν στο Παγκράτι), οι οποίοι βρήκαν το θάνατο σε αυτοκινητικό δυστύχημα τα ξημερώματα της Κυριακής στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος του Δέλτα Φαλήρου. Στο ίδιο μοιραίο αυτοκίνητο και στο πίσω κάθισμα επέβαινε και ο 29χρονος πασαδόρος της ΑΕΚ, Κώστας Στιβαχτής, ο οποίος τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Στέλιος Προσαλίκας και τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας, όπως και η ΕΣΑΠ εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στις οικογένειές τους.

ΠΟΛΟ

Την τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόλο Νέων Γυναικών κατέκτησε η Εθνική Ομάδα. Το συγκρότημα του Κώστα Πετράκη ηττήθηκε 13 - 10 από την Ολλανδία, στο «μικρό» τελικό της διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε στη Νάπολι.

Τα οκτάλεπτα: 5 - 6, 1 - 3, 2 - 1, 2 - 3

KΩΠΗΛΑΣΙΑ
Γέμισαν μετάλλια

Τέσσερα χρυσά μετάλλια κι ένα ασημένιο, στους πέντε μεγάλους τελικούς που πήραν μέρος, κατέκτησαν οι Ελληνες αθλητές/αθλήτριες της κωπηλασίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών - Γυναικών, που έγινε στο Μπρεστ της Λευκορωσίας. Οι Βασίλης Πολύμερος, Δημήτρης Μούγιος, στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, κατέκτησαν, με μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους τους, το χρυσό μετάλλιο. Την πρωτιά πήραν, στο ίδιο αγώνισμα των γυναικών, οι Χριστίνα Γιαζιτζίδου και Αλεξάνδρα Τσιάβου. Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου τ' αδέρφια Γκουντούλα (Απόστολος και Νίκος). Το χρυσό κατέκτησαν στην τετράκωπο άνευ οι Τσάμης - Παπαχρήστος - Τζιάλλας - Γαβριηλίδης. Το ασημένιο, στο σκιφ ανδρών, κατέκτησε ο Γιάννης Χρήστου, ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών η Τριανταφυλλιά Καλαμποκά πήρε την τρίτη θέση στον μικρό τελικό και κατετάγη ένατη στη γενική κατάταξη.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
«Ασημένιο» πλήρωμα

Τη δεύτερη θέση και το ασημένιο, στη σειρά των Παγκοσμίων Κυπέλλων της κατηγορίας Star, κατέκτησαν οι Αιμίλιος Παπαθανασίου - Πάχος Παπαστεφάνου. Οι Ελληνες ιστιοπλόοι, στην πρώτη τους συνεργασία στη συγκεκριμένη κατηγορία, στους συνολικά επτά αγώνες της διοργάνωσης (Μελβούρνη, Μαϊάμι, Πάλμα Ντε Μαγιόρκα, Ιέρ, Μέντελμπικ, Κίελο, Γουέιμουθ) συγκέντρωσαν 62 βαθμούς και κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο. Στην πρώτη θέση βρέθηκαν οι Γάλλοι Ολυμπιονίκες, Ξαβιέ Ροχάρ και ο Πασκάλ Ραμπέ με 66 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ