Προβάλλει σαν μονόδρομο την αντιλαϊκή στρατηγική της και επιχειρεί να ταυτίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά της μεγαλοεργοδοσίας
«Το στοίχημα όλο είναι να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να συσπειρώσει τους ανθρώπους που ήταν σχεδόν πάντα κοντά της. Εγώ πιστεύω αυτό και εφικτό είναι και θα γίνει», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ΑΝΤ1. Η επιχείρηση εγκλωβισμού των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον εξωραϊσμό και την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας προκειμένου να δικαιολογήσει τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.
«Αν δεν πάρουμε τώρα τις σωστές αποφάσεις, υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε οικονομική περιπέτεια και αργότερα να ληφθούν δυσβάσταχτα και πιο σκληρά μέτρα», ήταν το τρομοκρατικό επιχείρημα που ανέφερε συχνά στο «διάλογο» που είχε και χτες με (νεοδημοκράτες) «πολίτες» στην Ηλιούπολη. Στο όνομα αυτής της απειλής οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να δεχθούν αγόγγυστα και αδιαμαρτύρητα την άγρια αντιλαϊκή επίθεση για να αποφύγουν τάχα μια ακόμα χειρότερη αργότερα!
Παράλληλα, δε δίστασε να πουλήσει το γνωστό, πλην χρεοκοπημένο στην πράξη, παραμύθι ότι δηλαδή με τα «δυσάρεστα πλην αναγκαία μέτρα» θα έρθει η ανάκαμψη της οικονομίας και άρα νέες θέσεις εργασίας και γενική ευημερία. «Πάμε να εξυγιάνουμε την οικονομία, να περάσουμε όσο γίνεται πιο ήπια τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, να φέρουμε επενδύσεις, να σηκώσουμε ψηλά τον ρυθμό ανάπτυξης και να γεννήσουμε θέσεις εργασίας», ήταν το επικίνδυνο για τα λαϊκά στρώματα παραμύθι που αναμάσησε για ακόμα μια φορά. Κρύβει η ΝΔ ότι αυτή η πολιτική ήταν που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια διεθνώς και στη χώρα μας και οδήγησε στην κρίση, με τους εργαζόμενους να πληρώνουν και την «ανάπτυξη» και τώρα τα σπασμένα της κρίσης.
Επέμεινε ακόμα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών με αιχμή του δόρατος τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ μοίρασε αφειδώς καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι «δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις», διαβεβαιώσεις αναλόγου αξιοπιστίας με τα «τρία δεν» που έλεγε πριν τις εκλογές του 2007. Επιπλέον κατέστησε σαφές ότι στο στόχαστρο βρίσκεται η κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα και η κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης και στον τομέα αυτό.
Προκειμένου να διασφαλίσει την ανοχή στην κυρίαρχη πολιτική, ο Κ. Καραμανλής ισχυρίστηκε ότι δεν προσφέρθηκαν 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες, αλλά 5 δισ. σε ζεστό χρήμα και τα άλλα σε μορφή κρατικών «εγγυήσεων» και σε κάθε περίπτωση έχει διασφαλιστεί ο έλεγχος με το διορισμό επιτρόπων. Προκειμένου να εκτονώσει τη λαϊκή κατακραυγή, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξετάσει «τη φορολογική επιβάρυνση των τραπεζών», επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στη μέση της κρίσης. Περίσσεψαν βέβαια οι φραστικοί λεονταρισμοί και οι κούφιες κουβέντες για ρήξη με τη φοροδιαφυγή.
Ταυτόχρονα, προσπάθησε να προσθέσει κάποιες πινελιές δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας στην εφαρμοζόμενη πολιτική, επιχειρώντας να πείσει ότι δεν είναι λιγότερο «κοινωνικά ευαίσθητος» από τον έτερο μονομάχο. Επικαλέστηκε για το σκοπό αυτό το επίδομα - κοροϊδία που αντί για αύξηση δόθηκε στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους του δημόσιου τομέα, ενώ την ίδια στιγμή χαρακτήρισε «μεσαίου» μεγέθους τους μισθούς των 1.500 ευρώ (!).
Παράλληλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με τις «αυξήσεις» που προβλέπει η επαίσχυντη Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. «Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι κάτι πολύ σημαντικό, αλλά να θυμόμαστε πάντα ότι ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνεται με ευαισθησία, αλλά στα όρια των αντοχών της οικονομίας», συνόψισε, επαναλαμβάνοντας τον άθλιο ισχυρισμό περί «αντοχών της οικονομίας».
Δεν παρέλειψε βέβαια να κάνει αναφορά στα προσφιλή του θέματα, δηλαδή την πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Μετά από όλα αυτά δήλωσε ότι θεωρεί υπερβολική πολυτέλεια και σπατάλη την ψήφο διαμαρτυρίας, την οποία όπως είπε θεωρεί χαμένη ψήφο. Παράλληλα κάλυψε τον γραμματέα της ΚΕ Λ. Ζαγορίτη που είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους της ΝΔ να μαυρίσουν όποιους τους ενοχλούν αλλά να παραμείνουν στην παράταξη.
Επιβεβαίωση της βαθιά ταξικής στρατηγικής του το πρόγραμμα που δημοσιοποιήθηκε χτες
Λίγες ώρες νωρίτερα, το ΠΑΣΟΚ είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το «πλαίσιο του κυβερνητικού του προγράμματος» συνολικά 94 σελίδων που περιέγραφε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τη συνέχιση της ταξικής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων και προς όφελος της πλουτοκρατίας.
Ο Γ. Παπανδρέου με το σύνθημα «πάμε μαζί» σ' ένα σκηνικό στημένο με προδιαγραφές ζωντανού τηλεοπτικού σόου, μέσα σε καπνούς και ήχους από κόρνες, ξεκίνησε την ομιλία του με μια ώρα καθυστέρηση, ώστε να καλυφθούν οι σκηνοθετικές «απαιτήσεις», και ζήτησε από το λαό «ψήφο» στο ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή που φρόντισε απέναντι στην πλουτοκρατία να εμφανιστεί σαν πιο «αποτελεσματικός» για να θωρακίσει τα συμφέροντα και την κερδοφορία της.
Ο Γ. Παπανδρέου χτες θυμήθηκε δημαγωγικά ξανά τους «ανέργους», τους «νέους των 700 ευρώ», των «stage»», τους «απόμαχους της δουλειάς», τους «νέους επιστήμονες» τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» και τους ζήτησε να δώσουν «ισχυρή εντολή» στο ΠΑΣΟΚ. Πίσω από το προσκλητήριό του προσπάθησε να κρύψει ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι δομημένο και προσηλωμένο ακριβώς πάνω στη συνέχιση αυτής της πολιτικής που χτυπάει κάθε εργασιακό και λαϊκό δικαίωμα.
Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρουσίασε ουσιαστικά κανένα πρόγραμμα «στήριξης του εισοδήματος» όπως ισχυρίστηκε παρά μόνο υποσχέσεις «αξιοπρέπειας», «απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας», «διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση και στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού». Οσο για την «προστασία των αδυνάτων» που ισχυρίστηκε ότι είναι στόχος του ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε να δεσμευτεί για «πρωτοβουλίες αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ».
Εμφανίστηκε σαν πρεσβευτής ενός «νέου ήθους» που θα «συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα», αλλά πίσω από τα κενά λογύδρια ανέλαβε ξεκάθαρες δεσμεύσεις για την παροχή νέων κινήτρων, επιδοτήσεων και επενδύσεων προς τους επιχειρηματίες μέσω της πράσινης ανάπτυξης.
Ακριβώς αυτούς τους στόχους είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει από νωρίς χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος σημείωσε ότι το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι «συμβατό» με τις πολιτικές που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ επικαλέστηκε και την έκθεση του ΔΝΤ που προβλέπει «έκρηξη ανεργίας και ελλειμμάτων το 2010». Αλλά και τις προτάσεις της Κομισιόν για να πείσει ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κινείται στη «σωστή κατεύθυνση».
Οι βασικοί άξονες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ όπως παρουσιάστηκαν και χτες προβλέπουν:
Πριν ακόμα ανοίξουν οι κάλπες, στους κόλπους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ανοίγει η συζήτηση για την επόμενη μέρα. Μια προσεκτική ανάγνωση τοποθετήσεων κορυφαίων στελεχών του χώρου αποκαλύπτει και τις διαθέσεις τους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ αλλά και το ρόλο που σκέπτονται να παίξουν την επόμενη μέρα, εφόσον αυτό αναδειχτεί στην κυβέρνηση.
Ομολογώντας ότι υπάρχουν σκέψεις για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας εγκάλεσε τον Γ. Παπανδρέου για τη θέση του υπέρ του γερμανικού εκλογικού συστήματος γιατί, όπως είπε, «αναρωτιόμαστε εμείς αν μπορεί να συμβαδίζει οποιαδήποτε σκέψη για μια συζήτηση συνεργασίας με τις ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς όταν επιλέγει ένα εκλογικό σύστημα το οποίο έχει σαν στόχο να εξουδετερώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες έχουν μικρότερα ποσοστά».
Σε ομιλία του ο Φ. Κουβέλης αναφερόμενος στη διαφθορά και διατυπώνοντας τη σαθρή άποψη ότι αυτή οφείλεται στις μονοκομματικές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις των οποίων «ο συγκεντρωτισμός ευνοεί την συναλλαγή και την αδιαφάνεια», ουσιαστικά υπεραμύνθηκε κυβερνήσεων συνεργασίας, μη «συγκεντρωτικών». Πρόβαλλε δε τις δικές τους επιθυμίες σαν αξίωση της κοινωνίας «για διαφάνεια και μορφές ελέγχου του πολιτικού συστήματος» και ισχυρίστηκε ότι μια «αλλαγή του συγκεντρωτικού μοντέλου άσκησης ιδιαίτερα της κυβερνητικής πολιτικής» μπορεί μέχρι και να ενισχύσει τη «λαϊκή κυριαρχία» στο πλαίσιο της εξουσίας των μονοπωλίων. Καταλήγοντας ο Φ. Κουβέλης τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ενίσχυση της Βουλής των Ελλήνων, έτσι ώστε να αποκτήσει στοιχεία κυβερνώσας Βουλής».
Ο Ν. Τσούκαλης, πρώην βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84» και αφού εξέφρασε την άποψη πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι παντοδύναμο, διεκδίκησε για το κόμμα του τη θέση της «δημιουργικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ», σπεύδοντας να καταγγείλει το ΚΚΕ ότι θα ασκήσει «ισοπεδωτική αντιπολίτευση». Οπως συγκεκριμένα ανέφερε: «Ενα παντοδύναμο ΠΑΣΑΚ θα έχει από τα δεξιά του μια επίσης παντοδύναμη αντιπολίτευση, από αριστερά του ένα ΚΚΕ που θα κάνει ισοπεδωτική αντιπολίτευση και εμείς ευελπιστούμε να υπάρχει μια αντιπολίτευση προγραμματική που θα βομβαρδίζει το ΠΑΣΟΚ με προτάσεις διεξόδου».
Αλλωστε και ο Δ. Παπαδημούλης στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό διευκρίνισε πως η χρησιμότητα του κόμματός του έγκειται στο ότι αυτό είναι μια «δύναμη ελέγχου, η οποία να ελέγχει την αυριανή κυβέρνηση». Ενώ για μια ακόμα φορά φιλοτέχνησε ένα φιλολαϊκό προφίλ για το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «θα βομβαρδίσουμε την επόμενη κυβέρνηση με προτάσεις, με προτάσεις νόμου, έτσι ώστε να μην της επιτρέψουμε εύκολα να ξεχάσει τις όποιες θετικές δεσμεύσεις»!
Στο μεταξύ, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης σε συνέντευξή του στο ρ/σ «ΣΙΤΙ» απηύθυνε κάλεσμα να σταυροδοτηθεί ο Αλ. Τσίπρας και όταν ρωτήθηκε γιατί τον πριμοδοτεί απάντησε: «Θέλω να πριμοδοτήσω τη δική μου ηρεμία και την ηρεμία ενός ολόκληρου κόσμου (...) το ότι το τονίζουμε έχει να κάνει με την ανάγκη πραγματικά να περάσουμε καλά το επόμενο διάστημα, να μην έχουμε τα καλοκαιρινά».
Η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου: «Η ΝΔ υπηρέτησε και υπηρετεί πιστά το χρεοκοπημένο μοντέλο της παράδοσης των πάντων στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς, της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς αρχές και εξασφαλίσεις. Η πολιτική της συνιστά αναχρονισμό, διότι το μοντέλο αυτό κατέρρευσε με τη διεθνή οικονομική κρίση και έχει πια εγκαταλειφθεί και από τις περισσότερες ευρωπαϊκές συντηρητικές κυβερνήσεις. Δικός μας γνώμονας είναι το δημόσιο συμφέρον - και με βάση αυτό έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια για την ανάγκη να υπάρχει ένας δημόσιος έλεγχος στις βασικές υποδομές της χώρας. Με αυτή την αρχή αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης θα πορευτούμε, εξαντλώντας κάθε περιθώριο αναστροφής ή βελτιώσεων των συμφωνιών που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»...
Και η απάντηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ: «Ποιος είπε πως θέλουμε να ξαναφορτωθεί το κράτος την "Ολυμπιακή"; Πρώτοι εμείς είχαμε ξεκινήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της "Ολυμπιακής". Η ΝΔ την πάγωσε και τη φόρτωσε με πρόσθετα χρέη που επιβάρυναν με δισεκατομμύρια το Ελληνικό Δημόσιο. Η θέση που έχουμε διατυπώσει μας είναι σαφής: δεν θέλουμε κρατική "Ολυμπιακή", αλλά μεικτό σχήμα με κρατικά και - κυρίως - ιδιωτικά κεφάλαια και σύμπραξη με διεθνή αερομεταφορέα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την καθολική υπηρεσία και την υγιή λειτουργία του ανταγωνισμού στον ιδιαίτερα κρίσιμο για τη χώρα μας κλάδο των αερομεταφορών... Ούτε για τον ΟΤΕ μιλήσαμε ποτέ για επανακρατικοποίηση. Ο ΟΤΕ ήταν εισηγμένος στο χρηματιστήριο με πρώτο μέτοχο το κράτος. Ετσι έπρεπε να παραμείνει, ακριβώς όπως συμβαίνει με την "Deutsche Telekom" που εξαγόρασε τον ΟΤΕ. Θέλουμε οι αποφάσεις στον ΟΤΕ να λαμβάνονται στην Ελλάδα με κριτήριο τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών. Αυτό κάνει και η γερμανική κυβέρνηση της κ. Μέρκελ με την "Deutsche Telekom". Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να έχει το ελληνικό Δημόσιο έλεγχο στις κρίσιμες για τη χώρα τηλεπικοινωνιακές υποδομές»...
Εξόφθαλμα «στημένος» ήταν ο «διάλογος με τους πολίτες» που είχε χτες στην Ηλιούπολη ο Κ. Καραμανλής. Το ίδιο συνέβη άλλωστε και στο Περιστέρι και το Αιγάλεω τις προηγούμενες μέρες. Τόσο το περιεχόμενο όσο και η σύνθεση των ερωτήσεων βοούσαν ότι το όλο σκηνικό ήταν απόλυτα ελεγχόμενο και μοναδικό στόχο είχε να διευκολύνει τον πρωθυπουργό στο βασικό του στόχο, να απευθυνθεί στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ με τον πιο «πειστικό» τρόπο, δίχως ενοχλητικές ερωτήσεις. Προφανώς το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ και ο πρωθυπουργός θεωρούν ότι οι «θυμωμένοι» ψηφοφόροι της ΝΔ καταναλώνουν κουτόχορτο και άρα μπορούν με μια ωραία στημένη επικοινωνιακά παράσταση να γυρίσουν στη «στρούγκα». Τόσο υποτιμούν το λαό. Και σ' αυτά τα όρια της τηλεπροπαγάνδας και των στημένων ερωτήσεων φτάνει η «δημοκρατία» την οποία ευαγγελίζονται, τόσο οι «πράσινοι» όσο και οι «μπλε». Πόσο μάλλον που η ΝΔ βάφτισε μέσα σε μια νύχτα «διακαναλική συνέντευξη» τον αποστειρωμένο σικέ διάλογο που έστησε μπροστά στις κάμερες...