ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Οχτώβρη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΕΙ
Αποπροσανατολισμός και συντεχνιακές λογικές

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των σπουδαστών των ΤΕΙ, εδώ και πολλά χρόνια, είναι ένα πεδίο αντιπαραθέσεων, συντεχνιακών ελιγμών και αιτημάτων, χωρίς να θίγεται η ουσία του προβλήματος. Μία πρόσφατη εξέλιξη, ενδεικτική του αποπροσανατολισμού, ήταν η διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) ΤΕΙ και της Ενωσης Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΕΕΤΕΜ) για Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) της προηγούμενης κυβέρνησης. Πρόκειται για εφαρμογή του νόμου 3316/05, σύμφωνα με τον οποίο δε δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΤΕΙ, με ειδικότητες μηχανικών, να εγγράφονται στα μητρώα και να συντάσσουν μελέτες δημόσιων έργων. Η ΟΣΕΠ ΤΕΙ επαναφέρει με την παραπάνω αφορμή το θέμα των «επαγγελματικών δικαιωμάτων» αποφοίτων ΤΕΙ στις ειδικότητες για τις οποίες ακόμα δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά προεδρικά διατάγματα.

Η «κόντρα» γύρω από τα προεδρικά διατάγματα (που κρατάει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια ανάμεσα σε φορείς των ΤΕΙ και φορείς που σχετίζονται με τα Πολυτεχνεία και τους μηχανικούς) καλλιεργεί στους σπουδαστές αυταπάτες για ΠΔ που δήθεν θα τους εξασφαλίσουν επαγγελματικά δικαιώματα. Δε γίνεται καμία συζήτηση για την προσπάθεια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες επιδιώκουν να φτιάξουν αποφοίτους, από πανεπιστήμια, ΤΕΙ και κολέγια, που κυνηγάνε - ισότιμα - μια θέση εργασίας. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των νοσηλευτών. Σήμερα νοσηλευτής μπορεί να αποφοιτήσει κάποιος από πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, ΙΕΚ και κολέγιο! Ο εργοδότης θα έχει να επιλέξει όποιον θέλει, με λιγότερο μισθό και λιγότερα δικαιώματα.


Ούτε μια κουβέντα δεν ακούμε για τους αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων, που έχουν φτιάξει μια εφιαλτική εργασιακή πραγματικότητα για όλους ανεξαιρέτως τους αποφοίτους. Αντίθετα, αυτοί που «κόπτονται» για το μέλλον των σπουδαστών - μαζί με τις παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ στα ΤΕΙ - τους τάζουν κατοχύρωση με νομικά τερτίπια. Την ίδια στιγμή οι απόφοιτοι και των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ ζουν στην ανασφάλεια και την εργασιακή εκμετάλλευση. Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με σχετική έρευνα, ότι το 41% των διπλωματούχων μηχανικών των Πολυτεχνείων στον ιδιωτικό τομέα «αμείβεται» με μισθούς από 500 έως 1.000 ευρώ! Οι «αμοιβές» είναι αντίστοιχες και για το 17% των μηχανικών που δουλεύουν στο δημόσιο.

Κανένας απ' όλους αυτούς που «αγωνίζεται» με όρους συντεχνίας δε μιλά για τον αναχρονιστικό διαχωρισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η λύση, βέβαια, δε βρίσκεται στις ψευτοανωτατοποιήσεις, που έγιναν με σκοπό την υποβάθμιση των ιδρυμάτων και την εξομοίωσή τους με τα κολέγια. Σπουδαστές, φοιτητές και καθηγητές γνωρίζουν ότι υπάρχουν σχολές - και στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ - που στην πραγματικότητα δεν έχουν επιστημονικό αντικείμενο.

Οι σχολές αυτές μπορούν να ενταχθούν σε ένα σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, ένα ενιαίο σύστημα δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών υψηλού επιπέδου, για τους νέους που ολοκληρώνουν τη βασική εκπαίδευση στα 18 τους χρόνια, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των ψευτοσχολών ΕΠΑΣ, ΙΕΚ, ΚΕΚ, κολεγίων. Παράλληλα, οι σχολές των ΤΕΙ που έχουν επιστημονικό αντικείμενο μπορούν να αναβαθμιστούν και να ενταχθούν σε μια Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Τα αιτήματα αυτά, όμως, δεν μπορεί να τα υποστηρίξουν αυτοί που με το ένα χέρι μοιράζουν υποσχέσεις για επαγγελματικά δικαιώματα και με το άλλο δουλεύουν για την «ελεύθερη αγορά», μέσα κι έξω απ' τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.



Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ