ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Κινητοποιήσεις κατά της φτώχειας

Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Σάκχιλ
Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Σάκχιλ
Aναβρασμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις φτωχογειτονιές δήμων και πυκνοκατοικημένων αστικών κέντρων νοτιοαφρικανικών μεγαλουπόλεων, όπως το Γιοχάνεσμπουργκ, η Πρετόρια, το Κέιπ Τάουν, το Δυτικό Ακρωτήρι. Αιτία είναι οι τεράστιες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και η έλλειψη βασικών υποδομών σε νευραλγικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (π.χ., ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, αποχέτευση, εκπαίδευση, πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας, κλπ.) σε ένα σημαντικό κομμάτι του νοτιοαφρικανικού λαού.

Αυτά τα τεράστια προβλήματα - τα περισσότερα δυσβάσταχτη κληρονομιά των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονταν για δεκαετίες απ' το ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ αλλά και, πιο πρόσφατα, απ' τη συντηρητική πτέρυγα του ANC επί ηγεσίας του κόμματος και της χώρας απ' τον φιλελεύθερο πρώην Πρόεδρο Τάμπο Μπέκι - προκαλούν πλέον λαϊκή δυσαρέσκεια. Με δεδομένες τις μεγάλες προσδοκίες που έχει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού απ' τη νεοεκλεγείσα (ανέλαβε τον περασμένο Μάη) κυβέρνηση του Προέδρου, Τζέικομπ Ζούμα, το θερμόμετρο της έντασης φαίνεται πως πλέον ανεβαίνει περισσότερο.

Οργή για την κακοδιαχείριση

Η ένταση κορυφώθηκε ιδιαίτερα πριν μιάμιση βδομάδα στο Δήμο της βορειοανατολικής περιφέρειας Εμπουμαλάνγκα, όπου χιλιάδες κάτοικοι πήραν τους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της δημοτικής αρχής της πόλης κατηγορώντας την για κακοδιαχείριση, διασπάθιση δημόσιου χρήματος και διαφθορά. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν μισοτελειωμένα ή να μην αρχίσουν καν ποτέ πολλά απ' τα προγραμματισμένα δημόσια έργα παροχής βασικών υπηρεσιών και υποδομής. Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι φτωχογειτονιών της Εμπουμαλάνγκα (που τον περασμένο Φλεβάρη μαστιζόταν από εκατοντάδες κρούσματα χολέρας) οι οποίοι έως σήμερα στερούνται αξιοπρεπή σπίτια, τρεχούμενο νερό, δίκτυο αποχέτευσης και ηλεκτρικό ρεύμα...

Αθλιες οι συνθήκες ζωής που επικρατούν στις παραγκουπόλεις αστικών κέντρων
Αθλιες οι συνθήκες ζωής που επικρατούν στις παραγκουπόλεις αστικών κέντρων
Κάποιοι διαδηλωτές έστησαν πύρινα οδοφράγματα σε κομβικά σημεία της πόλης και έκαψαν (προς το τέλος της προπερασμένης βδομάδας) το δημαρχείο της πόλης απαιτώντας την παραίτηση του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Η τροπή των κινητοποιήσεων προκάλεσε την επέμβαση ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας με αποτέλεσμα αρκετούς τραυματίες (και απ' τις δύο πλευρές) και δεκάδες συλληφθέντες.

Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν το ίδιο διάστημα και στο Δήμο του Σάκχιλ (βορειοανατολικό τμήμα Ν. Αφρικής), από διαδηλωτές που απαίτησαν επίσης την παραίτηση της δημοτικής αρχής και ζήτησαν άμεσα την υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Προέδρου Ζούμα για ηλεκτρικό, τρεχούμενο νερό, αποχέτευση, Υγεία και Παιδεία και θέσεις εργασίας στο λαό.

Αφορμή για τις ταραχές στο Σάκχιλ αποτέλεσε η απόφαση της δημοτικής αρχής να μην προχωρήσει στην κατασκευή σχολείου και δρόμου που είχε υποσχεθεί και να ρίξει όσα κονδύλια είχαν απομείνει στην κατασκευή του νέου σταδίου Εμπομπέλα, χωρητικότητας 30.000 θέσεων, ενόψει των προετοιμασιών που κάνει η χώρα για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2010...

Οι κινήσεις του Προέδρου

Ο αναβρασμός φυσικά και δεν πέρασε απαρατήρητος απ' τον Πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος ζήτησε απ' τους διαδηλωτές να μην καταφεύγουν σε βίαια μέσα (όπως πυρπόλυση δημαρχείου, κλπ.) και να διεκδικήσουν το δίκιο τους μέσα απ' τις θεσμοθετημένες αρχές και όργανα. Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη συγκάλεσε εκτάκτως σε συνάντηση και τους 238 δημάρχους της χώρας λέγοντάς τους πως θα πρέπει να εισακούσουν τη φωνή του κόσμου και να πάρουν αμέσως μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον τερματισμό της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης δημόσιου χρήματος. «Ο κόσμος δεν αντέχει και η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύπτει κακοδιαχείριση και σπατάλες», ήταν το μήνυμα που τους έδωσε ο Πρόεδρος Ζούμα, ξεκαθαρίζοντας σε όλους πως «πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα και διαφορετικές πολιτικές».

Τελικά, την περασμένη Πέμπτη, χιλιάδες κάτοικοι του Δήμου Σάκχιλ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν άκουσαν την απόφαση της ηγεσίας του ΑΝC να αποπέμψει τον δήμαρχο της πόλης και τους δημοτικούς συμβούλους που ήταν στελέχη του ANC και δεν τίμησαν με το έργο τους τους στόχους και το πρόγραμμα που είχαν θέσει στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, που είχαν διεξαχθεί το 2006.

Η τριμερής συμμαχία

Tα οξυμένα προβλήματα στις φτωχογειτονιές των αστικών κέντρων απασχόλησαν στις 12/10 και την τακτική συνάντηση, στο Γιοχάνεσμπουργκ, του Πολιτικού Συμβουλίου της τριμερούς Συμμαχίας (ΠΣΣ) ανάμεσα στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ΑΝC), το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων (COSATU) και το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (SACP). Το ΠΣΣ συμφώνησε μεταξύ άλλων στην αφοσίωση της συμμαχίας στο στόχο για επίτευξη των πέντε βασικών προεκλογικών προτεραιοτήτων για πολιτικές που θα ενισχύσουν: α) Την Υγεία, β) τη δωρεάν Παιδεία, γ) την καταστολή της εγκληματικότητας και της διαφθοράς, δ) την περιφερειακή ανάπτυξη και ε) τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το ΠΣΣ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου τον ερχόμενο Νοέμβρη προκειμένου να συζητήσει συγκεκριμένους τρόπους για τη θέσπιση και ενίσχυση τέτοιων πολιτικών.

Απ' την πλευρά της η περιφερειακή οργάνωση του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 11/10 για τις ταραχές στην περιοχή της Εμπουμαλάνγκα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση του Τζέικομπ Ζούμα θα προσπαθήσει να βρει λύσεις με γνώμονα τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των Νοτιοαφρικανών θέλει δωρεάν, ποιοτική δημόσια Παιδεία, Υγεία, αγροτική ανάπτυξη, ασφάλεια και δουλειά για όλους.

Το θέμα είναι πως 15 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική δεν είναι ούτε λίγα αλλά ούτε και πολλά για να αντιστρέψει κανείς τις οικονομικο-κοινωνικές στρεβλώσεις δεκαετιών. Ομως, όσο θα μένει στο περιθώριο της φτώχειας και της ανέχειας ένα μεγάλο μέρος του λαού, τόσο θα αυξάνονται οι κοινωνικές εντάσεις, αφού η όποια υπομονή των ασθενέστερων στρωμάτων της νοτιοαφρικανικής κοινωνίας έχει πλέον αρχίσει να εξαντλείται...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ