ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 5 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πλήγμα στις κατοχικές δυνάμεις

Οξύνεται η αντιπαράθεση για την αποστολή ή όχι ενισχύσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις μεγαλύτερες απώλειές τους εδώ και ένα χρόνο κατέγραψαν, χτες, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν μετά από επίθεση σημαντικού, όπως διέρρευσε, αριθμού Ταλιμπάν κατά μικρής βάσης στα σύνορα με το Πακιστάν. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι Ταλιμπάν εισήλθαν από τα σύνορα με το Πακιστάν και επιτέθηκαν στη βάση. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ αρκετοί άλλοι, των οποίων ο αριθμός δε διευκρινίστηκε, τραυματίστηκαν.

Οι απώλειες αυτές ήρθαν να προστεθούν στο θάνατο άλλων δύο Αμερικανών στρατιωτών, το Σάββατο, τους οποίους σκότωσε ο Αφγανός στρατιώτης, με τον οποίο πραγματοποιούσαν περιπολία, στα ανατολικά της χώρας.

Κληθείς να σχολιάσει τη χτεσινή πολύνεκρη επίθεση των Ταλιμπάν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, απόστρατος στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, υποστήριξε ότι παρά τη θλιβερή είδηση, το Αφγανιστάν δε βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο «να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν». Αντίθετα, υποστήριξε, το σημαντικό είναι «να ελεγχθούν τα σύνορα και να κερδηθεί η μάχη στις συνοριακές περιοχές του Πακιστάν, τις οποίες χρησιμοποιούν ως ορμητήριο οι Ταλιμπάν». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζόουνς θεωρείται ένα βασικό στέλεχος της αμερικανικής διοίκησης που αντιτίθεται, εμμέσως πλην σαφώς, στην πρόταση αποστολής επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Διαφορετική άποψη έχει ο νέος επικεφαλής του βρετανικού ΓΕΣ. Ο στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, σε εκτενή του συνέντευξη στην «Daily Telegraph», υποστηρίζει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό «το ΝΑΤΟ να σταθεροποιήσει το Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν και γενικά οι εξτρεμιστές να λάβουν το μήνυμα ότι δε νίκησαν. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, δε θα σταματήσουν στο Αφγανιστάν και ο κίνδυνος για τη Δύση είναι τεράστιος». Κατά τον Ρίτσαρντς, η ανάγκη αποστολής επιπλέον δυνάμεων είναι «πολύ σημαντική, όπως και η μείωση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων».

ΟΝΔΟΥΡΑ
Διαδηλώσεις και κινητικότητα ... διαπραγματεύσεων

«Η νίκη είναι δική μας, συνεχίζουμε την αντίσταση» το μήνυμα του αγώνα του λαού
«Η νίκη είναι δική μας, συνεχίζουμε την αντίσταση» το μήνυμα του αγώνα του λαού
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Χιλιάδες υποστηριχτές του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έξω απ' το κτίριο της βραζιλιάνικης πρεσβείας, αψηφώντας τα μέτρα καταστολής που έχει επιβάλει το καθεστώς της χούντας του Ρομπέρτο Μιτσελέτι.

Παράλληλα, έντονη κινητικότητα παρατηρείται, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», τόσο στο «στρατόπεδο» των χουντικών του Μιτσελέτι, όσο και στο περιβάλλον του προέδρου Σελάγια, με στόχο τη βραχυπρόθεσμη έναρξη συνομιλιών για την άρση της πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα απ' το πραξικόπημα της 28ης Ιούνη. Ο ίδιος ο Μιτσελέτι φέρεται πως είχε το Σάββατο συνομιλίες με τον επικεφαλής αποστολής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS) Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, ενώ σύμβουλοι και υποστηρικτές του Σελάγια, που βρίσκονται στο κτίριο της βραζιλιάνικης πρεσβείας, φέρεται να θέτουν ως βασική προϋπόθεση για την έναρξη άμεσων συνομιλιών την άρση του διατάγματος εκτάκτου ανάγκης που περιστέλλει δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα και οδήγησε στο περαιτέρω φίμωμα του Τύπου στην Ονδούρα.

Πάντως προχτές ο Μιτσελέτι παρέστη σε εκδήλωση στρατιωτικών, ευχαριστώντας το στρατό για την υποστήριξη που έδωσε στο πραξικόπημα της 28ης Ιούνη και αναγορεύοντας (για πολλοστή φορά) τον Σελάγια «υπεύθυνο» για την κρίση.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Συγγενών Κρατουμένων και Αγνοουμένων Ονδούρας (COFEAH) ανακοίνωσε ότι απ' τα τέλη Ιουνίου ως σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 16 θάνατοι αντικυβερνητικών διαδηλωτών απ' το καθεστώς Μιτσελέτι και εκατοντάδες συλλήψεις και ισάριθμες δικαστικές διώξεις με την κατηγορία της «διακύβευσης της εθνικής ασφάλειας».

Τέλος, χτες, 38 απ' τους περίπου 55 ηλικιωμένους αγρότες που συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα κατά την επιδρομή του στρατού στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Γεωργίας ξεκίνησαν απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή τους και με κεντρικό αίτημα την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη χώρα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τουλάχιστον έξι στα δέκα παιδιά στο Μεξικό ζουν στη φτώχεια, ενώ τρία απ' αυτά ζουν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, ανακοινώθηκε στη δεύτερη Περιφερειακή Συνάντηση για τα Δικαιώματα Παιδιών και Εφήβων υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικογενειακού Προγραμματισμού του Μεξικού. Στην ίδια συνάντηση ανακοινώθηκε ότι το 63% του μεξικάνικου πληθυσμού είναι κάτω των 18 ετών.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Σε περισσότερες από 150 συλλήψεις προχώρησαν ο ιρακινός στρατός και η αστυνομία, κατά τη διάρκεια ευρείας επιχείρησης στη Μοσούλη και σε όλες τις γύρω περιοχές με στόχο μέλη της «αλ Κάιντα».

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Συγκρούσεις, τραυματισμοί και συλλήψεις σημειώθηκαν, και χθες, στην περίμετρο του τεμένους αλ Ακσα, μετά την απαγόρευση εισόδου που επέβαλε η ισραηλινή αστυνομία επικαλούμενη πληροφορίες για πραγματοποίηση μαζικής συγκέντρωσης από Παλαιστινίους στο προαύλιο του ιερού χώρου.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Και δεύτερο, μέσα σε λίγες μέρες, στέλεχος των αυτονομιστών ανταρτών στο Δέλτα του Νίγηρα παραδόθηκε στις νιγηριανές αρχές, καλώντας τις δυνάμεις της οργάνωσης «ΜΕΝD» να παραδώσουν τα όπλα στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος χορήγησης αμνηστείας, χρηματικής αποζημίωσης, ακόμη και εύρεσης θέσης εργασίας σε όσους αντάρτες αφοπλιστούν...

ΓΚΡΟΖΝΙ - ΝΑΛΤΣΙΚ.-- Οκτώ φερόμενοι ως ισλαμιστές μαχητές σκοτώθηκαν χτες σε ειδική αποστολή των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή Νοζάι Γιούρτ της Τσετσενίας, ενώ τρεις ακόμα βρήκαν το θάνατο στην πόλη Πρικλάντνι του βόρειου Καυκάσου, ύστερα από δίωρη ανταλλαγή πυρών με τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Προειδοποιήσεις... σε κλίμα συνεργασίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Βρισκόμαστε στην κρίσιμη χρονική στιγμή, που η αντιπαράθεση, θα πρέπει να γίνει συνεργασία και διαφάνεια», εκτίμησε, σχολιάζοντας τις σχέσεις του Ιράν με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και τη Δύση, ο απερχόμενος επικεφαλής της. Ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, από την Τεχεράνη όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο για επαφές με την ιρανική ηγεσία, ανακοίνωσε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε στις 25 Οκτώβρη, να γίνουν οι πρώτες επιθεωρήσεις στη δεύτερη εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου, που το Ιράν κατασκευάζει, όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα από τον Αμερικανό Πρόεδρο, στην πόλη Κομ.

Ο Μπάρανταϊ επανέλαβε ότι, μέχρι στιγμής, η ΔΕΑΕ «δεν έχει αποδείξεις για κατασκευή πυρηνικών όπλων αλλά ανησυχεί για τις προθέσεις της Τεχεράνης». Απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει μια «μυστική», όπως χαρακτηρίζεται, έκθεση επιθεωρητών της ΔΕΑΕ που δόθηκε, χτες, στη δημοσιότητα από την εφημερίδα «New York Times», σύμφωνα με την οποία το Ιράν «έχει την τεχνογνωσία να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο».

Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα, Τζέιμς Τζόουνς, δήλωνε ότι «μέχρι στιγμής, υπάρχει ικανοποίηση από το βαθμό ανταπόκρισης και συνεργασίας του Ιράν μετά τη συνάντηση της Τετάρτης στη Γενεύη». Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, η οποία, όμως, συμπλήρωνε ότι παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, πάντως, επέμενε ότι «δεν απομένουν ζητήματα προς διευκρίνιση ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα γιατί το Ιράν έχει πλήρως συνεργαστεί και θα συνεχίσει να το πράττει». Τόνιζε, δε, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε λάθος όταν κατηγόρησε το Ιράν ότι «έκρυψε τη δεύτερη εγκατάσταση εμπλουτισμού, γιατί είχε γνωστοποιηθεί στη ΔΕΑΕ στην απαραίτητη στιγμή», κάτι, όμως, που διέψευσε ο Μπάρανταϊ.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού

ΠΙΟΝΚΓΙΑΝΓΚ.--

Σήμερα ολοκληρώνει την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη ΛΔ Κορέας ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, όπου είχε χτες συνομιλίες με τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Αν και δεν έγιναν ανακοινώσεις γύρω απ' το περιεχόμενο της συνάντησης των δύο ανδρών, εντούτοις, διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι ένα απ' τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η διαδικασία αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου, αλλά και οι προσπάθειες του Πεκίνου (και άλλων χωρών της περιοχής) για επιστροφή της ΛΔ Κορέας στις εξαμερείς συνομιλίες για τα πυρηνικά.

Τον Κινέζο πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Εξωτερικών και η διπλωματική αντιπροσωπεία της Κίνας στις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Καταγγέλλεται δράση παραστρατιωτικών

ΚΙΤΟ.--

Ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ κατήγγειλε χτες ότι η δολοφονία του ιθαγενούς καθηγητή Μπόσκο Ουίσουμ στις πρόσφατες διαδηλώσεις Ινδιάνων της χώρας στην επαρχία Μορόνα Σαντιάγκο ήταν αποτέλεσμα των φονικών πυρών συγκεκριμένων παραστρατιωτικών οργανώσεων. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως ο καθηγητής δε σκοτώθηκε από βλήματα της αστυνομίας, λέγοντας ότι διαθέτει επαρκείς αποδείξεις τις οποίες προθυμοποιήθηκε να παρουσιάσει σε αποστολή του ΟΗΕ. Μάλιστα, ανήγγειλε για το ερχόμενο Σάββατο 10 Οκτώβρη στην πρωτεύουσα, Κίτο, την πραγματοποίηση «μεγάλης διαδήλωσης υπέρ της ειρήνης, της εθνικής ενότητας και κατά της βίας».

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία αρμόδιων υπουργείων της κυβέρνησης Κορέα έφθασε στην επαρχία Μορόνα Σαντιάγκο, όπου έγιναν προ ημερών οι διαδηλώσεις ιθαγενών Ινδιάνων με αφορμή πρόσφατο νόμο για την εκμετάλλευση των υδροφόρων οριζόντων. Η αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων ξεκίνησε μάλιστα διάλογο με εκπροσώπους των Ινδιάνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ