ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα

Οι εκλογές της 4ης Οκτώβρη διεξήχθησαν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και με εντεινόμενη την πίεση του ρουσφετιού και του εμπορίου ελπίδας από το ΠΑΣΟΚ για υποτιθέμενη ελάφρυνση της λαϊκής οικογένειας από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Κυριάρχησε το δίλημμα ισχυρή κυβέρνηση ή ακυβερνησία, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η λογική του «μικρότερου κακού» που επιδίωκε να σπρώξει τα λαϊκά στρώματα στην «αγκαλιά» του ΠΑΣΟΚ. Απέναντι σ' αυτό το κλίμα, το ΚΚΕ σ' αυτές τις εκλογές, όπως και σε κάθε εκλογική μάχη, απευθύνθηκε με τη στρατηγική του και όχι με ένα προεκλογικό πρόγραμμα επιμέρους στόχων για την ελάφρυνση της λαϊκής οικογένειας. Εθεσε την πολιτική διεξόδου που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος.

Οι στόχοι πάλης που πρόβαλε το ΚΚΕ για την ανακούφιση του λαού είναι στόχοι πάλης για το σήμερα που ανοίγουν το δρόμο για το αύριο. Είναι απόρροια της στρατηγικής του και σε σύνδεση μ' αυτήν. Με αυτή τη στρατηγική, την πολιτική πρόταση της λαϊκής εξουσίας, το ΚΚΕ κάλεσε το λαό να δυναμώσει από την κάλπη τη λαϊκή αντιπολίτευση. Εθεσε στο λαό το πραγματικό δίλημμα: Με τα μονοπώλια, ή με το λαό; Με την ανάπτυξη που προωθούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και μέρα με τη μέρα χειροτερεύει τη ζωή του λαού, ή με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, που προτείνει το ΚΚΕ;

Γι' αυτό και το κάλεσμα του ΚΚΕ προς το λαό ήταν να αποδυναμώσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και τη στρατηγική τους, να χειραφετηθεί από την αστική πολιτική, με ταυτόχρονο δυνάμωμα του ΚΚΕ για να είναι δυνατός την επόμενη μέρα ο ίδιος ο λαός. Γιατί το κρίσιμο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, είναι να δυναμώσει το εργατικό και λαϊκό κίνημα, να συσπειρωθούν και να κερδηθούν περισσότερες λαϊκές μάζες με την γραμμή ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Στις εκλογές, το ΚΚΕ επέδειξε αντοχή στις πιέσεις, στα εκβιαστικά διλήμματα και τις φρούδες ελπίδες που πρόταξαν η αστική τάξη, τα κόμματα και τα ΜΜΕ της. Κόντρα στην ασφυκτική πίεση που ασκούν η πλουτοκρατία και οι μηχανισμοί της στο ΚΚΕ, με τη συστηματική διαστρέβλωση των θέσεών του, τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού, τη σχεδιασμένη προσπάθεια για να βγει το ΚΚΕ από την τρίτη θέση, σ' αυτό το κλίμα οι ψήφοι και το ποσοστό που συγκέντρωσε το Κόμμα (μείωση μόλις 0,6% σε σχέση με το 2007), είναι σημαντικά για τη συνέχεια.

Αυτή η συσπείρωση εργαζομένων, νεολαίας και λαϊκών στρωμάτων με την πολιτική του ΚΚΕ, δηλαδή με την αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης, είναι σημαντική. Πρόκειται για λαϊκούς ανθρώπους που, ακόμα και αν ορισμένοι διατηρούν τις ιδιαίτερες απόψεις ή διαφωνίες τους, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ταξικών αγώνων για να μπουν εμπόδια στο βάθεμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Μ' αυτή τη δύναμη το ΚΚΕ θα συμβάλει στην οργάνωση λαϊκών μαζών, στη συσπείρωση σε ένα ενιαίο μέτωπο εργατοϋπαλλήλων, αγροτιάς, μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, νεολαίας, γυναικών, μεταναστών, που θα ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή αντεπίθεση. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και νέα πνοή θα συνεχίσουν σ' αυτόν το δρόμο την καθημερινή πολιτική τους δράση κόντρα στα χειρότερα, για να υπάρξουν και κατακτήσεις.

Αθροίζουν ανόμοια πράγματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στον ίδιο χαβά με την επομένη της ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων συνεχίζει και χτες η «Ελευθεροτυπία», παίζοντας το γνωστό παιχνίδι της ταύτισης του πολιτικού χώρου που εκπροσωπεί το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να ψαρέψει σε θολά νερά για λογαριασμό του δεύτερου και του κυρίαρχου αστικού πολιτικού συστήματος γενικότερα. Ετσι, στο χτεσινό της φύλλο, σε πίνακες στους οποίους παρουσιάζει εξελικτικά την εκλογική δύναμη των κομμάτων από το 1974 μέχρι το 2009, με μια απαράδεκτη λαθροχειρία χρησιμοποιεί έναν ενιαίο πίνακα για να καταγράψει τα ποσοστά ΚΚΕ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αθροίζοντάς τα κάτω από το γενικό τίτλο «Η εκλογική επιρροή της Αριστεράς 1974 - 2009»! Είναι φανερό ότι ο συγκεκριμένος τρόπος παρουσίασης δεν επιλέχτηκε για ...οικονομία χώρου. Το αντίθετο συμβαίνει. Η «Ελευθεροτυπία» συνεχίζει να καλλιεργεί τη νόθα και ψευδέστατη αντίληψη ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν τον ίδιο χώρο και άρα τα ποσοστά τους μπορούν να αθροιστούν. Πάνω σ' αυτή την κατασκευασμένη πραγματικότητα δομούν αντιλήψεις περί «συσχετισμών στο εσωτερικό της αριστεράς». Πάνω σε τέτοια ψέματα κατασκευάζουν τα σενάρια περί «ενότητας των δυνάμεων της Αριστεράς», την οποία απορρίπτει όπως λένε το ΚΚΕ. Και τέλος, πάνω σ' αυτή τη βολική γι' αυτούς εικόνα χτίζουν και τα σενάρια περί «κεντροαριστεράς», βάζοντας στο κάδρο και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο οι ίδιοι κύκλοι βαφτίζουν «η άλλη Αριστερά». Η σάλτσα που προσπαθούν με τέτοιες αθλιότητες να δέσουν για να τη σερβίρουν ζεστή στους εργαζόμενους δεν πρόκειται να δέσει. Ξέρουν ότι τα ποσοστά του ΚΚΕ δεν αθροίζονται με κανενός άλλου κόμματος, επειδή ακριβώς η στρατηγική του είναι στον αντίποδα όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων και των οπορτουνιστών του ΣΥΡΙΖΑ, που με τη στρατηγική του δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αθωώνει το σύστημα και να εμποδίζει - στο μέτρο που του αναλογεί - τη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος.

Αλλά αυτή είναι η αποστολή της αστικής αριστερούτσικης δημοσιογραφίας. Να παραπλανούν σκόπιμα και στοχευμένα με λαθροχειρίες. Και ύστερα σου λένε αντικειμενική πληροφόρηση...

Γραφίδες εν δράσει...

Διαβάστε πώς αποτιμά το «Εθνος» το εκλογικό αποτέλεσμα για λογαριασμό του ΚΚΕ: «Παρότι η Αλέκα Παπαρήγα σφυρίζει αδιάφορα για τις εκλογικές επιδόσεις του ΚΚΕ (...), το γεγονός είναι ότι το κόμμα της υπέστη συρρίκνωση της δύναμής του και μάλιστα στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές. Η εξέλιξη αυτή βέβαια θα μπορούσε να θεωρηθεί εν μέρει φυσιολογική, καθότι τα προηγούμενα χρόνια το ΚΚΕ έκανε μεγαλύτερη αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, παρά στη ΝΔ. Και την Κυριακή πλήρωσε το λογαριασμό...». Ο φιλοΠΑΣΟΚικός Τύπος ποτέ δε χώνεψε το γεγονός ότι το ΚΚΕ στέκεται διαχρονικά με συνέπεια και σταθερότητα απέναντι στο δικομματισμό και τη στρατηγική του. Οτι επιμένει με συνέπεια και σταθερότητα στην ανάδειξη του άλλου δρόμου ανάπτυξης, κόντρα στα μονοπώλια, αυτόν του κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Αυτό όχι μόνο τους ενοχλεί αλλά το πολεμούν πολύμορφα χτυπώντας το ΚΚΕ, ακόμη και με παραμόρφωση της πραγματικότητας.

Δε «χωνεύουν» αυτή τη στάση του ΚΚΕ γιατί κρύβει δυναμική που απεύχονται να εκφραστεί, ως επίδραση στη συνείδηση των ανθρώπων του μόχθου, ακόμα και αν αυτό δεν εκφράζεται στην κάλπη, παρά τη μεγάλη δυσαρέσκεια από την πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που δεν εκφράστηκε προς το ΚΚΕ. Το απεύχονται επειδή εκφράστηκαν και προεκλογικά διεργασίες στη συνείδηση του κόσμου που προβληματίζεται θετικά από την πολιτική του ΚΚΕ. Αλλωστε, είναι γεγονός ότι υπάρχουν λαϊκοί άνθρωποι που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ με «κρύα καρδιά». Ξέρουν οι δημοσιολόγοι τέτοιων σχολίων ότι οι εταίροι του δικομματισμού δεν έχουν την αίγλη του παρελθόντος. Το ΠΑΣΟΚ, π.χ., πήρε τις ψήφους που πήρε και το 2007, τίποτα παραπάνω και ας μιλούν για «ιστορική νίκη». Η ΝΔ έχασε σημαντικά. Το άθροισμά τους δε μεγάλωσε σε σχέση με το 2007.

... με ξοφλημένα κόλπα

Ξέρουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ότι το ΚΚΕ, με την πολιτική κριτική που ασκεί και στο ΠΑΣΟΚ, συμβάλλει καθοριστικά στο να δυναμώνουν αντιδικομματικές συνειδήσεις, γεγονός που βρίσκει σήμερα μεγαλύτερη αντανάκλαση στο ταξικό κίνημα. Αυτό φοβούνται και την ενδυνάμωσή του. Γι' αυτό προσπαθούν να περάσουν στις λαϊκές συνειδήσεις ότι έχασε το ΚΚΕ εκλογικά, άρα έχασε η πολιτική του. Να χειραγωγήσουν περισσότερους ανθρώπους του μόχθου στο ΠΑΣΟΚ, ή για να συμβάλουν στην ανοχή τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική του. Γι' αυτό συνδέουν το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ (το οποίο το «Εθνος» αυθαίρετα αποτιμά κατά πώς το βολεύει) με την κριτική προς το ΠΑΣΟΚ, για να πουν ότι αν δεν ήταν τέτοια η στάση του Κόμματος, θα είχε μεγαλύτερο ποσοστό! Γνωστά και ξοφλημένα τα κόλπα τους. Τόσο που να φωνάζει από μόνη της η σκοπιμότητα γραφίδων όπως αυτής του «Εθνους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ