ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
42 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ
Πολύμορφες εκδηλώσεις προς τιμήν του

Από τις εκδηλώσεις προς τιμήν του Τσε

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις προς τιμήν του Τσε
Σαν σήμερα, 9 Οκτώβρη του 1967, δολοφονείται στη Βολιβία από πράκτορες της CIA ο κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Μετά από μια σκληρή μάχη με τις κυβερνητικές δυνάμεις κοντά στο χωριό Λας Ιγέρας της Βολιβίας, ο Τσε τραυματίζεται και συλλαμβάνεται. Στις 9 Οκτώβρη μεταφέρονται εσπευσμένα με στρατιωτικά ελικόπτερα στο Βαγιεγκράντε δημοσιογράφοι, οι οποίοι αντίκρισαν ξαπλωμένο σε ένα πρόχειρο κρεβάτι τον Τσε Γκεβάρα, δολοφονημένο με δύο σφαίρες στο σβέρκο. Ο Τσε Γκεβάρα που γεννήθηκε το 1928 στο Ροζάριο της Αργεντινής, επέλεξε να σπουδάσει Ιατρική, γιατί ήθελε να βοηθήσει τους λαούς της Λατινικής Αμερικής πoυ μαστίζονται από τη φτώχεια και τις αρρώστιες της υπανάπτυξης. Σημαντικό σταθμό στη ζωή του αποτέλεσε η γνωριμία του με τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στο Μεξικό, με τον οποίο ξεκίνησαν την οργάνωση της ανατροπής του δικτάτορα Φ. Μπατίστα στην Κούβα. Συμμετείχε ενεργά στην επαναστατική κουβανική κυβέρνηση, ενώ από τον Απρίλη του 1965 είχε πάρει μέρος στον επαναστατικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού του Κογκό και επέστρεψε αργότερα στη Λατινική Αμερική. Ο φλογερός επαναστάτης, ο κομμουνιστής, έγινε και παραμένει σύμβολο για τα επαναστατικά και προοδευτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο.

Προς τιμήν του πραγματοποιούνται σειρά εκδηλώσεων, διαδηλώσεων και συζητήσεων σε πολλές χώρες του κόσμου. Χιλιάδες ήταν αυτοί που πραγματοποίησαν χτες διαδήλωση και πορεία από το Βαγιεγκράντε στη Λα Ιγέρα της Βολιβίας για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο επαναστάτη. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρουσία των Κουβανών γιατρών και εκπαιδευτικών που βρίσκονται στη Βολιβία, προωθώντας τα προγράμματα «Επιχείρηση Θαύμα» (για την επανάκτηση της όρασης) και «Ναι, μπορώ» (για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού). Μάλιστα, ο Πρόεδρος της χώρας Εβο Μοράλες αναμένεται να παραστεί και σε σημερινές εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα στην 7η Σύνοδο της Εναλλακτικής Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (ALBA), ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση των κοινωνικών και λαϊκών οργανώσεων των χωρών της ALBA.

Η θρυλική μορφή του ηρωικού αντάρτη
Η θρυλική μορφή του ηρωικού αντάρτη
Στη Νικαράγουα πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση, όπου εκφράστηκε μεταξύ άλλων και η αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές που βρίσκονται άδικα 11 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν επιθετικά σχέδια ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Στην Αργεντινή έγινε συγκέντρωση από τις «Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου» στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ στο Εκουαδόρ παρουσιάστηκε νέο βιβλίο για τη ζωή του Τσε. Στη Βενεζουέλα, κηρύχθηκε ημέρα εθελοντικής εργασίας, ενώ σε πολλές περιοχές υπάρχουν προβολές ταινιών, γίνονται συζητήσεις για τη ζωή και το έργο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Πολύμορφες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες και στην Κούβα, ανάμεσα στις οποίες και οι δύο συναυλίες που θα παραχωρήσει ο γνωστός καλλιτέχνης Μανού Τσάου.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Ηχηρό «παρών» από το λαϊκό κίνημα

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Νέος γύρος κινητοποιήσεων άρχισε χτες στην πρωτεύουσα της Ονδούρας, σε μία ακόμη ενέργεια άσκησης πίεσης εκ μέρους του Εθνικού Μετώπου ενάντια στο πραξικόπημα προς την πραξικοπηματική κυβέρνηση, δηλώνοντας ηχηρό «παρών» παρά το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια συνεχίζονται, χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες.

«Ενα τμήμα της διαδήλωσης θα ξεκινήσει από το Εθνικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο» θα δηλώσει χτες αργά το βράδυ - ώρα Ελλάδας - ο Ραφαέλ Αλεγκρία, ηγετικό στέλεχος του αγροτικού κινήματος Βία Καμπεσίνα και του Μετώπου ενώ τόνισε ότι παράλληλα θα ξεκινήσουν από διάφορα σημεία της πόλης και άλλες συγκεντρώσεις που όμως δεν αποκάλυψε, προκειμένου να υπάρξει «αιφνιδιασμός των αστυνομικών αρχών καθώς τα μέτρα αναστολής των συνταγματικών ελευθεριών είναι ακόμη σε ισχύ». Παρά το γεγονός ότι υπήρξε η αναστολή τους αλλά ο επικεφαλής της πραξικοπηματικής κυβέρνησης δεν την έχει ακόμη επικυρώσει...

Την ίδια στιγμή, από την πρεσβεία της Βραζιλίας, ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια τόνισε ότι η συνταγματική τάξη θα πρέπει να αποκατασταθεί σύντομα, «πριν τις 15 Οκτώβρη» ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές της 29ης του Νοέμβρη. Ο Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών-OAS, ο οποίος βρίσκεται από την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Ονδούρας ως επικεφαλής 10μελούς αντιπροσωπείας του OAS, που αποτελείται από υπουργούς και υφυπουργούς Εξωτερικών, τόνισε ότι μοναδική διέξοδος είναι η αποκατάσταση του Σελάγια και κάλεσε «και τις δύο πλευρές να αποδεχθούν την συμφωνία του Σαν Χοσέ». Αυτή προέβλεπε αποκατάσταση του Σελάγια, αποχώρηση των πραξικοπηματιών και αμνηστία. Παράλληλα, σύμφωνα με το Τελεσούρ, ο πρόεδρος του Οργανισμού ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις πλέον θα γίνονται «απευθείας σε τραπέζια διαλόγου», αλλά για άλλη μία φορά ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών Ρομπέρτο Μιτσελέτι απέρριψε τη συμφωνία του Σαν Χοσέ, που τα προέβλεπε.

ΗΠΑ
Ανεργία και νέα βάρη στο λαό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενα ακόμη εργοστάσιο κλείνει καθώς η εταιρεία «Dell», μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής υπολογιστών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει ένα εργοστάσιο παραγωγής υπολογιστών τύπου desktop, το εργοστάσιό της στο Γουίνστον-Σάλεμ, στη Βόρεια Καρολίνα, το Γενάρη του 2010. Σύμφωνα με την εταιρεία, πλήττονται περίπου 905 εργαζόμενοι και οι 600 θα απολυθούν ήδη από τον επόμενο μήνα.

Κατά την ανακοίνωση της εταιρείας, το κλείσιμο του εργοστασίου και η απόλυση των εργαζομένων γίνεται στο πλαίσιο «της προσπάθειάς της να μειώσει κατά τέσσερα δισ. δολάρια τα λειτουργικά της κόστη ως το τέλος του οικονομικού έτους 2011». Η εταιρεία, με έδρα το Τέξας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός υπολογιστών παγκοσμίως, μετά τη Hewlett-Packard, η οποία την ξεπέρασε και στην εγχώρια αμερικανική αγορά το πρώτο τρίμηνο.

Οι απολυμένοι της «Dell» θα ενταχθούν στις στρατιές των εκατομμυρίων ανέργων και υποαπασχολούμενων, αλλά και των φτωχών και νεόπτωχων, που όμως θα κληθούν να καλύψουν το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ το οποίο έφτασε το 2009 στο 1,4 τρισ. δολάρια, αγγίζοντας το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (έναντι 3,2% του ΑΕΠ το 2008) για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε την 30ή Σεπτέμβρη.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 1945, σύμφωνα με την υπηρεσία προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Η σχεδόν διετής οικονομική κρίση μείωσε τα φορολογικά έσοδα καθώς πολλές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν, ενώ η ανεργία έφθασε στο 9,8% το Σεπτέμβρη. Παράλληλα, κατά τους αναλυτές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δαπανήσει τεράστια ποσά για να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, δηλαδή τη διάσωση του κεφαλαίου, περιλαμβανομένων 700 δισ. δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα το Γενάρη. Την ίδια στιγμή τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά σχεδόν 420 δισ. δολάρια το 2009, ή ποσοστιαία κατά 17%, όπως ανέφερε η αρμόδια υπηρεσία του Κογκρέσου.

Οι αναλυτές ξεχνούν όμως να αναφέρουν και τους τεράστιους προϋπολογισμούς για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, που απομυζούν στην κυριολεξία τον αμερικανικό λαό χρόνια τώρα. Προϋπολογισμοί που διόλου δε μειώθηκαν, το εναντίον μάλιστα: Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τους αύξησε.

ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Εν αναμονή των υπογραφών

ΠΡΑΓΑ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Εν αναμονή της σημερινής επίσκεψης στην Τσεχία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ, ο Τσέχος Πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους έθεσε χτες ένα νέο όρο προκειμένου να υπογράψει την αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας. Οπως είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, Φρέντερικ Ράινφελντ, ο Κλάους, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους δήλωσε διατεθειμένος να υπογράψει τη Συνθήκη αν προστεθεί μια υποσημείωση δύο προτάσεων που αναφέρεται στα θεμελιώδη δικαιώματα. Ο Ράινφελντ δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι του απάντησε πως κάτι τέτοιο είναι «ένα κακό μήνυμα σε μια κακή στιγμή, που έρχεται πολύ αργά στη διαδικασία». Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τσεχίας γνωστός αντικομμουνιστής και ευρωσκεπτικιστής με πρόσχημα αυτό επιδιώκει καλύτερα ανταλλάγματα για το κεφάλαιο της χώρας του.

Στην Πολωνία, σύγχυση έχουν προκαλέσει οι διφορούμενες δηλώσεις των δίδυμων αδελφών Καζίνσκι. Ο μεν Πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι είχε δηλώσει πως θα υπογράψει την Συνθήκη την Κυριακή, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Γιαροσλάβ υποστήριξε ότι δε θα υπάρξει μια τέτοια υπογραφή. Πάντως, αργότερα, συνεργάτης της προεδρίας δήλωσε πως ο Λεχ Καζίνσκι θα υπογράψει την Συνθήκη της Λισαβόνας αύριο Σάββατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ