ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 2009
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Νόμπελ στον «φιλειρηνιστή» Ομπάμα!

Αποκαλύφθηκε, για άλλη μια φορά, η υποκρισία του θεσμού που είναι στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού

Οι Ράμπο για το ...καλό της ειρήνης σφάζουν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν
Οι Ράμπο για το ...καλό της ειρήνης σφάζουν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν
OΣΛΟ.--

Εκπληξη στο Λευκό Οίκο και φυσικά και στον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα προκάλεσε η βράβευση των «προθέσεών» του με το Νομπέλ Ειρήνης. Γιατί λέτε; «Η επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στο όραμα και στις προσπάθειες του Ομπάμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».

Πάντως, εκφράζοντας την έκπληξή του και αποδεχόμενος «με τιμή και βαθιά συγκίνηση» το βραβείο της Νορβηγικής επιτροπής, ο Ομπάμα άδραξε την ευκαιρία: «Δεν το θεωρώ ως αναγνώριση των επιτευγμάτων μου, αλλά ως την επιβεβαίωση της αμερικανικής ηγεσίας όσον αφορά τις ελπίδες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο». Το ότι συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική κατοχή και το αιματοκύλισμα λαών δεν εμποδίζει σε τίποτε, αντίθετα βοηθάει για να αναδεικνύονται αρχιδολοφόνοι σε ...περιστέρια της ειρήνης.

Το βραβείο, στο οποίο περιλαμβάνεται ένα μετάλλιο και το χρηματικό ποσόν των 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορονών, θα επιδοθεί στις 10 Δεκέμβρη στο Οσλο.

Η βράβευση του Αμερικανού Προέδρου έγινε και πάλι η αφορμή από πολιτικούς και ΜΜΕ, να σερβιριστούν ξανά αυταπάτες περί δήθεν «νέας εποχής». Στην ουσία, με άλλη τακτική συνεχίζονται τα ίδια εγκληματικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Για την ιστορία τα βραβεία Νόμπελ καθιερώθηκαν το 1895 απ' το Σουηδό χημικό βιομήχανο Αλφρεντ Νόμπελ. Εκτοτε μία πενταμελής επιτροπή απ' τη σουηδική βασιλική ακαδημία επιστημών απονέμει τα ομώνυμα βραβεία οικονομίας, ιατρικής, χημείας και φυσικής. Το βραβείο ειρήνης δίνεται από πενταμελή νορβηγική επιτροπή που εκλέγεται απ' τη νορβηγική βουλή. Αυτό γιατί την εποχή του Νόμπελ (1833 - 1896) η Σουηδία και η Νορβηγία αποτελούσαν τη Σουηδο-νορβηγική Ενωση.

Ειδικά για τα βραβεία ειρήνης (που κλειδώνουν στις αρχές Φλεβάρη), στη διαθήκη του Νόμπελ αναφέρεται ρητά πως «πρέπει να δίνονται σε πρόσωπο που έχει κάνει την καλύτερη δουλειά για την αδελφοποίηση των λαών, για την κατάργηση ή μείωση των στρατευμάτων και για την πραγμάτωση ή προώθηση της ειρήνης». Ωστόσο, πολλές απ' τις επιλογές της νορβηγικής ακαδημίας με τελευταία τρανταχτή περίπτωση το βραβείο πρόθεσης...ειρήνης στον Μπ. Ομπάμα δείχνουν τις σκοπιμότητες. Συνήθως επιβραβεύονται προσωπικότητες που προωθούν τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού με τη φενάκη της «ειρήνης». Χαρακτηριστικά «βραβεία ειρήνης» δόθηκαν στον Λεχ Βαλέσα (1983), Βίλι Μπραντ (1971), στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (για την ανατροπή του σοσιαλισμού το 1990), στον όψιμο «οικολόγο» πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ (2007), στον Φινλανδό «διπλωμάτη» - «ειρηνοποιό» της Νέας Τάξης Πραγμάτων, Μάρτι Αχτισαάρι (2008) κ.λπ.

Πού και πού δίνονται σαν άλλοθι βραβεία ειρήνης και σε ανθρώπους όπως ο Νέλσον Μεντέλα.

ΗΠΑ – ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ «ΑΣΠΙΔΑ»
Στο στόχαστρο η Ουκρανία

Αμεση αντίδραση από Ρωσία

Οι ΗΠΑ, που πρόσφατα ανακοίνωσαν πως επανεξετάσανε το σχέδιο εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας σε Πολωνία και Τσεχία, και προσανατολίζονται στην αντικατάστασή του από ένα «πιο ευέλικτο» σύστημα εγκατάστασης πυραύλων και ραντάρ στη θάλασσα, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως αυτές των Βαλκανίων, τώρα εξετάζουν και την Ουκρανία ως πιθανό «πεδίο» για την εγκατάσταση του συστήματος της αντιπυραυλικής άμυνάς τους. Αυτό δήλωσε ο Αλεξάντερ Βερσμπάου, αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ στο περιοδικό «Defence News».

Σύμφωνα με τα λόγια του Αλ. Βερσμπάου η ουκρανική ηγεσία έδειξε ενδιαφέρον για μια τέτοια εξέλιξη.

Να σημειωθεί πως το Σύνταγμα της Ουκρανίας (που βαδίζει προς τις προεδρικές εκλογές του Γενάρη), δεν επιτρέπει την εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα. Μάλιστα, στο Κίεβο, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Πέτρο Ποροσένκο, ερωτηθείς σχετικά με την πληροφορία ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία απάντησε: «Νομίζω ότι αυτό δεν είναι συνταγματικό».

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε «εκκεντρικές και αρκετά απρόσμενες» τις δηλώσεις Αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου για την εγκατάσταση ραντάρ πρόωρης προειδοποίησης στην Ουκρανία. Και πρόσθεσε πως «πρόκειται για ένα πρόσωπο που ρέπει προς τις υπερβολές. Συνεχώς κάνει δηλώσεις που προκαλούν περισσότερα ερωτήματα, αντί να δίνουν απαντήσεις. Θα θέλαμε να έχουμε πλήρεις διευκρινίσεις».

Η Ρωσία περιμένει να πάρει επιπρόσθετη πληροφόρηση σχετικά με το νέο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στις 12 Οκτώβρη, όταν θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το ζήτημα της αμερικάνικης αντιπυραυλικής ασπίδας. Οπως αναμένεται, αυτό θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα των προσεχών διαπραγματεύσεων του Σεργκέι Λαβρόφ με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον.


Ι. Π.

«Χαστούκι» από άμμο

Η 24χρονη Ξένια Σίμονοβα με την καταπληκτική τέχνη της να διαμορφώνει παραστάσεις με άμμο ζωντάνεψε τραγικές και συνάμα ηρωικές σελίδες από τη ναζιστική επίθεση στην ΕΣΣΔ και την Αντιφασιστική Νίκη, κάνοντας 13 εκατομμύρια τηλεθεατές να κλαίνε από συγκίνηση στα 8 περίπου λεπτά που κράτησε η προσπάθειά της στο σόου «Ουκρανία, έχεις ταλέντο». Εννοείται πως κέρδισε το πρώτο βραβείο των 80.000 ευρώ, αλλά το σημαντικότερο απέδειξε πως είναι ισχυρές οι μνήμες του Αντιφασιστικού Αγώνα στο λαό της Ουκρανίας, η οποία έχασε περίπου το 25% του πληθυσμού της κατά τη διάρκεια της ναζιστικής επέλασης και κατοχής.

Ταυτόχρονα έριξε κι ένα «χαστούκι» στο σημερινό Πρόεδρο Β. Γιούστσενκο και στις πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν στην Ουκρανία, αλλά και στο εξωτερικό, κατακεραυνώνοντας με την άμμο της την προσπάθεια αμαύρωσης της Σοβιετικής Ενωσης και της ηγεσίας των μπολσεβίκων και χτυπώντας την παράλληλη επιδίωξη της δικαίωσης των Ουκρανών που συνεργάστηκαν με τους χιτλερικούς στο όνομα της «απελευθέρωσης» της χώρας από τον κομμουνισμό. Η καταπληκτική τέχνη της νέας κοπέλας που έχει αναρτηθεί στον ηλεκτρονικό ιστότοπο http://www.youtube.com/watch?v=518XP8prwZo, έχει και μια άλλη διάσταση. Η κοπέλα θέλησε να πάει στην τηλεόραση για να βοηθήσει ένα παιδάκι που είχε ανάγκη από μια σοβαρή επέμβαση. Αυτά στη σημερινή καπιταλιστική Ουκρανία...

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Και μισθοφόροι ενάντια στο λαϊκό κίνημα

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Σε κατάσταση πραγματικής πολιορκίας συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου Μανουέλ Σελάγια που εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της πρεσβείας της Βραζιλίας και της πραξικοπηματικής κυβέρνησης.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι νεκρές», τόνισε ο γενικός συντονιστής του Μετώπου ενάντια στο Πραξικόπημα Χουάν Μπαραχόνα, σύμφωνα με το «Τελεσούρ», μετά την εκ νέου απόρριψη της συμφωνίας του Σαν Χοσέ εκ μέρους του επικεφαλής των πραξικοπηματιών Ρομπέρτο Μιτσελέτι. Επανέλαβε δε ότι το λαϊκό κίνημα δίνει διορία ως προς την πρόοδο των διαπραγματεύσεων την 15η Οκτώβρη, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος του αγώνα είναι η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και του προέδρου Σελάγια, αλλά και η δρομολόγηση της σύστασης Συντακτικής Συνέλευσης καθώς όπως τόνισε «είναι δικαίωμα του λαού». Τέλος, ο Μπαραχόνα κατήγγειλε πως παρά το γεγονός ότι από τη Δευτέρα έχει ανακληθεί η επιβολή των έκτακτων μέτρων με την αναστολή των συνταγματικών ελευθεριών, η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης, συνεπώς δεν έχει τεθεί σε ισχύ και οι δυνάμεις καταστολής συνεχίζουν το «έργο» τους, όπως έπραξαν με την καταστολή των διαδηλώσεων της Πέμπτης.

Η εικόνα της καταστολής του αγώνα του λαού της Ονδούρας γίνεται ακόμη πιο δυσοίωνη μετά τις καταγγελίες της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπου σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» χτες από τη Γενεύη στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως «υπάρχουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία» ότι μεγαλοτσιφλικάδες έχουν «προσλάβει τουλάχιστον 40 μέλη των ακροδεξιών κολομβιανών παραστρατιωτικών ομάδων AUC», αλλά και ακόμη 120 μισθοφόρων παραστρατιωτικών από γειτονικές χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ