ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
Σελ. /80
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Κυβέρνηση και Εκκλησία συνεχίζουν το παιχνίδι

Επιφανειακή στασιμότητα επικρατεί στο μέτωπο των σχέσεων Εκκλησίας - κυβέρνησης για το θέμα των ταυτοτήτων. Την ίδια ώρα όμως ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Εκκλησία, καθώς η ηγεσία της σηκώνει τους τόνους, ενόψει και των δυο συλλαλητηρίων, στη Θεσσαλονίκη στις 14 Ιούνη και στην Αθήνα στις 21 Ιούνη, αλλά ταυτόχρονα διευρύνονται και τα ρήγματα στους κόλπους της Ιεραρχίας με μητροπολίτες να βγαίνουν ανοιχτά και να διαχωρίζουν τη θέση τους από τον αρχιεπίσκοπο. Από την άλλη η κυβέρνηση μένει σε στάση αναμονής, χωρίς να προβαίνει σε κάποια πρωτοβουλία, προσδοκώντας σε εκφυλισμό και εκτόνωση των αντιδράσεων.

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος χτες το πρωί από του άμβωνα του ναού της Αναλήψεως στο Ν. Κόσμο κατήγγειλε εκείνους που «ονειρεύονται ένα κράτος χωρίς Χριστό και Εκκλησία». Κάλεσε δε τους πιστούς στα δύο συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, να διαδηλώσουν «ώστε η Ελλάδα να μείνει όπως είναι».

Από την άλλη ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος έστειλε χτες επιστολή στον αρχιεπίσκοπο, διαμαρτυρόμενος γιατί τον παρέκαμψε προσκαλώντας έναν ηγούμενο μονής του νησιού σε σύσκεψη στην αρχιεπισκοπή. «Δε σας αναγνωρίζω, αναφέρει, το δικαίωμα της εισπηδήσεως εις την μητρόπολήν μου ούτε αυτόν τον τίτλο του και πάσης Ελλάδος. Διαμαρτύρομαι εντόνως και σας παρακαλώ να ασχοληθείτε με τα της αρχιεπισκοπής σας και μόνο με αυτά». Εξάλλου σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι διαφωνεί με την οξύτητα που εκδηλώνει ο αρχιεπίσκοπος, όπως και με τη διοργάνωση συλλαλητηρίων. Επίσης κατήγγειλε τον αρχιεπίσκοπο ότι έχει την τάση «να υπερβαίνει τα εσκαμμένα»

Ο δε μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, που είναι υπεύθυνος για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έγινε γνωστό ότι θα διοργανωθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, παραδέχτηκε ότι είχε προτείνει στην Ιεραρχία να ζητήσει την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να γίνουν πρόωρες εκλογές. Αυτή η θέση, είπε, δε συζητήθηκε καθόλου.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Μια έντιμη ανακωχή, ώστε ούτε η κυβέρνηση να μειωθεί ούτε η Εκκλησία να εξευτελιστεί, ζήτησε χθες ο Κ. Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας στη σχετική διαμάχη. Μιλώντας στο MEGA πρότεινε να ξανασυζητηθεί το θέμα των ταυτοτήτων μετά το καλοκαίρι, επικαλούμενος ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, αφού δεν πρόκειται οι ταυτότητες να ισχύσουν προτού περάσουν 2-3 χρόνια. Παράλληλα επέκρινε όσους χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατικά τα συλλαλητήρια που ετοιμάζει η Εκκλησία και μάλιστα δήλωσε ότι αν και δεν έχει αποφασίσει αν θα πάει... «θα είναι σαν να είμαι παρών».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υποβαθμισμένο και άνευ ουσίας το συνέδριο

Με ομιλία του Κ. Καραμανλή ξεκινούν το απόγευμα οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου

«Παράσταση για ένα ρόλο» σχεδιάζεται να αποτελέσει η σημερινή έναρξη των εργασιών του έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ με την ομιλία του Κ. Καραμανλή να δεσπόζει, αλλά είναι κοινός τόπος μεταξύ των στελεχών της ΝΔ ότι το συνέδριο αυτό δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις ούτε διέξοδο στην εσωκομματική κρίση. Αντίθετα, όπως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν, από το βήμα του θα αμφισβητηθούν ευθέως βασικές επιλογές της ηγεσίας, όπως ο «μεσαίος χώρος», αλλά το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών και η «μετωπική» σύγκρουση για την εξουσία παραπέμπεται για το τακτικό συνέδριο το φθινόπωρο. Τη σκόπιμη και συνειδητή υποβάθμιση του έκτακτου συνεδρίου σηματοδοτεί η στάση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε χτες ανοιχτά ότι δε θα προσέλθει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, επικαλούμενος ότι τρία συνέδρια μέσα σε ένα χρόνο είναι πολλά και ανακοινώνοντας ότι θα πάει στο τακτικό συνέδριο. Το παράδειγμα του Κ. Μητσοτάκη αναμένεται να ακολουθήσει και ένας ικανός αριθμός συνέδρων, οι οποίοι δε δείχνουν προθυμία να πάρουν μέρος στις εργασίες, ενώ μια σειρά στελέχη δε θα πάρουν το λόγο. Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής θα αξιοποιήσει το συνέδριο για να περάσει το μήνυμα ότι το κόμμα ξεφεύγει από την εσωστρέφεια και συσπειρώνεται στη βάση της πολιτικής φυσιογνωμίας και του στίγματος που ο ίδιος έχει προσδιορίσει. Απέναντι θα βρεθεί η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία θα ενισχύσει την ηγετική παρουσία της και τη θέση της στη μάχη για τη «διαδοχή». Ωστόσο, στην ομιλία της που αναμένεται αύριο, δεν πρόκειται να θέσει θέμα ηγεσίας και θα περιοριστεί να επαναλάβει τις γνωστές θέσεις της. Την ίδια στιγμή αυξάνει ο αριθμός των στελεχών που αμφισβητούν «επίσημα» επιλογές της ηγεσίας. Χτες κυκλοφόρησε ένα ακόμα κείμενο με πρωτοβουλία των πρώην βουλευτών Γ. Σούρλα και Α. Παπαδόγγονα, που υπογράφουν περίπου 130 στελέχη. Στο κείμενο αμφισβητείται ο μεσαίος χώρος γιατί προκαλεί ιδεολογική σύγχυση, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μέσω του μεσαίου χώρου επιχειρείται ιδεολογικός αποχρωματισμός της ΝΔ ως κεντροδεξιάς και αδρανοποιείται τμήμα της παράταξης. Επικρίνεται επίσης η επικοινωνιακή πολιτική και ζητείται περισσότερη εσωκομματική δημοκρατία.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Δηλώσεις για τρομοκρατία, ταυτότητες και ΝΔ

Την κάλυψή του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τον αρμόδιο υπουργό προσέφερε χτες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια δηλώσεων στις οποίες προέβη μετά το τέλος της συνεδρίασης της διευρυμένης Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Σημίτης είπε ότι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης «γίνεται σοβαρή δουλιά, που μπορεί να μην έχει φανεί στο θέμα της τρομοκρατίας, αλλά θα συνεχιστεί». Παράλληλα επανέλαβε την πρωινή του δήλωση ότι «θα είμαστε αμείλικτοι σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των ταυτοτήτων, υποστηρίζοντας ότι «για την κυβέρνηση το θέμα θεωρείται λήξαν» και πως «η Εκκλησία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από μια απόφαση που ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της πολιτείας».

Δεν απέφυγε, δε, να κάνει σχόλιο και για τη ΝΔ με αφορμή την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε... «ανέκδοτο» τις αναφορές του Κ. Καραμανλή στο «μεσαίο χώρο», υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι απούσα από το πολιτικό γίγνεσθαι, είπε πως ο λόγος της αποπνέει «συντηρητισμό και λαϊκισμό», ενώ εκτίμησε ότι η κρίση στο εσωτερικό της «οφείλεται στην έλλειψη θέσεων και σοβαρότητας»...

Τέλος, όσον αφορά τη συνεδρίαση της διευρυμένης 40μελούς Γραμματείας, ο Κ. Σημίτης επανέλαβε τα γνωστά περί της θέλησης του ΠΑΣΟΚ «να απευθυνθεί σε όλους τους χώρους» και να «ανοίξει τις πόρτες του στους πολίτες», ενώ ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο της Γραμματείας θα λειτουργεί 12μελές όργανο που θα καλύπτει τα κενά της λειτουργίας του ΕΓ...

Καταδικάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών καταδικάζει την εγκληματική ενέργεια της 17Ν και εκφράζει τη λύπη της για την άνανδρη εν ψυχρώ δολοφονία του Αγγλου στρατιωτικού ακολούθου. «Καταδικάζουμε απερίφραστα, σημειώνει, την τρομοκρατική αυτή ενέργεια, η οποία πλήττει γενικώς τη χώρα και η οποία εκδηλώθηκε σε μια περίοδο που η χώρα μας "βάλλεται" συγκεκριμένα για αδράνεια για το όλο ζήτημα. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι "κατέστημεν" μάντεις κακών, καθόσον με πρόσφατη ανακοίνωσή μας (6-6-2000) εκφράσαμε την ανησυχία μας και το "ελοχεύον". Κατηγορηματικά οφείλουμε να πούμε ότι ο κύκλος αυτός του αίματος και ενέργειες αυτού του είδους, πρέπει με κάθε κόστος να λάβει τέλος».

  • Τον αποτροπιασμό της για τη χτεσινή εγκληματική επίθεση με τη δολοφονία του στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής πρεσβείας στη χώρα μας, εκφράζει, με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
Δ. ΚΑΛΤΣΩΝΗΣ
Ωριμη ανάγκη ο διαχωρισμός Εκκλησίας - κράτους

Εκδήλωση της «Ενωσης Ελλήνων Πολιτών»

Στην ανάγκη του διαχωρισμού της Εκκλησίας και του κράτους αναφέρθηκε ο Δ. Καλτσώνης εκ μέρους του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή εκδήλωση με θέμα τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους, που διοργάνωσε η «Ενωση Ενεργών Πολιτών». Ο Δ. Καλτσώνης είπε ότι ο διαχωρισμός είναι ένα ώριμο αίτημα, ενώ την υπάρχουσα διαπλοκή αξιοποίησαν και αξιοποιούν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, ποντάροντας στο κύρος, στην ιδεολογία και το μηχανισμό της Εκκλησίας, με απώτερο στόχο να εξασφαλίσουν τον κατευνασμό των λαϊκών στρωμάτων και να συνεχίσουν την πολιτική τους.

Ο ομιλητής είπε επίσης ότι ο διαχωρισμός πρέπει να προχωρήσει όχι βίαια, αλλά μέσα από διεξοδική συζήτηση, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ γιατί αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ για αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, που θα άνοιγε το δρόμο για το διαχωρισμό. Επίσης, ζήτησε να καταργηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που βασίζεται σε μεταξικούς νόμους και αφορά τον προσηλυτισμό.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος είπε ότι η συζήτηση θα πρέπει να διεξαχθεί με σοβαρότητα και νηφιαλιότητα και όχι με ερασιτεχνισμό και δημαγωγία.

Στη χτεσινή εκδήλωση μίλησαν επίσης η βουλευτής της ΝΔ Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Τάκης Παππάς, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Β. Φίλιας, ο πολιτειολόγος Κ. Ζουράρις και ο συγγραφέας Ι. Χατζηφώτης.

ΜΠ. ΕΤΣΕΒΙΤ
Διάλογος, τώρα, για το Αιγαίο!

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ κάλεσε χτες την Ελλάδα να επωφεληθεί από τη βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία για να συζητήσει τις διαφορές των δυο χωρών σχετικά με το Αιγαίο.

«Η θερμή υποστήριξη από τους λαούς μας στον περιορισμένο διάλογο ανάμεσα στις δυο χώρες δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να ασχοληθούμε με αυτά τα ευαίσθητα θέματα του Αιγαίου με ένα φιλικό διάλογο», φέρεται ότι δήλωσε ο Ετζεβίτ στην πόλη Μαρμαρίς (Μαρμαρίδα) σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή». «Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να δει πόσο πολύπλοκη είναι η μορφολογία του Αιγαίου. Αρκεί να κοιτάξει το χάρτη. Η Τουρκία είναι πρακτικά φυλακισμένη στη δική της ακτή. Δεν έχουμε διεκδικήσεις στα εδάφη ή στη θάλασσα μιας άλλης χώρας, είναι όμως δικαίωμά μας να θέλουμε μια δίκαιη διευθέτηση που προστατεύει την ασφάλεια και την οικονομία των πολιτών μας»(!), δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ