ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
Σελ. /80
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΚΑΣΤΡΟ ΥΜΗΤΤΟΥ
Δίδαγμα θάρρους και αυτοθυσίας

Εκδήλωση μνήμης και τιμής διοργάνωσαν ο Δήμος Υμηττού και αντιστασιακές οργανώσεις στην επέτειο της θυσίας των τριών ηρωικών ΕΠΟΝιτών

Το σπιτάκι της οδου Αγραίων ονομάσθηκε «Κάστροτου Υμηττού» και έγινε τόπος προσκυνήματος για τους αγωνιστές.
Το σπιτάκι της οδου Αγραίων ονομάσθηκε «Κάστροτου Υμηττού» και έγινε τόπος προσκυνήματος για τους αγωνιστές.
Η αδούλωτη γενιά της Αντίστασης έγραψε με το αίμα της αμέτρητες σελίδες ηρωικών κατορθωμάτων, στον καιρό του αγώνα ενάντια στη Γερμανοϊταλοβουλγαρική κατοχή του τόπου μας. Ετσι και ένα μικρό σπιτάκι εκείνης της εποχής, σε μια γειτονιά της Αττικής, έμελλε να «γράψει τη δική του ιστορία»

... Ηταν Παρασκευή 28 Απρίλη του 1944, όταν καμιά διακοσαριά Γερμανοί και ένα τάγμα γερμανοτσολιάδες έκαναν έφοδο στη συνοικία του Υμηττού, με σκοπό να μπλοκάρουν το σπίτι που φύλαγε τα όπλα του ο ΕΛΑΣ, στην οδό Αγραίων αριθμός 47. Μέσα βρίσκονταν τρία παλικάρια, τρεις ΕΠΟΝίτες: ο Δημήτρης Αυγέρης, ο Θάνος Κιοκμενίδης και ο Κώστας Φωλτόπουλος, που έμελλε με την αυτοθυσία τους και τον ηρωισμό τους, να μετατρέψουν το φτωχό και ταπεινό εκείνο σπιτάκι σε άπαρτο «Κάστρο».

... Εφτά ολόκληρες ώρες πολέμησαν μέσα από το σπιτάκι αυτό τον εχθρό, προκαλώντας του πολύ μεγάλες απώλειες αλλά και οργή, γιατί δεν μπορούσαν αυτοί, οι οπλισμένοι «σαν αστακοί», να το αλώσουν. Οταν μετά από μια σφοδρή επίθεση οι Γερμανοί και ταγματασφαλίτες έκαναν πραγματικό «κόσκινο» το σπίτι-κάστρο, κτυπώντας το με όλμους και μυδράλια, τότε αυτό εσίγησε... Κάνουν έφοδο οι πολιορκητές και βρίσκουν μέσα σ' αυτό, τους τρεις νεολαίους νεκρούς και κατατρυπημένους, όπως και το σπιτάκι, από τα πυρά τους.

... Και οι τρεις ρωμαλέοι ΕΠΟΝίτες, ο Δημήτρης, ο Θάνος, ο Κώστας, έγιναν θρύλος και τραγούδι. Το σπίτι ονομάστηκε «Κάστρο» και έγινε τόπος προσκυνήματος. Κάθε βράδυ τρία αστέρια λάμπουν εκεί «ψηλά στον Υμηττό», για να θυμίζουν τη λεβεντιά τους, τη θυσία τους...

Η εκδήλωση

Μια τέτοια σπουδαία επέτειο τιμούν κάθε χρόνο, όπως της πρέπει, οι Αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης του Υμηττού. Ο Δήμος του Υμηττού και το Τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, διοργάνωσαν διήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων που ξεκίνησε το Σάββατο 3-6, με αγώνα δρόμου, αφιερωμένο στη μνήμη των τριών ΕΠΟΝιτών. Την επομένη το πρωί, το πρόγραμμα άρχισε με συγκέντρωση στο Δημαρχείο και στη συνέχεια έγινε πορεία μέχρι το «Κάστρο», όπου και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα.

Ο Δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Αριανάς, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ομιλία του, εξιστόρησε στους παρευρισκόμενους πως διαδραματίστηκαν τα δραματικά εκείνα γεγονότα, της θυσίας. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε και ο παλιός γραμματέας της ΕΠΟΝ Νίκος Παπαδόπουλος. Από μέρους του Τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ ομιλία έκανε ο Πρόεδρος του Δημήτρης Ψημένος, ο οποίος αναφέρθηκε όχι μόνο στην επέτειο, αλλά γενικά στο όλο έπος της Αντίστασης. Ακόμα στάθηκε στο σήμερα, τονίζοντας ότι τόσα χρόνια μετά την απελευθέρωση, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης δε δικαιώθηκαν πλήρως ηθικά και υλικά. Με κοινό χαιρετισμό, έδωσαν το «παρών» και οι Τοπικές Οργανώσεις των πολιτικών Νεολαιών.

Παραβρέθηκαν ακόμη και κατέθεσαν στεφάνια, Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου, εκπρόσωποι παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, πολιτικών κομμάτων και άλλων μαζικών φορέων.

Σ.Σ.

Από την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Χαλανδρίου και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ πρόσφατα, για να τιμήσουν όλους τους Χαλανδριώτες πατριώτες που χάθηκαν μαχόμενοι εναντίον των ναζί κατακτητών. Μετά τη δέηση που έγινε στον ναό του Αγίου Νικολάου της πόλης, το πλήθος των παρευρισκόμενων πορεύτηκε προς το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου και έγινε κατάθεση στεφανιών και ομιλίες από τον δήμαρχο της πόλης και τον πρόεδρο του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ. Ακόμη, λουλούδια και στεφάνια άφησαν ευλαβικά στο μνημείο των πεσόντων αγωνιστών, οι συγγενείς τους, εκπρόσωποι Επιτροπής Ειρήνης και άλλων μαζικών φορέων του Χαλανδρίου. Ακολούθησε δεξίωση που παρέθεσε η Δημοτική Αρχή.

Φώτο Γ. Λιονάκης

{Κειμενολεζάντα Β'}

Ενα ακόμη μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Κοσμεί την κεντρική πλατεία του Δήμου Νεας Σμύρνης. Εδώ σ' αυτόν τον όμορφο χώρο έγινε, την Κυριακή που μας πέρασε, εκδήλωση που διοργάνωσε το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, προς τιμήν της μνήμης των πεσόντων Νεοσμυρνιωτών πατριωτών αγωνιστών, που έπεσαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα 1941-44.

Φώτο Γ. Λιονάκης

Κυκλοφόρησε

Κυκλοφόρησε η μηνιαία (Μάης 2000) έκδοση της εφημερίδας της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) «ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ», με ύλη πλούσια και ενδιαφέρουσα, που αφορά τις δραστηριότητες των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ.

Στην πρώτη σελίδα βασικά θέματα: Ρεπορτάζ από το γιορτασμό της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης στο Πεδίον του Αρεως και τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα. Ακόμη, πρωτοσέλιδα, υπάρχουν ρεπορτάζ από δυο ακόμη αντιστασιακές εκδηλώσεις, το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα και σ' ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα και την τιμητική εκδήλωση στη μνήμη της Ιουλίας Πλουμπίδου. Τέλος δημοσίευμα από το Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης, που έγινε από τις 10 έως τις 14 Μάη στην Αθήνα.

Στις άλλες σελίδες του «Δελτίου» υπάρχει αφιέρωμα για την έκθεση του ζωγράφου Γ. Φαρσακίδη «Ενός Αιώνα Μνήμες», που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας, από τις 25 Μάη έως τις 4 Ιουνίου, με μεγάλη επιτυχία. Ακόμα κείμενο με την παρέμβαση του εκπροσώπου της ΠΕΑΕΑ Σπ. Διλιντά στη συγκέντρωση του «Εθνικού Συμβουλίου» για τις γερμανικές επανορθώσεις και ρεπορτάζ από την επίσκεψη μνήμης και τιμής στη Μακρόνησο -παλιών κρατουμένων αγωνιστών, καθώς και φίλων της Αντίστασης - που οργανώνει κάθε χρόνο η ΠΕΚΑΜ.

Το τετρασέλιδο «Δελτίο» περιλαμβάνει επίσης τις δραστηριότητες των Παρατημάτων της Ενωσης πανελλαδικά. Οι φωτογραφίες των ρεπορτάζ, όπως πάντα, ανήκουν στον αντιστασιακό φωτογράφο Γ. Λιονάκη.

Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ για την Κυριακή 11-6-2000:
  • Η ΝΕΠειραιά της ΠΕΑΕΑ , ο «Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης, η ΚΟΒ Αίγινας του ΚΚΕ και οι συγγενείς των θυμάτων τελούν μνημόσυνο για όλους τους εκτελεσμένους πατριώτες στην Αίγινα. Προσυγκέντρωση στην προβλήτα των πλοίων για Αίγινα, στις 7.30 π.μ. (ακριβώς). Αναχώρηση με το «ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ».
  • Λαμίας - Δομοκού, στις 11 π.μ., θα τιμηθεί η μνήμη των 106 πατριωτών, που εκτελέστηκαν στο ΚΟΥΡΝΟΒΟ στις 6-6-1943, από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής. Η εκδήλωση θα γίνει στο μνημείο τους, κοντά στον Αγιο Στέφανο Δομοκού. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που ξεκινά στις 6.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8234.296 και 8222.952.
  • Θήβας και Λιβαδειάς, καθώς και οι συγγενείς των θυμάτων, τελούν το ετήσιο μνημόσυνο στις 11 π.μ. στις Αλυκές Βοιωτίας, για τους πεσόντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης της περιοχής.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Φοίνικας» και ο Δήμος Διαβατών Θεσσαλονίκης διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 100 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους ναζί Γερμανούς στις 6-6-1944. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ., στα Διαβατά, στο χώρο που έχει στηθεί η επιτύμβια πλάκα των θυμάτων.
  • Καλούνται - από την προσωρινή επιτροπή διοργάνωσης της εκδήλωσης - όλοι οι πρώην μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ της Ταξιαρχίας του Ιππικού Θεσσαλίας να παραβρεθούν στη χρονιάτικη συνάντηση στις 11 Ιούνη, στα Λουτρά Καΐτσας.
  • Το Παράρτημα Αμφισσας, την Κυριακή 18-6-00, στις 11.30 π.μ., τελεί το καθιερωμένο ετήσιο Τρισάγιο, για όλους τους πεσόντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στην Αγία Τριάδα ΚΑΛΟΣΚΟΠΗΣ, που είναι ο τόπος εκτέλεσής τους. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που ξεκινούν στις 6.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8234.296 και 8222.952.
Εκδρομή

Το Παράρτημα Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή11-6-00 εκδρομή για τα μέλη του δωρεάν, στο Δίστομο. Αναχώρηση πούλμαν από Κάτω Χαλάνδρι στις 7.30 π.μ. και από την Κεντρική Πλατεία στις 7.45 π.μ. Πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 6816.913 και 6713.549.

Συνελεύσεις

Την Κυριακή 11-6-2000 τα παρακάτω Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν τις εκλογοαπολογιστικές τους συνελεύσεις:

  • Λουτρακίου - Περαχώρας, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λουτρακίου (Κολοκοτρώνη 17).
  • Χαλκίδας, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Καλούνται τα μέλη του παρ/τος, τα παιδιά τους και οι φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ