ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ολοκληρώθηκε η εκλογή προέδρων και γραμματέων

Εκ μέρους του ΚΚΕ η Βέρα Νικολαΐδου εκλέχτηκε Ε' αντιπρόεδρος της Βουλής και ο Γιάννης Γκιόκας γραμματέας

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Ο Φίλιππος Πετσάλνικος εκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, στη σχετική ψηφοφορία που έγινε χτες το πρωί στη Βουλή, ενώ σε απογευματινή συνεδρίαση εκλέχθηκαν οι αντιπρόεδροι, οι γραμματείς και οι κοσμήτορες του Σώματος. Σε σύνολο 299 ψηφισάντων βουλευτών, ο Φ. Πετσάλνικος έλαβε 168 ψήφους, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους σε σύγκριση με τους προκατόχους του από το 1993.

Στην παρέμβασή του αμέσως μετά την εκλογή του αναφέρθηκε σε - επουσιώδεις - αλλαγές που προτίθεται να εισηγηθεί ως προς τη διαδικασία συζήτησης των νομοσχεδίων, δηλώνοντας αντίθετος στην κατάθεση τροπολογιών «λίγες ημέρες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου», όμως «χωρίς να παραγνωρίζονται συγκεκριμένες ανάγκες νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης».

Χτες έγινε και η ψηφοφορία για την εκλογή των 7 αντιπροέδρων, των 6 γραμματέων και 3 κοσμητόρων της Βουλής, με παρόντες 295 βουλευτές. Η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου - που προτάθηκε από το ΚΚΕ για την θέση του Ε' αντιπροέδρου - εκλέχθηκε με 213 ψήφους, ενώ στη θέση γραμματέα που αντιστοιχεί στο 2ο σε δύναμη κόμμα της αντιπολίτευσης, εκλέχθηκε με 204 ψήφους ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Επίσης, εκλέχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γρ. Νιώτης, Ρ. Ζήση, Ε. Αργύρης στις θέσεις Α', Β' και Γ' αντιπροέδρου λαμβάνοντας 233 ψήφους, ο βουλευτής της ΝΔ Β. Πολύδωρας στη θέση του Δ' αντιπροέδρου με 232 ψήφους, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Β. Αποστολάτος στη θέση του ΣΤ' αντιπροέδρου με 195 ψήφους και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Λεβέντης με 226. Επιπρόσθετα, εκλέχθηκαν ως γραμματείς της Βουλής, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ οι Κ. Γιαννακοπούλου, Ε. Καϊλή, Φ. Παρασύρης και Α. Τόλκας και εκ μέρους της ΝΔ η Τ. Ιατρίδη. Τέλος, κοσμήτορες εκλέχθηκαν οι Χ. Αηδόνης, Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ) και Ε. Καρασμάνης (ΝΔ).

Σήμερα το απόγευμα ξεκινά η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία για «ψήφο εμπιστοσύνης» τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα πάρουν το λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΩΝ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και η προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να ξαναγράψουν την Ιστορία, στο επίκεντρο της συζήτησης

Τα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό επισκέφθηκε χτες επιτροπή Γερμανών Αντιφασιστών, στην οποία συμμετείχαν και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και Αποζημιώσεων από την περίοδο της Κατοχής 1941-1944 στην Ελλάδα. Η Επιτροπή συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Κόμματος, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Τα μέλη της επιτροπής των Γερμανών αντιφασιστών επισκέφθηκαν τις προηγούμενες μέρες μαρτυρικούς τόπους στη χώρα μας (Δίστομο, Σκοπευτήριο Καισαριανής, Κοκκινιά κ.ά.). Χτες έκαναν συμβολικό αποκλεισμό της γερμανικής πρεσβείας, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει τις γερμανικές αποζημιώσεις και να επιστρέψει το κατοχικό - αναγκαστικό δάνειο που πήραν οι Ναζί από την Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τη δράση του Κόμματος σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Ο Ν. Σοφιανός στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών κέντρων και του πολιτικού τους προσωπικού να εξισώσουν τα εγκλήματα του ναζισμού με τον ηρωικό αγώνα του σοβιετικού στρατού ενάντια στο φασισμό. Υπογράμμισε την ανάγκη να αποκρουστούν οι προσπάθειες εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό, οι προσπάθειες για την αναθεώρηση της ιστορικής αλήθειας. Αυτός ο βιασμός της ιστορίας, τόνισε χαρακτηριστικά, δεν είναι εύκολο να περάσει στην Ελλάδα, καθώς ο ελληνικός λαός έχει μνήμες από την Αντίσταση και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΚΚΕ σ' αυτήν. Η επιτροπή ζήτησε από το ΚΚΕ κάθε δυνατή προσπάθεια και πίεση για τη διεκδίκηση από τη Γερμανία των οφειλομένων αποζημιώσεων της κατοχής και την πληρωμή του κατοχικού δανείου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
Τιμάει τους δωσίλογους δημάρχους

Καταγγελία της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ για την εκδήλωση - πρόκληση που διοργανώνεται σήμερα

Να τιμήσει όλους όσους διατέλεσαν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι στα 90 χρόνια από τη σύσταση του δήμου, αποφάσισε η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουτζόγλου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα σε άλλους, θα τιμηθούν και ο διορισμένος δήμαρχος από το καθεστώς της δικτατορίας του Μεταξά Γεώργιος Γουδής, ο οποίος στη συνέχεια συντάχθηκε με τους Γερμανούς κατακτητές και ο διορισμένος δήμαρχος από τη χούντα των συνταγματαρχών Γεώργιος Τσαλέρας. Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Βέροιας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Αντιδρώντας στην πρωτοβουλία αυτή, με επιστολή που έστειλαν στη Δήμαρχο Βέροιας, οι Στιόκας Ιωάννης, Κωνσταντίνου Θωμάς, Ορφανίδης Γιώργος και Αγαθαγγελίδης Πέτρος,που διατέλεσαν Δημοτικοί Σύμβουλοι εκλεγμένοι με τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ, δηλώνουν ότι δε θα συμμετέχουν στην εκδήλωση. Χαρακτηριστικά σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε προκλητικό και επικίνδυνο, να τιμώνται από κοινού και να ταυτίζονται, όσοι με νύχια και με δόντια, αλλά και με αίμα, υπερασπίστηκαν λαϊκά στρώματα και ελευθερίες, μαζί με Γερμανοντυμένους και διορισμένους, από δικτατορίες, που αντιστρατεύτηκαν τα δικαιώματα του λαού και επιχείρησαν να κάψουν το αγωνιστικό του φρόνημα».

Πρόκληση για το Βεροιώτικο λαό χαρακτηρίζει η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ την απόφαση της δημάρχου Βέροιας και καταγγέλλει ότι ποτέ και καμία δημοτική αρχή δε βρήκε το θάρρος να τιμήσει τους εκατοντάδες αγωνιστές αυτής της πόλης που συγκρούστηκαν με το φασισμό, το ναζισμό, που υπέστησαν διώξεις από τη βαρβαρότητα της χούντας, που ξενιτεύτηκαν στην πολιτική προσφυγιά. Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ «καταδικάζει την απόφαση αυτή της δημάρχου Βέροιας που ουσιαστικά εντάσσεται στην επιχείρηση "ξαναγράψιμο της ιστορίας", που ξεκίνησε κύρια μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος και βρίσκεται σε εξέλιξη και ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, έχει πολλές εκδοχές και ποικίλες μορφές».

Καθείς και η «τέχνη» του...

Ο αντιΚΚΕ εμετός θέλει κι αυτός την τέχνη του. Δεν είναι και εύκολο πράγμα να ξεκινάς από μια δίκαιη εργατική κινητοποίηση, για να καταλήξεις σε «συστάσεις» προς το ΚΚΕ να κάνει συνέδριο για να αλλάξει τη γραμμή του. Υπάρχουν όμως κάποιοι δημοσιογράφοι που καταφέρνουν το ποίημα να το πουν ολόκληρο και μάλιστα χωρίς ανάσα, δίνοντας μαθήματα σε όλους τους άλλους που διαβάζουν το ίδιο σκονάκι, άλλος όμως κομπιάζοντας, άλλος χοντροκομμένα, άλλος άτεχνα. Ο λόγος για τον Πάσχο Μανδραβέλη και το χτεσινό σχολιασμό του στο δελτίο του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ για το κατασταλτικό χτύπημα έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Θαυμάστε: «Τη φασαρία σήμερα δεν την έκαναν οι εργαζόμενοι. Την έκανε το ΚΚΕ, στην πλάτη μάλιστα των εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι έχουν πραγματικά προβλήματα, τα οποία σήμερα το ΚΚΕ υπονομεύει. Σήμερα στην Αθήνα είχαμε έναν τσαμπουκά του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ δε θέλει καν την ανατροπή του καπιταλισμού. Δεν έχουμε καν τη συνηθισμένη επαναστατική γυμναστική. Αυτή τη στιγμή, η ηγεσία του ΚΚΕ βάλλεται από τα μέσα για τις επιλογές που έκανε και οδήγησε το κόμμα σε συρρίκνωση. Οι γραφειοκράτες που διαφεντεύουν το κόμμα έπιασαν την παλιά τους τέχνη. Αποφάσισαν να κάνουν εξαγωγή της κρίσης και να δείξουν ότι εντός και εκτός του κόμματος η πολιτική τους είναι σωστή. Πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι, το οποίο είναι θεμιτό όταν γίνεται εντός των οργάνων του ΚΚΕ, όχι όμως στους δρόμους, σε βάρος των εργαζόμενων, για να ταλαιπωρούμαστε όλοι οι υπόλοιποι. Αν το ΚΚΕ έχει εσωτερικά προβλήματα και προβλήματα γραμμής, ας κάνει ένα συνέδριο έκτακτο ή τακτικό και να μην κάνει εφόδους στα υπουργεία».

Η ομοιότητα της «ανάλυσης» Μανδραβέλη με όσα συκοφαντικά και ανόητα λέγονται, γράφονται, υπονοούνται και αναπαράγονται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες, για να πλήξουν το ΚΚΕ και να το πιέσουν (μάταια) να αλλάξει γραμμή, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Και αυτό το καταλαβαίνει πλέον και ο πιο αδιάφορος - απέναντι στο ΚΚΕ - παρατηρητής σε όλη αυτή την αθλιότητα, η όποια θα ενταθεί, αλλά σε καμιά περίπτωση δε θα καταφέρει να πετύχει το δόλιο στόχο της.

ΚΚΕ
Ιδιόκτητα γραφεία στην Πτολεμαΐδα

Τα νέα ιδιόκτητα γραφεία του Κόμματος στην Πτολεμαΐδα, εγκαινιάζει την Κυριακή 18 Οκτώβρη στις 11 το πρωί η Αχτιδική Επιτροπή Εορδαίας Κοζάνης του ΚΚΕ. Τα νέα γραφεία στεγάζονται στην οδό Καπετάν Φούφα 3.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ