ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ ΑΕ
Θολώνει τα νερά με στόχο την πλήρη εκχώρηση

Μεθοδεύει το σπάσιμο της απεργίας με κάθε τρόπο και αφήνει τα πάντα ανοιχτά στο διάλογο με την κινέζικη πολυεθνική

Οι τεράστιες δυνατότητες μιας στρατηγικής σημασίας εγκατάστασης παραδίνονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο μεγάλο κεφάλαιο. Τις συνέπειες πληρώνουν οι λιμενεργάτες, συνολικά οι εργαζόμενοι και ο λαός

ICON Press

Οι τεράστιες δυνατότητες μιας στρατηγικής σημασίας εγκατάστασης παραδίνονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο μεγάλο κεφάλαιο. Τις συνέπειες πληρώνουν οι λιμενεργάτες, συνολικά οι εργαζόμενοι και ο λαός
Ολα τα κυβερνητικά «σφυριά» βαράνε συγχρονισμένα, θέτοντας επιτακτικά το στόχο να σπάσει η απεργία των λιμενεργατών στον Πειραιά και αναζητώντας ταυτόχρονα μέσω του ελιγμού της «επαναδιαπραγμάτευσης» τον κατάλληλο δίαυλο για να παραδοθεί ολοκληρωτικά το λιμάνι στην κινέζικη πολυεθνική Cosco. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, εκφράζοντας με τον πιο καθαρό τρόπο τις αντεργατικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, τόνισε ότι άμεση πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να λήξει η απεργία για το καλό και της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας»!

Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση από την ίδια των προθέσεων της κυβέρνησης να εκχωρήσει στην Cosco και την προβλήτα 1, δήλωσε: «Εχουμε συνεχείς συζητήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για να δούμε πώς μπορεί να λήξει όσο το δυνατόν συντομότερο η απεργία». Με συνέντευξή της στο «Real Fm», η Λ. Κατσέλη ισχυρίστηκε με νόημα ότι «οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν καλύτερα από όλους ποιο είναι το δικό τους συμφέρον».

Την ίδια στιγμή εντελώς προκλητικά ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, προχώρησε σε φραστική επίθεση εναντίον των εργαζομένων δηλώνοντας: «είναι ακατανόητη, αυτή η εμμονή των συνδικαλιστών στο λιμάνι του Πειραιά, να κλείνουν το λιμάνι, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικονομία, αλλά και μεγάλα προβλήματα στη διεθνή εικόνα και αξιοπιστία της χώρας». Ο ίδιος εντείνοντας τις πιέσεις προς τους εργαζόμενους και στέλνοντας μήνυμα πως η κυβέρνηση θα σκληρύνει τη στάση της δήλωσε: «η κατάσταση τείνει να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις στο λιμάνι του Πειραιά».

Τα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα έχουν ήδη πατήσει το πόδι τους στο ΣΕΜΠΟ. Το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τώρα να ισχυροποιήσει και να επεκτείνει την παρουσία τους

EUROKINISSI

Τα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα έχουν ήδη πατήσει το πόδι τους στο ΣΕΜΠΟ. Το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τώρα να ισχυροποιήσει και να επεκτείνει την παρουσία τους
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, μόνο σαν κοροϊδία και πρόκληση μπορεί να εκληφθεί ο χτεσινός ισχυρισμός του Γ. Πεταλωτή ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να κινηθεί δικαστικά κατά των εργαζομένων, καθώς «εξετάζεται» από το κυβερνητικό επιτελείο η δυνατότητα να ενεργοποιηθούν ως απεργοσπαστικά τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ελευσίνας.

Ψάχνουν πώς θα «σερβίρουν» την εκχώρηση

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν χτες να θολώσουν τα νερά γύρω από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και την πρόθεσή της να παραδώσει το σύνολο των λιμενικών εγκαταστάσεων στην κινέζικη πολυεθνική. «Συμφωνήσαμε με τους εκπροσώπους της Cosco να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος σχετικά με όλα τα ζητήματα της παραχώρησης, δηλαδή την υπάρχουσα σύμβαση και τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου.Το δεύτερο βήμα είναι να ξεκινήσουμε μία συζήτηση για να δούμε πώς θα λειτουργήσουν στο απώτερο μέλλον οι δύο προβλήτες, σε αγαστή συνεργασία».

Αυτά επεσήμανε η Λ. Κατσέλη σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει» το χάπι μετά τις δηλώσεις της για διάλογο με την Cosco από «μηδενική βάση» για το «πλαίσιο συνεργασίας των προβλητών 1 και 2», με τις οποίες άνοιξε το δρόμο για την ολοκληρωτική εκχώρηση του λιμανιού, προσθέτοντας με νόημα ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει «όλα τα περιθώρια διαλόγου για να δούμε πού μπορεί να γίνουν τροποποιήσεις ή βελτιώσεις προς αμοιβαίο συμφέρον».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφάνισε σαν επιτυχία ότι η κινέζικη πολυεθνική «δέχθηκε την επαναδιαπραγμάτευση με τους εργαζόμενους», αλλά φρόντισε να αφήσει στο σκοτάδι τις πτυχές της «επαναδιαπραγμάτευσης» με τον ισχυρισμό ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και είναι και σε εξέλιξη, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες, oι οποίες προκύπτουν κατά τη συζήτηση»... Ο ίδιος ισχυρίστηκε «ότι δεν υπάρχει θέμα για προβλήτα 1».

Οξύνονται οι πιέσεις προς τους απεργούς

Εξάλλου χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Λ. Κατσέλη με τους βουλευτές της περιφέρειας Πειραιά του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να βρεθεί τρόπος χειραγώγησης των απεργών και να υπονομευθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η Λ. Κατσέλη ζήτησε την «βοήθεια» των βουλευτών για να εκτονωθεί η κατάσταση και να πειστούν ή να εξαναγκαστούν οι εργαζόμενοι να ανοίξουν το λιμάνι. Θυμίζουμε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την προεκλογική περίοδο, προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο των λιμενεργατών πουλούσαν φούμαρα στους εργαζόμενους περί «επαναδιαπραγμάτευσης για την επανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού» αν γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι αργά το βράδυ υπήρχε και έντονη φημολογία για ενδεχόμενη νέα συνάντηση ανάμεσα στην υπουργό και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, στον ντορό των πιέσεων μπήκε και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, όπου σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «τεράστια οικονομική ζημιά» και σπεύδει να καταδικάσει την «αδιαπραγμάτευτη τακτική» και την «ανυποχώρητη στάση» των εργαζομένων!

Μεγαλύτερη αντεργατική πυγμή ζητάει η ΝΔ

Στην πρώτη γραμμή για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ έχουν μπει «σύσσωμα» και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, ασκώντας πιέσεις για την εφαρμογή της σύμβασης που υπογράφτηκε επί των ημερών της δικής τους κυβέρνησης και για το σπάσιμο των απεργιακών κινητοποιήσεων. Τα στελέχη της ΝΔ αναπαράγουν τα σαθρά επιχειρήματα των επιχειρηματιών και εισαγωγέων για τις δήθεν τεράστιες ζημιές εξαιτίας της απεργίας, ενώ πρωταγωνιστούν στην επιχείρηση ιδεολογικής τρομοκρατίας περί δήθεν υπονόμευσης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας επειδή εμποδίζονται οι «ξένες επενδύσεις».

Μετά την Ντ. Μπακογιάννη και τον Δ. Αβραμόπουλο, που βγήκαν τις προηγούμενες μέρες με δηλώσεις τους να βάλουν πλάτες στην αντιλαϊκή επίθεση, τη σκυτάλη πήρε χθες ο Μ. Κεφαλογιάννης, ζητώντας την άμεση εφαρμογή της σύμβασης παραχώρησης. «Η σύμβαση του ΟΛΠ με την κινεζική εταιρεία COSCO είναι νόμος του κράτους και πρέπει να εφαρμοσθεί όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλει το Σύνταγμά μας αλλά και για να μην απολέσει η χώρα μας την διεθνή αξιοπιστία της», τόνισε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας.

Ο Μ. Κεφαλογιάννης δεν παρέλειψε μάλιστα να δώσει και συνέχεια στη συκοφαντική εκστρατεία που είχε κορυφωθεί επί των ημερών του περί δήθεν προνομιούχων εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι «η σύμβαση αυτή διασφαλίζει τα ιδιαίτερα προνόμια που έχουν και απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ». Επιπλέον, αναμάσησε το «επιχείρημα» του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλου για ζημιές 3 εκατομμυρίων ευρώ κάθε μέρα, εξαιτίας της απεργίας στο λιμάνι, ενώ έκανε λόγο για «υπονόμευση του διεθνούς κύρους της χώρας μας» (!) που πρέπει να σταματήσει, αφού, λόγω και της κρίσης, «η Ελλάδα εναγωνίως αναζητά ξένες επενδύσεις».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Συστήνει στάση αναμονής!

Αποκαλυπτικές για την «προγραμματική αντιπολίτευση» του κόμματός του οι χτεσινές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα από το ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ

Στάση αναμονής (!) μέχρις ότου φανεί αν η κυβέρνηση θα τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την κινεζική πολυεθνική συνέστησε στους εργαζόμενους του ΣΕΜΠΟ ο Αλ. Τσίπρας, περιοδεύοντας χτες στο χώρο επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματός του! Οπως δήλωσε επί λέξει, «θα κληθεί η νέα κυβέρνηση να δώσει δείγματα γραφής. Θα ακολουθήσει την πεπατημένη; Την πεπατημένη μετά τις εκλογές να αναιρούνται οι προεκλογικές υποσχέσεις; Θα ακολουθήσει την πεπατημένη της προηγούμενης κυβέρνησης να εκποιεί το δημόσιο πλούτο σε ιδιωτικά συμφέροντα ή θα ακολουθήσει την κοινή λογική και το δημόσιο αίσθημα που ζητά μεγάλες αλλαγές, σημαντικές αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα»!

Και συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: «Η αποικιοκρατική σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση και που η σημερινή λέει ότι θα αναθεωρήσει, δε μας λέει όμως προς ποια κατεύθυνση, με ποιο πολιτικό στόχο (...) Η νέα κυβέρνηση καλείται πολύ σύντομα να δώσει εξετάσεις. Οι μέρες του μέλιτος ήταν λίγες. Τώρα καλείται να δείξει δείγματα γραφής και να πάρει δύσκολες αποφάσεις, που θα σηματοδοτήσουν και την πορεία στο μέλλον».

Παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος των απεργών και επί της ουσίας «χαϊδεύοντας» τα δεδηλωμένα κυβερνητικά σχέδια και την στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων, ο Αλ. Τσίπρας έφτασε στο σημείο να καλέσει τους εργαζόμενους του λιμανιού σε ετοιμότητα να στηρίξουν αυτές τις «δύσκολες αποφάσεις» λέγοντας αμέσως μετά τα παραπάνω: «Η χώρα χρειάζεται ρήξεις και τολμηρές αποφάσεις. Ρήξεις με μεγάλα συμφέροντα, προκειμένου να προασπίσουμε το δημόσιο πλούτο και την κοινωνική ευημερία. Και βεβαίως για να κάνει κανείς αυτές τις ρήξεις χρειάζεται την υποστήριξη της κοινωνίας και του εργατικού κινήματος. Υπάρχει εδώ. Υπάρχει ένα κίνημα που δρα με αποφασιστικότητα».

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ λέει στους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση έχει όλη την καλή διάθεση να κάνει «ρήξεις» στο θέμα της παράδοσης του λιμανιού και ότι ο αγώνας τους πρέπει να στοχεύει στη στήριξη αυτών των «ρήξεων». Κι αυτό όταν η μόνη «ρήξη» που έχει αφήσει να διαφανεί ότι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, είναι η παράδοση και του τελευταίου προβλήτα στην κινεζική πολυεθνική, δίπλα στις δύο που έχει ήδη πάρει με τη σύμβαση που ισχύει σήμερα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Τα λιμάνια δεν είναι τσιφλίκι των πολυεθνικών

Ανακοίνωση για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ

«Τη μεθόδευση της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζοντας την πολιτική της ΝΔ προωθεί το παραπέρα ξεπούλημα του ΣΕΜΠΟ (Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων), στο λιμάνι του Πειραιά, στην Κινέζικη Πολυεθνική COSCO», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Καταγγέλλουμε την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να παραχωρήσει επιπλέον μια προβλήτα, δυναμώνοντας την κυριαρχία της πολυεθνικής στο λιμάνι, αντί να ακυρώσει τη συμφωνία παραχώρησης, όπως διακήρυττε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Γίνεται φανερό και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ότι τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων - των μεγαλοεισαγωγέων - των εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαιτούν το ξεπούλημα του Λιμανιού του Πειραιά, γιατί έτσι θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερα κέρδη».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι μαζί με την εργατική τάξη διεκδικεί «τα λιμάνια να είναι λαϊκή περιουσία, για να γίνονται οι εισαγωγές και οι εξαγωγές με γνώμονα τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, και τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας». Επίσης, καλεί τα σωματεία μέλη της «να πάρουν θέση ενάντια στο ξεπούλημα του Λιμανιού του Πειραιά και να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους που κινητοποιούνται ενάντια στην παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ στην πολυεθνική COSCO».

Τέλος, η ΟΒΣΑ σημειώνει: «Καταδικάζουμε τη στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΕΣΕΕ και Επιμελητηρίων που έσπευσαν να ταυτιστούν με τις επιδιώξεις των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, επειδή τάχα ανησυχούν για την εξυπηρέτηση της αγοράς. Τα συμφέροντα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων Βιοτεχνών - Εμπόρων - Επαγγελματιών βρίσκονται ακριβώς στην απέναντι όχθη. Οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών θα είναι καταστροφικές και για τους εργαζόμενους και για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, θα ισχυροποιήσει ακόμα περισσότεροι τα μονοπωλιακά μεγαθήρια σε βάρος των μικρών ΕΒΕ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καθολική αντίσταση στους εκβιασμούς και τις πιέσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις εξελίξεις και τις θέσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ σχετικά με το λιμάνι του Πειραιά

Για τις εξελίξεις και τις θέσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ σχετικά με το λιμάνι του Πειραιά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και γενικότερα το λαό και να κάμψει τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, ισχυριζόμενη ότι επιχειρεί να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO. Στην πραγματικότητα, ο διάλογος που στήνει με την πολυεθνική εταιρεία, μόνο το πάγωμα και την ακύρωση της συμφωνίας δεν έχει στόχο, αλλά τη διαπραγμάτευση για την παραχώρηση και άλλων τμημάτων και λειτουργιών του ΟΛΠ. Αυτό αποκάλυψε η υπουργός, δηλώνοντας ότι διαπραγματεύεται και την προβλήτα Ι, εκτός από τη ΙΙ (ΣΕΜΠΟ) που έχει ήδη εκχωρηθεί.

Είναι επικίνδυνη η θέση στελεχών της ΝΔ, που υιοθετείται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στηρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ, ότι οι κινητοποιήσεις κατά της σύμβασης και η απαίτηση να μην εκχωρηθεί - ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι θίγει το διεθνές κύρος της χώρας και θα έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις. Η υιοθέτηση αυτής της θέσης σημαίνει ότι ο λαός δεν έχει το δικαίωμα με την πάλη του να ακυρώνει νόμους και συμφωνίες που υπογράφουν οι κυβερνήσεις στο όνομά του. Κριτήριο για το κύρος της χώρας δεν είναι η γνώμη των κεφαλαιούχων που ληστεύουν με κάθε μέσο τους λαούς, αλλά το τι συμφέρει το λαό. Οι αρνητικές συνέπειες για το λαό από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, οικονομικές και όχι μόνο, θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες από αυτές που θα έχει η ακύρωση της συμφωνίας.

Οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους πρέπει να καταδικάσουν τη συκοφαντική, τρομοκρατική, εκβιαστική παρέμβαση όλων των εργοδοτικών φορέων του Πειραιά και της χώρας κατά της απεργίας των λιμενεργατών. Η σύσσωμη υπεράσπιση της ιδιωτικοποίησης αποδείχνει το ποια τάξη υπηρετεί η πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Το επιχείρημά τους ότι η απόρριψη της ιδιωτικοποίησης εξυπηρετεί την εργατική αριστοκρατία του λιμανιού είναι υποκριτικό και υποβολιμαίο. Οι μεγαλοκαπιταλιστές και οι φορείς τους είναι οι πρώτοι που ενδιαφέρονται για την προστασία και τη χρησιμοποίηση των εξαγορασμένων από αυτούς τμημάτων της εργατικής τάξης, για να καλλιεργούν την ταξική συναίνεση και υποταγή.

Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, συνολικά η εργατική τάξη και ο λαός, πρέπει να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα. Η αντιμετώπιση της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της αφαίρεσης εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λογική του λιγότερου κακού και με την υιοθέτηση στόχων που υπηρετούν τους μεγάλους επιχειρηματίες, όπως "η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και της ανταγωνιστικότητας". Η εμπειρία και από τη χώρα μας, αλλά και γενικά από τις χώρες της ΕΕ, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει καλή ιδιωτικοποίηση που να διασφαλίζει τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργατών και να υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.

Η πάλη των εργαζομένων μπορεί να έχει αποτελέσματα μόνο στη γραμμή της πλήρους απόρριψης κάθε είδους και μορφής ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και των άλλων υποδομών της χώρας. Μόνο όταν απορρίπτει και συγκρούεται με τα ιδεολογήματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του "ευρωμονόδρομου". Οταν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ισχυρής λαϊκής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας».

Οι καλές «εφεδρείες» στην ανάγκη φαίνονται

Τα μπέρδεψε (;) ο κατά τα άλλα πάντα ενημερωμένος ΛΑ.Ο.Σ. και σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες για «τα επεισόδια στο υπουργείο Εργασίας», αναφέρεται στο λιμάνι και στην κατάσταση που εκεί έχει διαμορφωθεί, αγνοώντας προφανώς ότι το χτύπημα της αστυνομίας αφορούσε στους διαδηλωτές εργάτες της Ζώνης. Εστω κι έτσι όμως η ουσία παραμένει. Κι αυτή είναι ότι δεν βρήκε ούτε μια λέξη για να καταγγείλει την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε άνεργους. Βρήκε όμως υπεραρκετές για να προασπίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου που απλώνει τα πλοκάμια του στο λιμάνι του Πειραιά.

«

Οι ανάγκες των εργαζομένων είναι θεμιτές» σχολιάζει καταρχήν, αλλά επειδή για τις δυνάμεις που πολιτικά εκπροσωπούν την πλουτοκρατία όπως ο ΛΑ.Ο.Σ. πιο θεμιτές είναι οι δικές της ανάγκες σπεύδει να διευκρινίσει αμέσως μετά: «Ομως είναι αδιανόητο να επιζητούν να υποκαταστήσουν το ρόλο της κυβέρνησης. Ακόμα πιο αδιανόητο είναι η εκάστοτε κυβέρνηση, για λόγους ισορροπιών, να επιτρέπει ανατροπή των θεσμικών ρόλων. Στο λιμάνι υπήρξε μια "πιεστική" διαδικασία. Απαιτείται βελτίωση των όρων της Συμβάσεως μέσω σοβαρού διαλόγου με εξαιρετική προσοχή προς τους αντισυμβαλλομένους».

Ο ΛΑ.Ο.Σ. συμβουλεύει την κυβέρνηση δηλαδή να βρει μια βαλβίδα για να εκτονώσει την κατάσταση, χωρίς όμως να θίξει την COSCO. Και συγχρόνως συμβουλεύει τους εργαζόμενους να «κάτσουν στ' αυγά τους» και να καταπίνουν αμάσητες τις κυβερνητικές αποφάσεις όσο αντεργατικές και αντιλαϊκές κι αν είναι αυτές. Να κάνουν σεβαστό τον «θεσμικό ρόλο» της κυβέρνησης να τσακίζει δικαιώματα. Ετσι είναι... Οι καλοί φίλοι και οι χρήσιμες «εφεδρείες» στην ανάγκη φαίνονται...


Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ