ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Ο λαός και πάλι στους δρόμους

Οι κινητοποιήσεις ενάντια στη χούντα συνεχίζονται
Οι κινητοποιήσεις ενάντια στη χούντα συνεχίζονται
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Ξανά στους δρόμους βρίσκεται το λαϊκό κίνημα στην Ονδούρα ενόσω αναμενόταν να πέσουν οι τίτλοι του τέλους για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της πραξικοπηματικής κυβέρνησης και του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια, διαπραγματεύσεις που ονομάστηκαν «ο διάλογος Γκουαιμούρας» και ξεκίνησαν την 7η Οκτώβρη υπό την αιγίδια του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών-OAS,

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χτες χιλιάδες Ονδουρένιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μετώπου ενάντια στο πραξικόπημα και συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις με κύρια αιτήματα την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και του Προέδρου Σελάγια καθώς και τη σύσταση συντακτικής συνέλευσης για την αλλαγή Συντάγματος στη χώρα. Οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έκτατης ανάγκης και ανάκλησης βασικών συνταγματικών ελευθεριών εξακολουθούν να είναι σε ισχύ από την 28η Σεπτεμβρίου καθώς ο επικεφαλής της πραξικοπηματικής κυβέρνησης Ροπέρτο Μιτσελέτι αρνείται να κυρώσει την άρση τους παρά την απόφαση του Κοινοβουλίου. Ο γενικός συντονιστής του Μετώπου και συνδικαλιστής Χουάν Μπαραχόνα σε δηλώσεις του προς την «Πρένσα Λατίνα» τόνισε ότι το λαϊκό κίνημα βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για μία ειρηνική εξεύρεση λύσης, απαίτησε τον τερματισμό των ελιγμών της πραξικοπηματικής κυβέρνησης και κατέληξε ότι ακόμη και στην περίπτωση αποκατάστασης του Σελάγια στην προεδρία ο αγώνας θα συνεχιστεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αλλαγής του Συντάγματος.

ΣΥΝΟΔΟΣ ALBA
Με στόχο την ισχυροποίηση των δεσμών συνεργασίας

ΛΑ ΠΑΣ.--

Με στόχο και κύριο αντικείμενο των διήμερων συνομιλιών την ισχυροποίηση των δεσμών οικονομικής συνεργασίας και των μηχανισμών ολοκλήρωσης καθώς και της έγκρισης, σε τελικό στάδιο, της υιοθέτησης ενός κοινού νομίσματος για τις οικονομικές και εμπορικές τους συναλλαγές ξεκίνησε χτες στην πόλη Κοτσαμπάμα της Βολιβίας, η 7η Σύνοδος των Χωρών της Εναλλακτικής Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική - (ALBA).

Στη σύνοδο λαμβάνουν μέρος οι ηγέτες των χωρών μελών της ALBA, δηλαδή οι ηγέτες της Βενεζουέλας, της Κούβας, της Βολιβίας, του Εκουαδόρ, της Νικαράγουας, της Ντομινίκα, του Σαιντ Βίνσεντ και Γραναδίνες, της Αντίγκουα και Μπαρμπούδα καθώς και ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, ενώ παρατηρητές θα είναι αντιπροσωπείες της Παραγουάης, της Ουρουγουάης, της Δομινικανής Δημοκρατίας, της Αϊτής και για πρώτη φορά της Ρωσίας, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο «Τελεσούρ». Παράλληλα, για πρώτη φορά στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών πραγματοποιείται και η Σύνοδος των Λαϊκών και Κοινωνικών Κινημάτων, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 600 οργανώσεων όπου θα συζητήσουν από κοινού με τους ηγέτες το ζήτημα της υιοθέτησης του κοινού νομίσματος, του Σούκρε.

Τέλος, μεταξύ των άλλων θεμάτων της ατζέντας που θα συζητηθούν θα είναι το ζήτημα της υιοθέτησης κοινής πολιτικής και διαδικασιών για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλουτοπαραγωγικού πλούτου των χωρών, τη δημιουργία ενός επιδιαιτητικού νομικού σώματος που θα αντικαταστήσει το αντίστοιχο σώμα υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, του CIADI, η συνεχιζόμενη κρίση στην Ονδούρα και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, το ζήτημα της εγκατάστασης των αμερικανικών βάσεων στην Κολομβία κ.ά.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δεκαπέντε νεκροί και 95 τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης καμικάζι, που πρώτα άνοιξε πυρ και μετά εξερράγη, σε σουνιτικό τέμενος του Ταλ Αφάρ κατά την καθιερωμένη προσευχή. Αρκετοί σουνίτες ιεροδιδάσκαλοι, και του συγκεκριμένου τεμένους, έχουν ανοιχτά εκφραστεί κατά της «αλ Κάιντα». Την ίδια στιγμή, τραγελαφική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την απέλαση 40 Ιρακινών προσφύγων που ζητούσαν άσυλο στη Βρετανία. Οι 40 επέστρεψαν στη Βαγδάτη αλλά μόνο οι 10 έγιναν δεκτοί. Τους υπόλοιπους τους έστειλαν, πάλι, στο Λονδίνο!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέα έκθεση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, για ν' αναθεωρήσουν την έκθεση του 2003, όπου εκτιμούσαν ότι η Τεχεράνη έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες κατασκευής πυρηνικού όπλου. Στην κατεύθυνση αυτή πιέζουν οι μυστικές υπηρεσίες Βρετανίας - Γαλλίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική τράπεζα Lloyds Banking Group, που διασώθηκε από κρατική παρέμβαση με δημόσια κονδύλια, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την απόλυση ακόμη 460 εργαζομένων, ανεβάζοντας το συνολικό νούμερο των απολυμένων στις 8.000, από τις αρχές του έτους.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--_Ενα πεντάχρονο αγοράκι έγινε χτες το τέταρτο θύμα της «νέας γρίπης» στο Βέλγιο. Ο μικρός νοσηλευόταν από τις 9 Οκτωβρίου με πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα.

ΣΕΟΥΛ.-- Αντιπροσωπείες αξιωματούχων από Νότια και ΛΔ Κορέας που συναντήθηκαν χτες στη μεθοριακή πόλη Καεσόνγκ παρουσία εκπροσώπων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερυθρού Σταυρού, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στη συνέχιση της επανασύνδεσης οικογενειών που χωρίστηκαν στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας (1950-'53).

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός 6,4 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες έξω απ' τις δυτικές ακτές της Ιάβας, στα στενά Σούντα, και προκάλεσε μόνο μικρές υλικές ζημιές στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Δύο υπουργοί της στρατιωτικής κυβέρνησης του λοχαγού Μούσα Καμαρά της δυτικοαφρικανικής Γουινέας παραιτήθηκαν χτες δύο βδομάδες μετά το αιματοκύλισμα συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα Κόνακρι με περίπου 160 νεκρούς. Πρόκειται για τους υπουργούς Πληροφοριών και Εργασίας. Παράλληλα, η Γαλλία προέτρεψε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα προβλέποντας επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή...

Εκδήλωση για τους πέντε Κουβανούς

Ο Δήμος Νίκαιας, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα, διοργανώνει εκδήλωση - ενημέρωση, στα πλαίσια της Διεθνούς Καμπάνιας για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών Αγωνιστών που παραμένουν από το 1998 φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10) την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009 στις 8 μ.μ.

ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Πιέσεις και αποδοκιμασίες στον Β. Κλάους

ΠΡΑΓΑ.--

Απαντώντας ουσιαστικά στις προειδοποιήσεις και τις αποδοκιμασίες που έχουν εκφραστεί εναντίον του, ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους δήλωσε πως δε θα ζητήσει όλες οι χώρες - μέλη της ΕΕ να επικυρώσουν εκ νέου τη Συνθήκη της Λισαβόνας, μετέδωσε χτες το πρακτορείο «CTK», καθώς υπάρχει άλλος τρόπος. Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας «σκοντάφτει» στην επικύρωσή της από τον Κλάους, καθώς ο τελευταίος - που αντιδρά στην πολιτική ένωση και όχι στην οικονομική - έχει ζητήσει να υπάρξει για τη χώρα μια εξαίρεση από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ώστε να προχωρήσει στην υπογραφή της.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προειδοποίησε τον Κλάους με συνέπειες, αν δεν επικυρώσει τη Συνθήκη, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φέιμαν αποδοκίμασε τη στάση του και μαζί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπάιναϊ, τον κάλεσαν να βάλει την υπογραφή του στη Συνθήκη.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Αντιθέσεις στην κυβέρνηση

ΧΑΡΑΡΕ.--

Ο Ζιμπαμπουέζος πρωθυπουργός Μόργκαν Τσβανγκιράι ανακοίνωσε χτες πως το κόμμα του θα απέχει εφεξής απ' τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και από εργασίες που αφορούν τη συνεργασία - σε κυβερνητικό επίπεδο - με το κόμμα «ZANU-PF» του Προέδρου της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Η αφορμή που έκανε το ποτήρι της οργής να ξεχειλίσει για τον Μόργκαν Τσβανγκιράι ήταν η τελευταία δικαστική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του Ρόι Μπένετ, ανώτατου συμβούλου ο οποίος κατηγορείται για «δολοπλοκία» πριν περίπου ένα χρόνο με στόχο την ανατροπή του Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στη Χαράρε ο πρωθυπουργός Τσβανγκιράι και ηγέτης του (ως πέρσι αντιπολιτευόμενου) Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC), διευκρίνισε ότι δεν αποχωρεί επίσημα απ' την (κατά τα άλλα) κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Ομως, υποστήριξε ότι ο σύμβουλός του Μπένετ, που προοριζόταν για το αξίωμα του υφυπουργού Γεωργίας, στην πραγματικότητα δε διώκεται δικαστικά αλλά πολιτικά...

Μετά απ' αυτή την εξέλιξη, που ουσιαστικά είναι ένα βήμα πριν την πλήρη διάλυση της κυβέρνησης ενότητας Τσβανγκιράι - Μουγκάμπε που συγκροτήθηκε τον περασμένο Φλεβάρη μετά από πολυτάραχες εκλογές, η ΕΕ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία». Παράλληλα, στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε πως η δίκη κατά του Ρόι Μπένετ είναι «χειροπιαστό παράδειγμα της έλλειψης έννομης τάξης στη Ζιμπάμπουε». Πάντως, το ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη χώρα αυτή όπως και για τη μαύρη ήπειρο δεν πρόκειται να κοπάσει και επομένως οι νέες επεμβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ