ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενισχύεται το κλίμα αστάθειας

Νέα επίθεση κατά των πακιστανικών δυνάμεων

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Δύο καμικάζι αυτοκτονίας, η μία γυναίκα όπως υποστηρίζει η πακιστανική Αστυνομία, ανατινάχθηκαν έξω από το κτίριο αστυνομικών ανακρίσεων της πόλης Πεσαβάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άτομα, μεταξύ αυτών τρεις αξιωματικοί αλλά και πολίτες, και να τραυματιστούν 15. Η πόλη Πεσαβάρ είναι πρωτεύουσα της Βορειοδυτικής Επαρχίας βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στο δρόμο που οδηγεί στο Αφγανιστάν και ουσιαστικά αποτελεί το όριο από όπου αρχίζει η περιοχή των φυλών, όπου βρίσκουν, παραδοσιακά, καταφύγιο ισλαμιστές μαχητές.

Η επίθεση έρχεται μία μέρα μετά το πενταπλό πλήγμα κατά στρατιωτικών στόχων σε τρεις διαφορετικές πόλεις του Πακιστάν, που στοίχισε τη ζωή σε 40 ανθρώπους. Συνολικά, τις τελευταίες 12 ημέρες, που καταγράφεται αλματώδης αύξηση των επιθέσεων, έχουν σκοτωθεί 120 άνθρωποι. Η πακιστανική πολιτική ηγεσία υπό τον Πρόεδρο Ζαρντάρι επιμένει ότι «θα πατάξει τη δράση των Ταλιμπάν και των εξτρεμιστών» με τη στρατιωτική ηγεσία να τηρεί χαμηλότερους τόνους. Κι αυτό γιατί η πολυσυζητημένη και σε εξέλιξη επιχείρηση κατά του νοτίου Ουαζιριστάν, που θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν, εκτιμάται ότι θα καταλήξει σε τεράστιο λουτρό αίματος. Επίσης και με τη στήριξη των ΗΠΑ είναι φανερό ότι όλη η περιοχή γίνεται «συγκοινωνούν δοχείο» με το κατεχόμενο Αφγανιστάν.

Αναμένοντας την ανακαταμέτρηση

Τη Δευτέρα υπολογίζεται ότι θα δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα της ανακαταμέτρησης του 10% των ψήφων των προεδρικών εκλογών της 20ής Αυγούστου καθώς και η εξέταση όλων των καταγγελιών που είχαν κατατεθεί. Αφγανική πηγή προσκείμενη στην Επιτροπή του ΟΗΕ που επιβλέπει τη διαδικασία διέρρεε ότι πιθανότατα θα αποφασιστεί επαναδιεξαγωγή των εκλογών.

Τα αποτελέσματα της Επιτροπής φέρεται ν' αναμένει και η προεδρία Ομπάμα για να δρομολογήσει την ανακοίνωση των αποφάσεών της για τις επόμενες κινήσεις της στο Αφγανιστάν. Προς το παρόν, χτες, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος άλλων τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών από βομβιστική επίθεση στο νότο, ανεβάζοντας σε 25 τις αμερικανικές απώλειες μόνο τον Οκτώβρη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Υιοθετήθηκε η έκθεση Γκόλντστοουν

ΓΕΝΕΥΗ.--

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υιοθέτησε την έκθεση Γκόλντστοουν, όπου ζητάται ενδελεχής έρευνα από τον ισραηλινό στρατό και τη «Χαμάς» για τα τεκταινόμενα κατά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, στις αρχές του χρόνου, πολλά από τα οποία χαρακτηρίζονται «εγκλήματα πολέμου». Σε περίπτωση που δεν ερευνηθούν τα συγκεκριμένα περιστατικά, τότε συνίσταται η παραπομπή των ενόχων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ουσιαστικά, το Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο απόφασης της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, όπου υπογραμμίζονται κυρίως οι ευθύνες του Ισραήλ και συμπεριλαμβάνεται και καταδίκη για τις πρόσφατες ενέργειες των ισραηλινών αρχών στην Ιερουσαλήμ. Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 25 χώρες, μεταξύ αυτών όλες οι αραβικές χώρες, η Ρωσία, η Ισπανία και η Κίνα. Κατά ψήφισαν έξι, ΗΠΑ-Ιταλία-Ουγγαρία-Ολλανδία-Ουκρανία-Σλοβακία. Απείχαν 11, μεταξύ αυτών το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Ν. Κορέα, και δεν θέλησαν να εκφράσουν άποψη πέντε, μεταξύ αυτών Βρετανία, Γαλλία.

Η Υπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, μίλησε για «ένα βήμα προς τον τερματισμό της κουλτούρας ατιμωρησίας μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων». Ικανοποίηση εξέφρασε η «Χαμάς» και η Π. Αρχή, που ανακουφίζεται αφού η αρχική της συναίνεση στην αναβολή της ψηφοφορίας, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Την απόφαση κατήγγειλε το Ισραήλ, τονίζοντας ότι πρόκειται για υιοθέτηση της παλαιστινιακής θέσης και υποσκάπτει το δικαίωμα μιας χώρας «ν' αμύνεται απέναντι στην τρομοκρατία». Για υπόσκαψη των ελπίδων ειρήνευσης και «μονομέρεια», έκανε λόγο και η Ουάσιγκτον.

  • «Η Τουρκία δεν λειτουργεί με λογοκρισία» (!) απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στις διαμαρτυρίες του Ισραήλ για τηλεοπτικό σήριαλ που παρουσιάζει τον ισραηλινό στρατό να σκοτώνει παιδιά στη Γάζα. Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι «άλλο οι καλές σχέσεις με το Ισραήλ και άλλο το ν' αγνοεί κανείς τι γίνεται στη Γάζα».
ΓΑΛΛΙΑ
Εκτακτα μέτρα στήριξης ζητούν οι αγρότες

Να περιορίσει την αγανάκτηση μετά την 25η αυτοκτονία εργαζομένου προσπαθεί η διεύθυνση της France Telecom

Εξαγριωμένοι αγρότες στην πόλη Αβινιόν
Εξαγριωμένοι αγρότες στην πόλη Αβινιόν
ΠΑΡΙΣΙ.--

Με γεωργικά μηχανήματα διαδήλωσαν, χτες, στο κέντρο όλων των μεγάλων πόλεων, οι Γάλλοι αγρότες ζητώντας από την κυβέρνηση να εγκρίνει, «όπως έκανε και για τις τράπεζες ή τις αυτοκινητοβιομηχανίες έκτακτο πρόγραμμα υποστήριξης» ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ολική φοροαπαλλαγή της μη οικοδομημένης γης, και μείωση των τιμών των καυσίμων. Η γαλλική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνδικάτων ζητά, επίσης, από την κυβέρνηση Σαρκοζί να «εγκαταλείψει την καταστροφική νεοφιλελεύθερη πολιτική των Βρυξελλών που έχει οδηγήσει σε απορρύθμιση τον αγροτικό τομέα».

Οι αγρότες απέκλεισαν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες και έριξαν άχυρο πυρπολώντας λάστιχα, μπροστά σε κυβερνητικά κτίρια. Στο Παρίσι, τρακτέρ απέκλεισαν τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Οι Γάλλοι αγρότες καταγγέλλουν ότι το εισόδημά τους μειώθηκε κατά 20% το 2009 και παρά την καθημερινή σκληρή εργασία τους δεν εξασφαλίζουν ούτε το χαμηλότερο νόμιμο μισθό των 1.337 ευρώ μικτά.

Βράζει η οργή

Σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, χθες, οι περίπου 1.500 εργαζόμενοι του παραρτήματος της France Telecom στο Λανιόν, όπου προχτές αυτοκτόνησε ο δεύτερος εργαζόμενος (ένας 48χρονος μηχανικός) μέσα σ' ένα μήνα. Ωρες νωρίτερα, οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν με γιουχαΐσματα τον διευθυντή Ντιντιέ Λομπάρ που επανέλαβε υποκριτικά τα ευχολόγια περί «μέτρων κατά του κολασμένου φαύλου κύκλου». Επιδιώκοντας να κατευνάσει την οργή από τις 25 αυτοκτονίες υπό τη σύνθλιψη των άθλιων συνθηκών εργασίας και της ασφυκτικής πίεσης για παραγωγικότητα, ο υποδιευθυντής της France Telecom, Στεφάν Ρισάρ, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί όλα τα παραρτήματα της εταιρείας για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ετοιμάζει αντιπυραυλική ασπίδα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τα σχέδια της Γερμανίας για τη δημιουργία ενός «αντιπυραλικού συστήματος» εναλλακτικού της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας ανακοίνωσε ο Φιτς Μέρκλε, αξιωματούχος της γερμανικής διαστημικής εταιρείας OHB στο περιθώριο διάσκεψης για τις «διαστημικές φιλοδοξίες της Ευρώπης», που γίνεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Γερμανία, όπως δήλωσε ο Μέρκλε, ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του 2008, μια μελέτη για ένα πρωτότυπο σύστημα εντοπισμού από το διάστημα εκτοξεύσεων πυραύλων μέσου βεληνεκούς. Μία «εναλλακτική πρόταση στο αμερικανικό σύστημα εντοπισμού που μπορεί να προστατεύσει την Ευρώπη, χωρίς να προκαλεί τη Ρωσία» δήλωσε με νόημα ο Μέρκλε, διευκρινίζοντας ότι το «εναλλακτικό» αυτό αντιπυραυλικό σύστημα θα αποτελείται από 10 δορυφόρους που θα τεθούν σε τροχιά από τη μία και την άλλη πλευρά του Ισημερινού - δηλαδή πέντε για κάθε ημισφαίριο, προκειμένου να επιτηρούν το διάστημα και όχι τη Γη.

Κατά το Μέρκλε «το σύστημα αυτό είναι πολιτικά ορθό, διότι έχει σχεδιαστεί για μεσαία γεωγραφικά πλάτη, και δε θα μπορούσε να εντοπίσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς των Ρώσων» ενώ επίσης, «δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα στην ισορροπία των αμερικανικών δυνάμεων αποτροπής», συνεπώς «δεν θα έχει παγκόσμιο πολιτικό αντίκτυπο».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΑΦΡΙΚΗ
Λεφτά μόνο για ένα πιάτο φαΐ...

ΡΩΜΗ.--

Οι γονείς εκατομμυρίων παιδιών σε ορισμένες απ' τις πιο φτωχές χώρες της Αφρικής κάνουν περικοπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό για ρούχα, πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, σχολικά δίδακτρα, προκειμένου να τους εξασφαλίσουν έστω και ένα γεύμα τη μέρα δήλωσε χτες ο γενικός διευθυντής του παγκόσμιου οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) Ζακ Ντιούφ, αναφερόμενος στα τελευταία στοιχεία που επισήμως φέρουν τον αριθμό των πεινασμένων στον πλανήτη να ανέρχεται σε πάνω από ένα δισ. ανθρώπους.

Τα τελευταία στοιχεία αξιωματούχων του FAO αναφέρουν ότι τουλάχιστον 30 χώρες του πλανήτη χρειάζονται άμεσα βοήθεια σε τρόφιμα, εκ των οποίων οι 20 βρίσκονται στην Αφρική. Η αυξητική τάση στη διόγκωση του αριθμού των υποσιτισμένων λαών δεν αναμένεται να σταματήσει εδώ, αλλά γίνει μεγαλύτερη εξαιτίας της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης. Οπως είπε ο Ντιούφ, μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», κάθε έξι δευτερόλεπτα υπάρχει και ένα παιδί στον πλανήτη που πεθαίνει από πείνα και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί κι άλλο όχι μόνο λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας σε βασικά είδη τροφίμων αλλά και γιατί πολλές απ' τις πλούσιες χώρες κωφεύουν στα αιτήματα για την «πραγματοποίηση επενδύσεων στον τομέα της γεωργίας» σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Οπως για παράδειγμα στην Κένυα, όπου η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας έχει φέρει στα πρόθυρα λιμοκτονίας περίπου τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ