ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η ανεργία καλά κρατεί

Σταθερή η άνοδος της ανεργίας από χρόνο σε χρόνο, παρά τα κενά στην καταγραφή

Στο... ύψος της παραμένει η ανεργία στους ναυτεργάτες, παρά το γεγονός ότι ήδη άρχισε η θερινή περίοδος, που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των πλοίων όλων των τύπων και κυρίως των επιβατηγών βρίσκονται σε κίνηση. Αυτό επιβεβαιώνουν ακόμα και αυτά τα... λειψά στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία τον περασμένο μήνα Μάη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 2.005. Τον αντίστοιχο περσινό μήνα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.789. Σημειώνεται ότι στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι ναυτεργάτες που είναι άνεργοι μέχρι ένα χρόνο. Επιπλέον, ακόμα και από αυτούς δε γράφονται όλοι στο ΓΕΝΕ λόγω της αναξιοπιστία του καθώς αποτελεί, όπως οι ίδιοι οι ναυτεργάτες το χαρακτηρίζουν, «παραμάγαζο» των ναυτιλιακών πρακτόρων.

Τον Απρίλη του 2000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 2.600, ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα ήταν 2.098. Το Μάρτη του 2000 ήταν 3.283, ενώ το Μάρτη του 1999 ήταν 2.116. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο ΓΕΝΕ εμφανίζει σταδιακή μείωση από το Μάρτη μέχρι το Μάη, από τα ίδια τα στοιχεία προκύπτει ότι η τάση της ανεργίας είναι αυξητική κατά έτος.

Οσον αφορά τις θλιβερές πρωτιές και το Μάη πρώτοι στην ανεργία έρχονται οι ναύτες με 448 εγγεγραμμένους ανέργους. Ακολουθούν οι πλοίαρχοι με 412 εγγεγραμμένους ανέργους, από αυτούς δε, οι 177 είναι γ' πλοίαρχοι. Τρίτοι έρχονται οι ασυρματιστές με 293 εγγεγραμμένους ανέργους. Μεγάλο αριθμό ανέργων εμφανίζεται ακόμα στην ειδικότητα των γ' πρακτικών μηχανικών με 231 ανέργους και των μαγείρων με 147 εγγεγραμμένους ανέργους. Από τους 2.005 ανέργους οι επιδοτούμενοι είναι 935! Δηλαδή, ούτε στους μισούς δε δίνεται ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας των ...70.000 δραχμών για τους έγγαμους και 35 χιλιάδων για τους άγαμους! Τον Απρίλη του 2000 επιδότηση πήραν οι 1.156 από τους 2.600 εγγεγραμμένους ανέργους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Κάλυψη στη «μαύρη εργασία»

Σε γνώση του η μη ασφάλιση από την «ACCESS FERRIES» των πληρωμάτων της στο ΝΑΤ

Ανεξακρίβωτος αριθμός ανασφάλιστων ναυτεργατών μπαινοβγαίνει μπροστά από τα μάτια των λιμενικών στην επισκευαστική βάση του Νέου Μώλου Δραπετσώνας. Πρόκειται για τα πληρώματα των επιβατικών πλοίων «MED» και «ERMIS», τα οποία ανήκουν στην εταιρία ελληνικών συμφερόντων «ACCESS FERRIES» και αυτή την περίοδο επισκευάζονται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Το όργιο της «μαύρης εργασίας» τροφοδοτεί ο ίδιος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής. Είναι ενήμερος για την κατάσταση στα πλοία της εν λόγω εταιρίας από τα μέσα Μάη, όταν τα ναυτεργατικά σωματεία είχαν ακινητοποιήσει ένα από τα πλοία της και συγκεκριμένα το «ΜΙΛΕΝΙΟΥΜ ΕΞΠΡΕΣ». Η εταιρία είχε συμφωνήσει τότε γραπτώς να εφαρμόσει την ελληνική νομοθεσία, όμως μέχρι σήμερα χωρίς να δώσει λόγο σε κανέναν αρνείται να τηρήσει τα όσα συμφωνήθηκαν! Η ΠΕΜΕΝ με σειρά επιστολών, με τελευταία αυτή στις 2 του Ιούνη, έχει ενημερώσει σχετικά τον υπουργό και τη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας!

Τα πληρώματα αυτών των δύο πλοίων αποτελούνται από Ελληνες και αλλοδαπούς ναυτεργάτες, όλοι ανασφάλιστοι. Οι Ελληνες ναυτεργάτες είναι συνολικά 20. Η εταιρία όχι μόνο δεν τους ασφαλίζει στο ΝΑΤ, αλλά τους δίνει μισθούς πείνας, πιο κάτω και από το όριο ασφαλείας που έχει ορίσει η Διεθνής Οργάνωση Μεταφορών (ΙΤF)! Ομως, το κακό δε σταματάει εδώ. Ακόμα και από αυτά τα ψίχουλα, τους δίνει κάθε μήνα έναντι και επιπλέον τους «τρώει» τις υπερωρίες! Σήμερα αναμένεται οι Ελληνες ναυτεργάτες να καταθέσουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, απαιτώντας την απαγόρευση του απόπλου των δύο πλοίων, που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, μέχρι να τους καταβληθούν πλήρως τα δεδουλευμένα τους και να ασφαλιστούν στο ΝΑΤ.

Να σημειωθεί ότι αυτές οι σύγχρονες γαλέρες που καλύπτει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, όχι απλώς σπάνε το καμποτάζ πριν την καταληκτική ημερομηνία, αλλά αποτελούν τον προάγγελο των όσων επιφυλάσσονται σε βάρος των ναυτεργατών. Αξίζει να συμπληρώσουμε ότι το επιβατικό «MED», το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιά - Ρόδο - Πάτμο - Κύπρο και επιστρέφει στον Πειραιά φέρει σημαία... Κινγκ Στόουν!

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Οδηγείται στο ξεπούλημα

Καταγγελία της ΕΣΑΚ Εμπορικής για τη συμφωνία με του Γάλλους τραπεζίτες

Την κατηγορηματική αντίθεση στην εκχώρηση του 6,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας σε «στρατηγικό σύμμαχο», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Εμπορικής Τράπεζας, καταγγέλλοντας ότι αυτό «αποτελεί ένα σοβαρό βήμα που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σταδιακά στο οριστικό ξεπούλημα και της Εμπορικής». Η ΕΣΑΚ προσθέτει παράλληλα ότι «στη συνολική επίθεση της κυβέρνησης είναι απαραίτητη η συνολική αντιπαράθεση και ο συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων».

Οπως σημειώνει συγκεκριμένα η παράταξη, μέρος της συμφωνίας αποτελεί η δέσμευση της κυβέρνησης στους Γάλλους τραπεζίτες ότι έχουν το προνομιακό δικαίωμα να αυξήσουν το ποσοστό όποτε το αποφασίσουν. «Γίνεται φανερό, συνεχίζει, ότι η κυβέρνηση με τη συμφωνία αυτή - και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να παρουσιαστεί η πώληση σαν συνεργασία εξυπηρέτησης των συμφερόντων της τράπεζας - οδηγεί την Εμπορική σταδιακά σε πλήρη ιδιωτικοποίηση».

Οπως επισημαίνει η ΕΣΑΚ, «μέρος της συμφωνίας αποτελεί και η δέσμευση της κυβέρνηση στους Γάλλους (σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων) για ανατροπή του ασφαλιστικού καθεστώτος των εργαζομένων στα πλαίσια συνολικής ανατροπής της κοινωνικής ασφάλισης που θα επιχειρηθεί στις αρχές του 2001».

Τέλος, τονίζει την αντίθεσή της στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς, όπως τονίζει, η πείρα δείχνει ότι μέσα σε μια νύχτα καταργήθηκαν και πετάχτηκαν στα σκουπίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, εντατικοποιήθηκε η εργασία και τσαλαπατήθηκε το ωράριο εργασίας.

Συμπληρώθηκε το προεδρείο

Συμπληρώθηκε το προεδρείο της ΟΤΟΕ, μετά από έξι μήνες, ύστερα από παραίτηση του γενικού γραμματέα και του ταμία λόγω συνταξιοδότησης. Η Εκτελεστική Επιτροπή της προχώρησε στην προχτεσινή της συνεδρίαση σε συμπλήρωση του προεδρείου σε προγραμματική βάση, από τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΣΥΝ).

Τη θέση του γενικού γραμματέα παίρνει ο Σ. Σώκος (παραιτήθηκε από αναπληρωτής γγ). Τη θέση του ταμία πήρε ο Δ. Τσεγγενές (παραιτήθηκε από αναπληρωτής ταμίας). Τις αντίστοιχες προηγούμενες θέσεις, κατέλαβαν ο Δ. Φωτόπουλος και ο Ζ. Πεπές.

Η ΕΕ συζήτησε στη συνεδρίαση και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα σωματεία των εργαζομένων στις τράπεζες ALPHA BANK, ΙΟΝΙΚΗ και EUROBANK μετά τις συγχωνεύσεις τους.

Μικρή σύγκρουση πλοίων

Από τύχη γλίτωσαν οι δύο άνθρωποι που επέβαιναν στη λέμβο (λάντζα) «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», όταν αυτή συγκρούστηκε χτες το πρωί με το δεξαμενόπλοιο «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ VII» του εφοπλιστή Κουτλάκη. Από τη σύγκρουση, που έγινε κοντά στις δεξαμενές Περάματος, οι δύο επιβάτες της λάντζας έπεσαν στη θάλασσα. Ευτυχώς κοντά τους έσπευσαν ένα αλιευτικό σκάφος και ένα ρυμουλκό, οπότε και με το τελευταίο μεταφέρθηκαν σώοι στη στεριά. Η λάντζα ρυμουλκήθηκε στο ναυπηγείο «Χαλκίτη» Περάματος, ενώ προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Περάματος. Πέρα από το αίσιο τέλος του ατυχήματος, πρέπει να σημειώσουμε το εξής: Στο Δελτίο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (το οποίο συντάσσεται με βάση το σήμα που στέλνεται από την αρμόδια Λιμενική Αρχή) αναφέρεται ότι τη στιγμή της σύγκρουσης το δεξαμενόπλοιο ήταν αγκυροβολημένο. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το δεξαμενόπλοιο ήταν εν πλω...

Κλειστό λόγω μετακόμισης

Κλειστό θα παραμείνει το υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Αιγάλεω την Παρασκευή 16 του Ιούνη και την Τρίτη 20 του Ιούνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος. Ο λόγος για τη μη λειτουργία είναι η επικείμενη μεταστέγαση των διοικητικών υπηρεσιών σε νέο κτίριο στη συμβολή των οδών Περικλέους 28 και Ιωαννίνων 40. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ της περιοχής θα εξυπηρετούνται κανονικά στο νέο κτίριο από την Τετάρτη 21 του Ιούνη.

Ολομέλεια ΕΣΑΚ Τραπεζών

Με τις σοβαρές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το ασφαλιστικό, θα ασχοληθεί η Ολομέλεια της ΕΣΑΚ Τραπεζών, σήμερα Τετάρτη, στις 4.30 το απόγευμα στα γραφεία του ΣΥΤΕ (Σίνα 16).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ