ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Στο δρόμο του αγώνα

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας, συγκέντρωση στις 29 Ιούνη για ασφαλιστικό, κλαδικά προβλήματα

Σε ...«κοινωνικό διάλογο» παρέπεμψε ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας τους συνδικαλιστές Σωματείων Μετάλλου από όλη την Αττική, που χτες το πρωί πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για μια σειρά από κλαδικά προβλήματα, αλλά και για το ασφαλιστικό. Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός τόνισε ότι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά επιβάλλεται σήμερα η συρρίκνωση κατά 700 εργαζόμενους, στα πλαίσια υλοποίησης της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων! Τα σωματεία διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 29 Ιούνη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και καλούν τους μεγαλλεργάτες, εργαζόμενους και άνεργους να πάρουν μέρος.

Κατά τη συνάντηση ο Χρ. Πρωτόπαππας όχι μόνο δε δεσμεύτηκε για τίποτα, αλλά παρέπεμψε τα σωματεία στον στημένο «κοινωνικό διάλογο» που ετοιμάζεται για το 2001 με τις ξεπουλημένες πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Εγινε προσπάθεια από τον υφυπουργό να καθησυχάσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες των εργαζομένων για τις ανατροπές που ετοιμάζονται, όπως ομολογούν καθημερινά ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες. Εγινε σαφές για ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από το 1988 μέχρι το 1999. Τέλος, ο υφυπουργός υπεραμύνθηκε το τζογάρισμα των αποθεματικών του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών Ταμείων στο χρηματιστήριο.

Τα Συνδικάτα Μετάλλου Αθήνας, Πειραιά, Ελευσίνας με χτεσινό δελτίο Τύπου ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της συνάντησης και υπογραμμίζουν ότι «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την οργάνωση της αγωνιστικής διεκδίκησης από τους εργαζόμενους, ώστε να μην περάσουν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΣΕΒ. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους - μεταλλεργάτες, τους άνεργους, τη νεολαία, να αγωνιστούν για να διατηρηθεί και να διευρυνθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΛΑΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Εκστρατεία για τις ασφαλιστικές κατακτήσεις

Σύσκεψη των εργαζομένων χτες στην Πάτρα, συνεχίζονται και σε άλλες πόλεις

Με βασικό θέμα τη συζήτηση για την κοινωνική ασφάλιση πραγματοποιήθηκε χτες στην Πάτρα ευρεία σύσκεψη των εργαζόμενων στον κλάδο του Ιματισμού. Η σύσκεψη, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του κλάδου, ήταν η κορύφωση της δράσης των μελών του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος - Τσαγκαράδων, το οποίο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησε ενημερωτικές εξορμήσεις και συνελεύσεις στους χώρους δουλιάς.

Τις θέσεις της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού -Δέρματος ανέπτυξε η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΕΕ της Ομοσπονδίας, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως το χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι άσχετο από τις αντιδραστικές διαρθρώσεις σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στις εργασιακές σχέσεις. Ενα χτύπημα που «έχει αρχίσει από το 1988 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα».

Πρόσθεσε πως «η άσχημη κατάσταση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και της ανταγωνιστικότητας επιβάλλει την απελευθέρωση της αγοράς, με στόχο τις δραστικές περικοπές στα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προκειμένου να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης και να αυξηθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Σχετίζεται με τη θεωρία ότι το λεγόμενο κοινωνικό κράτος εμποδίζει την ανάπτυξη», αναφέροντας τις κατευθύνσεις που ήδη αρχίζουν να δρομολογούνται όπως τις μειώσεις στις συντάξεις, τη μετάθεση της ευθύνης για την παροχή της κοινωνικής προστασίας στους ίδιους τους εργαζόμενους, τις μειώσεις στο «κόστος εργασίας», τις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης και τις αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης.

Η Χρ. Τσεντούρου τόνισε πως «η κοινωνική ασφάλιση είναι από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης και πρέπει να διασωθεί και να αναπτυχθεί» και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν για κοινωνική ασφάλιση δημόσια και υποχρεωτική για όλους. Τέλος απηύθυνε κάλεσμα δράσης «για να αποκρούσουμε και να βάλουμε εμπόδια σ' αυτή την πολιτική και να ενισχυθεί το κίνημα αντίστασης που φέρνει στο προσκήνιο τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους».


ΠΑΤΡΑ
Λουκέτο στην επιχείρηση «Λαλιώτη»

Στο δρόμο 100 εργαζόμενες, ο «υπεύθυνος» της επιχείρησης την έκλεισε και εξαφανίστηκε

Αλλες 100 οικογένειες της Πάτρας μπαίνουν στο φαύλο κύκλο της ανεργίας, μετά τις απολύσεις όλου του προσωπικού στο εργοστάσιο ενδυμάτων «Λαλιώτη». Μάλιστα, το όλο θέμα θα περνούσε σχεδόν απαρατήρητο, αν δεν είχαν παρέμβει οι συνδικαλιστές του Ιματισμού. Πρόσφατα το Σωματείο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος - Τσαγκαράδων της Πάτρας ζήτησε από την Επιθεώρηση Εργασίας να ελέγξει καταγγελίες εργαζομένων για καθυστερήσεις πληρωμών στην επιχείρηση «Λαλιώτη».

Η Επιθεώρηση Εργασίας, στις 29 Μάη, απάντησε πως «κατά τον έλεγχο που έγινε δε βρέθηκε η επιχείρηση "Λαλιώτης" αλλά η επιχείρηση με την επωνυμία "Αχαϊκά Ενδύματα ΕΠΕ", με εκπρόσωπο τον κ. Βασίλειο Μίχα». Προστίθονταν πως «επειδή δε βρέθηκε πίνακας προσωπικού και ωρών εργασίας, συστήθηκε όπως εντός πέντε ημερών προσκομιστεί για θεώρηση στην Υπηρεσία μας, καθώς και τα εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών του Δώρου Πάσχα τ.ε.».

Με άλλα λόγια, είχε συμβεί το γνωστό «κόλπο» αλλαγής του επιχειρησιακού καθεστώτος με την ανάθεση της επιχείρησης σε τρίτο πρόσωπο, το οποίο την κλείνει και εξαφανίζεται. Χθες το πρωί, στο Σωματείο έφθασε η πληροφορία πως όλες οι εργαζόμενες της επιχείρησης είχαν απολυθεί. Αντιπροσωπεία του Σωματείου μαζί με την Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΕΕ της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας -Ιματισμού - Δέρματος έκανε παράσταση στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου έμαθαν πως η υπηρεσία δε γνώριζε το παραμικρό, αλλά «θα έστελνε» κλιμάκιο να ερευνήσει την υπόθεση, καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι ο «υπεύθυνος» της επιχείρησης Β. Μίχας ήταν εκτός Πατρών.

Ετσι, η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών μετέβη στου «Λαλιώτη». Η άφιξη των συνδικαλιστών σήμανε συναγερμό, κάνοντας τα κινητά κάποιων «ανθρώπων της επιχείρησης» να ανάψουν. Ο υπάλληλος της ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας που ήταν στην πύλη ενημέρωσε τους συνδικαλιστές πως «το εργοστάσιο δε λειτουργεί, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν απολυθεί από την περασμένη εβδομάδα, λειτουργεί μόνο το πρατήριο πώλησης ενδυμάτων». Οταν οι συνδικαλιστές ζήτησαν να περάσουν μέσα για να μιλήσουν με κάποιον υπεύθυνο, κάποιος ανώνυμος τους ενημέρωσε τηλεφωνικά πως ο «υπεύθυνος» Β. Μίχας απουσιάζει και τους απαγόρευσε την είσοδο για να μιλήσουν με οποιονδήποτε άλλον. Οι συνδικαλιστές παρέμειναν έξω από την πύλη ως αργά το μεσημέρι, περιμένοντας μάταια το κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας.

«Αλλο ένα χτύπημα για την εργατική τάξη της Πάτρας», χαρακτηρίζει η πρόεδρος του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος - Τσαγκαράδων Πάτρας Σία Ψωμιάδη το κλείσιμο του «Λαλιώτη», προσθέτοντας ότι «άλλες 100 συναδέλφισσες απολύθηκαν για πολλοστή φορά με την ίδια μέθοδο. Καταγγέλλουμε τη στάση της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία, αν και έκανε έλεγχο μετά από καταγγελία του Σωματείου μας, αντιμετώπισε με παγερή αδιαφορία το πρόβλημα. Τη στιγμή που 100 εργάτριες πετάχτηκαν στον δρόμο με αυτό τον τρόπο, η Επιθεώρηση Εργασίας έψαχνε να βρει αν το εργοστάσιο έκλεισε ή όχι. Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το Σωματείο και να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά και αυτή την επίθεση της εργοδοσίας».


ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Σε ετοιμότητα για τα δικαιώματά τους

Σε αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο ασφαλιστικό καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου, με ανακοίνωσή του το Σωματείο Οικοδόμων Ηγουμενίτσας.

Οπως σημειώνει, τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις μαζί με τους μεγαλοεργολάβους και γενικότερα τους εργοδότες έχουν βάλει στο στόχαστρο το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και έχουν προχωρήσει ήδη σε περικοπές, π. χ. αποσύνδεση των κατώτερων συντάξεων από τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου, περικοπές φαρμάκων, τζογάρισμα των αποθεματικών στο χρηματιστήριο κλπ. Πρόσφατα - συνεχίζει - έφτασε στο υποκατάστημα του ΙΚΑ της πόλης εγκύκλιος για την εφαρμογή του άρθρου 26 του νόμου 2520, με το οποίο μειώνονται κατά 50% οι ασφαλιστικές εισφορές στις οικοδομές που κάνουν νέοι αγρότες, μετανάστες, ασχολούμενοι με τον αγροτουρισμό...

«Με τέτοιου είδους αποφάσεις - υπογραμμίζει - η κυβέρνηση χτυπά με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Κάνοντας υποτίθεται κοινωνική πολιτική προς όφελος μιας μερίδας εργαζομένων, ρίχνει τα βάρη στις πλάτες άλλης μερίδας εργαζομένων. Αν θέλει πραγματικά να κάνει κοινωνική πολιτική, ας επιδοτήσει τις ασφαλιστικές εισφορές από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Οπως επισημαίνει υπάρχουν προβλήματα στην κοινωνική ασφάλιση, όμως για αυτά αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι κυβερνήσεις. Επίσης υπεύθυνη - συνεχίζει - είναι η ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Κατακρίνει τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ που στην πρόσφατη συνάντηση με τον διοικητή του ΙΚΑ στήριξε τις περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις προωθούμενες αρνητικές αλλαγές.

«Η κοινωνική ασφάλιση - καταλήγει - δεν αφορά μόνο τους οικοδόμους, αλλά όλους τους εργαζόμενους, όλο το λαό. Ας πάρει ο καθένας την ευθύνη του και ας παλέψουμε όλοι οι εργαζόμενοι για να αποτρέψουμε τη σε βάρος μας κατάσταση και για να ανοίξουμε δρόμους προς όφελός μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ