ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκκλησία - κυβέρνηση διχάζουν το λαό
  • Απειλούν οι ιεράρχες με συνέχιση των κινητοποιήσεων αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει
  • Κατά της κινητοποίησης «εκσυγχρονιστικοί» παράγοντες, φοβούμενοι  μήπως τρωθεί το κύρος της «Θεσσαλονίκης ανοιχτών οριζόντων»
  • Δήλωση-καταπέλτης του Χρ. Κόφφα, γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Εχομεν πόλεμο», κηρύττει το φυλλάδιο που διανέμεται από εκκλησιαστικές οργανώσεις και καλεί στο αποψινό συλλαλητήριο της Εκκλησίας στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Αυτό το κείμενο ο «εκπρόσωπος Τύπου» και «συγκεντρωσιάρχης», Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, δεν το υιοθέτησε, θεώρησε όμως, πως δεν πρέπει και να καταδικαστεί. Αυτή του η στάση, χτες, σε συνδυασμό και με τη δήλωσή του προχτές, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, όπου διευκρίνισε πως οι κινητοποιήσεις της Εκκλησίας θα συνεχιστούν εάν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα των ταυτοτήτων, φανερώνουν το δρόμο που ανοίγει η ιεραρχία της ελληνικής Εκκλησίας. Και σίγουρα υποδαυλίζουν το κάλεσμα προς τους πιστούς «να προσέλθουν στο ειρηνικό συλλαλητήριο μόνο με την ελληνική σημαία ή τη σημαία του Βυζαντίου, χωρίς εικόνες και άλλα θρησκευτικά σύμβολα, ή σύμβολα φανατισμού».

Προχωρώντας και σε πολιτικό σχολιασμό, ο μητροπολίτης Ανθιμος φάνηκε να υιοθετεί την ανατροπή των «ανελεύθερων» σοσιαλιστικών καθεστώτων, τα οποία μάλιστα χαρακτήρισε «ολοκληρωτικά». Οπως σημείωσε, τα όσα λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης «ίσχυσαν στα ολοκληρωτικά συστήματα των χωρών του τέως υπαρκτού σοσιαλισμού, τα οποία κατέρρευσαν και άφησαν στο πνευματικό και στο οικονομικό χάος αυτές τις χώρες, που συμβαίνει να είναι Ορθόδοξες».

Την ίδια ώρα που η Εκκλησία θέλει να πείσει πως η συγκέντρωση της Αριστοτέλους είναι μια «παλλαϊκή ευλογημένη λαοσύναξη», στην οποία «αυθορμήτως» θα προσέλθουν οι πιστοί, εντατικά συνεχίζονται οι προετοιμασίες και οι κατά τόπους μητροπόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης έχουν αναλάβει τη μεταφορά των πιστών με λεωφορεία (μέχρι χτες είχαν κλείσει 350) στη Θεσσαλονίκη. Τα έξοδα θα βαρύνουν τις εκκλησίες και τις μητροπόλεις. Παράλληλα, οι δρόμοι έχουν γεμίσει από αφίσες και τρικάκια και αυτοκίνητα με μεγάφωνα προπαγανδίζουν τη «λαοσύναξη» σε όλες τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Το κάλεσμα όμως είναι εκβιαστικό, αφού, όπως αναγράφεται στις αφίσες και τα φυλλάδια, «η παρουσία σου είναι ομολογία πίστεως».

Η πλατεία Αριστοτέλους δεν πρέπει να χωρέσει τους «αυθορμήτως» προσερχόμενους πιστούς. Η συμμετοχή πρέπει να αποδείξει ότι έχουν το πάνω χέρι σ' αυτή τη μάχη και όλες οι προετοιμασίες αυτό μαρτυρούν. Η εξέδρα στήνεται ήδη από χτες με πλάτη προς τη θάλασσα. Η συγκέντρωση υπολογίζεται να ξεκινήσει λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και να έχει τελειώσει ως τις 9 το βράδυ. Αναμένεται να παρελάσουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, βουλευτές και παράγοντες, αλλά και βουλευτές και άλλοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ. Στο βήμα της συγκέντρωσης θα ανέβει πρώτος ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και στο τέλος θα μιλήσει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Ολα τα όπλα στην υπηρεσία του αποπροσανατολισμού

Σε ευθεία αντιπαράθεση με την Εκκλησία, πιθανά κατόπιν σχετικών εντολών, βγήκαν χτες εκπρόσωποι κομμάτων και διάφοροι παράγοντες, υποστηρικτές της κυβέρνησης στο κατά τα άλλα «θεάρεστο» έργο της. Βάφτισαν την ενέργειά τους πρωτοβουλία «για τη Θεσσαλονίκη των ανοιχτών οριζόντων» και δηλώνουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της ιεραρχίας να επιλέξει τη Θεσσαλονίκη για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου, γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δ. Κίτσιος, πρόεδρος της ΕΔΟΘ, «τέτοιες εκδηλώσεις αδικούν την πόλη. Εμείς θέλουμε τη Θεσσαλονίκη μητρόπολη των Βαλκανίων και της Ευρώπης».

Ανάμεσα σε αυτούς που υπέγραψαν το κείμενο περιλαμβάνονται μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, μέλη της ΠΕ Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, των Φιλελευθέρων, της ΑΕΚ του Μπίστη, πανεπιστημιακοί, πρώην βουλευτές, δημοσιογράφοι και οι πρόεδροι φορέων που πρόσκεινται στα παραπάνω κόμματα.

Πολλοί θα θεωρούσαν αυτονόητη και αυθόρμητη την απόφαση των 100 και πλέον πολιτών να πάρουν θέση ενάντια στην πραγματοποίηση των συλλαλητηρίων, αν δεν αναγνωρίζονταν μέσα σε αυτούς άνθρωποι και φορείς, που όπως φαίνεται τελικά το μόνο σκοπό που έχουν είναι να στηρίξουν την κυβέρνηση πρωτίστως αλλά και την ιεραρχία της εκκλησίας, στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από τα πραγματικά του προβλήματα.

Στο κείμενο αναφέρεται πως «η θρησκευτική πίστη είναι ατομική υπόθεση του καθενός μας και οφείλει να μην επηρεάζει τις σχέσεις μας με το κράτος. Η οξύτατη αντίδραση του αρχιεπισκόπου στο θέμα των ταυτοτήτων μοιάζει να αμφισβητεί αυτές τις θεμελιώδεις αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας». Πως «οι ατομικές ελευθερίες δεν είναι υπόθεση απλών πλειοψηφιών και δημοψηφισμάτων και υπάρχουν για να προστατεύσουν τις μειοψηφίες από την αυθαιρεσία των πλειοψηφιών». Τέλος, σημειώνεται πως «η νομοθετική εξουσία ασκείται από τη Βουλή και μόνο από αυτή» και ότι «η εφαρμογή του Συντάγματος δεν είναι αντικείμενο συζήτησης».

Αυτοί οι άνθρωποι, που φέρονται να υπερασπίζονται το αυτονόητο, είναι οι ίδιοι που οραματίζονται για τη Θεσσαλονίκη το ρόλο του ορμητηρίου των ιμπεριαλιστών, της έδρας εξόρμησης των πολυεθνικών για την καταλήστευση των βαλκανικών λαών. «Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η Θεσσαλονίκη μπορεί να περάσει στο επίκεντρο των εξελίξεων. Η πόλη μας έχει μια πλούσια πολυπολιτισμική παράδοση πίσω της και λαμπρό μέλλον μπροστά της», ισχυρίζονται, οι ίδιοι που αποκαλούσαν ακραίες τις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις και χαρακτήριζαν τις διαδηλώσεις ενάντια στην παρουσία του αρχιμακελάρη των λαών Μπ. Κλίντον, «αγωνίσματα της Κλιντονιάδας». Είναι οι ίδιοι που ουδόλως νοιάστηκαν για την ωμή παραβίαση του Συντάγματος όταν τα ξένα στρατεύματα κατοχής πέρναγαν (χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των 300 της Βουλής) κατά χιλιάδες και συνεχίζουν να περνούν από τη Θεσσαλονίκη για να μακελέψουν το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Είναι οι ίδιοι που με τη στάση τους στηρίζουν την ωμή παραβίαση του δικαιώματος των λαών να ορίζουν το μέλλον τους (βλέπε πρωτοβουλίες κυβέρνησης, ΕΕ και ΝΑΤΟ για ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας).

  • Αργά χτες έγινε γνωστό ότι στο θέμα της διαμάχης κυβέρνησης-Εκκλησίας για τις ταυτότητες υπήρξε παρέμβαση του πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίου, ο οποίος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, που κοινοποιείται στην Ιερά Σύνοδο, του ζητά να παρέμβει ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΦΦΑΣ
Συλλαλητήρια μόνο στη βάση των κοινωνικών προβλημάτων

«Ενα συλλαλητήριο καταλαβαίνουμε εμείς οι κομμουνιστές, αυτό που γίνεται στη βάση των κοινωνικών προβλημάτων. Τα συλλαλητήρια δηλαδή που στο στόχαστρό τους έχουν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, τα προβλήματα της ανεργίας, τον προσανατολισμό της πόλης σαν κέντρο διείσδυσης των ιμπεριαλιστών και των πολυεθνικών», σχολίασε ο Χρ. Κόφφας, γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Απαντώντας σε όσους επιχειρούν να αλλοιώσουν την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ, σημείωσε: «Τακτικές που εμφανίζονται σαν προοδευτικές και εκσυγχρονιστικές δεν μπορούν κρύψουν τελικά πως είναι στην υπηρεσία αποπροσανατολισμού από τα βασικά προβλήματα. Πού ήταν όλοι αυτοί όταν διαπραττόταν το έγκλημα κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης;

Εξίσου αποπροσανατολιστική όμως είναι και η τακτική της Εκκλησίας. Γιατί ποτέ μέχρι τώρα δεν κάλεσε κανένα συλλαλητήριο για τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα του λαού;».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρόταση νόμου για προαιρετική αναγραφή

Πρόταση νόμου που θεσπίζει την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος των πολιτών στα δελτία ταυτότητας κατέθεσε χτες η Νέα Δημοκρατία. Η πρόταση αποτελείται από 2 μόνο άρθρα και προβλέπει τη συναίνεση του πολίτη για την αναγραφή του συγκεκριμένου στοιχείου. Την υπογράφουν το σύνολο των βουλευτών του κόμματος που συμμετέχουν στο πρώτο Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Σύμφωνα με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά την εισηγητική έκθεση της πρότασης νόμου η αναγραφή του θρησκεύματος στο δελτίο ταυτότητας θα «γίνεται ύστερα από γραπτή συγκατάθεση του ενδιαφερομένου, η οποία είναι πάντοτε προϊόν ελεύθερης και ανεπηρέαστης βούλησης». Οπως επισημαίνεται, η προτεινόμενη ρύθμιση κινείται στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου 2472/97 όπου επιτρέπεται η «κατ' εξαίρεση συλλογή και επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων».

Παράλληλα στην ίδια πρόταση η Νέα Δημοκρατία προβλέπει εξουσιοδότηση των αρμόδιων υπουργών «ώστε με προεδρικό διάταγμα να ρυθμίζονται τα κάθε είδους ειδικότερα τεχνικά και λεπτομερειακά θέματα». Στην εισηγητική έκθεση, η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για «εσφαλμένους χειρισμούς του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που διέκοψαν αιφνιδιαστικώς και αναιτίως το διάλογο», καθώς και για «ασάφεια που έχει προκύψει σε θεσμικό επίπεδο ως προς το αν και υπό ποιους όρους μπορεί να αναγράφεται το θρήσκευμα στο δελτίο ταυτότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ