ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Συνδέει το Κυπριακό με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Για «οδικό χάρτη» και «χρονοδιαγράμματα» έκανε λόγο ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Κύπρο

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Κύπρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

(Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ)

Τη θέσπιση χρονοδιαγράμματος, με πρώτο σταθμό την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ το Δεκέμβρη, με παράλληλο στόχο τη δημιουργία ενός σχεδίου για την επίλυση του Κυπριακού, πρότεινε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

Με σαφή πρόθεση να εγκλωβίσει την επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια των ευρωενωσιακών διαδικασιών, αλλά και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων στην περιοχή, παραμερίζοντας τις διεθνείς διαστάσεις του, ο Γ. Παπανδρέου, με δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, στο προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, περιέγραψε έναν «οδικό χάρτη» για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, την οποία επιδίωξε να συνδέσει και με την επίλυση του Κυπριακού.

«Λύση» - πακέτο;

Περιγράφοντας ο πρωθυπουργός το νέο «οδικό χάρτη», ανέφερε ότι οι στόχοι είναι πολύ καθαροί: «Υπάρχει ένα τέλμα στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ένα τέλμα στα ζητήματα που έχουμε θέσει ως ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Και χρειάζεται να ξαναδώσουμε δυναμική που θα συμβάλει όχι μόνο στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, αλλά και για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων, όπως το Κυπριακό».

Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός επιχείρησε μέσω της πρότασής του για τη διαμόρφωση «οδικού χάρτη» να συνδέσει την «ευρωπαϊκή πορεία» της Τουρκίας με τη συγκρότηση σχεδίου για την επίλυση του Κυπριακού, με συγκεκριμένο μάλιστα χρονοδιάγραμμα, που θα έχει ορόσημο το Δεκέμβρη και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα κρίνει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο ίδιος αργά το βράδυ στους δημοσιογράφους, ο «οδικός χάρτης» θα αποτελέσει το «ορόσημο», την «αφετηρία», ώστε να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση - με τη μορφή «πακέτου» - της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και της επίλυσης του Κυπριακού.

«Ο Δεκέμβρης πρέπει να είναι η αφετηρία της αξιολόγησης, η δυναμική προϋπόθεση σε αυτή τη στρατηγική» είπε χαρακτηριστικά και επανέφερε πολλές φορές τη Συμφωνία του Ελσίνκι (1999), την οποία παρουσίασε σαν τον «οδικό χάρτη» εκείνης της περιόδου, που σήμερα πρέπει να αντικατασταθεί από τη νέα προσέγγιση με την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να χάνει το περιεχόμενό της. Αξίζει να θυμίσουμε ότι αυστηρά χρονοδιαγράμματα προέβλεπε και το αμερικανόπνευστο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν», προκειμένου να υφαρπαγεί με συνοπτικές διαδικασίες η συναίνεση του κυπριακού λαού στη διαίρεση του νησιού.

Ο Δ. Χριστόφιας

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας απέφυγε να αναφερθεί στη διαμόρφωση «οδικού χάρτη», αν και στενοί του συνεργάτες σημείωναν χτες ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία «οδικός χάρτης» υπάρχει μέχρι το Δεκέμβρη και τις εξελίξεις με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, και δεν τίθεται θέμα σύνδεσής του με «σχέδιο επίλυσης» του Κυπριακού. Ερωτηθείς, μάλιστα, ο Δ. Χριστόφιας, αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που οι συνομιλίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο, σημείωσε ότι «εναλλακτικά και επικίνδυνα σχέδια κάνει η Τουρκία και απειλεί με αυτά, αν μάλιστα δεν υιοθετηθούν λύσεις μέχρι τον Απρίλη».

Ο Δ. Χριστόφιας και ο Γ. Παπανδρέου στις επίσημες δηλώσεις τους μίλησαν «για πλήρη σύμπτωση απόψεων» και «κοινή γραμμή των ενεργειών τους μέχρι το Δεκέμβρη». Σύμφωνα με τον Δ. Χριστόφια, οι αποφάσεις μας «θα παρθούν την κατάλληλη στιγμή, έχοντας μπροστά μας όλες τις επιλογές».

Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνια στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές δολοφονούσαν Κύπριους Αγωνιστές την περίοδο 1955 - 1959, καθώς και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη μνήμη Ελλήνων στρατιωτών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Συναντήθηκε ακόμα με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, και τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενιαία και αδιαπραγμάτευτη η στρατηγική της

Παρακαταθήκη ταξικής στοχοπροσήλωσης και συνέπειας από τον απερχόμενο πρόεδρο της ΝΔ

Η απόλυτη σύμπλευση και συμφωνία όχι μόνο για τη διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού, αλλά και για την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθηθεί, χαρακτηρίζει την κούρσα διαδοχής στη ΝΔ, όπως επιβεβαίωσαν και οι τοποθετήσεις του Κ. Καραμανλή και όλων των επίδοξων αρχηγών κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής επανήλθε χτες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και απαντώντας σε όσα γαλάζια στελέχη «γκρίνιαξαν», κυρίως παρασκηνιακά, για την «πρωτοφανή», όπως την χαρακτήριζαν, συναίνεση που πρόσφερε στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει να προσθέσει ή να αφαιρέσει ούτε μία λέξη» από την ομιλία του στις προγραμματικές.

Γενικότερα, η ομιλία του Κ. Καραμανλή στη χτεσινή συνεδρίαση ήταν ένα «μάθημα» στοχοπροσήλωσης και συνέπειας στο συνολικότερο συμφέρον της αστικής τάξης, καθιστώντας σαφές ότι αυτή είναι και η βασική πηγή άντλησης της δύναμης της ΝΔ. «Αυτή η παράταξη έβαζε πάντα, πάνω από όλα, το εθνικό συμφέρον. Αυτό κάναμε ως κυβέρνηση, αυτό υποχρεούμαστε να κάνουμε και ως αξιωματική αντιπολίτευση», τόνισε χαρακτηριστικά, ταυτίζοντας όπως πάντα το συμφέρον της αστικής τάξης με το εθνικό συμφέρον. Υπερασπίστηκε μετά πάθους το μονόδρομο των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» και της αντιλαϊκής επίθεσης, δηλώνοντας μάλιστα υπερήφανος για την πολιτική που εφάρμοσε καθώς και ότι δεν υπέκυψε στο «λαϊκισμό».

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ θα δικαιωθεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα ευχάριστα που υπόσχονταν και να εφαρμόσει πολλά από εκείνα που λέγαμε ότι είναι αναγκαία». Σε ό,τι αφορά την εκλογή του νέου προέδρου χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετική εξέλιξη» την εκλογή από τη λαϊκή βάση και ζήτησε από όλους στην πορεία προς το συνέδριο να δείξουν «ένα υψηλό πολιτικό επίπεδο αλληλοσεβασμού και προσήλωσης στις αρχές και τις αξίες αυτής της παράταξης».

Η κούρσα της διαδοχής

Η κούρσα της διαδοχής αποκτά ολοένα και περισσότερο χαρακτηριστικά μιας ανελέητης αναμέτρησης μηχανισμών και συμφερόντων για την εξουσία, με τους υποψηφίους να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για τη στρατολόγηση στελεχών και την προσέλκυση «ψηφοφόρων». Ολοφάνερη είναι η προσπάθεια για «συμμαχίες» με τα ΜΜΕ, ενώ ξεκινούν και πρόγραμμα περιοδειών ανά την επικράτεια.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι τέσσερις υποψήφιοι για την αρχηγία και επικυρώθηκε από τον Κ. Καραμανλή προβλέπει την ανάδειξη του νέου αρχηγού από τη βάση με κάλπες που θα στηθούν στις 6 Δεκέμβρη και αν υπάρξει επαναληπτικός γύρος και στις 14 του ίδιου μήνα. Μια βδομάδα πριν από το έκτακτο συνέδριο της 7ης Νοέμβρη θα συνέλθει η ΚΕ της ΝΔ προκειμένου να εγκρίνει την αλλαγή της σχετικής διάταξης του καταστατικού και να εισηγηθεί σχετικά στο συνέδριο.

Οπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δ. Σιούφας, η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου θα είναι ανοικτή και «τα μέλη της ΝΔ θα προσέρχονται εκείνη τη μέρα και θα επιβεβαιώνουν την ιδιότητα του μέλους του κόμματος». Επίσης «θα προσέρχονται και πολίτες, οι οποίοι θα καταθέτουν αίτηση, με την οποία θα αναγνωρίζουν ότι επιθυμούν να γίνουν μέλη του κόμματος, και θα ψηφίζουν»(!).

Οι υποψήφιοι αρχηγοί συμφώνησαν επίσης να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής νέων υποψηφιοτήτων για την αρχηγία μέχρι την Πέμπτη 22 Οκτώβρη, που όμως θα συνοδεύονται με 50 υπογραφές συνέδρων. Ωστόσο, ο Α. Σπηλιωτόπουλος επέμεινε και χτες ότι εφόσον άλλαξαν οι διαδικασίες εκλογής του νέου αρχηγού, δεν μπορεί να «κλείσουν» οι υποψηφιότητες παρά μόνο λίγες μέρες πριν την ψηφοφορία για την εκλογή από τη βάση.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Δέχεται την επανεκλογή του

Την πρόταση για επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποδέχτηκε ο Καρ. Παπούλιας, με χτεσινή του δήλωση. Η επανεκλογή θα γίνει με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των αρχηγών των τριών κομμάτων, που επαναβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων. Ο K. Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 8 Φλεβάρη 2005 με 279 ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η θέση του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πάγια και σταθερή. Δεν ψηφίζει Πρόεδρο Δημοκρατίας, ανεξάρτητα ποιο πρόσωπο προτείνεται, γιατί αυτός είναι υποχρεωμένος να υπογράφει τα αντιλαϊκά μέτρα που αποφασίζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ