ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Είκοσι χρόνια επιτυχούς λειτουργίας κλείνει η «Παρέμβαση»

Οι 7 στους 10 χρήστες ουσιών που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα, πέντε χρόνια μετά συνεχίζουν να απέχουν από τη χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας

Είκοσι χρόνια δράσης κλείνει φέτος το «στεγνό» θεραπευτικό πρόγραμμα «Παρέμβαση» του ΚΕΘΕΑ, που εδώ και δύο δεκαετίες παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στους χρήστες ουσιών και στις οικογένειές τους και θα τα γιορτάσει για τρεις μέρες (22 - 24 Οκτώβρη, στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, 11 π.μ. - 10 μ.μ.) με πολύμορφες εκδηλώσεις.

Η αποτελεσματικότητα των «στεγνών» προγραμμάτων έρχεται να αποτυπωθεί και μέσα από τη δράση της «Παρέμβασης».

Σύμφωνα με την «έρευνα αποτελεσματικότητας» του προγράμματος, οι 7 στους 10 χρήστες ουσιών που έχουν συμμετάσχει ένα χρόνο στην Εναλλακτική Θεραπευτική Κοινότητα «Παρέμβαση», πέντε χρόνια μετά συνεχίζουν να απέχουν από τη χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας και από παραβατικές δραστηριότητες, ενώ 8 στους 10 έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά. Ακόμα και οι χρήστες ουσιών που διακόπτουν πρόωρα τη θεραπεία τους στην «Παρέμβαση», εμφανίζουν βελτίωση σε διάφορους τομείς, όπως η υγεία, οι κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις, ενώ τείνουν να επιστρέφουν στις υπηρεσίες θεραπείας για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους.

Η «Παρέμβαση» λειτουργεί από το 1989 και προσφέρει στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή μέσα από ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της εξάρτησης και των προβλημάτων που τη συνοδεύουν. Οπως σε όλα τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν και άμεση, χωρίς λίστες αναμονής. Η θεραπεία είναι «στεγνή», δηλαδή δεν περιλαμβάνει χορήγηση υποκαταστάτων (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) ή φαρμάκων και έχει στόχο την πλήρη και οριστική αποχή από τις ουσίες και την παραβατικότητα, καθώς και την επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία. Στόχος των εκδηλώσεων που θα γίνουν τις επόμενες μέρες είναι «η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν τη χρήση ναρκωτικών και η παρουσίαση της φιλοσοφίας και της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ "Παρέμβαση" από τη δημιουργία ως σήμερα».

Από παλιότερη εκδήλωση του προγράμματος «Παρέμβαση» το 2004, με τη συμμετοχή ολυμπιονικών
Από παλιότερη εκδήλωση του προγράμματος «Παρέμβαση» το 2004, με τη συμμετοχή ολυμπιονικών
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος για το 2008, οι χρήστες που απευθύνονται στην «Παρέμβαση» είναι κυρίως άνεργοι και άγαμοι άνδρες, με μέση ηλικία τα 29 έτη, οι οποίοι διαμένουν με τους γονείς τους. Η πρώτη τους επαφή με τις παράνομες ουσίες έγινε κατά μέσο όρο λίγο πριν τα 16 έτη με κάνναβη. Τέσσερις στους 10 είναι απόφοιτοι Λυκείου και 2 στους 10 απόφοιτοι γυμνασίου. Για όσους διέκοψαν το σχολείο, η μέση ηλικία διακοπής είναι τα 15,5 έτη.

Εκαναν πρώτη φορά χρήση της κύριας ουσίας, που για το σύνολο σχεδόν είναι η ηρωίνη, κατά μέσο όρο στην ηλικία των 21 ετών. Στο πρόγραμμα απευθύνθηκαν μετά από χρήση 7,5 έτη κατά μέσο όρο. Πάνω από τους μισούς αναφέρουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, οι 4 στους 10 έχουν κάποια καταδικαστική απόφαση σε βάρος τους και με την ίδια αναλογία έχουν κάποια νομική εκκρεμότητα για το μέλλον.

Στην «Παρέμβαση» μέχρι σήμερα, έχουν απευθυνθεί 4.614 χρήστες ουσιών. Στο κέντρο οικογενειακής υποστήριξης του προγράμματος εντάχθηκαν 6.114 μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Εληξε η κατάληψη του δημαρχείου Νίκαιας

Εληξε αργά το βράδυ της περασμένης Κυριακής η κατάληψη του δημαρχείου της Νίκαιας. Η κατάληψη ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου από ομάδες του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποίησαν πορεία από το κέντρο της πόλης στο Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο 25χρονου Πακιστανού μετανάστη. Ο Πακιστανός στις 28 Σεπτέμβρη είχε συλληφθεί για απειλή και σωματική βλάβη ανήλικου συμπατριώτη του και μετά την άσκηση ποινικών διώξεων από τον εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Δέκα ημέρες αργότερα, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, γεγονός που συσχετίζεται και με βασανισμούς που υπέστη κατά την κράτησή του.

Κατά τη διάρκεια της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια και - σύμφωνα με την Αστυνομία - προκλήθηκαν φθορές σε 10 αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα, έγιναν 11 προσαγωγές και τελικά συνελήφθησαν οκτώ νεαροί. Ενώ δημοσιογράφος ραδιοφωνικού σταθμού καταγγέλλει πως χτυπήθηκε από αστυνομικό και γι' αυτό έχει υποβάλει μήνυση.

Στη συνέχεια, ομάδες των νεαρών κατέλαβαν το δημαρχείο της Νίκαιας, ζητώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Το μεσημέρι της Κυριακής, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πειραιά, ο οποίος τους άσκησε διώξεις και τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.

Ο Δήμος Νίκαιας, από την πρώτη στιγμή, ζήτησε την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων περιμετρικά του δημαρχείου και αργά το βράδυ οι νεαροί αποχώρησαν από το χώρο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος αναφέρει ότι «τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να λύνονται με χρήση βίας, με δυνάμεις καταστολής. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις από τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών, τόσο για τα ακριβή αίτια του θανάτου του Πακιστανού μετανάστη, ούτε έχει δοθεί καμιά εξήγηση για τις κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στους συλληφθέντες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δικαιολογημένα ερωτηματικά για τη στάση της κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής».

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά, τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι αποκλείουμε κάθε χρήση άσκησης βίας και καταστολής». Τέλος, καλεί το λαό της πόλης σε επαγρύπνηση και πάλη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

Συνελήφθη αστυνομικός

Ενας 41χρονος αρχιφύλακας συνελήφθη χτες τα ξημερώματα ύστερα από επεισόδιο που είχε με μια αλλοδαπή γυναίκα στο κέντρο της Αθήνας. Ο 41χρονος, φέρεται να διαπληκτίστηκε με τη γυναίκα, στην οδό Σολωμού και να πυροβόλησε στον αέρα με το υπηρεσιακό του όπλο.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια αρκετών πεζών και οδηγών και όπως έγινε γνωστό, οδηγοί ταξί τον ακολούθησαν ενώ παράλληλα ειδοποίησαν και την αστυνομία. Ανδρες της ΟΠΚΕ, τον συνέλαβαν παρά το γεγονός ότι αντιστάθηκε και προσπάθησε να χτυπήσει τους συναδέλφους του. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία περούκα, ένας μπερές και το υπηρεσιακό όπλο του μαζί με τον κάλυκα από τη σφαίρα.

Ο 41χρονος αρχιφύλακας της Διεύθυνσης Μεταγωγών Αθηνών τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Ασθενής σε κρίσιμη κατάσταση

Ενας 34χρονος άνδρας, αλβανικής καταγωγής, νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδα εντατικής θεραπείας, λόγω σοβαρών επιπλοκών από τη «νέα γρίπη».

Οπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, ο 34χρονος δεν είχε ιστορικό άλλης νόσου, μολύνθηκε από το νέο ιό γρίπης Α (Η1Ν1)ν, και παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση.

Από τη «νέα γρίπη» προσβλήθηκε και ένας 30χρονος νοσοκομειακός γιατρός στη Θεσσαλονίκη. Ο ασθενής νοσηλεύεται στο σπίτι του και η κατάστασή του είναι καλή.

ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ
Επιστρέφονται απαλλοτριωμένες εκτάσεις

Το υπουργείο Οικονομίας υποχρεούται να προχωρήσει σε ανάκληση απαλλοτριώσεων που είχαν γίνει το 1972 στην περιοχή Αλυκές Αναβύσσου, καθώς για 37 ολόκληρα χρόνια η Πολιτεία αδράνησε αδικαιολόγητα και δεν αξιοποίησε τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις. Αυτό αναφέρει σε απόφασή του το Στ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ,) δικαιώνοντας κατοίκους της Αναβύσσου. Ειδικότερα, η Πολιτεία είχε προχωρήσει σε απαλλοτρίωση έκτασης 61.900 τ.μ. για τη δημιουργία υπερτοπικού πόλου αναψυχής (γήπεδα, γήπεδο γκόλφ, συνεδριακά κέντρα κλπ.), αλλά στη συνέχεια άφησε αναξιοποίητη την απαλλοτριωμένη έκταση, παρόλο που έγιναν κάποιες προσπάθεις το 1990, 1997 και 2002 αλλά δεν ευοδώθηκαν.

Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται ότι κανένα από τα σχέδια τουριστικής ανάπτυξης δεν υλοποιήθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή και επομένως «υπήρξε αδικαιολόγητη αδράνεια της διοίκησης», η οποία κατείχε τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις «επί μακρόν και πέραν του εύλογου χρόνου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ