ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοίγει επικίνδυνα μονοπάτια για Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά

Προωθεί τη δραστικότερη εμπλοκή τους στα ιμπεριαλιστικά γρανάζια και στα σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Οι εξαγγελίες Παπανδρέου για Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά προμηνύουν «κινήσεις» ενταγμένες στους συνολικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την περιοχή

Eurokinissi

Οι εξαγγελίες Παπανδρέου για Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά προμηνύουν «κινήσεις» ενταγμένες στους συνολικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την περιοχή
ΛΕΥΚΩΣΙΑ

(Του απεσταλμένου μας

Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ).--

Στο ρόλο του πλασιέ των ευρωενωσιακών στρατηγικών και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια εμφανίστηκε χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου για μια ακόμη φορά ενέταξε την επίλυση του Κυπριακού στις συμπληγάδες των αντικρουόμενων συμφερόντων της ΕΕ των μονοπωλίων.

Με τη χτεσινή ομιλία του μπροστά στους βουλευτές των κυπριακών κομμάτων, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να εμφανίσει σαν μοναδική διέξοδο για την προώθηση των θεμάτων που αφορούν στην εξωτερική πολιτική της χώρας τον ακόμα μεγαλύτερο εγκλωβισμό τους στα «γρανάζια» της ΕΕ. Περιγράφοντας ακριβώς αυτούς τους στόχους της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε: «Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας είναι η ενεργός υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, όπως και όλων των γειτόνων μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι: «Η συμμετοχή στην ΕΕ οπλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία με νέες δυνατότητες, για να υπερασπιστεί με ασφάλεια τα συμφέροντά της». Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια πολιτική, η οποία, υπηρετώντας τις επιδιώξεις των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή, για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο για το ντόπιο κεφάλαιο από την επιδρομή των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στις γειτονικές χώρες.

Τροχιοδεικτικές βολές

Με γνώμονα ακριβώς αυτήν την πολιτική και ουσιαστικά ορίζοντας την ΕΕ σαν επιδιαιτητή για τη λύση του Κυπριακού και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Γ. Παπανδρέου έριξε τροχιοδεικτικές βολές για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησής του. Τόσο με τη χτεσινή ομιλία του, όσο και με το σύνολο των δηλώσεών του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε μια σειρά από πολιτικές θέσεις και προτάσεις, των οποίων η φιλοσοφία συμπυκνώνεται μέσα στο «νέο οδικό χάρτη» που πρότεινε να εφαρμοστεί - μια στρατηγική τύπου Ελσίνκι - συνδέοντας πλήρως και απόλυτα την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με τη συγκρότηση ασφυκτικού σχεδίου χρονοδιαγραμμάτων για την επίλυση του Κυπριακού.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τάχτηκε υπέρ των «απευθείας δικοινοτικών συνομιλιών» μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Ταλάτ, σημειώνοντας ότι αυτήν τη «μέθοδο επίλυσης επέλεξε η Κύπρος και η Ελλάδα συμφώνησε, αποκλείοντας άλλες, όπως αυτές που αγνοούν τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου».

Πρώτος σταθμός του νέου «οδικού χάρτη» που πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου αποτελεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη, στο οποίο, όπως ανέφερε, θα «αξιολογηθεί η Τουρκία» και η ενταξιακή της πορεία. Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «επιμένει να κρατά ανοιχτή την προοπτική της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», μια τοποθέτηση που σε συνδυασμό με την πρότασή του για τη δημιουργία «νέου οδικού χάρτη», δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να μην υποστεί κυρώσεις το Δεκέμβρη από την ΕΕ και να υπάρξει μια νέα εκκίνηση στο «διάλογο» για τα Ελληνοτουρκικά, με την ΕΕ, βέβαια, να αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ετοιμάζουν το «νέο Ελσίνκι»

Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τη χτεσινή αναφορά του Γ. Παπανδρέου περί «νέας εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τις τουρκικές διεκδικήσεις και στοχεύσεις, αφού με τις ευλογίες της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων η χώρα θα συρθεί σε επικίνδυνα μονοπάτια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «νέο Ελσίνκι» και για την ανάγκη να υπάρξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο με ακριβή χρονοδιαγράμματα για την επίλυση του Κυπριακού, που παραπέμπουν στο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν».

Βέβαια, χτες, ο Γ. Παπανδρέου εντελώς δημαγωγικά και σε μια προσπάθεια να κρύψει τους πραγματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στην ομιλία του στο Κυπριακό Κοινοβούλιο, ισχυρίστηκε ότι η «επίλυση του Κυπριακού είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι επιβολή νέων τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων ή επιδιαιτησίας, που δοκιμάστηκαν με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα στο πρόσφατο παρελθόν». Πριν την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην Κυπριακή Βουλή είχε προηγηθεί ο χαιρετισμός του προέδρου της Μάριου Καρογιάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο τα κυπριακά κόμματα εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη δημιουργία του «οδικού χάρτη», επικαλούμενα τους ασαφείς προσανατολισμούς του. Μετά την ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Γ. Παπανδρέου αναχώρησε για την Αθήνα, ενώ νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο της Κύπρου, Χρυσόστομο.

Αβαντάροντας, τέλος, τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και εντείνοντας τις αυταπάτες για την ΕΕ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι η «κατ' αρχήν θετική τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας μάς βρίσκει σύμφωνους». «Κάποιοι θέλουν προφανώς να τιμωρήσουν τους Ελληνες της Κύπρου για το "όχι" στο ρατσιστικό Σχέδιο Ανάν. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες...», ήταν το σχόλιο του ΛΑ.Ο.Σ. για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην Κυπριακή Βουλή.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μάχη διαδοχής κάτω από τα «λάβαρα» της ίδιας πολιτικής

Καμιά διαφοροποίηση στο ζήτημα της στρατηγικής δεν πρόκειται να υπάρξει, όποιος κι αν εκλεγεί νέος πρόεδρος του κόμματος

Σε εσωκομματικούς προεκλογικούς ρυθμούς κινείται ήδη η ΝΔ, καθώς οι υποψήφιοι για την αρχηγία ξεκίνησαν τη μαραθώνια εκστρατεία τους, κρατώντας ψηλά τη σημαία του «κοινωνικού φιλελευθερισμού» και της συναινετικής και αξιόπιστης «αντιπολίτευσης». Ο κάθε υποψήφιος επιχειρεί να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας των ιδανικών και των αξιών της παράταξης, ως εγγυητής της ενότητάς της, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να πείσει ότι μόνο αυτός μπορεί να φέρει και μάλιστα σύντομα την παράταξη σε τροχιά εξουσίας.

Ταυτόχρονα για ψηφοθηρικούς λόγους οι υποψήφιοι ψάχνουν εναγωνίως κάποιες «διαφορές» μεταξύ τους, ενώ θυμούνται εκ των υστέρων να κρατήσουν αποστάσεις από επιλογές του Κ. Καραμανλή με τις οποίες βέβαια ποτέ δε διαφώνησαν ως στελέχη της κυβέρνησής του. Πιο «τολμηρά» βήματα στην κατεύθυνση αυτή κάνει ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος αποκηρύσσει τώρα τον τρόπο που η κυβέρνηση της ΝΔ διαχειρίστηκε το πακέτο στήριξης των τραπεζών, καταλογίζει επίσης ως λάθος της ότι δεν κατάργησε νωρίτερα το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ «υπενθυμίζει» τη διαφωνία του για την επιλογή του Κ. Καραμανλή για πρόωρες εκλογές.

Ο Αντ. Σαμαράς, όπως και η Ντ. Μπακογιάννη διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους ότι μπορούν να ενώσουν την παράταξη και υπόσχονται ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε οι ιδέες του κόμματος που κυριαρχούν στην ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο «να ακτινοβολήσουν ξανά στην ελληνική κοινωνία». Παρά το γεγονός ότι έχει χρεοκοπήσει στην πράξη το γνωστό φιλελεύθερο παραμύθι σύμφωνα με το οποίο «πρώτα αυξάνεται ο κοινωνικός πλούτος και μετά γίνεται η δίκαιη μοιρασιά», οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ επιμένουν να το κάνουν σημαία. «Η Νέα Δημοκρατία είναι μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα, είναι το σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα, είναι ένα κόμμα με φιλελεύθερη αντίληψη στην οικονομία για να αυξήσει τον πλούτο και με κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, για να μπορέσει να μοιράσει σωστά την πίτα», είπε χαρακτηριστικά σε χτεσινή συνέντευξή της στο «Αλτερ» η Ντ. Μπακογιάννη.

Στις προεκλογικές υποσχέσεις της πρώην υπουργού περιλαμβάνονται η οργανωτική επανίδρυση, «αναγέννηση» την χαρακτήρισε, της ΝΔ, η λειτουργία των «δεξαμενών σκέψεων» που λειτουργούν στην παράταξη για την «παραγωγή» νέων ιδεών, ενώ υποσχέθηκε ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές οι υποψήφιοι δήμαρχοι της ΝΔ θα αναδειχθούν με «τοπικές εκλογές». Οσον αφορά την αντιπολιτευτική τακτική, επανέλαβε ότι «θα κάνουμε ουσιαστική και αποτελεσματική αντιπολίτευση», αποκηρύσσοντας ταυτόχρονα μετά βδελυγμίας «την κατάρα του λαϊκισμού και τη δημαγωγία».

Στο «χορό» και οι δημοσκοπήσεις

Κατά της διεξαγωγής «ντιμπέιτ» μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών τάχθηκε ο Π. Ψωμιάδης, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα την ύπαρξη μηχανισμών στη μάχη της διαδοχής. Από μια εκλογή αρχηγού από τη «βάση» δε θα μπορούσαν να λείψουν οι δημοσκοπήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απόπειρα χειραγώγησης της «κοινής γνώμης». Πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της «Marc» για λογαριασμό του «Αλφα», που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 813 ψηφοφόρων της ΝΔ, δείχνει την Ντ. Μπακογιάννη να προηγείται με 34,7% και να ακολουθούν: Α. Σαμαράς 25,8%, Δ. Αβραμόπουλος 19,8%, Π. Ψωμιάδης 9,4%. Σε τυχόν επαναληπτικό γύρο η Ντ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει 52,2% έναντι 40,3% του Α. Σαμαρά, ενώ αναδεικνύεται νικήτρια και απέναντι στον Δ. Αβραμόπουλο (37,6%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ