ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Να μπει τέρμα στα αδιέξοδα των εργατών της ΕΝΚΛΩ

Η κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη για ό,τι επικρατεί στην αγορά, ισχυρίστηκε ο υπουργός Εργασίας σε χτεσινή παρέμβαση του ΠΑΜΕ, της ΟΕΚΙΔΕ και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας

Να σβήσει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για τα αδιέξοδα των εκατοντάδων εργαζομένων του ομίλου επιχείρησε ο υπουργός
Να σβήσει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για τα αδιέξοδα των εκατοντάδων εργαζομένων του ομίλου επιχείρησε ο υπουργός
Να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» και να ανακληθούν άμεσα οι εκατοντάδες απολύσεις που έχουν γίνει από τον Ιούλη του 2008, ζήτησαν σε συνάντηση που είχαν χτες το πρωί με τον υπουργό Εργασίας, Α. Λοβέρδο, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Οι συνδικαλιστές κατέθεσαν στον υπουργό Εργασίας υπόμνημα με συγκεκριμένα αιτήματα για την ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων και ανέργων του ομίλου Λαναρά, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα τεράστια αδιέξοδα που γεννά η πολιτική της ΕΕ, που συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ότι: Πάνω από 800 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες. Τα «λουκέτα» έχουν βυθίσει πόλεις, όπως η Νάουσα, σε ποσοστά ανεργίας γύρω στο 50%, με αλυσιδωτές συνέπειες για όλη την οικονομία της περιοχής. Εκατοντάδες απολυμένοι που έχουν χρόνια δουλειάς στην πλάτη τους δε δικαιούνται ούτε βιβλιάριο υγείας, πληρώνουν απ' την τσέπη τους για κάθε φάρμακο. Οι άνεργοι γίνονται αντικείμενο εμπαιγμού με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που μόνο σε ανακύκλωση της ανεργίας οδηγούν, όπως εξήγησε στη συνάντηση μια απολυμένη από τον όμιλο.

Κι ενώ παρουσιάστηκαν ξεκάθαρα οι οδυνηρές συνέπειες για εκατοντάδες εργατικές οικογένειες, ο υπουργός ...ευχαρίστησε για την ενημέρωση και ζήτησε νέα συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα. Διευκρίνισε ότι θα δει τα ζητήματα που αφορούν στο υπουργείο Εργασίας, τα υπόλοιπα θα τα συζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δε φταίει για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αλλά καλείται να διαχειριστεί τα προβλήματα που προκύπτουν.

Επιχείρησε δηλαδή να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες που βαραίνουν και το ΠΑΣΟΚ για το ζεστό χρήμα που τσεπώνει εδώ και χρόνια ο Λαναράς για να προωθήσει τις επενδυτικές του δραστηριότητες. Ετσι και τώρα, αφού διασφάλισε με κρατική εγγύηση 35 εκατομμύρια, ετοιμάζεται να κλείσει τα κλωστήρια ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ (Αλεξανδρούπολη) και να συρρικνώσει την παραγωγή σε ΦΑΝΚΟ (Κομοτηνή), ΔΟΥΔΟ (Θεσσαλονίκη), Κλωστήρια Γ' (Νάουσα) και ΚΟΠΛΑΝ (Πέλλα) πετώντας στο δρόμο πάνω από 200 εργαζόμενους.

Οχι στην ανοχή - αναμονή

Οι ταξικές δυνάμεις ζητούν μεταξύ άλλων να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο. Να ανακληθούν τώρα όλες οι απολύσεις. Να πληρωθούν τώρα όλα όσα οφείλονται στους εργαζόμενους. Να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα εργοστάσια με όλους τους εργαζόμενους με πλήρεις και σταθερές εργασιακές σχέσεις ανεξάρτητα από τα σχέδια που έχει ο Λαναράς. Να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ 2.000 ευρώ. Ουσιαστική προστασία όλων των απολυμένων του ομίλου.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η παρέμβαση του Σωματείου Εργατών και Εργατριών Κλωστοϋφαντουργίας Ναούσης «Η Κλωθώ», που ζητά ανάμεσα σ' άλλα: Να θεωρηθούν στους απολυμένους τα ατομικά βιβλιάρια υγείας. Να δικαιούνται πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ειδικά μέτρα προστασίας σε όσους σπουδάζουν παιδιά, έχουν πάρει δάνεια από τράπεζες και ΟΕΚ, καθώς και επίδομα θέρμανσης.

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Οκτώ απολύσεις στη «ΦΑΓΕ»

Στάση εργασίας κάνουν σήμερα οι εργάτες στην «ΕΒΓΑ», ενάντια στην είσοδο των εργολάβων

Στην απόλυση οκτώ εργαζομένων, που δουλεύουν στην παραγωγή, προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «ΦΑΓΕ» στο όνομα των αναδιαρθρώσεων της εταιρείας, όπως καταγγέλλει το επιχειρησιακό σωματείο, που προσανατολίζεται ήδη σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι απολύσεις πραγματοποιούνται όταν πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι το 2009 τα κέρδη της «ΦΑΓΕ» θα φτάσουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ, όταν το 2001 είχε κέρδη 4 εκατομμύρια ευρώ.

Τις προσπάθειες των γαλακτοβιομηχάνων να προστατεύσουν τα κέρδη τους καταγράφει και η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της «ΕΒΓΑ» - ανήκει μαζί με τη «ΦΑΓΕ» στον όμιλο Φιλίππου - να αναθέσει σε εργολάβους το τμήμα διακίνησης και συντήρησης ψυγείων. Αναδεικνύεται ότι η διοίκηση του ομίλου είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναδιαρθρώσεις που επιβάλλει τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς της. Σήμερα το πρωί, οι εργαζόμενοι της «ΕΒΓΑ» προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 7 π.μ. - 10 π.μ.

Την ίδια στιγμή, το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Γάλα, Τρόφιμα και Ποτά, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το γεγονός ότι η εταιρεία «FRIESLAND» βάζει τους οδηγούς να πληρώσουν τους ψηφιακούς ταχογράφους που τοποθετούνται στα φορτηγά της εταιρείας. Επίσης, καταγγέλλει τη διοίκηση του εργοδοτικού σωματείου που «όχι μόνο δεν αρνήθηκε αλλά πρωτοστάτησε και πίεσε τους εργαζόμενους να δεχτούν αυτό το οικονομικό χαράτσι ως "νόμιμο"», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Εργασίας

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες το πρωί εργαζόμενοι από τις βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης, ΜΑΞΙΜ Περτσινίδης, ΑΜΑΣΑ και ΠΙΛΟΥΞ, που για μήνες βρίσκονται απλήρωτοι και υπό την απειλή της ανεργίας. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος απλά ... άκουσε τα αιτήματά τους.

Οι 110 εργαζόμενοι στα Βαφεία ΜΑΞΙΜ Περτσινίδης είναι εδώ και τέσσερις μήνες απλήρωτοι και κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο τη στιγμή που ο κλάδος διαρκώς συρρικνώνεται. Στο εργοστάσιο κατεψυγμένων ειδών ΑΜΑΣΑ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες. Οι 80 περίπου εργαζόμενοι της βιοτεχνίας ηλεκτρικών ειδών ΠΙΛΟΥΞ, για έξι μήνες είναι απλήρωτοι ενώ η εργοδοσία τούς στέλνει εξώδικα και τους απειλεί, προκειμένου να τους διώξει από το εργοστάσιο.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, που να μη χρωστάει τουλάχιστον 3 μηνιάτικα στους εργαζόμενους. Είναι συντονισμένοι οι βιομήχανοι, τους πιέζουν να φύγουν από τη δουλειά απλήρωτοι, να αντικατασταθούν από νέους, ευέλικτους, φθηνότερους και επιδοτούμενους», δήλωσε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι μόνο με αγωνιστική πίεση οι εργαζόμενοι θα έχουν κάποιες κατακτήσεις.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Σε δίωρη στάση προχωρούν οι οδηγοί

Με απόφαση του Συνδικάτου Οδηγών Μακεδονίας - Θράκης

Σε δίωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της μεταφορικής εταιρείας «Ηλιάδη» προχωρούν αύριο Πέμπτη, οι οδηγοί, μετά από απόφαση του Συνδικάτου Οδηγών Μακεδονίας Θράκης «Ο ΕΡΜΗΣ». Οι οδηγοί αντιδρούν στις απολύσεις που κάνει η εργοδοσία στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να καταργήσει τους μισθωτούς οδηγούς. Στο πλαίσιο αυτής της «επιχείρησης», ο κ. Ηλιάδης πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Μεταφορών Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΒΕ), μέσα στις τελευταίες 10 μέρες απέλυσε τους 10 από τους 14 εργαζόμενους που απασχολούσε, ανάμεσά τους και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΣΕΜ) Κ. Κατσιαβούνη.

Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές οδηγοί, οι μεταφορείς, με πρωτομάστορα τον πρόεδρο του Συνδέσμου των Μεταφορικών Εταιρειών, έστησαν μια καλή μηχανή καταστρατήγησης των ΣΣΕ αξιοποιώντας το Προεδρικό Διάταγμα 91 του 1988 που εναρμονιζόμενο με τις οδηγίες της ΕΕ, επιτρέπει την ενοικίαση φορτηγών σε ήδη κατόχους φορτηγού Δημοσίας Χρήσεως. Οπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές, η ενοικίαση γίνεται εικονικά και χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων που προβλέπονται στο ΠΔ. Στην πραγματικότητα, οι μεταφορείς δίνουν τη δουλειά στους ιδιώτες αυτοκινητιστές ανεξάρτητα από το αν είναι κάτοχοι φορτηγών ΔΧ, πληρώνοντας μόνο τα έξοδα φορτωτικής. Ετσι απολύουν τους εργαζόμενους, απαλάσσονται από μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, κλπ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ολοι αύριο στη Γενική Συνέλευση

Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού και Δέρματος Νομού Αττικής. Η συνέλευση θα ξεκινήσει στις 5.30 μ.μ., στο 2ο όροφο του ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη). Η μεταφορά της πείρας από τους τόπους δουλειάς και ο συλλογικός σχεδιασμός είναι βασική προϋπόθεση για την ολόπλευρη ενίσχυση των αγώνων του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ