ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το «άλλο μοντέλο»

Αν προσπαθήσει κανείς να μετρήσει τις φορές που το ΠΑΣΟΚ διακηρύττει ότι στοχεύει να αλλάξει το «μοντέλο ανάπτυξης» της ελληνικής οικονομίας, θα χάσει το λογαριασμό. Το γιατί είναι πολύ απλό. Το ΠΑΣΟΚ δε λέει τίποτα περισσότερο από ό,τι υπαγορεύουν οι νομοτέλειες εξέλιξης του συστήματος, μόνο που το φιλοτεχνεί με μεγαλοστομίες, για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι παρεμβάσεις του είναι κάτι θετικό, για τους εργαζόμενους και τον τόπο. Ουδέν ανακριβέστερο. Σε κάθε καπιταλιστική κοινωνία, και στη δική μας, αποκλειστικό κριτήριο για οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα είναι το κέρδος. Μόνο στο βαθμό που οι κεφαλαιοκράτες μπορούν να κερδίζουν όλο και υψηλότερα κέρδη από τους τομείς και κλάδους της οικονομίας στους οποίους «επενδύουν» τα κεφάλαιά τους, μόνο τόσο συνεχίζουν να τα έχουν τοποθετημένα σε αυτούς. Από τη στιγμή που είτε οι όροι ανταγωνισμού, είτε οι τεχνολογικές εξελίξεις, είτε άλλοι παράγοντες, προκαλέσουν μείωση της προσδοκώμενης κερδοφορίας, τότε οι καπιταλιστές επενδύουν σε περισσότερο κερδοφόρους τομείς, εγκαταλείποντας άλλους λιγότερο κερδοφόρους.

Στις σημερινές συνθήκες πλήρους απελευθέρωσης της κίνησης των κεφαλαίων, του εμπορίου και των αγορών, διευκολύνονται ακόμη περισσότερο ως προς αυτό. Ετσι οι μέχρι και πριν από λίγα χρόνια κάτοχοι μεγάλων παραγωγικών μονάδων σε παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας δραστηριοποιούνται είτε σε άλλους κλάδους, εδώ πατά και το μοντέλο ανάπτυξης της «πράσινης οικονομίας» του ΠΑΣΟΚ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αγροτοτουρισμό, ναυτιλία και μεταφορές, είτε με εξαγωγή κεφαλαίων στις χώρες της Βαλκανικής, όπου ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης είναι πολλαπλάσιος. Το κεφάλαιο το συμφέρει περισσότερο, δηλαδή κερδίζει πιο πολλά, πουλώντας στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικά από την Κίνα, κρέας από τη Β. Ευρώπη, φρούτα από την Αίγυπτο και την Τουρκία, κλωστοϋφαντουργικά είδη από την Απω Ανατολή, παπούτσια από την Ινδία, βαμβάκι από το Πακιστάν, κοστούμια και έτοιμα ρούχα από την Ινδονησία κλπ. Το αποτέλεσμα είναι οφθαλμοφανές. Ολοι αυτοί οι κλάδοι, που κάποτε ανθούσαν στην Ελλάδα, μαζί με τη μεταλλουργία, τη ναυπηγική, τους κλάδους του ξύλου και του επίπλου κλπ., βαίνουν συρρικνούμενοι και οι εισαγωγές καλύπτουν όλο και μεγαλύτερο μέρος από την κατανάλωση προϊόντων που παράγονται σε αυτούς.

Το κεφάλαιο στην Ελλάδα και τα κεφάλαια που οι κυβερνήσεις του θέλουν να προσελκύσουν στη χώρα ακουμπούν στο ...άλλο μοντέλο ανάπτυξης. Οι αγροί αντί να προσφέρουν καρπούς θα γεμίσουν με φωτοβολταϊκά κάτοπτρα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι δρόμοι και τα δίκτυα θα εκσυγχρονίζονται ώστε να μεταφέρονται αποτελεσματικότερα τα εισαγόμενα εμπορεύματα, τα ναυπηγεία θα μετατραπούν σε χώρους αποθήκευσης των κοντέινερς, η πολιτιστική κληρονομιά θα γίνει τουριστική ατραξιόν και πάει λέγοντας. Αλλωστε, λένε ότι δε συμφέρουν ορισμένοι κλάδοι, γιατί οι εργαζόμενοι έχουν κατακτήσεις (π.χ. ναυπηγοεπισκευή) και δεν είναι ανταγωνιστικοί. Ετσι, και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας δεν αξιοποιούνται, και οι εργαζόμενοι γίνονται πιο στυγνά εκμεταλλευόμενοι.

Με δυο λόγια, οι διαφημιστές της περιβόητης «πράσινης οικονομίας» και του δήθεν άλλου μοντέλου, υπηρετώντας τον καπιταλισμό, αναζητούν νέους κλάδους και τομείς για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Μόνο που αυτό το μοντέλο είναι αντιγραφή του προηγούμενου που περιφρονεί κατάφωρα τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, η κάλυψη των οποίων απαιτεί τη στήριξη και ανάπτυξη όλων των κλάδων παραγωγικής δραστηριότητας, με κριτήριο αυτές ακριβώς τις ανάγκες του λαού. Αλλά αυτό απαιτεί φιλολαϊκή πολιτική.

«Δικαίωση» της ανάγκης για ρήξη με τον ευρωμονόδρομο

Γρηγοριάδης Κώστας

Ηγετικά στελέχη της ΝΔ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα υποχρεωθεί να πάρει όλα τα «αναγκαία», εννοείται αντιλαϊκά, μέτρα, που και η ηγεσία της ΝΔ είχε παρουσιάσει προεκλογικά. Το υποστήριξε πρώτος ο Κ. Καραμανλής προχτές στην ΚΟ του κόμματός του λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει τα ευχάριστα που υποσχόταν και θα αναγκαστεί να εφαρμόσει πολλά από εκείνα που λέγαμε ότι είναι αναγκαία». Το επανέλαβε χτες η Ντ. Μπακογιάννη δηλώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει τον προεκλογικό λαϊκισμό του», επειδή, όπως υποστήριξε, «είναι πλέον προφανές ότι όσα υποσχέθηκε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν μετεκλογικά».

Φυσικά, η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει, και δεν το κρύβει, να εμφανιστεί η ίδια ως «δικαιωμένη» και κυρίως να αναδείξει ως νομοτέλεια την πολιτική που εφάρμοσε. Η ουσία είναι η γνωστή αλήθεια ότι στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο όχι για φιλολαϊκά μέτρα αλλά ούτε για «παροχές» στα πλέον εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά ο νέος γύρος παζαριών που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τα όργανα των Βρυξελλών. Χωρίς ρήξη με τον ευρωμονόδρομο και τα κόμματα που τον υπηρετούν καμία ελπίδα και προσδοκία για καλύτερες μέρες δεν μπορεί να υπάρξει για τον εργαζόμενο λαό.

Θητεία προσαρμοσμένη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Την ταύτιση των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, που στην ουσία είναι εφαρμογή των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων, επιβεβαιώνει η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία η νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο πλήρους κατάργησης της στρατιωτικής θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Ε. Βενιζέλου, όταν ζητήθηκε επεξήγηση σχετικά με την αναφορά του υπουργού, κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, για στρατιωτική θητεία 9 μηνών, διέρρεαν τις προάλλες ότι η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της θητείας στο Ναυτικό και την Αεροπορία, που σήμερα είναι 12 μήνες, σε αντίθεση με το Στρατό Ξηράς που είναι 9 μήνες, γιατί στους σχεδιασμούς της είναι η πλήρης στελέχωση των δύο κλάδων με Επαγγελματίες Οπλίτες. Στην ουσία, πρόκειται για επαναβεβαίωση της εξαγγελίας που είχε κάνει ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης της ΝΔ Ε. Μεϊμαράκης, ο οποίος είχε ανακοινώσει τον τερματισμό της κατάταξης στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία μέσα στο 2010. Το ζήτημα είναι ότι, είτε με ΝΔ, είτε με ΠΑΣΟΚ, ο σχεδιασμός της χώρας, και στο ζήτημα των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν υπηρετεί τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά τους γενικότερους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή, σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεγαλώνουν, γεννώντας νέους κινδύνους για τους λαούς. Μέσα σ' αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, προσπαθεί να παρουσιάσει σαν «προοδευτικό» το μέτρο της κατάργησης της θητείας, κρύβοντας ότι αυτό που σε τελική ανάλυση μεθοδεύει είναι ένας μισθοφορικός στρατός απόλυτα πειθαρχημένος στα κελεύσματα του ΝΑΤΟ και εκπαιδευμένος έτσι ώστε να φέρνει σε πέρας τα δολοφονικά σχέδια των μακελάρηδων όπου Γης και όποτε τους ζητηθεί.

Διαχειριστές της ίδιας πολιτικής

Οσο κατακάθεται ο επικοινωνιακός κουρνιαχτός που σήκωσε τις πρώτες μέρες η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και τα αστικά ΜΜΕ γι' αυτήν, για να ενισχύσει το πολιτικό κεφάλαιό της, τόσο περισσότερο προβάλλει πιο καθαρά η σκληρή πραγματικότητα: Οτι, δηλαδή, είναι κυβέρνηση - διαχειριστής της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής και μάλιστα καλείται να αναλάβει επειγόντως δράση, πάλι με την προτροπή των αστικών ΜΜΕ και μάλιστα των φανατικά προσκείμενων σ' αυτήν. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που «υποδέχθηκαν» τις προγραμματικές δηλώσεις τα συγκροτήματα των ΜΜΕ, που ούτε λίγο ούτε πολύ προεξοφλούν ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στον ευρωμονόδρομο της ταχείας προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών. «Αναντίστοιχα της δημοσιονομικής περιγραφής για τη δημοσιονομική θέση της χώρας» χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος του «Βήματος» Α. Καρακούσης τα φορολογικά και άλλα μέτρα που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου στις προγραμματικές δηλώσεις, ενώ σημειώνει ως αξιοσημείωτο «το γεγονός ότι το μέγα διαρθρωτικό πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν βρήκε θέση στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού». Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Ας μην έχουμε όμως αυταπάτες. Αργά ή γρήγορα η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί αποκλειστικά προς τη ζώνη των εκτροχιασμένων δημοσίων οικονομικών». Πράγμα που απλά σημαίνει ότι, όσο και αν το ξορκίζει ο Γ. Παπανδρέου, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι «οι νέοι διαχειριστές της ίδιας και απαράλλακτης εξουσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ