ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Και απολυμένοι ... και «εθελοντές»!

Στον ...«εθελοντισμό» των εργαζομένων που οι συμβάσεις τους έληξαν «στηρίζεται» το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, το οποίο, παρά τις «τυμπανοκρουσίες» που συνόδευσαν το άνοιγμά του, βρίσκεται ουσιαστικά... στον «αέρα»!

Σε χτεσινή της ανακοίνωση η Επιστημονική Επιτροπή του νέου μουσείου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο πρόεδρός της, Ν. Μουρτζάς, «παρακάλεσε τον ηλεκτρολόγο του μουσείου, ο οποίος ήταν μεταξύ των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις τελείωσαν και δεν έχουν ανανεωθεί ακόμα, να βρεθεί στο Μουσείο την Παρασκευή (23/10) και να θέσει σε λειτουργία το φωτισμό και κλιματισμό των αιθουσών για όσο χρόνο απαιτείται»! Παράλληλα... «παρακάλεσε και τους υπόλοιπους απολυμένους συμβασιούχους (...) να διευκολύνουν τη λειτουργία του μουσείου»! «Διαβεβαιώνει», επίσης, «πως με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει θα εξακολουθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, το ταχύτερο δυνατό (...)» και «ελπίζει», «να λάβει σύντομα τέλος και η "περιπέτεια" των εργαζομένων (...)»!

Οσα συμβαίνουν στο Μουσείο Πάτρας επιχειρείται να «επενδυθούν» με προσωπικές «κόντρες», πολιτικές ή μη «συγγένειες» και το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στο μουσείο, η Επιστημονική Επιτροπή ή η ΣΤ' Εφορεία Αρχαιοτήτων. Αλλά η πραγματική αιτία βρίσκεται στον εμπορευματικό προσανατολισμό της κυβέρνησης της ΝΔ, που «ασπάζεται» και το ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με αιχμή τη διαχείριση των μουσείων, τα οποία, ειδικά τα μεγάλης επισκεψιμότητας, όπως θα είναι και της Πάτρας, εκλαμβάνονται ως οικονομικά «φιλέτα» που το δημόσιο λογιστικό τα «δυσκολεύει» να «αναπτυχθούν».

Μετά την αποκοπή του νέου Μουσείου Ακρόπολης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ως «αυτόνομο» και «ευέλικτο» νομικό πρόσωπο, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας φάνταζε ως ...«συνέχεια» αυτής της επικίνδυνης τακτικής. Το θέμα είναι ότι αυτή η «αναμπουμπούλα» - όσο οι εργαζόμενοι, συμβασιούχοι και μη, δεν υπερασπιστούν τον αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων ως αναπόσπαστων τμημάτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ενάντια σε κάθε έμμεση ή άμεση εμπορευματοποίησή τους με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα - μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως «άλλοθι» για την ιδιωτικοοικονομική «λύση».

Ποιητής όλων των λαών ο Γιάννης Ρίτσος

Εκδοση ποίησης του Γ. Ρίτσου στα αραβικά
Εκδοση ποίησης του Γ. Ρίτσου στα αραβικά
Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει αφιερώματα και εκδηλώσεις στην Οδησσό, το Βερολίνο, το Βουκουρέστι και την Αλεξάνδρεια, προς τιμή του Γιάννη Ρίτσου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Οδησσό (26-28/10) αφορά στην «Τέταρτη Διάσταση» και περιλαμβάνει: Παρουσίαση της έκδοσης του έργου (επιμέλεια Γκεόργκι Τσερβίνσκι, εισαγωγή Σόνιας Ιλίνσκαγια) από το σκηνοθέτη του μοσχοβίτικου θεάτρου «Στούντιο 69». Θεατρικά αναλόγια με τρεις μονολόγους της «Τέταρτης Διάστασης»: «Σονάτα του σεληνόφωτος» με την ηθοποιό Ολγα Μακσιμίσινα του ουκρανικού θεάτρου «VIE». Παράσταση με τον «Ορέστη» από το θέατρο «Στούντιο 69», σε σκηνοθεσία Γκεόργκι Τσερβίνσκι. Παράσταση του ουκρανικού θεάτρου «VIE με τον «Αγαμέμνονα», σε σκηνοθεσία Βίκτορ Ποπόβ. Συναυλία («Ρωμιοσύνη» και «Επιτάφιος»). Συμμετέχουν: «Εστουδιαντίνα», Δημήτρης Μπάσης, Ασπασία Στρατηγού, Χορωδία του Παραρτήματος του ΕΙΠ. Διάλεξη της Σόνιας Ιλίνσκαγια («Ο άνθρωπος και ο κόσμος στις ποιητικές "Μαρτυρίες" του Γιάννη Ρίτσου»). Προβολές για τη ζωή και το έργο του ποιητή.

Στο Βερολίνο οι εκδηλώσεις (19-20/11) περιλαμβάνουν: Παρουσίαση δίγλωσσης έκδοσης του πλήρους έργου «Μαρτυρίες», σε μετάφραση των Andrea Schellinger - Ginter Dietz. Διάλεξη του Αστέρη Κούτουλα (μεταφραστή του Ρίτσου). Σκηνική ανάγνωση ποιημάτων από το συγγραφέα Peter Wawerzinek. Προβολή του ντοκιμαντέρ των Παντελή Βούλγαρη - Armin Kerker «Ein Traumvon Leben und Brot» (1988).

Στο Βουκουρέστι (10/11) θα παρουσιαστεί «Ανθολόγιο» του Γιάννη Ρίτσου (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ομόνοια»), σε μετάφραση του Tudor Dinu που περιλαμβάνει εισαγωγή, χρονολόγιο και ποιήματα από τα έργα «Εαρινή συμφωνία», «Ρωμιοσύνη», «Η σονάτα του σεληνόφωτος», «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», «Ορέστης», «Γκραγκάντα». Ποιήματα θα διαβάσει η ηθοποιός Adela Mιrculescu. Συναυλία της Αλίκης Καγιαλόγλου με τραγούδια από τη «Ρωμιοσύνη» και τον «Επιτάφιο».

Ο πρώτος τόμος της «Τέταρτης Διάστασης» στα ρωσικά
Ο πρώτος τόμος της «Τέταρτης Διάστασης» στα ρωσικά
Στην Αλεξάνδρεια (18/11) ο Αιγύπτιος ποιητής - μεταφραστής του Ρίτσου, Ριφάατ Σαλάμ, θα μιλήσει με θέμα «Η επίδραση του Ρίτσου στη σύγχρονη αραβική ποίηση». Θα διαβαστούν ποιήματα του Ρίτσου και του Σαλάμ (αραβικά, ελληνικά). Στις 22/11, με μορφή θεατρικού αναλογίου θα παρουσιαστεί, στα αραβικά, ο μονόλογος «Ορέστης» και αντιστικτικά προς το έργο του Ρίτσου, αποσπάσμα από τη σοφόκλεια «Ηλέκτρα». Διδασκαλία Δαμιανού Κωνσταντινίδη, μετάφραση Χάλεντ Ραούφ, σκηνοθεσία Αχμάντ Σάλεχ.


ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ

-- «Ροές»: (Λομβάρδου 31-35, Αθήνα 11473, 210.6429.409) Στη σειρά «Micromega» - έργων μεγάλων δημιουργών σε μικρού σχήματος βιβλία, κυκλοφόρησαν: Δημοσθένης - Ισοκράτης «Η παρακμή του Δήμου» (επιλογή - απόδοση Αλέξανδρος Βέλιος. Ανθολόγηση ρήσεων από τους λόγους του Δημοσθένη «Κατά Αθηναίων» και του Ισοκράτη «Πολιτεία και ηγεσία»). Εμίλ Ζολά «Μισώ... Οι παθογένειες της Δημοκρατίας» (μετάφραση, προλεγόμενα Αλέξανδρος Βέλιος. Επιλογή άρθρων - «κατηγορώ» του Γάλλου συγγραφέα κατά της σάπιας πολιτικής στην εποχή του). Αρθουρ Σοπενχάουερ «Μεταφυσική του έρωτα» (μετάφραση Η. Π. Νικολούδη, προλεγόμενα Αλέξανδρος Βέλιος. Δοκίμιο). Ντ. Χ. Λόρενς «Πορνογραφία και αισχρότητα» (μετάφραση Βασίλης Ρούπας, πρόλογος Μαρία Σωτηράκου. Δοκίμιο). Ανδρέας Καρκαβίτσας «Εθνος υπό σκιάν... Οι φυλακές του Ναυπλίου» (Πρόλογος Θανάσης Διαμαντόπουλος, επιλογή κειμένων Αλέξανδρος Βέλιος. Επιλογή κειμένων από την αρθρογραφική συλλογή του Α. Καρκαβίτσα «Εθνος υπό σκιάν» και τη ρεπορταζιακή συλλογή «Οι φυλακές Ναυπλίου»). Ανδρέας Λασκαράτος «Λαός και λαοπλάνοι» (επιλογή κειμένων Αλέξανδρος Βέλιος. Καυστικά πολιτικά κείμενα του Επτανήσιου ποιητή).

-- Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Κ. Π. Καβάφης» τιτλοφορείται ο 2ος τόμος της σειράς «Βιβλιοθήκη Κλασικών Συγγραφέων» που εκδίδει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στα πλαίσια διεπιστημονικού προγράμματος, με διεύθυνση του Ερατωσθένη Καψωμένου, με τίτλο «Σύμπραξη ευρωπαϊκών πανεπιστημίων για την προώθηση των Νεοελληνικών Σπουδών», των πανεπιστήμιων Ιωαννίνων, Γρανάδας, Νάπολης και Βερολίνου. Οι τόμοι (κάθε τόμος θα είναι δίγλωσσος, σε σύνολο επτά γλωσσών) θα αφορούν σε διάσημα ελληνικά έργα από τα μεταβυζαντινά χρόνια έως τον 20ό αιώνα. Ο 1ος τόμος αφορούσε σε κείμενα του Ψυχάρη. Ο παρών 2ος τόμος (αραβικά και ελληνικά) αφορά στον Κωνσταντίνο Καβάφη, με επιμέλεια, ανθολόγηση ποιημάτων, γραμματολογική και ερμηνευτική εισαγωγή, σχόλια, γλωσσάριο, χρονολόγιο, βιβλιογραφία της ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σόνιας Ιλίνσκαγια, η οποία υπέγραψε και την πρώτη έκδοση των ποιητικών Απάντων του Καβάφη στη ρωσική γλώσσα, πριν λίγα χρόνια.

-- «Εστία»: Ελένη Λαδιά «Η Χάρις» (εξαιρετικό αλληγορικό μυθιστόρημα της βραβευμένης πεζογράφου, β' έκδοση). Λουκρητία Δούναβη «Αλάτι στις λακκούβες» (ποιήματα και ποιητικά πεζά) και «Φωνές του σώματος» (αφηγήματα). Τερέζα Πεσμαζόγλου «Η ζωή του Χριστού» της Π. Σ. Δέλτα και η ανέκδοτη αλληλογραφία της με το μητροπολίτη Χρύσανθο, 1919-1936)» (δοκίμιο για την ενασχόληση με τη θρησκεία της άθρησκης Πηνελόπης Δέλτα και τις επιστολές της στον μητροπολίτη Χρύσανθο, όπου επικρίνει την εκκλησία και την εμπλοκή της με το κράτος).

-- «Ροδακιό»: Ιερώνυμος Πολλάτος «Ο σκοτεινός κύριος του Βέρτεκοπ» (μυθιστόρημα για τη Ζάκυνθο στη δεκαετία του 1950, αλλά και τον ελληνικό βίο τα τελευταία πενήντα χρόνια). Πέτρος Στεφανέας «Η παραλία της Καλαμάτας» (ποιητική συλλογή).

-- «Στοχαστής»: «Το τραγούδι των Νιμπελούγκα» (μετάφραση, εισαγωγή, σχολιασμός Δημήτρης Γ. Πεταλάς. Το μεσαιωνικό έπος - έργο ανωνύμου περί το 1200 μ.Χ., που θεωρείται η «Ιλιάδα» της γερμανικής φιλολογίας, με κεντρικό πρόσωπο τον πρίγκιπα Ζίγκφριντ που αρπάζει τον κρυμμένο θησαυρό των Νιμπελούνγκεν - παιδιών της Ομίχλης - και έτσι κατακτά την Κρίμχιλντ. Επος «κράμα» ιστορίας, γερμανικής παγανιστικής μυθολογίας, σκανδιναβικών και σλαβικών δοξασιών και ιπποτικών θρύλων).

-- «Σάκκουλας»: Βασίλειος Αντωνόπουλος «Κ.Ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών και συναφή νομοθετήματα» (2η έκδοση. Μελέτη για το Ν. 2190/1920 και τις αλλαγές του με το Ν. 3604/2007 και τη σχετική Οδηγία 2006/68 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που τροποποίησε προηγούμενες οδηγίες της ΕΟΚ). Νικόλαος Ρόκας «Η παγκόσμια οικονομική κρίση και μέτρα αντιμετώπισής της» (μελέτη). Σπυρίδων Ψυχομάνης «Δίκαιο του τραπεζικού συστήματος (Οι τράπεζες και η εποπτεία τους)» (νομολογική μελέτη). Γιάννα Καρύμπαλη - Τσίπτσιου «Νομικό καθεστώς μνημείων» (μονογραφία για τα μνημεία, την κατοχή τους, το νομικό καθεστώς απόκτησης, κατοχής, προστασίας και πώλησής τους). Κωνσταντίνος Γώγος «Η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων σε περιοχές του δικτύου Natura» (μελέτη περί της κοινοτικής Οδηγίας 92/43 που δημιούργησε το δίκτυο «Natura 2000» και τις προστατευόμενες από αυτό περιοχές). «Κώδικας Οργανισμού δικαστηρίων και καταστάσεως δικαστικών λειτουργιών - Κώδικας δικαστικών υπαλλήλων» (επιμέλεια Α. Νασίκα).

-- «Ιστορικά Αρχεία» (ιστοριογραφικό περιοδικό των εκδόσεων «Ιωλκός». Τεύχος 1, αφιερωμένο στον Ελληνοαλβανικό πόλεμο του 1940).

-- «Μετρονόμος» (μουσικολογικό περιοδικό, τεύχος 33, με αφιέρωμα στην Λένα Πλάτωνος).

Το «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου ζητά νέους άνδρες ηθοποιούς για τις ανάγκες της νέας παράστασης της Κατερίνας Ευαγγελάτου, με το έργο του ελισαβετιανού δραματουργού Τόμας Κιντ «Ισπανική Τραγωδία», που θα παιχτεί σε πανελλήνια πρώτη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσκομίσουν το βιογραφικό τους στο Αμφι-Θέατρο (Αδριανού 111 Πλάκα, τηλ. 210 3233644) μέχρι τις 26/11.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ