ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
Ο οπορτουνισμός σε εξετάσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αναμφίβολα υπάρχει ένα θετικό κλίμα, υπάρχει μια πίστωση χρόνου από τους πολίτες, οι οποίοι είχαν φτάσει στο όριά τους με την προηγούμενη κυβέρνηση. Και αυτή την πίστωση χρόνου, οφείλει η κυβέρνηση να την επωφεληθεί. Να την αξιοποιήσει. Εμείς βλέπουμε ότι το πρώτο διάστημα υπάρχουν και θετικές εξαγγελίες, αλλά και αντιφατικές πρακτικές. Βρισκόμαστε εδώ για να πιέζουμε για τα θετικά και να καταγγέλλουμε τις αντιφάσεις και τα όποια πισωγυρίσματα (...) Και κυρίως στον τομέα της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης είναι δύο τομείς που η κυβέρνηση θα κριθεί σε βάθος χρόνου για το αν θα αλλάξει πολιτική».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, δηλώνοντας τα παραπάνω, σε συνέντευξή του χτες στη ΝΕΤ, επιβεβαιώνει ότι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το ρόλο της «προγραμματικής αντιπολίτευσης» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μια «αντιπολίτευση» που παίρνει πάνω της την προσπάθεια να πείσει το λαό ότι «υπάρχει θετικό κλίμα», αφού άλλωστε «θετικές είναι οι εξαγγελίες» της κυβέρνησης, με εξαίρεση κάποιες ασήμαντες «αντιφάσεις». Να τον πείσει, αφού δεν πείθεται απ' την πραγματικότητα που βιώνει, να «συνταχτεί» με το γενικό «θετικό κλίμα» που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι υπάρχει και να δώσει «πίστωση χρόνου» και μάλιστα σε «βάθος χρόνου», χωρίς να ανησυχεί, χωρίς να ετοιμάζεται, αφού άλλωστε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εδώ για να αποτρέπει τις «αντιφάσεις και τα πισωγυρίσματα»... Ο οπορτουνισμός δίνει εξετάσεις.

Δήμοι - επιχειρήσεις, δημότες - πελάτες

Τη σαφή κατεύθυνση να μειωθούν τα έσοδα προς τους δήμους και να λειτουργήσουν με επιχειρηματικά κριτήρια έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο Γ. Ραγκούσης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να εξαιρούνται οι ΟΤΑ, ιδίως σε συνθήκες δημοσιονομικού εκτροχιασμού, από το δραστικό περιορισμό εξόδων και καταναλωτικών δαπανών. Είναι μείζον θέμα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, για κάθε Ελληνα φορολογούμενο να πει σταδιακά τέρμα στο απαράδεκτο καθεστώς των υπερδανεισμένων, ζημιογόνων και ελλειμματικών δήμων της χώρας». Τι μας λέει δηλαδή ο νέος υπουργός Εσωτερικών; Οτι οι δήμοι όχι μόνο θα συνεχίσουν να υποχρηματοδοτούνται, αλλά αυτή η υποχρηματοδότηση θα μειωθεί ακόμα παραπέρα. Πώς θα βρουν λεφτά οι δήμοι; Αξιοποιώντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για φορολόγηση των δημοτών, για την επιβολή της ανταποδοτικότητας σε όλες τις υπηρεσίες, για την προώθηση των συμπράξεων με το ιδιωτικό κεφάλαιο στην εκτέλεση έργων αλλά και στην παροχή υπηρεσιών. Την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, υπηρετεί και η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, την οποία φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε οι δήμοι πιο αποτελεσματικά να ασκούν τις αντιλαϊκές πολιτικές που εκπορεύονται από το κράτος. Να αναμένουμε λοιπόν νέα φοροεπιδρομή από τους δημάρχους, οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι συνένοχοι σε αυτή την εξέλιξη, καθώς, ανάμεσα σε άλλα, αρνούνται να διεκδικήσουν το παλιότερο πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για τουλάχιστον διπλασιασμό της κρατικής επιχορήγησης, ώστε να προσφέρουν δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους δημότες.

Παιχνίδια στις πλάτες χιλιάδων οικογενειών...

Αντιπολιτευτικά παιχνίδια σε βάρος των οικογενειών που εξαναγκάστηκαν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία στήνεται αυτό το διάστημα. Στο στόχαστρο της ΠΑΣΚ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και της πλειοψηφίας της ΟΙΕΛΕ έχει βρεθεί εγκύκλιος του πρώην υπουργού Παιδείας με την οποία επιχειρούνταν να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα της πολιτικής της ΝΔ στην προσχολική αγωγή. Θυμίζουμε ότι καθιέρωσε την υποχρεωτικότητα του νηπιαγωγείου χωρίς να εξασφαλιστούν οι υποδομές στρέφοντας έτσι χιλιάδες οικογένειες στους ιδιώτες. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, επικαλούμενη το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε για χιλιάδες γονείς που είχαν εγγράψει τα παιδιά τους σε νηπιακά τμήματα ιδιωτικών παιδικών σταθμών που δεν είχαν άδεια νηπιαγωγείου, έκρινε ως σκόπιμο να τους επιτραπεί να εγγραφούν φέτος στην Α' Δημοτικού χωρίς την προαπαιτούμενη βεβαίωση νηπιαγωγείου.

Το γεγονός ξεσήκωσε... θύελλα αγανάκτησης από την ΠΑΣΚ στη ΔΟΕ και την ΟΙΕΛΕ που, αφού στηρίζει τη συνύπαρξη δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, έκανε... σημαία την αντίθεση στη συγκεκριμένη ρύθμιση Σπηλιωτόπουλου.

Δηλαδή το αίτημα της ΠΑΣΚ στις συγκεκριμένες ομοσπονδίες είναι... να τιμωρηθούν οι γονείς που αναγκάστηκαν να στείλουν τα παιδιά τους σε αυτά τα νηπιακά τμήματα παιδικών σταθμών χωρίς άδεια νηπιαγωγείου, και να μην τους επιτραπεί να τα εγγράψουν του χρόνου στην Α' Δημοτικού! Αυτό σημαίνει το αίτημα για απόσυρση της τροπολογίας, έτσι ξεκομμένο όπως διατυπώνεται. Και αυτό δε χρειάζεται παραπάνω σχόλια.


Η αντιλαϊκή πολιτική χρειάζεται την καταστολή

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΚΑΙ τον είχαμε παρεξηγήσει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι «προοδευτικός» ο άνθρωπος. Τι προοδευτικός, λίγα λέμε ...πραγματικός «αριστερός».

Αφού να, ετοιμάζεται, λέει, να φέρει ρύθμιση που να καταργεί το νομοσχέδιο που ψήφισε η Δεξιά η επάρατη για τις κουκούλες! (Οντως βλακώδης νόμος για τον οποίο, αν θυμάστε, είχε γίνει πολύς ντόρος).

Βέβαια, είναι και ένα άλλο «πακετάκι» σχετικών νόμων, που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μαζί με τη Δεξιά την επάρατη, πριν 4 μήνες, δηλαδή μέσα στο κατακαλόκαιρο. Αυτούς φαίνεται ...τους ξέχασαν και δε θα τους καταργήσουν.

Είναι εκείνοι που προβλέπουν συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με την αμερικανική, εκδόσεις ακόμη και υπόπτων που δεν έχουν καν καταδικαστεί στις ΗΠΑ και γενικώς διάφορα τέτοια «αντιτρομοκρατικού» χαρακτήρα...

Ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας όμως. Είπαμε να το παίξουμε ελαφρώς «προοδευτικοί» αλλά όχι να αμφισβητήσουμε τα ...ιερά και τα όσια. Αλλωστε, τέτοιοι νόμοι τους χρειάζονται, δεν τους κάνουν μόνο για χατίρι στους Αμερικανούς.

Ξέρουν τι πολιτική θα ακολουθήσουν, ξέρουν τι θα προκαλέσει και ...φυλάγονται από τώρα με όποιο σοβαρό και ουσιαστικό κατασταλτικό μέσο μπορούν. Τις προθέσεις τους, όπως και να 'χει, μας τις έδειξαν από τις πρώτες μέρες.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, το ...ανέκδοτο (γιατί περί τέτοιου πρόκειται) με την υποτιθέμενη επιλογή γραμματέων των υπουργείων μέσω διαγωνισμών συνεχίζεται! Σε λίγο θα μας πουν ότι θα κάνουν διαγωνισμό και για τον επόμενο ...ανασχηματισμό!

Επειδή ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι εστί ΠΑΣΟΚ και κυρίως αυτή την - ομολογουμένως αξιοθαύμαστη - ικανότητά του να «γαντζώνεται» ασφυκτικά στον κρατικό μηχανισμό, ας μην πιστέψουν ότι ...μασάμε από τέτοια.

Εδώ θα είμαστε και θα φανεί συντομότατα το τι πραγματικά γίνεται...

Γρηγοριάδης Κώστας

Νέος αντιδραστικός μηχανισμός

Προχτές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άναψε το πράσινο φως για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). Πρόκειται για ένα νέο ποιοτικό βήμα στην προώθηση της ευρωενωσιακής ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ανά την υφήλιο, που προβλέπεται από την αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας. Η «πρεμούρα» του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνει τη σχετική έκθεση, ακόμα και πριν την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, αφού εκκρεμεί η απόφαση της Τσεχίας, εξηγείται από τον κρίσιμο ρόλο για τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου που καλείται να παίξει η ΕΥΕΔ. Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι υπέρ της σχετικής έκθεσης στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των «Οικολόγων - Πράσινων».

Την έκθεση καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. απουσίαζαν την ώρα της ψηφοφορίας, αποφεύγοντας έτσι να καταγραφεί η θέση τους. Είναι, ωστόσο, γνωστό ότι και τα δύο αυτά κόμματα υπεραμύνονται της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, τις κατευθύνσεις της οποίας θα αναλάβει να «διεκπεραιώσει» η εν λόγω υπηρεσία. Στόχος της ΕΥΕΔ είναι να προωθήσει με τρόπο ενιαίο τα κυρίαρχα συμφέροντα των πολυεθνικών της ΕΕ, ώστε ο ευρωενωσιακός ιμπεριαλισμός να κερδίσει έδαφος στην κούρσα του ανταγωνισμού με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η σημασία της εν λόγω υπηρεσίας προκύπτει από τις πολιτικοστρατιωτικές αρμοδιότητες που θα έχει και τις οποίες θα προωθεί ένα σώμα χιλιάδων ανώτερων πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων της ΕΕ, σε συνδυασμό πάντα με τη δράση του ευρωστρατού.

Η ΕΥΕΔ θα δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο Πρεσβειών και θα αναπτύξει διπλωματική δράση, ανεξάρτητη από τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Με δεδομένους, μάλιστα, τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και την ανισόμετρη ανάπτυξη στο πλαίσιο του ευρωενωσιακού οικοδομήματος, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι τα κράτη - μέλη χάνουν και το ελάχιστο, έστω και τυπικό, δικαίωμά τους στις διμερείς σχέσεις και επαφές, ή σ' αυτό που λέγεται «προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων». Γίνεται έτσι ένα καθοριστικό βήμα προς την κατεύθυνση που χαράζει η Συνθήκη της Λισαβόνας, να αποκτήσει, δηλαδή, η ΕΕ στο σύνολό της αυτοτελή νομική προσωπικότητα, έκφραση και εκπροσώπηση σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ανεξάρτητη από τα κράτη - μέλη της. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι «πρεσβείες» της ΕΥΕΔ, π.χ., στην Ελλάδα, θα λειτουργούν έτσι που να επιδρούν και στις διμερείς σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες και επηρεάζοντάς τες στην κατεύθυνση που να ευνοούνται τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Γι' αυτό, άλλωστε, όλα τα αστικά κόμματα, όλων των κρατών - μελών της ΕΕ, προωθούν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, δηλαδή το «ευρωσύνταγμα».

Είναι επίσης προφανές ότι μια υπηρεσία «γέννημα - θρέμμα» της αντιδραστικότατης και βαθιά αντιλαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας θα προωθήσει τέτοια ακριβώς πολιτική σε βάρος λαών, κρατών - μελών ή μη της ΕΕ, αξιοποιώντας κάθε μέσο για την προώθηση των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών επιλογών του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την ανεπίστρεπτη πορεία της ΕΕ όλο και πιο βαθιά στην αντίδραση. Επιβεβαιώνει την αναλλοίωτη φύση της ως διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης στην υπηρεσία του κεφαλαίου, που γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τους λαούς. Και αναδεικνύει, τελικά, την αδήριτη ανάγκη οι ίδιοι οι λαοί να οργανώσουν την πάλη τους εναντίον της.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ