ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΣΕΑΑΝ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής

Σημαντική πείρα από τις συνέπειες της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αναδείχτηκε σε σύσκεψη, το Σάββατο. Νέα πρωτοβουλία την ερχόμενη Παρασκευή

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου
Tα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ως συνέπεια της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την Πρόνοια βυθίζοντας σε αδιέξοδα τους εργαζόμενους στις αντίστοιχες δομές αλλά και τις οικογένειες παιδιών ΑμΕΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο πλατιάς σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία ομάδας συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ από το Σύλλογο Εργαζομένων στις Μονάδες Ειδικής Αγωγής, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του ΠΑΜΕ Υγείας και Πρόνοιας.

Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι τα τελευταία χρόνια η υποχρηματοδότηση των φορέων που προσφέρουν υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής έχει διογκωθεί στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών και υπηρεσιών. Στη σύσκεψη έγιναν συγκεκριμένες καταγγελίες που αναδεικνύουν ότι η πολιτική που οδηγεί στην οικονομική αιμορραγία των λαϊκών οικογενειών και εντείνει την ομηρία των εργαζομένων είναι η ίδια:

  • Πλησιάζει Νοέμβρης αλλά τα δημόσια ειδικά σχολεία εξακολουθούν να υπολειτουργούν με δίωρα και τρίωρα, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και υποδομές, ενώ 185.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες παραμένουν εκτός της εκπαίδευσης.
  • Σε μια σειρά Κέντρα Ειδικής Αγωγής («Ερμής», «Αμυμώνη», Εστία Ειδικής Αγωγής στο Ψυχικό, «Παμμακάριστος», «Ιρις», κ.ά.) οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους με διάφορα προσχήματα (μεταφορά των παιδιών, «άτυπα» τροφεία υπό τη μορφή δωρεών, κ.ά.) από 200 έως και 1.500 ευρώ το μήνα! Πρόκειται για Αστικές Εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων ή φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από το κράτος και οι γονείς πληρώνουν ούτως ή άλλως και μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων, πέραν των χρημάτων που δίνουν απευθείας απ' την τσέπη τους.
  • Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι σε πολλά από αυτά τα κέντρα παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Οπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, τρεις μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο κέντρο «Μαργαρίτα» στην Πεντέλη - οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι και στην «Αμυμώνη», στην Εστία Ειδικής Αγωγής στο Ψυχικό, στην «Παμμακάριστο» και τη Στέγη Ειδικής Αγωγής «Εγνοια» στο Λαγονήσι.
Να γίνει η Πρόνοια αποκλειστική ευθύνη του κράτους

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν ξεκαθαρίσει πως το ζήτημα της Πρόνοιας δεν αφορά το κράτος. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν το λαό πως γι' αυτό χρειάζεται να επιληφθούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα φιλανθρωπικά σωματεία και οι σύλλογοι γονέων, στοχεύοντας στη μείωση των κοινωνικών δαπανών, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Ειδικής Αγωγής και της Πρόνοιας, στο όνομα της κρίσης αυτή τη φορά.

«Η Πρόνοια είναι υποχρέωση του κράτους και πρέπει να την αναλάβει. Παίρνουμε την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα δικά μας χέρια. Δε δίνουμε καμία πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση», τονίζεται στην απόφαση της σύσκεψης. Τις επόμενες μέρες θα ξεδιπλωθούν παρεμβάσεις σε όλους τους χώρους, συγκεντρώσεις γονιών και εργαζομένων, έκδοση ενημερωτικού υλικού και νέα σύσκεψη την Παρασκευή 30 του Οκτώβρη στις 7 μ.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

Οι γονείς και εργαζόμενοι διεκδικούν να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών τους, δημοσιοποίηση όλων των Κέντρων, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή, απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης, ανοιχτής ή συγκαλυμμένης, μέσω των διαφόρων ΜΚΟ, μαζικές προσλήψεις προσωπικού, κ.ά.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Συνεργάζονται για την εμπορευματοποίηση της ΠΦΥ

Στη συστοίχιση με την κυβέρνηση για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) επιμένει ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις και τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για τη δημιουργία ενός «ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ» σε «επίπεδο δήμου και γειτονιάς, με Μονάδες Οικογενειακής Ιατρικής, 24ωρης εξυπηρέτησης».

Με χτεσινή του γραπτή ανακοίνωση ο Ν. Κακλαμάνης θυμίζει την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν στις 22.8.2007 υπουργείο Υγείας και Δήμος Αθηναίων για τη σταδιακή μετατροπή εφτά δημοτικών ιατρείων σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου (ΚΥΑΤ). Η προγραμματική σύμβαση, μεταξύ των άλλων, προβλέπει ότι μέρος της δαπάνης για την αναβάθμιση και λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας για πέντε χρόνια και τα υπόλοιπα ο Δήμος Αθηναίων «είτε με ίδιους πόρους, είτε με χρηματοδότηση από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είτε με χορηγίες και δωρεές, είτε με άλλους πόρους». Στις 19.7.2008 ο Ν. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι είχε πάρει τα 5 απ' τα 10 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η προγραμματική σύμβαση ώστε μέχρι το τέλος του 2008 να λειτουργήσει το πρώτο ΚΥΑΤ στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα στα Πατήσια. Μάλιστα της προγραμματικής σύμβασης είχε προηγηθεί η συγκρότηση ομάδας εργασίας (17.7.2006) μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της Υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραιά (με υπερνομάρχη, τότε, τη νυν υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά), που θα παρουσίαζε προτάσεις για τη σύναψη γενικότερα «προγραμματικών συμβάσεων» για την ΠΦΥ σε επίπεδο αυτοδιοίκησης.

Με τη χτεσινή δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων εκφράζει την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί η προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Υγείας ώστε μέσα στο 2010 να λειτουργήσει το πρώτο ΚΥΑΤ στα Πατήσια. «Η κυρία υπουργός όμως οφείλει να διευκρινίσει αν αυτή η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος στους δήμους θα συνοδευθεί με τους αντίστοιχους πόρους, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι δήμοι δεν πρόκειται να το δεχθούν», υπογραμμίζει σε άλλο σημείο ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Δηλαδή ο πρώτος δήμος της χώρας αναλαμβάνει την υποκατάσταση των δωρεάν υπηρεσιών ΠΦΥ που έχει ανάγκη ο λαός και αποτελεί υποχρέωση του κράτους, με τη συνδρομή χορηγών και των πάσης φύσεων δωρητών, αλλά και με πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι προσδοκά συμβάσεις και με τα ταμεία ώστε τα δημοτικά ιατρεία να μπορούν να εισπράττουν το νοσήλιο του Δημοσίου.

Μείωση μεταμοσχεύσεων παρά την αύξηση δωρητών

Ακόμα μια συνέπεια των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Οι τρομακτικές ελλείψεις νοσηλευτών και γιατρών που κρατούν κλειστά έτοιμα - ή οδηγούν σε κλείσιμο ήδη λειτουργούντα - κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οδήγησαν και στη μείωση των μεταμοσχεύσεων κατά 17,8% παρότι υπήρξε αύξηση κατά 53% των εγγραφόμενων δωρητών στις λίστες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Τα παραπάνω προκύπτουν από τον εννεάμηνο απολογισμό του ΕΟΜ με αφορμή την 1η Νοέμβρη που είναι «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων». Συγκεκριμένα, το πρώτο 9μηνο του 2009, 3.096 πολίτες αιτήθηκαν και απέκτησαν την Κάρτα Δωρητή Οργάνων, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008 και του 2007, ο αριθμός αυτών μόλις έφτανε τα 1.745 και 1.721 άτομα αντίστοιχα. Οσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις το 2009, 60 δότες οργάνων έχουν χαρίσει ζωή σε 131 μεταμοσχευθέντες ασθενείς, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2008 είχαν πραγματοποιηθεί 195 μεταμοσχεύσεις από 73 δότες (από κάθε δότη λαμβάνονται δύο ή τρία όργανα που μεταμοσχεύονται σε διαφορετικούς ασθενείς). Από τις 131 μεταμοσχεύσεις φέτος οι 96 αφορούν μεταμόσχευση νεφρών, 28 μεταμόσχευση ήπατος, 4 μεταμόσχευση καρδιάς, 2 μεταμόσχευση πνευμόνων και 1 διπλή μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος.

Τη μείωση των μεταμοσχεύσεων ο ΕΟΜ την αποδίδει κυρίως σε «οργανωτικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των ΜΕΘ» χωρίς να κατονομάζει τις ελλείψεις. Ομως αυτές είναι η κύρια αιτία, γιατί ένας γιατρός που έχει να αντιμετωπίσει μόνος του πέντε ασθενείς σε μια ΜΕΘ και χωρίς τον απαραίτητο αριθμό των νοσηλευτριών είναι αδύνατο να ασχοληθεί με την ευαισθητοποίηση των συγγενών στην κρίσιμη ώρα του θανάτου ενός προσφιλούς προσώπου, όπως συμβαίνει σε τέτοιες καταστάσεις. Αλλά και για να καρποφορήσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία του γιατρού χρειάζεται και η οργανωμένη ομάδα για αυτό το σκοπό που ακόμα δεν υπάρχει στις ΜΕΘ της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ