ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ STAGE
Απαιτούν το αυτονόητο δικαίωμα στη δουλειά

Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΕ και εργαζόμενοι με προγράμματα stage

«Μονιμοποίηση τώρα» απαίτησαν οι συμβασιούχοι στον ΟΑΕΕ
«Μονιμοποίηση τώρα» απαίτησαν οι συμβασιούχοι στον ΟΑΕΕ
«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία. Δεν μπορούμε πια σε αυτή την ομηρία». Με το σύνθημα αυτό εκατοντάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται με συμβάσεις έργου στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) διαδήλωσαν χτες το πρωί την απαίτησή τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Την ίδια μέρα εργαζόμενοι με stage πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Αθήνα και τη Λάρισα ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να τους πετάξει στο δρόμο. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις.

Οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΕ και οι εργαζόμενοι με stage είναι μερικοί από τους χιλιάδες ομήρους που χρόνια τώρα «ξεζουμίζουν» οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επιταχύνοντας την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, καλλιεργώντας αυταπάτες, εγκλωβίζοντας σε ψευτοδιλήμματα και αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους από την ανάπτυξη κοινής πάλης για σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα.

Στην Αθήνα, οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και πορεύθηκαν έως τη Βουλή όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους των κομμάτων και κατέθεσαν σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Ακολούθησε νέα πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου ο υφυπουργός, Γ. Κουτρουμάνης, απέφυγε να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση. Το ΚΚΕ κατέθεσε την αναφορά με τα αιτήματά τους στη Βουλή απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένη θέση. Οι 150 από τους 455 συμβασιούχους απειλούνται άμεσα να μείνουν στο δρόμο καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν το Δεκέμβρη του 2009. Ενα από τα αιτήματά τους είναι να ληφθούν μέτρα ώστε να μη βρεθούν στο δρόμο και με προοπτική τη μετατροπή όλων των συμβάσεων από έργου σε αορίστου χρόνου. Οι συμβασιούχοι θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση, μεθαύριο, Πέμπτη, για να προγραμματίσουν τις παραπέρα αντιδράσεις τους.

Οι συμβασιούχοι στον ΟΑΕΕ εργάζονται με συμβάσεις διαρκείας ενός ή δύο ετών, αμείβονται κατά μέσο όρο με 950 ευρώ το μήνα, από τα οποία αναγκάζονται να καταβάλλουν τα 200 ευρώ προκειμένου να ασφαλιστούν έως ...«ελεύθεροι επαγγελματίες». Την ίδια στιγμή οι κενές οργανικές θέσεις στον ΟΑΕΕ ξεπερνούν τις 1.050. Εδώ πρέπει να σημειωθεί η στάση των ηγεσιών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο ΔΣ του Συλλόγου Μονίμων Εργαζομένων στον ΟΑΕΕ οι οποίες πριν λίγο καιρό απέρριψαν πρόταση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, της «Αγωνιστικής Συνεργασίας, για εγγραφή των συμβασιούχων στο σωματείο. Η στάση αυτή αποτελεί πάγια τακτική του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε όλα τα επίπεδα, προσφέροντας πλήρη στήριξη στην πολιτική ομηρίας του δικομματισμού.

Με ακόμα χειρότερους όρους απασχολούνται οι εργαζόμενοι με stage. Χαρακτηριστικά, ο ΟΑΕΔ απασχολεί μέσω αυτών των προγραμμάτων 1.181 εργαζόμενους. Πολλοί από αυτούς δουλεύουν μέχρι και πέντε χρόνια. Στο σύνολό τους αμείβονται με το εξευτελιστικό ποσό των 480 ευρώ χωρίς κανένα άλλο εργασιακό, ασφαλιστικό ακόμα και συνδικαλιστικό δικαίωμα. Το ποσό των 480 ευρώ μειώνεται αν απεργήσουν οι μόνιμοι, αν υπάρχει αργία, αν λείψουν από τη δουλειά λόγω ασθένειας. Δεν ασφαλίζονται για σύνταξη ενώ η αποκαλούμενη ασφάλιση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη «δε φτάνει ούτε για ασπιρίνες».

Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους

Ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση των εργαζομένων στην Αθήνα, μετέφερε τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους για να δοθεί τέρμα στην ομηρία. Ανέδειξε την ανάγκη έντασης και συντονισμού της πάλης για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επίσης, σε ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, που μοιράστηκε στις κινητοποιήσεις, μεταξύ άλλων, καταγγέλλονται η πολιτική των ευέλικτων και ελαστικών μορφών εργασίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτή την πολιτική.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλλάζει το νομικό πλαίσιο προσλήψεων στο Δημόσιο

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε χτες ο υπουργός Εσωτερικών

Νέα επίθεση στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων επιχειρεί η κυβέρνηση, στο όνομα, μάλιστα, της ...προάσπισής του. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ακυρώνονται όλες οι προκηρύξεις του ΑΣΕΠ που ήταν έτοιμες προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και παγώνουν όλοι οι επικείμενοι διαγωνισμοί, σε όλο το δημόσιο τομέα, έως ότου η κυβέρνηση περάσει από τη Βουλή νέο νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνονται πλέον οι προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Γ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε - ανάμεσα σε άλλα - ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει την προσαύξηση της μοριοδότησης κατά 50%, που ισχύει σήμερα (Ν. 3220/2005), για εργασιακή εμπειρία, δηλαδή για απασχόληση 24 και πλέον μηνών στο δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στα εποπτευόμενα από το κράτος Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Ετσι, χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται σε υπηρεσίες των προαναφερόμενων φορέων, για περισσότερο από 2 χρόνια, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα, με μόνο δέλεαρ τα μόρια της εργασιακής τους εμπειρίας και μόνη ελπίδα να αποκτήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, σήμερα ξαναγυρνάνε στο μηδέν. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δε συζητά να τους αποδώσει τα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά τους δικαιώματα που στερήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τους αφαιρεί και την όποια ελπίδα είχαν να εξαργυρώσουν την πολύχρονη μαύρη εργασία που πρόσφεραν με μια μόνιμη θέση εργασίας με πλήρη δικαιώματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών επιχείρησε να κρύψει αυτήν την επίθεση σε κατοχυρωμένα δικαιώματα των εν λόγω εργαζομένων με το περιτύλιγμα διακηρύξεων του τύπου ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των μόνιμων εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, χωρίς όμως να είναι σε θέση να πει πότε θα γίνουν αυτές οι προσλήψεις. Αντίθετα, επανέλαβε ότι θα καταργηθούν οι συμβάσεις έργου (πλην αυτών που είναι πραγματικές) και οι θέσεις που θα μείνουν κενές θα αντικατασταθούν με εργαζόμενους που θα προσληφθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δηλαδή, το καθεστώς των ελαστικών σχέσεων εργασίας θα ζει και θα βασιλεύει. Ο υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το ΑΣΕΠ, καθώς και την αύξηση της μοριοδότησης για τους κατόχους πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, επιχειρώντας μάλιστα - κατά τη συνήθη πρακτική του ΠΑΣΟΚ - να αντιπαραθέσει τους πτυχιούχους στους σημερινούς εργαζόμενους, για τους οποίους το ισχύον νομικό καθεστώς μοριοδοτεί την εργασιακή τους εμπειρία.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κόντρα για το... χρώμα των «stages»

Στο απυρόβλητο αφήνει η ΝΔ την αντιλαϊκή πολιτική που ενθαρρύνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, επικεντρώνοντας την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στο «ρεβανσισμό» και την «εκδικητικότητα» του ΠΑΣΟΚ.

«Στο θέμα των "stages" επιβεβαιώνεται ότι το βαθύ κομματικό ΠΑΣΟΚ επανέρχεται. Είναι εδώ. Ανάλγητο, εκδικητικό. Το είδαμε άλλωστε στο Εθνικό Συμβούλιό του», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Επίσης ο Γ. Κουμουτσάκος χαρακτηρίζει την κυβερνητική απόφαση για τα «stages» «πρότυπο» κοινωνικής αναλγησίας, πολιτικής εκδικητικότητας και κατάφωρα αντισυνταγματικής πρακτικής.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ καταλογίζει πολιτικό φαρισαϊσμό στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι «εκείνοι πρώτοι εφάρμοσαν, διατήρησαν και κληροδότησαν το θεσμό των "stages"», αποσιωπώντας βέβαια ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τον επέκτεινε. Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Γ. Κουμουτσάκο, είναι να καταργήσει τελικά τη μοριοδότηση όσων απασχολήθηκαν στα προγράμματα «stages», ενώ εκτιμά ότι στα κενά που θα δημιουργηθούν από την κατάργηση των «stages» στο Δημόσιο η κυβέρνηση θα μπορεί να διορίσει κομματικούς επίλεκτους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, προωθώντας έτσι «νέα στρατιά πράσινων συμβασιούχων» που στη συνέχεια μέσω του ΑΣΕΠ θα τους τακτοποιήσει «και με το νόμο». Επίσης η κυβερνητική απόφαση «κινδυνεύει να οδηγήσει σε κύμα απολύσεων σημερινών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα».

ΘΑΣΟΣ
Νεκρός 55χρονος εργάτης

Ενας ακόμα εργάτης έχασε τη ζωή του χτες στον τόπο της δουλειάς του. Πρόκειται για τον 55χρονο Τζόσουκα Ραμαζάν, από την Αλβανία, ο οποίος χτες το απόγευμα βρήκε τραγικό θάνατο στο χερσαίο τμήμα του λιμανιού Καλλιράχη της Θάσου, όπου εκτελούνται εργασίες συντήρησης. Βρισκόταν ανάμεσα στο φορτηγό που μετέφερε τσιμεντένια μπλοκ και το γερανό που τα ξεφόρτωνε. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα φρένα του φορτηγού δεν είχαν «πιάσει καλά» με αποτέλεσμα αυτό να «κυλήσει» και να συνθλίψει τον εργάτη πάνω στο γερανό. Τα έργα στο λιμάνι έχει αναλάβει η Νομαρχία Καβάλας και εργολήπτης εμφανίζεται ο εργολάβος Μαγκαφίνης. Ομως οι μόνοι που συνελήφθησαν ήταν ο χειριστής του γερανού και ο οδηγός του φορτηγού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ