ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΟΣ «YTONG»
Τσέπωσε επιδοτήσεις και τώρα μοιράζει απολύσεις

Το ΠΑΜΕ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων, που αύριο ξεκινούν κυλιόμενες απεργίες

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργάτες να απαντήσουν αγωνιστικά στην προσπάθεια του κεφαλαίου να επιβάλει τα σχέδιά του

Motion Team

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργάτες να απαντήσουν αγωνιστικά στην προσπάθεια του κεφαλαίου να επιβάλει τα σχέδιά του
Την ανάκληση των μαζικών απολύσεων διεκδικούν με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν από αύριο Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια δομικών υλικών «ΘΡΑΚΩΝ» και «YTONG» στην Ορεστιάδα του Εβρου. Τα εργοστάσια ανήκουν στην πολυεθνική σουηδικών συμφερόντων «YTONG» που δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 1997-1998. Με πρόσχημα την κρίση, η διοίκηση της εταιρείας, τους τελευταίους δύο μήνες, απέλυσε τους 21 από τους 75 εργάτες που απασχολούσε στα δύο εργοστάσια. Τις τελευταίες 8 απολύσεις (4 σε κάθε εργοστάσιο) τις ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή, αφού οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται την επιβολή της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας για 15 μέρες το μήνα με μισό μισθό. Στα σχέδια της εργοδοσίας είναι να προχωρήσει σε τουλάχιστον 10 ακόμη απολύσεις στα δύο εργοστάσια.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα εργοδοτικά σχέδια και καλούν τους φορείς της περιοχής και τους εργαζόμενους άλλους κλάδων να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους, με αίτημα να ανακληθούν οι απολύσεις, να γυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά, να μην περάσουν οι ελαστικές μορφές εργασίας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν χθες οι διοικήσεις των σωματείων, κατήγγειλαν ότι η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα με χρήματα του ελληνικού λαού, κάνοντας χρήση των αναπτυξιακών νόμων και των άλλων προνομίων που εξασφάλιζαν στην εργοδοσία οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Χρηματοδοτήθηκε επίσης πολλές φορές για τη βελτίωση του εξοπλισμού της και ακόμα έτυχε πολλαπλών διευκολύνσεων από τοπικούς φορείς (Νομαρχία, Δήμους κλπ.). Η κερδοφορία της όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ μεγάλη και σήμερα, την ώρα που προχωρά σε απολύσεις, αυξάνει την παραγωγή της από 200 σε 250 τόνους ημερησίως.

Οπως είπε στον «Ρ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «Θράκων», Γιάννης Κιτσικούδης, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου το 1997-1998, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, χρηματοδοτήθηκε με το 65% της επένδυσης για να κάνει τα εργοστάσια. Το 2004, όταν το ΠΑΣΟΚ παρέδιδε την κυβέρνηση στη ΝΔ, η εταιρεία ωφελήθηκε και πάλι με επιδότηση ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ μέσω του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 20 εργαζομένων για 2 χρόνια. Φέτος εγκρίθηκε και πάλι ένα πρόγραμμα 3 εκατ. ευρώ για ανανέωση του μηχανολογικού της εξοπλισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τώρα συζητά να ενταχθεί και στο ΤΕΜΠΜΕ για να βάλει στο χέρι και άλλες χρηματοδοτήσεις.

Στο πλευρό των εργαζομένων στέκεται το ΠΑΜΕ και καλεί όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε πρόσφορο τρόπο. Να δυναμώσουν τον αγώνα και να διεκδικήσουν: Την επαναπρόσληψη των απολυμένων. Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Νομοθετική κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου με πλήρη ένσημα. Την απαγόρευση με νόμο όλων των μορφών μερικής απασχόλησης. Ουσιαστική αύξηση των μισθών και των συντάξεων με κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Μέτρα για την προστασία των ανέργων, των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου τα μέσα παραγωγής θα ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο και θα υπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων.

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
«Θερίζουν» οι επαγγελματικές ασθένειες

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ είχε χτες η Ενωση Τεχνικών Πολεμικού Ναυτικού

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με την Ενωση Τεχνικών Πολεμικού Ναυτικού έγινε χτες το πρωί στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής στον Περισσό, κατά την οποία η Ενωση κατέθεσε υπόμνημα με το διεκδικητικό της πλαίσιο αιτημάτων.

Η Ενωση Τεχνικών Πολεμικού Ναυτικού μεταξύ άλλων διεκδικεί ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, καθώς οι επαγγελματικές ασθένειες «θερίζουν» στους εργαζόμενους. Αρκετοί από αυτούς δεν προλαβαίνουν να βγουν στη σύνταξη, ενώ αρκετοί «μόλις συνταξιούχοι» πεθαίνουν χτυπημένοι από καρκίνο, καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις. «Ενδεικτικό είναι», σημειώνει το υπόμνημα, «ότι το σύνολο σχεδόν των τεχνικών υπαλλήλων έχουμε υποστεί σοβαρές χρόνιες βλάβες στην υγεία μας από τους επιβλαβείς παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος (καπνοί, τοξικές αναθυμιάσεις, ακτινοβολίες, μυοσκελετικές επιβαρύνσεις, παθήσεις του αναπνευστικού, όρασης, ακοής, δερματικά κ.ά.)».

Ζητούν ακόμα: Αναπροσαρμογή του Επιδόματος Ειδικών συνθηκών σε επίπεδο ικανοποιητικό για την κάλυψη των αναγκών τους λόγω των επιπτώσεων που έχουν από την εργασία σε ανθυγιεινές εργασίες, όπως είναι η αγορά φαρμάκων, ειδικότερες ιατρικές εξετάσεις κ.ά. Προσαύξηση της κανονικής άδειας στους τεχνικούς υπαλλήλους που εργάζονται σε ανθυγιεινή εργασία.

Αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στον ιδιωτικό τομέα, προσλήψεις πολιτικού προσωπικού για την κάλυψη των 11.000 κενών οργανικών θέσεων. Μισθολογική αναβάθμιση, καθώς - όπως σημειώνουν - οι υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι σε σχέση με τους δημόσιους υπαλλήλους των άλλων υπουργείων και επέκταση του επιδόματος Ειδικής Απασχόλησης ύψους 150 ευρώ για όλο το Τεχνικό Προσωπικό στο ΥΕΘΑ.

Τέλος, έθιξαν τις αδικίες στη διαδοχική ασφάλιση, όπου υπάρχουν περιπτώσεις που οι απώλειες φθάνουν το 40% σε σχέση με τη σύνταξη που θα έπαιρνε κάποιος αν είχε ασφαλιστεί σε ένα ταμείο. Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος με 20 χρόνια ασφάλισης στο Δημόσιο και 17 χρόνια στο ΙΚΑ θα πάρει 819 ευρώ κύρια σύνταξη, ενώ ο ίδιος αν όλα τα χρόνια ήταν ασφαλισμένος στο Δημόσιο θα έπαιρνε 1.282 ευρώ.

ΓΕΝΙΚΕΥΕΤΑΙ Η ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι εργατοϋπάλληλοι ν' απαντήσουν ταξικά

Σε κοινό μέτωπο για το δικαίωμα όλων στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα καλεί το ΠΑΜΕ

Με αποχή από την εργασία τους και συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο συνεχίστηκαν και χτες οι αντιδράσεις ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να πετάξει στο δρόμο πάνω από 30.000 εργαζόμενους που απασχολούνταν στο Δημόσιο μέσα από προγράμματα «stage». Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει τους εργαζόμενους αυτούς από νέες στρατιές ομήρων, μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλά και θα επεκτείνει τη χρήση αυτών των προγραμμάτων στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Εργατικό δυναμικό που, εκτός των άλλων, θα χρησιμοποιηθεί και για το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Την περασμένη Δευτέρα οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) με συμβάσεις έργου, προχώρησαν σε συγκέντρωση και κινητοποίηση στην Αθήνα απαιτώντας μόνιμη και σταθερή εργασία. Την ίδια μέρα έγιναν κινητοποιήσεις από εργαζόμενους με «stage» σε Αθήνα και Λάρισα, ενώ ήδη νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ.

Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανώσουν αποφασιστικά την πάλη τους, με ενιαίο, κοινό μέτωπο εργατοϋπαλλήλων από κάθε χώρο και ανεξάρτητα από μορφή απασχόλησης, για την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, τη μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Ταυτόχρονα οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε καταδίκη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που στηρίζει την αντεργατική πολιτική.

ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Εχουν τις πλάτες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ»

Τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους που αγωνίζονται για να ανακληθούν οι απολύσεις, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνει, η εταιρεία αφού πρώτα αξιοποίησε τους διάφορους αναπτυξιακούς νόμους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και πραγματοποίησε την επένδυση με τα χρήματα του ελληνικού λαού και αφού για πολλά χρόνια με τον ιδρώτα των εργαζομένων εξασφάλισε υψηλή κερδοφορία, σήμερα, με το πρόσχημα της κρίσης, αξιοποιεί το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και πετάει πάνω από 20 εργαζόμενους στον εφιάλτη της ανεργίας.

Καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, καθώς για «άλλη μια φορά αποδεικνύεται «μύθος» το ιδεολόγημα των αστικών κομμάτων "χρηματοδοτώ τους επιχειρηματίες, να κάνουν επενδύσεις για να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι"».

ΜΕΛΙΣΣΙΑ: Στο δρόμο θα βρεθούν οι 12 εργαζόμενοι με «stage» στο Δήμο Μελισσίων με τη λήξη των συμβάσεών τους, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μελισσίων (στηρίχτηκε από ΝΔ και ΣΥΝ), σε αντιπροσωπεία του Συντονιστικού των ΟΤΑ που έκανε χτες παράσταση διαμαρτυρίας. Μετά από την παρέμβαση, ο δήμαρχος είπε ότι θα πληρωθούν άμεσα οι 25 εργαζόμενοι κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων που παραμένουν απλήρωτοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ