ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα κι έξω από τα σχολεία

Κάλεσμα 15μελών Συμβουλίων για συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας

«Είμαστε πιο "διαβασμένοι" για να τους αντιμετωπίσουμε... Κάθε χρόνο οι ίδιες εξαγγελίες. Και τα προβλήματα μεγαλώνουν. Συμφωνούμε ότι δεν θα αφήσουμε ούτε ένα λεπτό χαμένο! Θα αγωνιζόμαστε καθημερινά μέσα από το σχολείο μας. Φορτώνουν με βάρη τις οικογένειές μας, γεμίζουν με εμπόδια τη ζωή μας. Η μόρφωσή μας κοστίζει πανάκριβα, ο ελεύθερος χρόνος είναι ανύπαρκτος». Ηδη αρκετά 15μελή σχολείων - ανάμεσά τους τα 3ο Λύκειο Πετρούπολης, 61ο Λύκειο Αθηνών, 4ο και 6ο Λυκείο Καλλιθέας - καλούν τους μαθητές να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας που θα γίνει την Κυριακή 1 Νοέμβρη, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (οδός Κάνιγγος 27), να συντονίσουν από κοινού τη δράση τους.

Τα 15μελή ξεκαθαρίζουν ότι «η πολιτική της "νέας" κυβέρνησης είναι ίδια με αυτή της προηγούμενης. Μας τα 'παν κι άλλοι...! Τους ξέρουμε, είναι αυτοί που εναλλάξ με την προηγούμενη κυβέρνηση φτιάξανε το σημερινό σχολείο - εξεταστήριο, που δε μορφώνει αλλά εξοντώνει. Είναι αυτοί που στήσανε τα μαθητοδικεία για να μας τρομοκρατήσουν».

«Καταγγέλλουμε κάθε ποινικοποίηση και καταστολή συνδικαλιστικής δράσης και αγωνιστικής κινητοποίησης. Θα μας βρουν μπροστά τους σε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων (πράξη νομοθετικού περιεχομένου επί ΠΑΣΟΚ το 1999). Η καταστολή των αγώνων μας δε θα περάσει», τονίζουν τα 15μελή.

Ηδη οι μαθητές προσανατολίζονται στην οργάνωση του αγώνα τους μέσα από τα μαθητικά συμβούλια, με γενικές συνελεύσεις, με πολύμορφες πρωτοβουλίες αγώνα μέσα κι έξω από το σχολείο. Και απαιτούν:

  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας, αρκετά έχουμε πληρώσει.
  • Ούτε ένας μαθητής έξω από το σχολείο μέχρι τα 18.
  • Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους με 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία. Για να μη χρειαζόμαστε φροντιστήρια. Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά το λύκειο. Ελεύθερος δημιουργικός χρόνος για όλους!
  • Κάλυψη των κενών θέσεων καθηγητών, με εκπαιδευτικούς μόνιμους, με πλήρη δικαιώματα.
  • Δωρεάν εκδρομές για τους μαθητές με κρατική επιχορήγηση.
  • Αποσύνδεση του σχολείου από την εισαγωγή στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Καμιά συζήτηση για περισσότερες εξετάσεις και μετά το λύκειο. Να παρθεί πίσω η εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με εκείνα των δημόσιων ΑΕΙ - ΤΕΙ. Εξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία.
  • Αμεση κάλυψη των ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής, δωρεάν βιβλία σε όλα τα σχολεία.
  • Δημοκρατία στα σχολεία. Κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.
ΛΑΡΙΣΑ
Αγωνιστικά τίμησαν οι μαθητές την επέτειο

Πρόβαλαν μαρτυρίες αντιστασιακών στα σχολεία τους και διοργάνωσαν μαζικότατη εκδήλωση την περασμένη Τρίτη

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
«Βαδίζουμε στα χνάρια της Εθνικής Αντίστασης, αγωνιστικά για μόρφωση - δουλειά - ζωή». Το πανό που δέσποζε στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα έδινε το μήνυμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της πόλης που διοργάνωσε την Τρίτη γιορτασμό της επετείου της 28ης Οκτώβρη.

Η εκδήλωση - κορύφωση μιας σειράς δραστηριοτήτων που έγιναν στα σχολεία μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού - περιλάμβανε συναυλία με ερασιτεχνικά σχήματα της πόλης. Στην ομιλία εκ μέρους του Συντονιστικού, ο Β. Νάνης μέλος του 15/μελούς του 3ου ΓΕΛ Λάρισας και μέλος της επιτροπής του ΣΑΣΛ τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Παίρνοντας θάρρος και δύναμη από τους αγώνες του λαού μας, που σε πολύ χειρότερες συνθήκες πάλεψε και κέρδισε, μπαίνουμε σε κάθε τάξη από αύριο και παλεύουμε μαθητή τον μαθητή, 5μελές το 5μελές, 15μελές το 15μελές ώστε να προχωρήσουν τα αιτήματά μας. Συντονιζόμαστε, διδασκόμαστε και από αύριο ξεκινάμε πιο δυνατοί απέναντι σε όλους αυτούς που ενώ εξαγγέλλουν λύσεις, γνωρίζουμε από εμπειρία ότι μόνο χειρότερα μέτρα παίρνουν.(...) Συμμαθήτριες και συμμαθητές, στον αγώνα, λοιπόν και ενιαία, με τους γονείς, με τους καθηγητές μας, με όλο τον λαό κάνουμε το βήμα να απαιτήσουμε, να παλέψουμε και να κερδίσουμε. Συνεχίζουμε να φωνάζουμε το σύνθημα των νέων της δεκαετίας του '40: ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ!».

Το Συντονιστικό ευχαριστεί τα σωματεία Κλωστοϋφαντουργών, Δημοτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Λογιστών, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τα μέλη της Επιτροπής Γονέων Λάρισας, το παράρτημα Λάρισας της ΟΓΕ για τη στήριξή τους. Ευχαριστεί επίσης θερμά το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ που αντιπροσωπεία της βρέθηκε στο χώρο της εκδήλωσης. Οι μαθητές του Συντονιστικού δηλώνουν συγκινημένοι από τη βοήθεια και τις συμβουλές τους τις προηγούμενες μέρες. Μάλιστα, σημειώνουν ότι μαγνητοσκόπησαν τις μαρτυρίες τους και τις πρόβαλαν στα σχολεία τους.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε χρονικό για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας, «όπως δεν μας τον μαθαίνουν τα σχολικά βιβλία», ενώ αντιπροσωπεία μαθητών με επικεφαλής δύο μέλη της επιτροπής του ΣΑΣΛ κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου στη πλατεία Νομαρχίας.

  • Με τον ...Λεωνίδα των Θερμοπυλών και τον ...Αθανάσιο Διάκο της Αλαμάνας παρομοίασε τον δικτάτορα Μεταξά, «δάσκαλος» από τα Φάρσαλα, μιλώντας για την επέτειο του «ΟΧΙ», στην διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία δημαρχείου. Ο εν λόγω «εκπαιδευτικός», δεν βρήκε, φυσικά, να πει ούτε μια κουβέντα για την Εθνική Αντίσταση κατά των ξένων κατακτητών. Τα παραπάνω προκάλεσαν την εύλογη αντίδραση του παραρτήματος Φαρσάλων της ΠΕΑΕΑ, που θέτει το ερώτημα αν η ομιλία του συγκεκριμένου «δασκάλου» εκφράζει τις ιδέες και τις αντιλήψεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας...
ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΟΥΤΣΑΣ
Συνεχίζουν και κλιμακώνουν τους αγώνες

«Θέλουμε σχολεία, όχι άλλα κοντέινερ. Δώστε λεφτά για την Παιδεία». Την απαίτηση αυτή διατράνωσαν χτες, για μία ακόμα φορά, οι μαθητές των δύο Γυμνασίων και του Λυκείου Λούτσας στη νέα κινητοποίηση που έκαναν, με πορεία και συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο της πόλης. Ηταν μία ακόμα αγωνιστική απάντηση ενάντια στην αδιαφορία και κοροϊδία όλων των αρμοδίων απέναντι στην ανάγκη τους για σύγχρονα δημόσια σχολικά κτίρια και απαίτηση να σταματήσουν να δίνονται «λύσεις» στο οξυμένο πρόβλημα της έλλειψης σχολικών κτιρίων με ...κοντέινερ και παράγκες! Συμπαραστάτες είχαν τους καθηγητές τους, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση με τρίωρη στάση εργασίας, αλλά και τους γονείς τους. Οι μαθητές σε μια μαζική και μαχητική πορεία κατέληξαν στο δημαρχείο, ζήτησαν να συναντηθούν με τον δήμαρχο, ο οποίος όμως απουσίαζε.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς όμως διαμήνυσαν ότι όσο δε δίνεται ουσιαστική λύση στα προβλήματα τόσο θα οξύνουν και θα κλιμακώνουν τον αγώνα τους. Ετσι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 17 Νοέμβρη όπου προετοιμάζουν ήδη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο στην οποία θα απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους εργατικούς και μαζικούς φορείς της περιοχής (σωματεία, συλλόγους κ.ά.) να τους συμπαρασταθούν στον αγώνα ενεργά. Ταυτόχρονα, έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αμέσως επόμενη αγωνιστική κίνησή τους θα είναι στο υπουργείο Παιδείας.

7ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απαιτούν να μην πληρώνουν για βιβλία

Δυναμική κινητοποίηση έκαναν χτες οι μαθητές στους δρόμους της πόλης

Σε κινητοποίηση στη Λάρισα προχώρησαν χτες οι μαθητές του 7ου Λυκείου της πόλης, που διαμαρτύρονται γιατί αναγκάζονται να πληρώνουν τα βιβλία ξένων γλωσσών και δεν υπάρχουν καθηγητές σε όλα τα μαθήματα. Οι μαθητές του 7ου Λυκείου, πορεύτηκαν από το σχολείο τους στους δρόμους της πόλης με απόφαση του 15μελούς και αφού μάζεψαν 200 υπογραφές από το σχολείο. Οι μαθητές πέρασαν από το 1ο, 4ο, και 5ο Λύκειο ζητώντας τη συμπαράσταση των άλλων μαθητών πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν στην πορεία.

Την κινητοποίηση χαιρετίζει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας, που σημειώνει: «Η δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι μόνο στα λόγια κάθε κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. Στην πράξη πληρώνουμε είτε βιβλία, είτε αναλώσιμα (σχέδιο, μαθηματικά), και πολλά σχολεία έχουν προβλήματα μη κάλυψης των θέσεων από καθηγητές. Σε άλλα σχολεία υπάρχει σοβαρό κτιριακό πρόβλημα. Ο συντονισμένος αγώνας μας, μέσω των 5μελών και των 15μελών, μέσω του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Λάρισας, μπορεί να δώσει λύσεις, να έχει κατακτήσεις», σημειώνει το ΣΑΣΛ.

Την Κυριακή 1 Νοέμβρη, το Συντονιστικό καλεί μαθητές και ειδικά εκλεγμένους αντιπροσώπους 5μελών και 15μελών από όλα τα σχολεία του νομού, στις 19.30 στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας για τη δεύτερη συνεδρίασή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ